Natalie Portman. Rădăcini basarabene

Natalie Portman. Rădăcini basarabene

Familia celebrei actriţe de la Hollywood, Natalie Portman, îşi trage rădăcinile din Moldova. La această concluzie ne duc mai multe articole, interviuri de-ale actriţei din presa occidentală şi rusă. Părinţii ei, Avner Hershlag şi Shelley Stevens, ar fi emigrat din Chişinău în Israel în 1978, cu trei ani înainte de apariţia lui Natalie pe lume. Nu în ultimul rînd, actriţa se mîndreşte mult cu bunica ei de pe linia tatălui, care este basarabeancă, născută în perioada interbelică şi de la care a împrumutat numele de scenă. Alături de fotografia iubitului ei, Natalie poartă în portmoneu şi poza îngălbenită a bunicii, un personaj destul de curios în istoria familiei Hershlag-Portman.

Natalie Portman (numele adevărat Natalie Hershlag). Data şi locul naşterii: 2 iunie 1981, Ierusalem (Israel). Ocupaţie: actriţă de cinema. Studii: absolventă a Facultăţii de psihologie, Universitatea Harvard, astăzi studentă la Universitatea Hebrew din Jerusalem. Debut: 11 ani, în pelicula „Leon”, alături de Jean Reno. Filmografie: „Mars Attacks!”, „Star Wars”, „Cold Mountain”, „V for Vendetta”. Nominalizări: la Premiul Oscar pentru rolul secund în „Closer” (2005), Premiul MTV pentru cel mai bun sărut în filmul „Garden State” (2005), la Premiul Globul de Aur pentru rolul secund din „Anywhere But Here” (2000). Ambasador FINCA al Speranţei.

Deşi evită să vorbească despre originile sale, Natalie Portman figurează în topul vedetelor hollywoodiene ale căror origini se trag din fosta URSS (alături de Steven Spielberg sau Mila Jojovich). Pregătiţi din toate punctele de vedere morale pentru orice fel de comunicare cu actriţa americano-israelită, am încercat să o găsim la telefon şi prin e-mail, dar „regina Amidala” nu binevoieşte să vorbească despre trecutul părinţilor ei. Pe parcursul ultimilor 10 ani, jurnalişti din toată lumea au încercat să dea propriul verdict în dosarul „Portman”, afirmînd de nenumărate ori că părinţii actriţei de la Hollywood sînt emigranţi de origine evreiască din Chişinău (revista „Domovoi” din Rusia, din ianuarie 2008, notează: „Fiică de evrei chişinăuieni (Natalie, n.r.), care cu trei ani înainte de naşterea ei au emigrat în Israel şi pe urmă în SUA, a fost traumatizată încă din copilărie”). Nici tatăl ei, Avner Hershlag, reputat medic specializat în fertilizarea in vitro din SUA, se pare că nu este prieten cu jurnaliştii, instruindu-şi bine secretara în acest sens. Bunul prieten al dlui Hershlag, un chirurg cu nume din Israel, a declarat pentru „VIP magazin” că discută foarte des cu Avner la telefon, dar nu ne poate oferi mai multe detalii despre familia acestuia. Din unele surse am aflat că părinţii lui Natalie nu sînt împreună de cîţiva ani şi din aceste considerente, probabil, nici nu sînt dispuşi să vorbească la tema strămoşilor.


Bunica spioană
Avner Hershlag s-a născut la 12 septembrie 1951. A emigrat din Chişinău la sfîrşitul anilor ’70, în timpul primelor valuri de emigrare a evreilor din URSS pe Pămîntul Făgăduinţei. Avner şi-a făcut studiile la Şcoala medicală Hadassah din Jerusalem, pe care le-a continuat în 1984 în SUA, unde a rămas să locuiască cu familia. Astăzi el este angajat al Centrului pentru fertilizare al Şcolii de medicină de pe lîngă Universitatea din New York.
Bunica actriţei, acea Portman, despre care atîta povestesc jurnaliştii lumii, a trăit pe teritoriul Basarabiei, în perioada interbelică. Despre aceasta Natalie a confirmat în interviul dat revistei americane „Rolling Stone” („The Private Life of Natalie Portman”), în care povesteşte cu mîndrie despre bunica ei „specială”, care a trăit în România (Basarabia a fost parte componentă a României între 1918–1940, n.r.), spunînd că ea a fost spioană pentru serviciile secrete britanice în cel de-al doilea război mondial şi a călătorit foarte mult în Europa şi că era foarte frumoasă.
Actriţa păstrează foarte aproape fotografia bunicii ei, pe care i-a arătat-o jurnalistului de la „Rolling Stone”. Datorită acestei mari iubiri, Natalie şi-a luat numele bunicii ca nume de scenă.


