Voronin vrea sa guverneze singur dupa alegeri. Raspunsul se afla in lista deputatilor PLDM

“În contextul alegerilor anticipate, potrivit unor surse citate de STRATFOR, Rusia i-a cerut fostului preşedinte şi liderului comunist Vladimir Voronin să îl susţină fie pe Marian Lupu, fie să construiască o coaliţie cu Vlad Filat după scrutin, situaţii care ar constitui lovituri fatale la adresa coaliţiei proeuropene”.

http://www.stratfor.com/memberships/173098/analysis/20101006_outlook_russian_influence_moldova

STRATFOR: Rusia pregateste terenul pentru a avea o revenire în R.Moldova

Se apropie alegerile parlamentare si din nou se discuta despre ce fel de coalitie vom avea dupa alegeri, proue sau proruseasca. Astazi consider ca AIE pastreaza echilibrul intre interesele UE de integrare europeana si a Rusiei prin intermediul PD de neutralitate. Dar exista indicii ca Rusia doreste sa incline balanta guvernarii in favoarea sa, promovind o alianta de guvernare postelectorala care sa abandoneze vectorul integrarii europene. Se prefigureaza citeva scenarii.

Scenariul nr.1-Pastrarea AIE.

Guvernarea AIE a fost una destul de reusita, cu realizari importante in ce priveste deschiderea RM catre integrarea europeana, deblocarea relatiilor cu vecinii, onorarea platilor sociale salarii, pensii, burse etc. Din pacate actuala AIE scirtiie pe final de mandat, liderii acesteia dupa asumarea raspunderii Guvernului pe pachetul social, se inteapa reciproc si discuta mai mult prin intermediul televiziunilor. Insa tot acesti lideri declara prioritara pastrarea AIE si dupa alegeri. Pastrarea AIE poate avea loc doar in cazul in care PCRM va acumula mai putin de 45/47 de mandate in Parlament. Astfel daca PL, PLDM si PD , (fara AMN  care se pare ca nu mai are sanse sa teaca pragul), vor acumula 53/56 de mandate impreuna, le va fi mai usor sa pastreze actuala AIE, decit sa incerce orice scenarii riscante cu PCRM. Pentru ca sa se pastreze AIE scorul PLDM si PL trebuie sa fie mare (de exemplu PLDM 23% si PL 17%) si sa ofere PD-lui functii importante la guvernare. Avantajul mentinerii AIE este evident pentru populatie si tara in primul rind, beneficiind de o sustinere ferma din partea occidentului privind integrarea europeana si o finantare certa si generoasa, care va permite si dezvoltarea economiei si respectarea drepturilor sociale, iar aflarea PD in aceasta Alianta garanteaza si anumite interese ale Rusiei cum ar fi neutralitatea si cooperarea in cadrul CSI. Astfel mentinerea AIE dupa alegeri ar corespunde atit intereselor majoritatii cetatenilor cit si principalilor parteneri externi a RM.

Scenariul nr.2- O alianta a PCRM cu PD sau PLDM

Voronin fiind invitat la un post tv a declarat ca PCRM viseaza sa acumuleze peste 61 mandate astfel ca sa poata sa guverneze singur, fara alte partide. Insa ne aducem aminte si de declaratiile lui Voronin dupa 7 aprilie 2009 cind a declarat ca comunistii vor acumula la alegerile repetate circa 80 de mandate, ceea ce demonstreaza ca dinsul nu este realist. PCRM a mai avut odata 60 de mandate in Parlament si nu i s-a permis sa guverneze. Astfel ca scenariul guvernarii unilaterale a PCRM nu-l voi comenta deoarece nu exista premise sa fie realizat.

