Juriști, e timpul să absolviți o a doua facultate, cea de IT.

Copyright is for Loosers

Ca răspuns la interviul cu Dorian Chiroșca, apărut pe site-ul Europa Liberă

Îl voi copia pentru a înțelege mai bine răspunsurile juristului și ale mele. (Încalc legea.)

Europa Liberă: Dle Chiroşca, procurorii au pus sechestru pe serverele pe care erau plasate datele site-ului „TorrentsMD.com” şi nu se mai ştie dacă seeder-ii sau leecher-ii vor mai putea downloada ceva de pe acest tracker … De fapt, dacă e să vorbim în română, Procuratura a închis pe motivul încălcării drepturilor de autor un site de pe care puteai lua gratis filme, muzică, jocuri, programe ş.a.m.d. Torrents MD este site-ul cel mai frecventat în internetul moldovenesc… S-a deschis un dosar penal. Întâi de toate, cât de normal este, din punctul Dvs de vedere, ca un site să fie suspendat fără o hotărâre judecătorească definitivă potrivit căreia persoane, de exemplu, care administrează acest site s-ar face vinovate de ilegalităţi în domeniul drepturilor de autori?

Dorian Chiroşca: Cred eu că în acest caz procuratura s-a asigurat într-un fel ca să poată acumula şi prezenta ulterior probe în instanţa de judecată. Or, cred eu că după ce a fost sechestrat acest suport material, de către Agenţia de stat pentru proprietate intelectuală va fi efectuată o expertiză în urma căreia se va stabili dacă există sau nu pe aceste servere opere protejate de drepturile de autor. Pirateriaeste un fenomen foarte grav pentru societatea moldovenească cît și în general.

Vitalie Eșanu: O simplă consultare cum lucrează tehnologia Torrent exlude existența oricărei opere de artă pe server. Nu e nicesar nici o expertiză și fără ea e foarte clar.

Europa Liberă: Dvs aveţi cunoştinţă de vreo hotărâre judecătorească în trecut prin care să se fi stabilit, de exemplu, că site-uri de tipul torrents ar fi violat sau prejudiciat drepturile de autor?

Dorian Chiroşca: Eu cunosc cel puţin faptul că pînă acum au fost făcute cîteva sesizări către acest site pentru ca acesta să nu mai valorifice creaţiile intelectuale ale autorilor autohtoni. Ştiu că această asociaţie (Uniunea Producătorilor de Fonograme şi Videograme din Republica Moldova) a depus mai multe demersuri şi la momentul cînd depuneau aceste demersuri, ei sistau plasarea pe site a unor creaţii intelectuale. Parcă îmi amintesc despre astfel de cazuri cu „Zbob şi Zdup” şi cu alţi autori… Deci, au existat mai multe plîngeri de acestea, pentru că chiar pînă la lansarea unor albume noi pe acest site apăreau aceste albume, astfel fiind încălcate flagrant drepturile de autor şi drepturile conexe ale unor interpreţi autohtoni…

Vitalie Eșanu: Sintagma ”Plasarea pe site a unor creații intelectuale” e una greșită. Pe site nu se plasează nimic ce e legat de copyright, ci un fișier care doar ajută identificare a unei opere, titlu și autorul. Dacă facem o analogie cu lumea reală e cum ai da la poliție amprenta degetelor, nu și degetul. Dacă și mai exact dai la poliție o formulă matematică ce descrie amprenta degetelor tale (nu foto amprentei digitale).

Europa Liberă: Premierul Vlad Filat, cel puţin potrivit mai multor ştiri, a cerut Procuraturii să investigheze în regim de urgenţă motivele blocării site-ului „TorrentsMD” şi ca ancheta să fie transparentă, iar dreptul de acces la informaţie al utilizatorilor de Internet să nu fie lezat. De fapt, ce credeţi că putea presupune această cerere la modul practic?

Dorian Chiroşca: Sincer să vă spun nu putem vorbi în acest caz despre drepturile la acces. Atîta timp căt autorul nu permite accesarea operelor sale, nu există nici un temei să interpretăm ca încălcare a accesului la informaţie. Sunt de acord cu astfel de interpretări doar în situaţia în care autorul lansează singur oferta pe diferite site-uri, astfel ca muzica să răsune, sau filmul să fie pus pe site, sau albumul, OK, nu este nici o problemă. Dar în situaţia în care aceasta reprezintă o proprietate intelectuală a unei personalităţi, a unui actor, artist, astfel de descărcare este deja o încălcare a dreptului de autor. Oricum, Legea privind drepturile de autor şi drepturile conexe spune clar că autorul are un volum de drepturi patrimoniale care se reflectă în bani şi drepturi personale morale. Articolul 10 al legii respective stabileşte clar că autorul are dreptul la comunicarea publică, respectiv comunicarea prin internet. Din momentul ce el a plasat-o pe internet, se poate folosi această operă, dar doar cu acordul autorului. Eu cred că este foarte binevenită sesizarea acestei asociaţii, care reprezintă autorii din R. Moldova.