Portman-Portnoi-Portman
În căutările noastre de a descoperi eventuale rude ale familiei lui Natalie Portman la Chişinău, am dat peste mai multe familii Portnoi („portnoi” înseamnă „croitor”, iar prin asonanţă s-a ajuns de la Portman la Portnoi şi putem presupune că familia „Portman” ar fi putut suferi modificări în perioada sovietică, transformîndu-se în „Portnoi”). „Enciclopedia rusă evreiască” notează cîteva celebrităţi cu numele Portnoi (Kim Portnoi, specialist în metale scumpe, născut la Moscova şi Ramil Portnoi, publicistul basarabean născut la Nisporeni). În Ghidul „Evreii Moldovei” tipărit în 2000 la Chişinău (oferit redacţiei de către Centrul cultural evreiesc „I. Manger”), aflăm că un oarecare I. N. Portnoi a fost profesor de istorie la Rîbniţa, Semion Portnoi era cel mai bun arcaş de la Chişinău, iar F. S. Portnaia – chirurg de vază din capitala Moldovei.
Reieşind din situaţia lor specifică, evreii, obligaţi să locuiască într-un mediu majoritar, de multe ori, îşi schimbau numele şi familia. Mai ales în perioada sovietică. Pentru a aburca în ierarhia socială, evreii deseori îşi schimbau sau adaptau numele aşa cum o cereau mai marii vremii.
„Urmărirea biografiei persoanelor de etnie evreiască, mai ales în momentele genealogice, este foarte complicată din cauza abundenţei de nume la una şi aceeaşi persoană. Ridicaţi orice dicţionar de literatură şi artă, juridic sau diplomatic şi în dreptul marilor personalităţi o să găsiţi paranteze cu numele adevărat. Revoluţionarii ruşi Troţki, Zinoviev, Kamenev sînt nume adoptate, nom de guerre. Acelaşi lucru s-a întîmplat şi la noi. Toţi Itzic, Moische, Avraam au avut nume româneşti în perioada interbelică şi aceiaşi oameni au avut nume ruseşti după război, în perioada sovietică”, ne spune Iurie Colesnic, cunoscutul publicist. „În cazul familiei Portman, presupunem că eventualele rude ale acestei familii, au purtat, în perioada sovietică numele de Portnoi, un nume devenit aproape comun”.

Manea Portman de la Teleneşti
Pentru a limpezi situaţia şi a găsi măcar o urmă a celebrei bunice de origine basarabeană, am apelat la arhive. Arhiva Naţională a Republicii Moldova păstrează un singur dosar cu numele „Portman”. Dosarul, destul de subţire, datat cu 15 iunie 1940, poartă titlul „Dosar privind eliberarea permisului de plecare peste hotare a locuitoarei oraşului Bălţi, Portman Manea” (titlu scris în limba rusă). În cererea sa către prefectura jud. Bălţi, ţinutul Prut, dra Portman scrie în limba română următoarele: „Subsemnata, domiciliată în or. Bălţi, str. Libertăţii, nr. 28, am onoarea a vă ruga să binevoiţi a dispune să mi se elibereze un paşaport pentru străinătate cu destinaţia Alexandria, Egipt”. Cererea a fost depusă la 15 ianuarie 1940. Potrivit datelor din dosar, paşaportul pentru străinătate a fost eliberat peste o jumătate de an. Din actele depuse pentru perfectarea paşaportului, aflăm un detaliu destul de curios şi important: Manea Portman s-a născut în Comuniunea Izraelită Teleneşti, jud. Bălţi (extract de naştere nr. 82/940). Cu excepţia acestui dosar, nici o instituţie de la noi nu păstrează acte pe numele Portman, Hershlag sau Ghershlag. Ca şi cum cineva a avut grijă să şteargă orice urmă legată de arborele genealogic al actriţei Natalie Portman, iar membrii familiei – să-şi schimbe prenumele şi numele...