In realitate, PCRM conform mai multor sondaje se afla la cota de circa 40% pe care ar putea sa le obtina, si in aceste conditii va fi nevoit sa solicite o coalitie cu PD sau alt partid pentru a constitui o majoritate parlamentara. In acest scenariu va fi important care va fi scorul cumulativ al PCRM si PD, daca aceste partide vor avea impreuna peste 61 de mandate s-ar putea intimpla sa apara tentatia unei guvernari bilaterale, cu conditia expusa mai devreme de Lupu, ca Voronin sa nu pretinda la nicio functie importanta in stat si chiar sa se retraga si din postul de Presedinte al PCRM. Privind realizarea acestui scenariu unii comentatori declara ca exista si varianta parasirii dupa alegeri de catre un grup de deputati a fractiunii PLDM si aderarea acestora la alianta PCRM cu PD astfel ca aceasta sa poata sa aleaga si Presedintele tarii. Filat consider ca nu va accepta o coalitie cu PCRM, caci ar fi mortala pentru cariera sa politica. In acest context Vlad Filat trebuie sa fie foarte atent pe cine admite in lista partidului drept candidat in deputati , caci uneori e mai bine sa inlaturi pericolul tradarii din fasa, decit sa constati pe urma ca ai fost tradat si sa nu mai poti sa faci nimic. Conform unor surse se va incerca inlaturarea de la puterea atit a PL cit si a lui Filat, ceea ce va conveni si anumitor concurenti electorali dar si economici .

3. Scenariul nr.3 in care s-ar realiza o alianta de larga uniune nationala , in care toate partidele care vor trece pragul vor intra la guvernare nu mi se pare realizabil din mai multe motive si nu cred ca merita sa-l luam in consideratie.

P.S.

Pe net circula rezultatele secrete ale unui sondaj realizat de o fundatie straina:

PCRM -40%

PLDM -20%

PL -13%

PD -13%

Restul partidelor nu trec, cu mentiunea ca PSD este la circa 2.5%. Daca e asa atunci sunt semne de ingrijorare si partidele trebuie sa faca concluzii.


Filed under: Uncategorized

Sursa
2010-10-09 15:17:59Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

08:32:55Top 5 cele mai scumpe spumante din Moldova —» Fine Wine
13:15:22Nou: Castel Mimi Rose 2023 —» Fine Wine
07:49:20,,Camil Petrescu” - pliant —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
06:14:06Creangă - mărţişorul primăverii —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
17:09:59Poliția, cu mașini noi și năravuri vechi —» Curaj.TV | Media alternativă
16:31:40Site-Building Made Simple: Introducing the Public Pattern Library  —» costica
16:21:39Istoria romilor în România | Perioada pre și post comunistă —» Curaj.TV | Media alternativă
14:41:02Vernisajul Vinului va avea un format nou —» Fine Wine
08:05:33APROAPE POEM —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:02:15POMELNIC —» Andrei LANGA. Blogul personal
02:41:08©️ Scrisoare către Dumnezeu —» Licurici de suflet
20:48:25POTCOAVA/ LA HERRADURA* —» Andrei LANGA. Blogul personal
19:18:0210 WordPress Influencers to Follow in 2024   —» Ileana Pîrgaru
13:45:50Parcul liniei prinde contur în Militari —» Curaj.TV | Media alternativă
13:19:36Что означает преобразуйтесь обновлением ума в #библии? #пасторвасилефилат —» Moldova Creștină
19:52:23Matei, 10 luni: băiețel copăcel —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
15:37:33Sat fără apă curgătoare, strînge bani pentru scenă de vară —» Curaj.TV | Media alternativă
14:22:38BiblioPicii în acțiune —» BiblioCity
13:37:30STELE DE MARE —» Andrei LANGA. Blogul personal
12:57:28Fiți cu un pas înaintea unui hacker: sfaturi simple de securitate cibernetică! —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
08:38:54Ștefan Iamandi: „S-au aliniat toate stelele pentru Wine of Moldova în Japonia” —» Fine Wine
05:33:408 aprilie – Ziua internațională a romilor —» Curaj.TV | Media alternativă
15:52:37JURNAL DE LA „HYPERION” (II) —» Leo Butnaru
07:27:06Evanghelia la Bunavestire – Comentarii Patristice —» Portalul Tineretului Ortodox din Moldova
00:54:18Cuvant la Duminica a treia a Sfîntului si Marelui Post —» Portalul Tineretului Ortodox din Moldova