PR negru-2. Atacul brutal la persoana adversarului real

Cum poti sa depistezi proiectul pe care expertii in tehnologii electorale le folosesc in ceea ce se numeste “candidatul satelit” care sunt destinati pentru manipularea electoratului?

- Partidul satelit de regula este un partid mic, fara resurse care nu are sanse de unul singur sa treaca in Parlament.

- Mai rar partidul satelit este luat de catre patidul mare in alianta preelectorala, atunci cind partidul satelit dispune de resurse importante, dar din anumite motive nu poate ajunge in Parlament de unul singur. De exemplu Alianta din Romania a PSD si PC. PSD are nevoie de trustul de presa a lui Voiculescu care include si TV Antena si din acest motiv a acceptat o alianta cu PC care are reprezentare parlamentara.

- Partidul satelit uneori face  deschis publicitate candidatului real. In acest sens in legislatiile unor tari este interzisa sustinerea de catre un candidat electoral a altui concurent, pentru a nu permite folosirea de catre partidele mari a partidelor mici.

- In cele mai dese cazuri partidul satelit are scopul de a fura o parte din electoratul adversarului. Acest candidat trebuie sa fie credibil si sa fie asociat de electorat cu o anumita ideologie, curent de gindire etc.

-  Partidul satelit este folosit pentru aducerea la cunostinta opiniei publice a unor teme care din anumite motive nu pot fi spuse de candidatul real si atacul brutal la persoana adversarului real. Candidatul real nu poate sa declare anumite lucruri , nu poate sa coboare la o lexica licentioasa, pentru ca el este partid serios de guvernamint sau partid care pretinde sa preia puterea. Insa partidul satelit nu are ce pierde si este folosit la atac direct asupra adversarului, de exemplu poate sa declare ca cutare  candidat este corupt, sau legat cu mafia sau ca mentine relatii sexuale dubioase etc. In acest sens sunt platiti ofiteri de politie sau de securitate care livreaza date din viata personala a liderilor partidului rival si se amesteca adevarul cu minciuna, astfel ca informatia raspindita sa para credibila.

- Alt scop al partidului satelit este crearea unor evenimente de presa in acelasi timp cu contracandidatul partidului real, atacarea acestuia in judecata cu sau fara motiv, pichetarea sediului, atacul la persoana a liderilor partidului rival etc.

- Alt scop este cedarea unei parti a electoratului prin metoda redistribuirii sau a ceadarii in turul doi, acolo unde sunt alegeri uninominale.

De asemenea partidul sau candidatul satelit poate sa joace rolul de sustinator  al contracandidatului real, avind imagine negativa sa sustina contracandidatul si in asemenea mod sa indeparteze o parte din electorat de el.

Clonarea oponentului sau Crearea partidelor sau candidatilor dubluri . Partidele dublura au menirea sa copie mesajele si ideologia adversarului si sa incerce astfel sa-i fure electoratul.

Mai exista si metoda “Oponentul fals”, astfel se sustine un partid sau candidat la uninominale care in mod intentionat face toate greselile posibile intro campanie, de exemplu anunta scumpiri la servciile comunale, anunta lichidarea locurilor de munca etc . cu scopul de a avantaja partidul real.

 


Filed under: Uncategorized

Sursa
2010-10-18 14:17:55Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

19:58:23Picturi în stil retro – adaptate în stil modern —» BPR Ungheni's Blog
07:45:46Măcelarul din Lunca Prutului – fantoma emblematică a Maiei Sandu sau de ce pe „vremuri bune” lucrurile niciodată nu sunt așa cum par a fi?! —» Sergiu Mocanu
23:46:34Triangle of Sadness —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
12:59:10La Radio Guerrilla cu Mitoș Micleușanu —» .:EU:.
10:15:29YES-EU. CEVA ESENȚIAL... —» Leo Butnaru
10:30:40DIN POEZIA FRANCEZĂ CONTEMPORANĂ —» Leo Butnaru
10:08:23Berliner: gest de solidaritate pentru vinurile moldovenești —» Fine Wine
21:29:07Poliția locală acționează pe alocuri, dar intens —» Curaj.TV | Media alternativă
21:25:29Inspectorul Felix se agită cînd e inspectat —» Curaj.TV | Media alternativă
09:25:46ИНФОРМАЦИОННО ПИСМО —» Biblioteca Hristo Botev
19:45:58True, Biblical Friendship —» Erik and Elena Brewer's Weblog
19:13:58Mai Departe cu Viorica Tătaru – Pe front în Ucraina, Propaganda de război, Transnistria —» Curaj.TV | Media alternativă
19:11:51Pericole la zebra de la parcul Bazilescu, Bucureștii Noi —» Curaj.TV | Media alternativă
18:26:54DIN POEZIA FRANCEZĂ CONTEMPORANĂ —» Leo Butnaru
15:23:47What’s New on WordPress.com: Tools to Make Designing Your Site Easier Than Ever —» Misterioz
14:50:26Program_Campania Naţională ,,Citim cu voce tare împreună” ediţia anului 2023 —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
14:44:06Anunţ - Poster_Campania Naţională ,,Citim cu voce tare împreună” ediţia anului 2023 —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
14:35:47Lectura — hrană nobilă pentru suflet —» Biblioteca Hristo Botev
14:31:1227 Ianuarie - Ziua Comemorării Victimelor Holocaustului. —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
10:15:03Pericol mortal in pasajul de la Guvern pe motiv de neglijență —» Curaj.TV | Media alternativă
04:57:00De ce familia mea nu consumă carnea de pui din comerț, laptele cu termen mare de valabilitate și marmelada —» Sunt MAMĂ!
21:27:45„Amintiri din trecutul Terrei” de Liu Cixin – o părere sinceră despre cărți (fără spoilere) —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
18:42:59Citit în ianuarie: „Oameni sărmani” de F.M. Dostoievski —» Sunt MAMĂ!
18:04:44UN POET RUS CÂNDVA EXPULZAT DIN ROMÂNIA —» Leo Butnaru
14:52:14Haiku (trad. în spaniolă) —» Andrei LANGA. Blogul personal