Visul de a fi student la Suceava

getImagePrimăvara anului 2009 a trezit în mine conştiinţa naţională şi dorinţa de a contribui la dezvotarea ţării noastre. De atunci visez să devin student în România, visez să mă bucur de un sistem de învăţământ european de calitate, să obţin experienţă şi cunoştinţe profunde în domeniul economiei.

Din toate oraşele din România am ales Suceava, am ales să vin la Universitatea “Ştefan cel Mare”, o universitate pe care am îndrăgit-o din prima zi, , modernă, dotată cu săli şi laboratoare,  cu tehnică informaţională performantă ,este un adevărat centru cultural pentru studenţii aflaţi aici la studii

Aici am văzut studenţi cu adevărat dornici de a face carte, profesori pregătiţi în orice moment de a inspira studenţii prin pregătirea lor profesională. Am făcut cunoştinţă cu semeni de-ai  mei din Republica Moldova, adunaţi de prin toate colţurile ţării, care sunt gata să devină specialişti şi nu în ultimul rînd de a contribui la dezvoltarea societăţii Moldoveneşti. Am discutat împreună unele probleme cu care desigur se confruntă orice boboc. Cu ajutorul studenţilor basarabeni  din anii superiori am organizat “Seara Basarabenilor”, unde ne-am distrat de minune, ne-am făcut noi prieteni şi am savurat muzică pregătită de cei mai buni DJ.

În privinţa relaţiilor dintre basarabeni şi români, sunt foarte impresionat de disponibilitatea studenţilor români de a colabora cu noi, basarabenii, în vederea obţinerii unor rezultate mari în activităţile studenţeşti, pentru aceasta mulţi basarabeni aderă la organizaţiile studenţeşti precum: Asociaţia Studenţilor din Universitatea Suceava (ASUS), Clubul Antreprenorial Studenţesc Suceava (CAST), Grupul de Iniţiativă al Românilor din Basarabia (GIRB) şi multe altele.

Astfel universitatea nu este pur şi simplu un loc pentru studii, ea devine un centru cultural pentru student.

Oraşelul Suceava mi s-a părut a fi unul liniştit. Parcuri micuţe şi îngrijite, biserici vechi pictate în interior cu o măiestrie deosebită, semn de multă cultură religioasă, iar pe culmi se înalţă Cetatea de Scaun a lui Ştefan cel Mare. Infrastructura  în stil austro-ungar, a gărilor Iţcani şi Burdujeni conferă un stil aparte Sucevei, unul romantic şi elegant.

Făcînd o mică excursie prin oraş împreună ,toţi bobocii, am avut ocazia de vizita cîteva  obiecte turistice printre care:  Cetatea de Scaun a Sucevei, construita între anii 1374-1391 şi apoi întărită de Ştefan cel Mare, care o transformă în locuinţa domneasca. Împreuna  am admirat  Sala Tronului, care reconstituie viaţa de la curtea lui Ştefan cel Mare, situată în incinta Muzeului de Istorie. Am fost impresionat de numărul de biserici şi mănăstiri care redau un aspect religios oraşului printre care se numără  Biserica “Sfîntul Ioan Nepomuk”, o biserică romano-catolică construită în anul 1836  ”Mănăstirea sfîntul Ioan cel Nou”, care are  împletitură de stiluri şi ctitori din epoci diferite timp de 600 de ani.

Grupul de Iniţiativă al Românilor din Basarabia, ne-a ajutat foarte mult să ne realizăm visul de a fi student la Suceava, ne-au ajutat la consulat, ne-au răspuns de fiecare dată la întrebări, ne-au făcut o mică excursie în oraş şi au fost întotdeuna aproape de noi.

Noi, cei care suntem acum anul I, îi vom ajuta pe viitori boboci să-şi împlinească visul de a fi student în România, îi vom adopta la fel cum am fost şi noi adoptaţi de studenţii basarabeni ai Universităţii “Ştefan cel Mare”, Suceava.

Cristian Ignatov, student anul I


Sursa
2010-10-25 10:28:02Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

19:58:23Picturi în stil retro – adaptate în stil modern —» BPR Ungheni's Blog
07:45:46Măcelarul din Lunca Prutului – fantoma emblematică a Maiei Sandu sau de ce pe „vremuri bune” lucrurile niciodată nu sunt așa cum par a fi?! —» Sergiu Mocanu
23:46:34Triangle of Sadness —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
12:59:10La Radio Guerrilla cu Mitoș Micleușanu —» .:EU:.
10:15:29YES-EU. CEVA ESENȚIAL... —» Leo Butnaru
10:30:40DIN POEZIA FRANCEZĂ CONTEMPORANĂ —» Leo Butnaru
10:08:23Berliner: gest de solidaritate pentru vinurile moldovenești —» Fine Wine
21:29:07Poliția locală acționează pe alocuri, dar intens —» Curaj.TV | Media alternativă
21:25:29Inspectorul Felix se agită cînd e inspectat —» Curaj.TV | Media alternativă
09:25:46ИНФОРМАЦИОННО ПИСМО —» Biblioteca Hristo Botev
19:45:58True, Biblical Friendship —» Erik and Elena Brewer's Weblog
19:13:58Mai Departe cu Viorica Tătaru – Pe front în Ucraina, Propaganda de război, Transnistria —» Curaj.TV | Media alternativă
19:11:51Pericole la zebra de la parcul Bazilescu, Bucureștii Noi —» Curaj.TV | Media alternativă
18:26:54DIN POEZIA FRANCEZĂ CONTEMPORANĂ —» Leo Butnaru
15:23:47What’s New on WordPress.com: Tools to Make Designing Your Site Easier Than Ever —» Misterioz
14:50:26Program_Campania Naţională ,,Citim cu voce tare împreună” ediţia anului 2023 —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
14:44:06Anunţ - Poster_Campania Naţională ,,Citim cu voce tare împreună” ediţia anului 2023 —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
14:35:47Lectura — hrană nobilă pentru suflet —» Biblioteca Hristo Botev
14:31:1227 Ianuarie - Ziua Comemorării Victimelor Holocaustului. —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
10:15:03Pericol mortal in pasajul de la Guvern pe motiv de neglijență —» Curaj.TV | Media alternativă
04:57:00De ce familia mea nu consumă carnea de pui din comerț, laptele cu termen mare de valabilitate și marmelada —» Sunt MAMĂ!
21:27:45„Amintiri din trecutul Terrei” de Liu Cixin – o părere sinceră despre cărți (fără spoilere) —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
18:42:59Citit în ianuarie: „Oameni sărmani” de F.M. Dostoievski —» Sunt MAMĂ!
18:04:44UN POET RUS CÂNDVA EXPULZAT DIN ROMÂNIA —» Leo Butnaru
14:52:14Haiku (trad. în spaniolă) —» Andrei LANGA. Blogul personal