17814 cazuri COVID-19 în Moldova
6511 – cazuri active
10718 – cazuri vindecate
585 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 6 iulie 2020 ora 12:33


La discuţii economice cu Ministrul Finanţelor

“Sunt primul ministru al Finanţelor care nu lucrează la telefon. Eu nu primesc indicaţii de sus ce transferuri să fac sau nu, cui să restitui TVA, la cine să transmit să se facă un control”. Declaraţia aparţine ministrului Finanţelor Veaceslav Negruţa şi a fost lansată în cadrul celei de-a doua sesiuni a Clubului de Discuţii Economice ASEM. “Nu neapărat ca ministru, dar şi ca om, Veaceslav Negruţa este dornic de muncă, cu spirit de echipă şi responsabil”, a mai adăugat ministrul în lista de calităţi personale. La capitolul vicii, Negruţa susţine că lasă pe alţii să-i spună defectele, dar a ţinut să menţioneze în acest context că este mândru că de aproape un an nu mai fumează. “Îmi spunea tata să las ţigara că nu îmi stă. Iată că am lăsat-o după 14 ani”, a spus ministrul. Veaceslav Negruţa a mai discutat cu tinerii economişti despre experienţa sa profesională, despre rating-ul de ţară al Republicii Moldova, dar şi despre copiii săi.


Ştiaţi că…

Veaceslav Negruţa s-a născut în Grigoriopol, este zodia peşti, este căsătorit şi are doi copii. “Am o fată de 16 ani care este primul an la Colegiul Naţional de Comerţ de pe lângă ASEM şi un băiat de 10 ani care îşi face studiile la Gheorghe Asachi”, a spus Veaceslav Negruţa. El susţine că copiii săi sunt independenţi în decizii şi de sine-stătători.

Când era mic, Negruţa a dorit să devină cosmonaut, şofer sau fotbalist.

Ministrul Finanţelor citeşte literatură psihologică.

Probabil cel mai promiţător lucru care dă speranţe studenţilor de la ASEM, este că Negruţa a absolvit de asemenea Academia de Studii Economice şi anume, facultatea de Management. “Am fost un student fără restanţe. Nu cumpăram colocviile şi examenele, cum aud că se practică acum”, a menţionat ministrul Finanţelor.

Veaceslav Negruţa şi-a început activitatea profesională chiar din ministerul Finanţelor, unde a activat timp de 3 ani în calitate de şef al Secţiei analiză macroeconomică şi financiară, pentru ca peste mai bine de 10 ani, să fie numit ministru al Finanţelor.

Între timp a activat în alte instituţii de stat importante, cum ar fi Guvernul, unde a deţinut funcţia de consilier al prim-ministrului, şi Banca Naţională a Moldovei, în funcţia de director al Departamentului politică monetară şi cercetări.

Discuţii Economice cu ministrul Finanţelor

Veaceslav Negruţa a vorbit cu tinerii economişti despre documentul “Rethink Moldova” şi despre cei 2,6 miliarde de dolari ce urmează să fie acordaţi Moldovei în următorii 4 ani de către donatorii europeni şi internaţionali. “Menţionez că 48% din această sumă nu vor fi utilizaţi pentru consum, ci pentru proiecte investiţionale concrete. Banii urmează să fie acordaţi pe termene de 20, 30 şi chiar 40 de ani, cu o rată de dobândă de numai 0,25-1,25%”, spune ministrul Finanţelor. El a explicat că injecţiile financiare în economia ţării au un efect semnificativ de multiplicare a banilor, aceasta şi datorită faptului că Moldova este o ţară mică.

Pentru ca economia să nu mai depindă de remitenţe şi consum, Veaceslav Negruţa propune “să nu mai facem export de oameni, dar să creăm locuri de muncă pentru aceştia şi ulterior să exportăm bunurile şi serviciile produse de ei”.

Ministrul a menţionat de asemenea că este necesar ca remitenţele să fie transformate în investiţii, amintind în acest context despre “Planul de atragere a investiţiilor în economie” sau PARE 1+1. “Emigranţii moldoveni vor primi pentru fiecare leu câştigat legal peste hotare şi investit în Moldova încă un leu din partea statului”, a explicat Negruţa esenţa acestui program.

În ceea ce priveşte, bugetul de stat pentru anul 2011, ministrul asigură că el există şi este realizat pentru prima dată aşa cum cer standardele în domeniu. “S-a depus o muncă enormă. Nu dorim ca această muncă să fie transformată într-un subiect electoral”, a declarat ministrul.

MAXime de MINistru

“Timpul este cel mai bun test al capacităţilor manageriale”

“În alte ţări, totul este permis, iar ceea ce este interzis e în lege, dar în Republica Moldova totul e interzis şi ce e permis scrie în lege”

Daniela Dermengi

Responsabil Departamentul Redacţie şi PR

Clubul de Discuţii Economice ASEMSursa
2010-10-04 22:33:45Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

07:37:28BMW x5 e70 30d +56 ЛС и 84 Нм —» Сажевые фильтры (DPF/ FAP). Чип тюнинг. Теория, практика.
22:15:06Vacanţă în Elveţia (3) – Bielersee —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
10:19:59Lupta pentru adevăr, o provocare pentru comunitatea LGBT —» Curaj.TV | Media alternativă
10:08:05Metafore noi de la Gogu Winery —» Fine Wine
05:51:1125/40: „Tu ești numărul 1” de Iuliana Enache —» Sunt MAMĂ!
23:16:01Anegdoate noi —» Castraveţ
15:34:38Cum ne ajută gândirea critică să distingem între bullshit și profunzime —» Curaj.TV | Media alternativă
11:53:18Revoltate că și-a alungat sora și nepotul care locuia în grajd —» Curaj.TV | Media alternativă
22:27:55Vacanţă în Elveţia (2) – Lauterbrunnen —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
11:59:42Ambasadorul Marii Britanii, Melinda Simmons: «Rusia este cea care poate pune capăt războiului din Donbass» —» ACUM ÎN UCRAINA
11:10:16Abba – Avraham Fried —» O parte din Mine
10:41:23Întoarcerea la Cuvânt —» O parte din Mine
10:29:40Adio, pandemie? Bun venit, campanie electorală! —» Curaj.TV | Media alternativă
08:11:25Inspecţie civică la Garda de mediu Buzău —» Curaj.TV | Media alternativă
05:31:05POEZII PENTRU COPII —» Leo Butnaru
05:27:25Profilul viitoarei vedete de la PoRnOTV —» un alt blog
03:22:22Polonia pentru polonezi —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
22:55:13Vacanţă în Elveţia (1) – St. Ursanne —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
21:18:48Geană şi Niţu pun poliţia la treabă, Întorsura Buzăului —» Curaj.TV | Media alternativă
19:19:42Maşina MAI staţionează periculos şi ilegal —» Curaj.TV | Media alternativă
19:15:42Agresat de poliţia locală pentru c-o filmam —» Curaj.TV | Media alternativă
18:18:17©️ Femeia ta, oglinda ta… —» Licurici de suflet
17:41:40Câte femei încap într-o femeie? Câte voci? —» Frinturi din suflet de femeie
12:15:55Andrew Rayel – absolventul liceului nostru printre cei mai buni DJ din lume! —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
12:14:10Vorbe, fapte, bani —» Madrizen