Artiști, luați-vă dreptul de autor.
Buzz-ul de săptămâna trecută a dezbinat societatea în două, cei contra revenirii torrents înapoi și pentru. Această problemă a e minoră în comparație ce să petrece acum în lumea drepturilor de autori.
Până la apariția Internet-ului, oamenii de creație stăteau prin caselor lor de creație, creau, inventau, produceau, unii aveau noroc-ul să fie descoperiți de vre-o casă producție care îi cumpăra drepturile de autor și începea să îi tirajeze creația până la refuz, în schimb autorii de obicei primeau o sumă fixă pentru fiecare creație indiferent de succesul creației sale. Astfel timp de aproximativ 80 de ani companiile de distribuție au existat și au crescut, însă artiștii nu prea. Unii după moarte poate aveau succes.
Lanțul e următor: Artist -> Creație -> Casă de distribuție -> Promovare -> Tirajare -> Consumator. Până la apariția Internet-ului era foarte greu să te promovezi, Radioul și TV-ul era foarte scump, dealtfel ca și acum. Odată cu Internetul Artistul are o posibilitate de promovare fără margini. Avem lanțul, Artist -> Creație -> Internet -> Consumator. Acest lanț este de sute de ori mai ieftin și deschide o piață fără de granițe.
Ce se întâmplă acum? Casele de discuri văzând această metodă alternativă de promovare a artistului încearcă să o închidă, sub diferite pretexte, închiderea de site-uri torrents, youtube pentru că practic înseamnă moartea acestor case de stors bani. În schimb artiștii care și-au vândut drepturile nu prea sunt interesați de cele ce se petrece și nici nu sunt interesați pentru a se promova, casa de discuri va lua bani, nu el.
Casele de distribuție au făcut așa mult lobby că artistul acum nu-și poate vinde creația singur, fără o casă de discuri. Încercați să vindeți muzică prin amazon sau itunes, te vor refuza și te vor ruga să te adresezi la o casă de discuri care are drepturi de distribuție a creației tale pe teritoriul anumitui stat.
Acum statistică și cifre concrete. Deja 25% din muzică se vinde digital. Aparatele de ascultat și de vizionat filme nu mai au DVD-uri și CD-uri se face totul prin USD drive-uri. 30% din populație e conectată la Internet. După statistică omenii cu venit peste medie sunt conectați la Internet, adică oamenii care pot plăti pentru cultură.
Să-ți vinzi drepturile unor Case de Distribuție care se orientează pe vânzări de CD-uri și DVD-uri e o sinucidere, însă dacă te orientezi pe vânzări digitale amazon sau iTunes, și singuri să te promovezi pe youtube îți este îngrădit accesul de către aceleași Case de Distribuție.
Situația e următoare, artiștii (spre deosebire de progamator) nu-și pot vinde creația, au devenit ca niște robi ai Caselor de Distribuție.
Cine afectează bunăstarea artiștilor, casele de discuri care nu permit monetizarea directă sau utilizatorii care piratează o creație taxată la o sumă exagerată de aceleași case de discuri.
Că și unui om bătrân, e greu să-i schimbi mentalitatea unei case de discuri. În schimb artiștii pot să-și ia creație în mâinile proprii să revoce contractele și să-și plaseze creația pe youtube și să facă ceva bani din reclamă. Sau să ofere gratis opere sale și să transforme armata această de consumator în folosul propriu. Invitații la concerte sau donații ș.a.
Să lobeze să li se permită direct să vândă în Internet fără intermediari. Evident că prețul va deveni mult mai mic.
PS. Plec în câteva ore la concertul Getei Burlacu, care la sigur am aflat din Internet (posibil că de pe conținut piratat) cât de frumos cântă.
Sursa
2010-10-22 16:56:19