Departamentul Misionar al Bisericii Ortodoxe Ruse: Diaconul Andrei Kuraev ar putea ajunge în judecata bisericească din cauză că se poartă ca un activist de partid

Protoiereul Serghei Popov din Departamentului Misionar al Bisericii Ortodoxe Ruse, răspunzînd la întrebările ”portal-credo.ru”, a comentat scandalul provocat de protodiaconul Andrei Kuraev la Chișinău. În opinia sa, pentru ceea ce a făcut în Moldova, misionarul numărul unu al Rusiei ar putea ajunge în tribunalul bisericesc al Patriarhiei Moscovei.

Părintele protoiereu Serghei Popov:

”Se pare că îndelungata lui aflare la concertele rock și plimbările cu motocicliștii a influențat asupra lui. Stilul dialogurilor sale și felul în care polemizează arată jalnic”.

”Consider că părintele Andrei, cu obiceiul său de a epata, a pierdut simțul măsurii. El are unele opinii și observații foarte bune și înțelepte despre viața noastră bisericească, despre realitatea noastră. Eu întotdeauna l-am prețuit pentru cunoștințe și minte. Se vede că el s-a simțit un om care nu poate fi supus de nimeni sau ”foarte important”. Aceasta este o boală duhovnicească evidentă în cazul lui și care ar trebui lecuită printr-o rezoluție de sus. Poate că Patriarhul ar trebui să-i indice părintelui Andrei asupra destrăbălării verbale. Faptul că activitatea lui misionară, în mare folositoare, a început în ultima vreme să stîrnească atîtea critici este un fapt regretabil”.

”Dacă patriarhia (iar ea este un instituție foarte birocratică, după cum știți, acolo există multe întruniri și toate celelalte) nu va face o apreciere a ”zborurilor”, atunci vom putea constata cu mîhnire că există o putere în Patriarhatul Moscovei care susține astfel de cuvîntări ale părintelui Andrei. Eu totuși sper că va fi dată o notă celor întîmplate, cel puțin părții exterioare a lucrurilor”.

”Eu mă tem să afirm cine stă în spatele acestor lucruri – eu nu cunosc. Dar pe mine mă obosește, deoarece polemica trebuie purtată atît cu părțile leberale, cît și cu fundamentaliștii. În Biserica sînt foarte mulți oameni diferiți. Iar noi ar fi trebuit demult să le explicăm că discuția lui Teognost (episcopul împuternicit de Moscova să cerceteze cazul asociației ”Fericita Matrona” n. n.), cu moldovenii este o cale corectă, despre asta chiar reprezentanții Asociației Fericita Matrona s-au exprimat în termeni favorabili. Iar ceea ce s-a întîmplat cu părintele Andrei Kuraev este ciudat. Părintele Andrei, pe de o parte critică multe din anturajul nostru bisericesc, iar pe de altă parte ia poziția unui activist de partid care îndată le atribuie oponenților săi tot felul porecle, ștampile, le lipește etichete. Trist.”

”Situația cu judecata bisericească încă nu a fost întărită. Este și greu să spun dacă asta este de competența judecății bisericești din Moldova. Dar consider că ei sînt în drept să cerceteze acest caz și să-l înainteze judecății bisericești superioare din Moscova. Eu cred că așa ar fi corect – nu trebuie să tăcem despre asta. Nu trebuie ca astfel de lucruri să ne coacă sub piele, ca mai apoi să se spargă în tot felul de ieșiri sectare. Lasă ca toate aceste să fie judecate, vorbite, să devină subiectul unei discuții a toată biserica, căci discuția despre acele probleme pe care le-au înaintat reprezentanții Asociației Fericita Matrona este o discuție de care comunitatea bisericească are nevoie”.

Scandal similar provocat de Andrei Kuraev anul trecut în Bielorusia

Anul trecut reprezentantul oficial pentru relațiile cu presa a Bisericii Ortodoxe din Bielorusia (subordonată Patriarhiei Moscovei), arhimandritul Alexei a declarat că ”unele cuvîntări ale protodiaconului Andrei Kuraev în fața auditoriului din Minsk nu au corespuns nu doar moralei creștine, ci chiar și normelor elementare de bun simț”. În interviul din 26 septembrie 2009 de la televiziunea bielorusă profesorul Academiei Teologice din Moscova a rănit sentimentul național al bielorușilor. ”Fiind un oaspete al Exarhatului nostru, a replicat arhimandritul Alexei, protodiaconul nu a avut dreptul să facă vreo apreciere publică referitoare la viața social-politică a statului bielorus și activitații Exarhatului Bielorus din BORu.”