Vitalie Eșanu: Cred-că nici Europa Liberă nici dl Chiroșca nu cunosc că site-ul avea și un forum popular aș spune cel mai popular din Moldova. Închiderea lui e încalcarea drepturilor la informație.

Europa Liberă: De ce tocmai acum, inclusiv în plină campanie electorală? De ce credeţi că lupta cu pirateria a început, dacă a început, cu „TorrentsMD”, de vreme ce se consideră că unele televiziuni, de exemplu, ar utiliza cu toptanul filme piratate?

Dorian Chiroşca: Ca să fiu sincer, nu cred că campania electorală are vreun amestec. Cunoscînd organele de poliţie, cred mai degrabă că ar vrea să arate nişte rezultate, să facă dovada că se lucrează în domeniul respectiv. Ştiu că pînă acum nu s-au prea făcut foarte multe acţiuni în domeniul respectării dreptului de autor. Nu numai pe site-ul torrents am înțeles că au fost făcute sezizări, dar au fost depistate de către organele de poliție şi alte încălcări ale drepturilor de autor, despre care nu cred că este cazul să vorbesc acum.

Vitalie Eșanu: Din câte eu am înțeles de la hosteri. Dosarul care a fost deschis acum câțiva ani și a fost rezolvat pe cale amiabilă de a muta site-ul de pe .md pe .com și de a lichida toate înscrierile ce sunt legate de piese autohone, a fost prin magie pierdut.

Europa Liberă: Cine, cum şi cu cât ar putea fi pedepsit, conform actualei legislaţii, dacă va fi demonstrată vinovăţia cuiva în cazul „TorrentsMD” ?

Dorian Chiroşca: Noi avem trei forme de răspundere – civilă, administrativă şi penală. În cazul de faţă, dacă AGEPI va stabili că este vorba despre daune deosebit de mari, în proporţii deosebit de mari, ceea ce reprezintă mai mult de 100 de mii de lei, atunci activitatea acestei întreprinderi ar putea fi sistată în urma unei sentinței a instanţei de judecată, iar persoana fizică ar putea fi privată de libertate de la 3 la 5 ani. Deci, este destul de dură pedeapsa. În acest caz s-ar putea aplica şi o amendă foarte dură – de la 8 la 10 mii de unităţi convenţionale, ceea ce ar constitui pînă la 200 de mii de lei.

Vitalie Eșanu: Site-ul în sine nu poate fi pedepsit. Pentru că tehnic el nu a distribuit nici o informație ce ține de piesa care e protejată. Adică un film nu e stocat pe server și nici părți din acest film nu trece pe la server. Serverul doar la interpelarea unei amprente digitale (hash file) îți returnează ce alți vizitatori dispun de aceași amprentă digitală, mai departe e treaba utilizatorul (softului folosit de client) cum se înțelege cu ceilalți utilizatori pentru a descărca ceva. Print-o metaforă trebuie să închidem Ministerul de Interne pentru că el dispune de amprentele tuturor oamenilor care au comis vre-un infracțiune.

Europa Liberă: Cine câştiga bani, dacă câştigă, prin administrarea unui asemenea site ca „torrentsMD”?

Dorian Chiroşca: Eu chiar l-am privit nu demult la nişte posturi de televiziune pe reprezentantul acestei companii spunînd că, domnule, noi nu facem decît să aibă acces utilizatorii la aceste creaţii. Nu este chiar aşa. Ei îşi ridică raitingul prin faptul că oferă acces la creațiile intelectuale. Dacă n-ar exista pe acest site ultimele filme din cinematografe, opere muzicale foarte populare, atunci nu cred că foarte multă lume ar fi clienţi ai respectivei companii. Ei, prin încălcarea drepturilor de autor atrag clientela, ca să devină membri înscriși la acest provider.

