România vorbeşte în Moldova cu vocea Uniunii Europene

Peste trei  zile, în cadrul reuniunii minştrilor de externe ai statelor membre UE, Republica Moldova ar putea primi planul de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize.

Din acel moment, Chişinăul va intra sub lupa experţilor europeni în materie de legislaţie euroconformă, iar peste 18 luni din momentul primirii planului, moldovenii vor putea circula fără vize în spaţiul comunitar.

Mesajul diplomaţilor europeni în legătură cu destinul european post-electoral al Republicii Moldova trebuie descifrat cu grijă. Şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Dirk Schuebel, a declarat că “Moldova nu va fi pusă în sertarul istoriei, chiar dacă la guvernare vor reveni comunişii”.

Declaraţia responsabilului european continuă, însă, după virgulă: „Momentan, Moldova se află pe calea cea bună spre integrarea europeană, iar relaţia pe care a avut-o Republica Moldova cu UE în ultimul an a fost ca o lună de miere”, a precizat Dirk Schuebel.

Analiştii politici au sesizat că ceea ce nu pot spune cu text deschis diplomaţii europeni – spun, fără ocolişuri, oficialităţile române. Preşedintele României, Traian Băsescu, s-a referit, într-un interviu televizat, difuzat pe 17 octombrie, la susţinerea plenară a Alianţei pentru Integrare Europeană ca forţă capabilă să apropie Republica Moldova de UE.

Acelaşi deziderat a fost susţinut la sfârşitul lunii septembrie şi de către şeful diplomaţiei române, Teodor Baconschi. El a îndemnat atunci liderii alianţei de guvernare să lanseze un mesaj din care „oamenii să înţeleagă că Alianţa pentru Integrare Europeană este cel mai bun vehicul politic pe care îl au moldovenii, pentru ca viaţa lor să se îmbunătăţească într-o perioadă cât mai scurtă”.

În declaraţia făcută zilele acestea, şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Dirk Schuebel, a menţionat că în ultima vreme „România îşi joacă foarte bine rolul de interfaţă în relaţia Moldovei cu UE”, dar a precizat că aceasta nu înseamnă că Republica Moldova nu poate avea conexiuni strânse şi cu alte state din UE.

Diplomatul european a menţionat că, în prima jumătate a lunii noiembrie, Chişinăul va primi prima tranşă în valoare de 50 milioane de euro din grantul de 90 de milioane acordat de Uniunea Europeană pentru susţinerea bugetului Republicii Moldova.

În plus, pentru a impulsiona procedura de liberalizare a regimului de vize pentru moldoveni, UE a organizat un concurs pentru procurarea echipamentului necesar editării paşapoartelor biometrice, care vor fi obligatorii şi pentru cetăţenii Republicii Moldova începând cu 1 ianuarie 2011. Echipamentul va fi transmis în curând autorităţilor de la Chişinău.

În privinţa diferendului transnistrean, Dirk Schuebel a spus că această chestiune va fi inclusă pe agenda reuniunii OSCE de la Astana din decembrie şi a precizat că există premise pentru deblocarea negocierilor oficiale în fomatul 5+2. El a calificat drept „o realizare importantă” reluarea circulaţiei trenului Chişinău-Odesa prin Tiraspol, precum şi discuţiile de reluare a conexiunii telefonice dintre cele două maluri ale Nistrului.

Autor: Vitalie Călugăreanu, Deutsche Welle Chişinău
Redactor: Ovidiu SuciuSursa
2010-10-22 15:31:15Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

07:45:46Măcelarul din Lunca Prutului – fantoma emblematică a Maiei Sandu sau de ce pe „vremuri bune” lucrurile niciodată nu sunt așa cum par a fi?! —» Sergiu Mocanu
23:46:34Triangle of Sadness —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
12:59:10La Radio Guerrilla cu Mitoș Micleușanu —» .:EU:.
10:15:29YES-EU. CEVA ESENȚIAL... —» Leo Butnaru
10:30:40DIN POEZIA FRANCEZĂ CONTEMPORANĂ —» Leo Butnaru
10:08:23Berliner: gest de solidaritate pentru vinurile moldovenești —» Fine Wine
21:29:07Poliția locală acționează pe alocuri, dar intens —» Curaj.TV | Media alternativă
21:25:29Inspectorul Felix se agită cînd e inspectat —» Curaj.TV | Media alternativă
09:25:46ИНФОРМАЦИОННО ПИСМО —» Biblioteca Hristo Botev
19:45:58True, Biblical Friendship —» Erik and Elena Brewer's Weblog
19:13:58Mai Departe cu Viorica Tătaru – Pe front în Ucraina, Propaganda de război, Transnistria —» Curaj.TV | Media alternativă
19:11:51Pericole la zebra de la parcul Bazilescu, Bucureștii Noi —» Curaj.TV | Media alternativă
18:26:54DIN POEZIA FRANCEZĂ CONTEMPORANĂ —» Leo Butnaru
15:23:47What’s New on WordPress.com: Tools to Make Designing Your Site Easier Than Ever —» Misterioz
14:50:26Program_Campania Naţională ,,Citim cu voce tare împreună” ediţia anului 2023 —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
14:44:06Anunţ - Poster_Campania Naţională ,,Citim cu voce tare împreună” ediţia anului 2023 —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
14:35:47Lectura — hrană nobilă pentru suflet —» Biblioteca Hristo Botev
14:31:1227 Ianuarie - Ziua Comemorării Victimelor Holocaustului. —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
10:15:03Pericol mortal in pasajul de la Guvern pe motiv de neglijență —» Curaj.TV | Media alternativă
04:57:00De ce familia mea nu consumă carnea de pui din comerț, laptele cu termen mare de valabilitate și marmelada —» Sunt MAMĂ!
21:27:45„Amintiri din trecutul Terrei” de Liu Cixin – o părere sinceră despre cărți (fără spoilere) —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
18:42:59Citit în ianuarie: „Oameni sărmani” de F.M. Dostoievski —» Sunt MAMĂ!
18:04:44UN POET RUS CÂNDVA EXPULZAT DIN ROMÂNIA —» Leo Butnaru
14:52:14Haiku (trad. în spaniolă) —» Andrei LANGA. Blogul personal
14:43:17CEREȚI vs. CERE-ȚI – când punem cratima? —» Moldova Creștină