Ordinul de a ponegri Mănăstirea Noul Neamț în 2001, îndeplinit cu brio, dar fără efect, de diaconul Andrei Kuraev

În 2001, cînd episcopul Iustinian a acuzat monahii de la Noul Neamț că slujesc  și predau la seminar în limba română, fapt considerat a fi un semn al ”conspirației” împotriva Patriarhiei Moscovei, diaconul Andrei Kuraev, fost coleg la București cu episcopul Iustinian, a intervenit în termeni murdari împotriva Sfintei Mănăstiri Noul Neamț. Recurgînd la metode de tristă amintire, părintele Andrei ne-a uimit și întristat atunci pe toți, mai ales că a fost omenit în mănăstirea noastră și știa că cele pe care le-a scris nu sînt adevărate. Dar ordinul este ordin și părintele Andrei, oricît de dragi i-am fi fost știe că ”ordinile nu se discută, ci se execută”. Sinodul a considerat atunci pretențiile episcopului Iustinian ca fiind exagerate. În acest an episcopul Iustinian a fost mutat din episcopia Tiraspolului. Dar părintele Andrei mai continuă și azi să inspecteze zona.

Doar ASCOR Chișinău îl mai susține pe apostolul imperialismului rus Andrei Kuraev

Se pare că lucrurile încep să se precipite și la Moscova, dacă e să judecăm după replica venită din sînul Departamentului Misionar al Bisericii Ortodoxe Ruse. Kuraev ar putea fi obligat să dea socoteală pentru escapadele sale șoviniste. Doar ASCOR Chișinău a mai rămas să-l apere pe apostolul imperialismului rus Andrei Kuraev, după cum însuși părintele Andrei se laudă cu naivitate pe blogul său, ca un argument al bunelor sale intenții față de poporul Moldovei. Da, și este gata să arate fotografiile pe care și le-a făcut la mănăstirile din România și biletele de avion Chișinău București. Că are multe…

Replică de pe un forum rusesc:

Argoul diaconului Andrei este condamnabil. Duhul Sfînt nu este capabil de așa ceva, atunci de la ce duh grăiește Kuraev, făcînd de rîs Ortodoxia? Acțiunile lui le consider o rușine. Cu atît mai mult, dacă aș fi moldovean, eu aș înceta să respect biserica ce înfățișează în calitate de etalon astfel de teologi. Este biserica mea și eu o rabd. Dar un bărbat adevărat, iar eu cred că în Moldova astfel de bărbați există, este capabil să constate josnicia faptei. Iar în josnicie, după cum bine știm, nu este Dumnezeu.


Filed under: Moldova Anticomunista, Ortodoxie, Scandaluri

Sursa
2010-10-20 12:22:39Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

05:30:06Sergiu Litvinenco revine pe calea cea dreaptă? —» un alt blog
13:32:05Blonde —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
18:08:28Solidaritate cu femeile revoltate din Iran. Protest la București —» Curaj.TV | Media alternativă
17:52:43Mărieș mă alungă în Rusia, a privatizat km0!? —» Curaj.TV | Media alternativă
21:16:12Zice că surorile și bărbatul i-au luat ilegal fiica —» Curaj.TV | Media alternativă
20:31:12Am pus poliţia la treabă pentru o cauză verde —» Curaj.TV | Media alternativă
14:57:12SuntMAMĂ răspunde la Chestionarul lui Marcel Proust —» Sunt MAMĂ!
05:43:18Ministrul Gaibu: reforme de dragul unui milionar din Tvardița, îmbogățit pe spirt, tutun și carne din Brazilia —» un alt blog
19:39:56Și după închiderea Duty Free câte judecate internaționale vor urma? —» un alt blog
18:09:53What’s New in the Editor: More Design Tools, Enhanced Lists, Easier Block Switching —» costica
13:59:00Opera GX teams up with TikTok for the #GamingForAll challenge feat. BlindWarriorSven, challenging gamers to defy their limitations —» Luchian Alexandru
11:58:56Retrospectivă. Simpozionul Național de Studii Culturale. Ediția a IV-a —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
10:38:35Spînu face rublet cu rușii dar cere ajutor de la România… // Despre păcură —» un alt blog
06:58:33Am zis să nu mai „ating” politicul din RM, dar a ieșit Angela Merkel și ne-a avertizat să nu ne jucăm cu putin. Și m-a enervat, mama mă-sii! —» nimic nu e asa cum pare a fi...
05:43:21Faceți cunoștință: Corina Gaibu, ONGistă, vicepreședinte de partid, soție de ministru și abonată la rublet din buget —» un alt blog
17:18:18Pledoarie pentru pedalare, ca să respirăm mai ușor —» Curaj.TV | Media alternativă
17:14:29Accident cu mașini bengoase pe lîngă pădurea Băneasa —» Curaj.TV | Media alternativă
17:08:19Se împart amenzi la piața de flori Coșbuc —» Curaj.TV | Media alternativă
15:29:02Nu mai aruncați chiștoace pe oriunde, se adună greu! —» Curaj.TV | Media alternativă
11:43:34„Mica enciclopedie Ikigai” de Ken Mogi —» Sunt MAMĂ!
09:01:53Nou: Piatra Neagră 2017 Chateau Cojusna —» Fine Wine
06:38:19E mult sau puțin o casă nouă de peste 600 de mii de Euro pentru ministrul economiei? —» un alt blog
18:17:02God is Always with us —» Erik and Elena Brewer's Weblog
09:05:38DIN MAREA POEZIE A LUMII —» Leo Butnaru
08:46:34DESPRE ÎNCEPUTURILE SCRIITORICEȘTI —» Leo Butnaru