Vitalie Eșanu: Câștigă bani din publicitate site-ul torrents.md, câștigă bani mult mai mulți din vânzarea traficului toți providerii din Moldova. În cazul în care acest site va fi închis toți utilizatorii vor migra spre alte site-uri internaționale și practic va avea schimb de date dintre utilizatorii din Moldova și alte țări. Iar providerii local vor fi puși să plătească altor provideri internaționali pentru trafic. Deci situația cu dreptul de autor rămâne aceași iar banii încep a fugi din Moldova. 55% din tot consumul de internet este efectuat prin protocoale P2P.

Europa Liberă: Decizia Procuraturii a pus pe jăratic un număr considerabil de utilizatori de Internet, tinerii în special care-şi completau colecţiile personale de muzică, film sau jocuri, fără a le comercializa şi care ar fi fost altminteri inaccesibile din cauza preţurilor. Cât de îndreptăţită vi se pare supărarea lor?

Dorian Chiroşca: Eu înţeleg că atîta timp cît există cererea și oferta, vor exista site-uri pirat. Dar trebuie să-i înţelegem şi pe autori. Iată, de exemplu, acest proiect comercial moldo-român cu filmul care este foarte bine vizionat. Eu am impresia că ar putea exista situaţia cînd va fi plasat pe site şi timp de o oră vor avea loc sute de descărcări. Vă daţi seama că în cazul respectiv, autorii acestei opere nu mai au prea mari şanse să restituie băncii, de exemplu, banii pe care i-au contractat pentru acest proiect. Îi înţeleg și eu pe studenţi, mă gîndesc că situația nu se termină: vor migra pe alte site-uri, care sînt foarte multe, răspîndite și pe domeniu .ru, de exemplu, dar cred că lupta aceasta nu trebuie să fie sfîrşită cu închiderea acestui site. Am accesat personal foarte multe site-uri de acestea şi am văzut că pot fi privite cele mai noi filme care există acum în cinematografe, de o calitate proastă, e adevărat, dar suficientă ca să înţelegi. Oricum, trebuie să educăm în tineret faptul că pentru ceea ce consumi trebuie să plăteşti şi nu trebuie să furi…

Vitalie Eșanu: E o logică greșită să socoți numărul descărcărilor gratis ca profit autorului. De regulă raportul unui soft (din experiența proprie) dat gratis făță de acelaș soft dat contra 1$ este de 1000/1. În cazut când prețul e mai mare acest raport crește semnificativ. Teoretic dacă 1000 de oameni au descărcat un film echivalează cu un vizitator care a cumpărat acest film sau chair și mai puțin. În schimb dacă opera e de o calitate superbă venitul indirect (a se înțelege publicitatea mouth to mouth, sau venirea la concerte, sau chiar invitație la nuntă) pe care autorul îl poatea avea de la cei 1000 de oameni este imens mai mare.

Europa Liberă: Furtul de proprietate, inclusiv intelectuală este un lucru urât şi foarte păgubos pentru mulţi şi e limpede că lupta de combatere a acestuia este mai mult decât indicată. Dar cât de pregătită este R. Moldova, legislativ şi din perspectiva practicilor pentru această luptă?

Dorian Chiroşca: Să ştiţi că această luptă a început prin anul 2000, acum recent a fost publicată Legea cu privire la drepturile de autor şi drepturile conexe – de altfel o lege foarte şi foarte bună elaborată acum doi ani de AGEPI şi care corespunde tuturor cerinţelor stabilite în IQ-ul comunitar, adică cu toate directivele Comisiei Europene. Oarecum, educaţia respectivă cu privire la respectarea drepturilor de autor începe deja din 2001-2002, cînd au fost introduse și responsabilitatea penală şi administrativă în Codul penal şi Codul de contravenţii administrative, acum 7 ani de zile. Vedeţi şi dumneavoastră cum situaţia s-a schimbat. Acum cinci ani de zile aveam peste tot tarabe cu discuri şi cu audiocasete piratate, iar acum este un mod civilizat de activitate a acestor întreprinderi – mergi în moll-uri şi îţi cumperi discuri licenţiate, ai şi calitate foarte bună, plus că se păstrează integritatea sănătăţii, pentru că discurile piratate nu ştie nimeni de unde vin.

