La discuţii economice cu Ministrul Finanţelor

“Sunt primul ministru al Finanţelor care nu lucrează la telefon. Eu nu primesc indicaţii de sus ce transferuri să fac sau nu, cui să restitui TVA, la cine să transmit să se facă un control”. Declaraţia aparţine ministrului Finanţelor Veaceslav Negruţa şi a fost lansată în cadrul celei de-a doua sesiuni a Clubului de Discuţii Economice ASEM. “Nu neapărat ca ministru, dar şi ca om, Veaceslav Negruţa este dornic de muncă, cu spirit de echipă şi responsabil”, a mai adăugat ministrul în lista de calităţi personale. La capitolul vicii, Negruţa susţine că lasă pe alţii să-i spună defectele, dar a ţinut să menţioneze în acest context că este mândru că de aproape un an nu mai fumează. “Îmi spunea tata să las ţigara că nu îmi stă. Iată că am lăsat-o după 14 ani”, a spus ministrul. Veaceslav Negruţa a mai discutat cu tinerii economişti despre experienţa sa profesională, despre rating-ul de ţară al Republicii Moldova, dar şi despre copiii săi.


Ştiaţi că…

Veaceslav Negruţa s-a născut în Grigoriopol, este zodia peşti, este căsătorit şi are doi copii. “Am o fată de 16 ani care este primul an la Colegiul Naţional de Comerţ de pe lângă ASEM şi un băiat de 10 ani care îşi face studiile la Gheorghe Asachi”, a spus Veaceslav Negruţa. El susţine că copiii săi sunt independenţi în decizii şi de sine-stătători.

Când era mic, Negruţa a dorit să devină cosmonaut, şofer sau fotbalist.

Ministrul Finanţelor citeşte literatură psihologică.

Probabil cel mai promiţător lucru care dă speranţe studenţilor de la ASEM, este că Negruţa a absolvit de asemenea Academia de Studii Economice şi anume, facultatea de Management. “Am fost un student fără restanţe. Nu cumpăram colocviile şi examenele, cum aud că se practică acum”, a menţionat ministrul Finanţelor.

Veaceslav Negruţa şi-a început activitatea profesională chiar din ministerul Finanţelor, unde a activat timp de 3 ani în calitate de şef al Secţiei analiză macroeconomică şi financiară, pentru ca peste mai bine de 10 ani, să fie numit ministru al Finanţelor.

Între timp a activat în alte instituţii de stat importante, cum ar fi Guvernul, unde a deţinut funcţia de consilier al prim-ministrului, şi Banca Naţională a Moldovei, în funcţia de director al Departamentului politică monetară şi cercetări.

Discuţii Economice cu ministrul Finanţelor

Veaceslav Negruţa a vorbit cu tinerii economişti despre documentul “Rethink Moldova” şi despre cei 2,6 miliarde de dolari ce urmează să fie acordaţi Moldovei în următorii 4 ani de către donatorii europeni şi internaţionali. “Menţionez că 48% din această sumă nu vor fi utilizaţi pentru consum, ci pentru proiecte investiţionale concrete. Banii urmează să fie acordaţi pe termene de 20, 30 şi chiar 40 de ani, cu o rată de dobândă de numai 0,25-1,25%”, spune ministrul Finanţelor. El a explicat că injecţiile financiare în economia ţării au un efect semnificativ de multiplicare a banilor, aceasta şi datorită faptului că Moldova este o ţară mică.

Pentru ca economia să nu mai depindă de remitenţe şi consum, Veaceslav Negruţa propune “să nu mai facem export de oameni, dar să creăm locuri de muncă pentru aceştia şi ulterior să exportăm bunurile şi serviciile produse de ei”.

Ministrul a menţionat de asemenea că este necesar ca remitenţele să fie transformate în investiţii, amintind în acest context despre “Planul de atragere a investiţiilor în economie” sau PARE 1+1. “Emigranţii moldoveni vor primi pentru fiecare leu câştigat legal peste hotare şi investit în Moldova încă un leu din partea statului”, a explicat Negruţa esenţa acestui program.

În ceea ce priveşte, bugetul de stat pentru anul 2011, ministrul asigură că el există şi este realizat pentru prima dată aşa cum cer standardele în domeniu. “S-a depus o muncă enormă. Nu dorim ca această muncă să fie transformată într-un subiect electoral”, a declarat ministrul.

MAXime de MINistru

“Timpul este cel mai bun test al capacităţilor manageriale”

“În alte ţări, totul este permis, iar ceea ce este interzis e în lege, dar în Republica Moldova totul e interzis şi ce e permis scrie în lege”

Daniela Dermengi

Responsabil Departamentul Redacţie şi PR

Clubul de Discuţii Economice ASEM



Sursa
2010-10-04 22:33:45



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

04:18:29JURNALUL CA MEMORIE —» Leo Butnaru
14:17:07Tender pentru achiziția lucrărilor de construție a unui foișor —» Asociaţia Obştească "Demos"
08:51:47Șansele Republicii Moldova de a deveni membră a Uniunii Europene pină în 2030 —» Roman Mihăeş
08:42:21Identitatea culturala dubla si basarabenii din Romania —» Roman Mihăeş
08:10:46Pactul pentru Europa si interesele de partid —» Roman Mihăeş
07:20:24Despre necesitatea crearii unui pol social-democrat —» Roman Mihăeş
06:51:45Despre alegerile prezidentiale la inceput de an politic —» Roman Mihăeş
05:51:03MEMORIE DE ȘCOLAR —» Leo Butnaru
08:59:009 obiceiuri care pot ușura viața oricărei mame —» Sunt MAMĂ!
11:41:10Declaraţie Hyde Park despre arestul unui activist —» Curaj.TV | Media alternativă
09:05:18Micile și marile bucurii ale lunii august 2024 —» Sunt MAMĂ!
05:45:10DIN POEZIA AVANGARDEI UCRAINENE —» Leo Butnaru
01:34:43Rescat de Pere Bessó (trad. al español y rumano) —» Andrei LANGA. Blogul personal
16:10:06Cu ocazia începutului noului an de studii 2024-2025, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a transmis un mesaj de felicitare elevilor și cadrelor didactice —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
14:07:24Tineretul revoluţionar al Bienne-ului —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
12:33:52Banca Națională a Moldovei ar putea avea noi competențe —» Drept MD
08:50:0010 motive pentru care e necesar să frecventăm biserica în zi de duminică —» Sunt MAMĂ!
07:37:57POTECĂ —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:35:44LUMINI —» Andrei LANGA. Blogul personal
04:43:47AȚI ÎNCERCAT SĂ DIALOGAȚI CU INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ? - EU DA... —» Leo Butnaru
14:08:39Alain DELON —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:45:005 modalități de a-ți menține zilnic nivelul ridicat de energie! —» Sunt MAMĂ!
05:25:38JURNALUL CA MEMORIE —» Leo Butnaru
03:53:11Grupe noi la început de 2024 —» Fizică şi chimie
10:07:45Din nou: vom mai FI? —» Argentina Gribincea's Blog