Codului Deontologic al Jurnaliştilor din Republica Moldova va avea un nou format

„Consultări privind completarea Codului deontologic al jurnaliştilor din Republica Moldova”. Este evenimentul care a unit în cadrul unei mese rotunde reprezentanţii mass-media şi ai societăţii civile, experţi în domeniul jurnalismului şi învitaţi de peste hotare.

Scopul întrunirii promovat de organizatori este cel de a găsi soluţii pentru modificărea actualului Cod Deontologic din Republica Moldova.

“Simţim o necesitate de a schimba cadrul legal în domeniul mass-media. De aceea am apelat şi la experţi străini pentru a încerca acest lucru”, declară Dumitru Lazur, coordonator de programe. “Pe parcursul a trei zile (12-14 octombrie), vom purta discuţii la Chişinău, la Bălţi şi Comrat cu cei vizaţi în domeniu, pentru ca în final, aceştia să cadă de acord asupra unui cod acceptat de toţi, care va fi racordat la cerinţele zilei de azi”, mai precizează Dumitru Lazur.

Ioana Avadani  este expertul care a analizat actualul Cod Deontologic al Republicii Moldova. Ea a propus câteva modificări ale acestuia, printre care şi o definiţie a jurnalistului. În viziunea ei, anume noţiunea va permite şi complectările Codului sau realizarea unui alt act care va reglementa obligaţiile şi responsabilităţile ulterioare ale unui reprezentant mass-media. “Natura jurnalistului s-a schimbat, din acest motiv, Codul Deontologic aprobat acum 11 ani în Moldova, numai corespunde realităţii”, a mai precizat Ioana Avadani, care este şi directorul executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent din Bucureşti .

Valeriu Saharneanu, preşedintele Uniunii Jurnaliştilor din Moldova, consideră însă că actualul cod necesită doar câteva modificări, printre care înlăturarea unor articole. El afirmă că acesta ar trebui să conţină minimum de articole, după practica înternaţională.

Menţionăm că actualul Cod Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova a fost adoptat la Congresul Extraordinar al Uniunii Jurnaliştilor din Moldova la 4 mai 1999. Acesta are 22 de articole.

“Varianta brută a noului Cod va fi structurat pe capitole bazate pe princiipiile jurnalismului. Are un număr mai mare de articole, dar acestea sunt realizate într-un format mult mai accesibil”, a precizat Petru Macovei, secretarul Consiliului de Presă din Moldova,.

Evenimentul este organizat în cadrul Programului Comun al Uniunii Europene şi Consiliului Europei „Programul privind Susţinerea Democraţiei în Moldova”,  în colaborare cu Uniunea Jurnaliştilor din Republica Moldova şi Consiliul de Presă din Republica Moldova .

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

P.S. Am analiza şi eu noul Cod.  E relativ mai bun ca cel actual, dar mai este de lucrat. Cel puţin la capitolul “definiţia jurnalistului” la sigur. Nu e cea mai adecvată definiţie. Citind-o, am juns la concluzia că şi un cerşetor este un jurnalist. Din câte îmi amintesc definiţia, suna cam aşa: Jurnalistul este persoana care se ocupă cu fotografierea, colectarea, editarea, redactarea unei informaţii care rezultă dintr-un eveniment de ordin local, naţional sau internaţional de interes public cu scopul difuzării (era alt termen) publice, şi din care acesta îşi asigură existenţa.

La prima vedere pare o definiţie adecvată. Dar… apar şi primele întrebări. Cum se difuzează informaţiile? Unde? Atunci ce împiedică un cerşetor să fie numit şi jurnalist?  A luat o pancardă, a  scris o informaţie ( a redactat-o) precum că “Moldova e cea mai săracă ţară din Europa. Sunt şi eu sărac. Am nevoie de ajutor” ( e o informaţie de interes public şi e şi un eveniment local) şi merge pe stradă (difuzează informaţia) şi plus la toate obţine şi bani din asta. Şi ce mă împiedică să îl numesc “Jurnalist”!Sursa
2010-10-13 16:01:22Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

19:45:58True, Biblical Friendship —» Erik and Elena Brewer's Weblog
15:23:47What’s New on WordPress.com: Tools to Make Designing Your Site Easier Than Ever —» Misterioz
21:27:45„Amintiri din trecutul Terrei” de Liu Cixin – o părere sinceră despre cărți (fără spoilere) —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
18:04:44UN POET RUS CÂNDVA EXPULZAT DIN ROMÂNIA —» Leo Butnaru
14:52:14Haiku (trad. în spaniolă) —» Andrei LANGA. Blogul personal
14:43:17CEREȚI vs. CERE-ȚI – când punem cratima? —» Moldova Creștină
14:35:20Caleidoscop cultural. Februarie, 2023 —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
13:55:12ALEXANDRU COSMESCU - MENTOR AL TINERILOR SCRIITORI BASARABENI —» Andrei LANGA. Blogul personal
13:17:10UN PROZATOR ȘI POET FRANCEZ IMPORTANT —» Leo Butnaru
10:05:33Graduation @ #Precept Institute for South Sudan Refugees in Uganda 🇺🇬 —» Moldova Creștină
09:35:01”Nu te baza pe alții! Privește, învață, fă și taci!” sau Despre cum să fii optimist —» Sunt MAMĂ!
09:20:02De ce copiii mei au hainele murdare? —» Sunt MAMĂ!
17:02:42DE LA POEȚI ANTICI PÂNĂ SPRE AI NOȘTRI... —» Leo Butnaru
12:01:45De ce reușesc să fac atât de multe lucruri timp de o zi —» Sunt MAMĂ!
11:50:40Disciplinile umanistice și posibilitățile de inserție profesională —» Centrul Comunitar Instruire, Acces Informaţie Călăraşi
10:27:43Vizita de lucru a secretarului de stat Gheorghe Cârciu în Franța —» Elena Robu
08:00:39Cum a ajuns profesia de cercetător una din cele mai instabile în RM —» Gheorghe Cuciureanu
05:48:09Serviciul „Eco responsabil”, ediția a II-a —» BiblioCity
02:31:03©️ Tu poți —» Licurici de suflet
09:57:45Despre „Demonii. Spovedania lui Stavroghin” de la Teatrul din Cluj —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
08:19:54Moldova a găsit soluția pentru eroarea 404. În vin! —» Fine Wine
13:09:41Guvernul vrea să închidă robinetul în capitală și lansează site-ul apă.md —» Nicolae Federiuc
10:00:17Poezie „Oameni ai credinței” —» Moldova Creștină
06:31:21REZILIENȚA SOCIALĂ A CONTINENTULUI MOLDAV —» Daniel Lachi
18:53:13PATIMILE DUPĂ DOSTOIEVSKI —» Leo Butnaru