Vitalie Eșanu: În cazul discurilor piratate legea clar stipulează că cei care produc aceste discuri sunt piedepsiți pentru că au venit de pe urma comercializării și intră în competiție directă cu distribuitorii oficiali. Ați văzut la noi cineva să vândă oficial în format digital? În cazul utilizatorilor torrents e nu vând nimic, iar site-ul profită doar de pe urma că aici se strâng vizitatorii să se înțeleagă. E și cum ai închide PMAN pentru că acolo, la hram, cineva a detonat o bombă. Mai mult ca atât un vizitator chiar dacă dau o operă de artă nu o dă în întregime. Metafora ar fi, că în piața au venit 100 de oameni cu aceeași iar cel de al 101 dorește și el o carte. Presupunem că cartea are 50 de file el se duce și copie de la oricare 50 de oameni câte o filă. Nici unul din cei 50 nu au încălcat legea pentru că nu au vândut opera întegră, ba chiar au dat-o gratis.

Europa Liberă: E limpede. Deci, ca să spunem aşa, un mod din ce în ce mai civilizat în acest domeniu. Vă mulţumim mult, domnule Chiroşca.

Vitalie Eșanu: Pe departe nu e limpede. Iar juriștilor le recomand să studieze tehnologiile informaționale pentru că fără cunoștințe tehnice iau decizii greșite, bazânduse pe niște legi greșite. Când o întreagă generație trăiește încălcând legea zilnic, înseamnă că ceva nu e în regulă cu legea.

PS: Un artist nu poate vinde operele sale fără o casă de distribuție care îi ia toate drepturile artistului. Sunteți naivi dacă credeți că dreptul de autor chiar îl penalizează pe autor.

PPS. După 1 ianuare 2011 conform legii site-ul Europei Libere trebuie să fie închis. Lege creată de juriști care nu cunosc elementele funcționării Internet-ului.


Sursa
2010-10-15 13:04:53Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

18:08:28Solidaritate cu femeile revoltate din Iran. Protest la București —» Curaj.TV | Media alternativă
17:52:43Mărieș mă alungă în Rusia, a privatizat km0!? —» Curaj.TV | Media alternativă
21:16:12Zice că surorile și bărbatul i-au luat ilegal fiica —» Curaj.TV | Media alternativă
20:31:12Am pus poliţia la treabă pentru o cauză verde —» Curaj.TV | Media alternativă
18:09:53What’s New in the Editor: More Design Tools, Enhanced Lists, Easier Block Switching —» costica
11:58:56Retrospectivă. Simpozionul Național de Studii Culturale. Ediția a IV-a —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
06:58:33Am zis să nu mai „ating” politicul din RM, dar a ieșit Angela Merkel și ne-a avertizat să nu ne jucăm cu putin. Și m-a enervat, mama mă-sii! —» nimic nu e asa cum pare a fi...
17:18:18Pledoarie pentru pedalare, ca să respirăm mai ușor —» Curaj.TV | Media alternativă
17:14:29Accident cu mașini bengoase pe lîngă pădurea Băneasa —» Curaj.TV | Media alternativă
17:08:19Se împart amenzi la piața de flori Coșbuc —» Curaj.TV | Media alternativă
15:29:02Nu mai aruncați chiștoace pe oriunde, se adună greu! —» Curaj.TV | Media alternativă
06:38:19E mult sau puțin o casă nouă de peste 600 de mii de Euro pentru ministrul economiei? —» un alt blog
18:17:02God is Always with us —» Erik and Elena Brewer's Weblog
09:05:38DIN MAREA POEZIE A LUMII —» Leo Butnaru
08:46:34DESPRE ÎNCEPUTURILE SCRIITORICEȘTI —» Leo Butnaru
08:08:48Raiul Patriarhului Bisericii Ortodoxe Ruse Kirill nu este și Raiul meu! —» nimic nu e asa cum pare a fi...
07:44:49„Bravo, Lika!” Ahedjakova licitează statueta NIKA pentru ajutorarea deținuților politici —» nimic nu e asa cum pare a fi...
05:51:27Horizon Capital (Purcari) și prietenii lor lituanieni vor să vândă MAIB. Îi ajută Gavriliță și #năPASta —» un alt blog
04:59:26În loc de teren de sport multifuncțional – Parcare pentru Medpark! Îi e în cot guvernului de sănătatea fizică… —» un alt blog
04:55:23Titus Știrbu în dialog cu cititorii săi —» BiblioCity
20:08:21Alegerile din Italia, explicate —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
19:31:54CFR la 150 de ani se laudă cu vechituri —» Curaj.TV | Media alternativă
19:31:54CFR, la 150 de ani, se laudă cu vechituri —» Curaj.TV | Media alternativă
15:36:17The Futility of Idolatry —» Erik and Elena Brewer's Weblog
12:17:43Ce face ”specialistul” pe delapidări Vitalie Perciun printre consultanții Agenției Proprietății Publice? —» un alt blog