Din păcate, nu am putut preciza data naşterii lui Manea Portman, am putut găsi doar o fotografie de-a ei. Putem presupune şi după asemănarea fizică că Manea Portman ar putea fi bunica celebrei actriţe. În cazul în care a devenit spioană pentru serviciile secrete, cu siguranţă, Manea Portman şi-ar fi putut schimba numele şi prenumele nu o singură dată şi că ar fi putut emigra în Israel după încheierea celui de-al doilea război mondial. De asemenea, putem admite că, fiind originară din Basarabia, Manea Portman s-ar fi putut întoarce în RSSM şi locui la Bălţi sau Chişinău. Mai degrabă, la Chişinău, de unde a şi emigrat, la rîndul lui, feciorul ei, Avner în 1978. Toate acestea le vom putea afla pe viu, într-o zi, cînd frumoasa Natalie Portman va binevoi să ne dea un interviu la această temă, fie la Chişinău, Bucureşti, Jerusalem sau New York. Sîntem gata oricînd de o întîlnire cu prinţesa de la Hollywood.

Rodica Trofimov

http://www.vipmagazin.md/profil/Natalie_Portman._Rădăcini_basarabene_/


Sursa
2010-10-18 09:45:35Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

05:24:1710 principii de evanghelizare și ucenicie din Ioan 4-11 —» Moldova Creștină
18:59:39Bugetul IP Gimnaziul "Victor Coțofană " pe anul 2023 —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
18:54:44Informație cu privire la formarea bugetului pentru anul 2023, în IP Gimnaziul "Victor Coțofană" —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
18:48:13Raport referitor la executarea bugetului pentru anul bugetar 2022 —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
13:43:04Citit în ianuarie: „Iannis cel nebun pentru Hristos” (1 și 2) de Dionysios A. Makris —» Sunt MAMĂ!
10:00:51Să trăim prin credință! —» Moldova Creștină
02:41:36MOLDOVENI! NOI CUM IEȘIM DIN RĂZBOI? —» Daniel Lachi
17:19:4734 de ani. 34 de lecții —» Sunt MAMĂ!
16:04:13Cozi de TIR-uri spre porturile Ismail, Reni, Giurgiulești, Galați —» Curaj.TV | Media alternativă
10:00:02Este o cinste să te ferești de certuri —» Moldova Creștină
08:11:28Strada Evreiasca e doar la Odesa? —» Curaj.TV | Media alternativă
06:47:02Întâlnire cu Iulian Filip la Biblioteca „Transilvania” —» BiblioCity
17:33:30Moldova – în NATO! Puneți leoparzii pe BECȘI! (1) —» Daniel Lachi
17:24:07”Credința strămoșească”, ia treci la tablă! Sau la Leopard (2) —» Daniel Lachi
16:18:07Fraze lungi – cum să urmărim gândul?  —» Moldova Creștină
13:01:49Nou: Pinot Noir Native, în conversie BIO —» Fine Wine
19:31:23Bare fixe și paralele pentru sport de sănătate într-un oraș asediat —» Curaj.TV | Media alternativă
12:42:14UN IMPORTANT POET FRANCEZ —» Leo Butnaru
05:52:43Весеннее настроение —» Бессарабские хроники
20:46:24Citit în ianuarie: „Viol, o poveste de iubire” de Joyce Carol Oates —» Sunt MAMĂ!
18:52:01Ucraina rezistă, reportaj de la Odesa #переможемо! —» Curaj.TV | Media alternativă
21:29:00Curiozități bibliofile eminesciene din colecția Carte veche și rară a Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” —» BiblioCity
18:26:24GOP save the Queen! —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
16:37:40Recomandările experților europeni – o nouă șansă pentru cercetarea din RM? —» Gheorghe Cuciureanu
10:54:14POEZIA ÎN TRADUCERE VERSUS „TRĂDUCĂTORI, TRĂDĂTORI” —» Andrei LANGA. Blogul personal