Făleştiul va fi mai curat?
La iniţiativa Consiliului raional şi a primăriei oraşului Făleşti şi cu suportul financiar al Comisiei Europene şi Fondului Ecologic Naţional a fost demarat proiectul “Stabilirea managementului adecvat al deşeurilor menajere solide în regiune”, care s-a desfăşurat până la data de 30 septembrie.
În cadrul proiectului a fost asigurată deservirea unui număr de 90 mii de locuitori din 10 localităţi ale raionului Făleşti. Prin amenajarea a 50 de platforme de colectare a deşeurilor şi amplasarea a 200 de containere pentru colectarea selectivă (sticlă, plastic şi hârtie) a deşeurilor. Au mai fost amenajate încă 2 gunoişti la nivel raional, pentru depozitarea deşeurilor organice şi a fost implementat un proiect-pilot de compostare a deşeurilor biodegradabile.
Toate aceste noutăţi sună foarte frumos, dar “cu o floare nu se face primăvară”. Prin asta am în vedere că locuitorii celor 10 localităţi, în special cei de la sate, tot vor arunca gunoiul “la râpă”. Iar de colectare selectivă nici nu poate fi vorba. Au apărut in făleşti containere de diferite culori cu câtva timp în urmă. Şi niciodată nu am văzut ca în cel pentru sticlă să se găsească sticle şi aşa mai departe. Cetăţenii trebuie educaţi, trebuie investite sume mari de bani în campanii publicitare. E un drum lung până Făleştiul va fi curat. Pe lângă asta mai e o problemă destul de mare. Primăria se ocupă singură de salubritate şi nu e dotată cu destul echipament. O soluţie bună ar fi să fie angajată o companie de specialitate care dispune de toate echipamentele necesare pentru a menţine oraşul curat.
Sper ca odată cu finalizarea acestui proiect cei de la primărie sa nu răsufle uşuraţi ca au rezolvat problema deşeurilor.
Sursa
2010-10-21 18:28:20