Sărăcie, acum ești în pericol

Vâlvă mare ieri pe la CEC: cravate fluturânde, costume de 5 mii de euro bucata, pantofi lăcuiți fabricați în ediție limitată, fete  frumoase purtătoare de microfon, zâmbete timide, declarații triumfaliste, speranțe mari, verde mult dar mai puțin ca niciodată, și toate astea numai la lansarea unui singur concurent electoral. Dar nu al oricărui concurent, ci al celui de-al 13-lea. Partidul din rândurile căruia vine Prim-ministrul Republicii Moldova, politicianul care de-a lungul mandatului a lucrat cât 4. Cel mai pragmatic dintre moldoveni, omul care, în timp ce Lupu, Ghimpu și Urecheanu stăteau la căldurică în studiourile de televiziune, rupea vreascuri pe malul Prutului pentru a se feri de frig.

Chiar dacă Premierul a sacrificat tocmai o săptămână de campanie electorală de dragul cetățenilor, în slujba cărora s-a aflat pe parcursul ultimului an de zile, așteptarea a meritat. Unde și când s-a mai văzut între Prut și Nistru ca la CEC să meargă nu doar lista, ci și toți candidații la funcția de deputat? Și când s-a mai văzut ca ditamai formațiunea politcă să plaseze o tribună chiar în fața CEC-ului și să țină conferința de presă de lansare în electorală la bătaia vântului? Până și natura a ținut cu liberal-democrații. Deși până pe la 10 a plouat, cum a pus Filat de-un briefing cum a ieșit și soarele. Vorba ceia: ”Natura nu face nimic în zadar”. Așa că nu în zadar o fi ieșit soarele abia când a depus actele la CEC cel de-al 13-lea partid.

Și-au fost toate frumoase. Și costumele, și cravatele, și fetele purtătoare de microfon, dar acestea au pălit când ne-a dezvăluit domnul Filat sloganul pentru campania electorală: ”Moldova fără sărăcie”. Atât de simplu, dar atât de profund.

Și cum îl știu eu pe domnul Filat drept un politician pragmatic și sigur fiind că Moldova scapă de sărăcie dacă PLDM-ul învinge la alegeri, chiar m-am întrebat care va fi modelul pe care-l vor pune în aplicare liberal-democrații în lupta lor cu sărăcia?

1. Modelul liderului Filat? Cel ce a scăpat de sărăcie pe vremea studenției după ce și-a cumpărat un depozit(adică un fel hambar) la Iași. Ce a depozitat Premierul acolo așa nu s-a mai aflat cu siguranță nici după aproape 20 de ani. Cert e că pe vremea depozitului lui Filat, Iașiul s-a umplut de televizoare ”Alifa” și de țigări ”MT”. O simplă coincidență, după mine.

2. Modelul vicepreședintelui Tănase? A scăpat de sărăcie pe spinarea Moldovei și a gasterbaiterului Pasat. Pe spinarea Moldovei după ce a tot dat-o în judecată pe la CEDO, ca acum să se laude că o scape de sărăcie. Totuși, grosul sumei a venit după ce l-a scăpat de la ”mititica” pe gasterbaiterul Pasat, cel ce-a vândut țara, pardon, MIG-urile.

3. Modelul rectorului Belostecinic? Cred că Belostecinic chiar are cel mai de succes model.

De ce? Păi n-a făcut el din ASEM un adevărat Wall-Street al Chișinăului? Prin poporul studențesc se vorbește că nicăieri în Moldova nu este asigurată o circulație mai bună a banului precum la ASEM. Studenții, ”Work & Travel-iști” în SUA, transferă bani direct în conturile ASEM-ului, iar după ce se ocupă vreo 3 ani cu ”hackerit-ul” pe la New York ori cu buzunăritul prin Chicago, se aleg cu diplomă de laureat la ASEM. Și uite-așa dă Belostecinic țării bancheri, finanțiști, economiști, care, la rândul lor, nu uită să dea și ei ceva rectorului. Iar rectorul, la rândul său, dă și el ceva lui Filat, că nu degeaba i s-a promis funcția de Prim-ministru al țării sau măcar cea de Ministru al Economiei. V-ați încurcat în tot circuitul? Și eu! Important e că-i unul funcționabil!

4. Modelul fiului de Președinte Kiril Petrovici Lucinschi? Știți, modelul lui Kiril Petrovici e unul mai greu de aplicat. Că nu are șansa tot moldoveanul său fie fiu de Președinte, nu?

Modele de succes, prin care cei din lista PLDM-ului au scăpat de sărăcie mai sunt multe. Eu prefer însă să mă opresc la acestea, care par a fi cele mai interesante. Până la urmă, scopul comun e ”Moldova fără sărăcie”. Iar dac-o zice Filat, sărăcia chiar e-n mare pericol.


Sursa
2010-10-11 23:21:47Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

07:45:46Măcelarul din Lunca Prutului – fantoma emblematică a Maiei Sandu sau de ce pe „vremuri bune” lucrurile niciodată nu sunt așa cum par a fi?! —» Sergiu Mocanu
23:46:34Triangle of Sadness —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
12:59:10La Radio Guerrilla cu Mitoș Micleușanu —» .:EU:.
10:15:29YES-EU. CEVA ESENȚIAL... —» Leo Butnaru
10:30:40DIN POEZIA FRANCEZĂ CONTEMPORANĂ —» Leo Butnaru
10:08:23Berliner: gest de solidaritate pentru vinurile moldovenești —» Fine Wine
21:29:07Poliția locală acționează pe alocuri, dar intens —» Curaj.TV | Media alternativă
21:25:29Inspectorul Felix se agită cînd e inspectat —» Curaj.TV | Media alternativă
09:25:46ИНФОРМАЦИОННО ПИСМО —» Biblioteca Hristo Botev
19:45:58True, Biblical Friendship —» Erik and Elena Brewer's Weblog
19:13:58Mai Departe cu Viorica Tătaru – Pe front în Ucraina, Propaganda de război, Transnistria —» Curaj.TV | Media alternativă
19:11:51Pericole la zebra de la parcul Bazilescu, Bucureștii Noi —» Curaj.TV | Media alternativă
18:26:54DIN POEZIA FRANCEZĂ CONTEMPORANĂ —» Leo Butnaru
15:23:47What’s New on WordPress.com: Tools to Make Designing Your Site Easier Than Ever —» Misterioz
14:50:26Program_Campania Naţională ,,Citim cu voce tare împreună” ediţia anului 2023 —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
14:44:06Anunţ - Poster_Campania Naţională ,,Citim cu voce tare împreună” ediţia anului 2023 —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
14:35:47Lectura — hrană nobilă pentru suflet —» Biblioteca Hristo Botev
14:31:1227 Ianuarie - Ziua Comemorării Victimelor Holocaustului. —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
10:15:03Pericol mortal in pasajul de la Guvern pe motiv de neglijență —» Curaj.TV | Media alternativă
04:57:00De ce familia mea nu consumă carnea de pui din comerț, laptele cu termen mare de valabilitate și marmelada —» Sunt MAMĂ!
21:27:45„Amintiri din trecutul Terrei” de Liu Cixin – o părere sinceră despre cărți (fără spoilere) —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
18:42:59Citit în ianuarie: „Oameni sărmani” de F.M. Dostoievski —» Sunt MAMĂ!
18:04:44UN POET RUS CÂNDVA EXPULZAT DIN ROMÂNIA —» Leo Butnaru
14:52:14Haiku (trad. în spaniolă) —» Andrei LANGA. Blogul personal
14:43:17CEREȚI vs. CERE-ȚI – când punem cratima? —» Moldova Creștină