Partidul Democrat sau Partidul Plahotniuc?

CEC-ul a făcut publice listele electorale ale primelor 12 partide înscrise în cursa electorală. La o primă privire aruncată pe listele partidelor importante nu pot fi sesizate mari surprize, cu o singură excepție. După cum era și de așteptat (cel puțin pentru unii) surprizele vin dinspre Partidul Democrat, formațiune politică asupra căreia s-au creat multe discuții în ultima perioadă.

Lista primilor 10, plină de anonimi

Dacă primele două nume din lista PD-ului (Lupu și Lazăr) sunt cunoscute și nu trezesc semne de întrebare, surprizele încep chiar de la numărul 3: un oarecare Candu Andrian. Fac și eu ca tot omul secolului XXI și dau un „search” pe ”Google” cu  numele acestui tip. Credeam că numele unui om ce este numărul 3 în lista unui partid cu pretențiile PD-ului îmi va da mii de rezultate, dar să vezi necaz. Tot ce era legat de numele lui Andrian Candu data de la 4 octombrie 2010, iar în rezultate apărea întotdeauna și numele lui Plahotniuc. Mi-am zis că acest Candu o fi vreun geniu descoperit de Lupu peste noapte, iar faptul că numele său apare doar alături de cel al lui Plahotniuc, nu e decât o simplă coincidență.

Trec la numărul 4 din lista PD-ului: Pavel Filip. Iar ”Google search” – iar necaz! Din nou aproape nimic relevant și iarăși acest nume apărea mai întotdeauna lângă cel al lui Plahotniuc.

Ocupanții locurilor 5 și 6, Diacov și Răducan sunt destul de cunoscuți, așa că trec la numărul 7. Aici nedumerire și mai mare: Raisa Apolschii. Rezultatele pe care mi le-a dat prietenul ”Google” au fost chiar și mai modeste. Dar nici în acest caz nu lipsea numele Plahotniuc alături de cel al doamnei Apolschii.

Pe locul al 8-lea îl găsim pe Igor Corman, care nu este deloc anonim publicului larg. Doar că la numărul 9 iar mi-a stat mintea-n loc: Vasile Botnari. În primă instanță m-am speriat un pic, deoarece îmi venise în gând numele reputatului Vasile Botnaru de la ”Europa Liberă”, dar mi-am revenit rapid, deoarece nu cred ca s-ar încumeta cunoscutul jurnalist să se aventureze pe o asemenea listă. În cazul acestui Botnari nici ”Google-ul” nu m-a ajutat deloc. Doar rezultate lipsite de relevanță și legate de oameni diferiți de bobocul în ale politicii din lista PD.

Mai departe de numărul 10 nu m-am încumetat să merg, deoarece majoritatea numelor nu spuneau mai nimic. Surprins am fost și de faptul că nume importante precum cele ale lui Andrei Popov sau Oazu Nantoi nu s-au întrezărit în listă.

Cine totuși sunt Candu, Filip, Apolschii sau Botnari

Perseverent fiind de felul meu, am făcut totuși și niște cercetări mai amănunțite în privința acestor viitori deputați, deoarece sunt și eu interesat să cunosc pe cine voi plăti în următorii 4 ani.

Despre Andrian Candu am aflat că este finul de cununie a lui Vladimir Plahotniuc și că manageriază una dintre companiile acestuia.

Pavel Filip, pe lângă faptul că este Director General al ”Tutun-CTC”, a mai și înființat nu știu ce Asociație a Oamenilor de Afaceri Moldova ”AOAM (O am pe Moldova la degetul mic?). Alături de Filip se mai regăsesc în ”AOAM” șeful „Moldtelecom” (controlat cică de Plahotniuc), Președintele ”Victoriabank” (care aparține sigur lui Plahotniuc), directorul de la ”Codru” (a lui Plahotniuc și ăsta), directorul ”Casa Media” (iar a lui Plahotniuc) și alții.

Despre Raisa Apolschi nu am aflat mare lucru. Doar că este unul dintre numeroșii avocați ai lui Plahotniuc.

Vasile Botnari este și el asociat în mai multe companii cu Plahotniuc. E acționar la ”Victoribank” și fost director financiar la ”Nobil Air” (a lui Plahotniuc și ăsta).

Ce s-a întâmplat cu Nantoi, Popov, sau Serebrian?

Dacă până cu câteva zile în umbră spuneai PD și te întrebai care sunt numele respectabile din acest partid, atunci în minte îți venea Nantoi, Serebrian sau Popov. Că pe Serebrian l-au ”expulzat” în ambasada de la Paris cunoșteam de mult, așa că lipsa acestuia din lista ”democraților” nu a surprins. Ciudat mi s-a părut faptul că Nantoi și Popov, oamenii care au reprezentat PD-ul la mai toate talk-show-urile politice din ultima perioadă, nu se mai regăsesc în listă.

Asta cum vine? Folosești intelectuali precum Serebrian, Nantoi și Popov, dar în liste bagi anonimi precum Candu? Ori poate cei 3 sunt personalități puternice și foarte dificil de controlat? Mă-ntreb și eu…

Partid de orientare socialistă sau partid al milionarilor?

Vizitând site-ul PD, la categoria ”Identitate”, găsesc că e membru al ”Internaționalei Socialiste”. Eu știam că din ”Internaționala Socialistă” fac parte partide de orientare social-democrată, ale oamenilor ”cinstiți și săraci”. Despre Lupu, Lazăr, Candu, Filip, Diacov, Răducan sau Botnari poți spune multe, numai că săraci nu sunt. Ba chiar unii dintre ei au averi de milioane (declarate, dar nedeclarate?). Apoi dacă îl mai amintim pe prietenul, nașul, șeful, asociatul și finanțatorul Plahotniuc, chiar îmi vine greu să spun că PD are vreo tangență cu socialismul.

Iar dacă ne mai observăm că singurul social-democrat veritabil, Oazu Nantoi, care a întemeiat PSD-ul, a fost îndepărtat din acest partid, dubiile despre identitatea PD-ului cresc și mai mult.


Sursa
2010-10-04 21:25:10Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

18:53:13PATIMILE DUPĂ DOSTOIEVSKI —» Leo Butnaru
05:24:1710 principii de evanghelizare și ucenicie din Ioan 4-11 —» Moldova Creștină
18:59:39Bugetul IP Gimnaziul "Victor Coțofană " pe anul 2023 —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
18:54:44Informație cu privire la formarea bugetului pentru anul 2023, în IP Gimnaziul "Victor Coțofană" —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
18:48:13Raport referitor la executarea bugetului pentru anul bugetar 2022 —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
14:36:50POEME PRIN ANI / ANTOLOGIE DE ETAPĂ #12 (30 de texte) —» Leo Butnaru
13:43:04Citit în ianuarie: „Iannis cel nebun pentru Hristos” (1 și 2) de Dionysios A. Makris —» Sunt MAMĂ!
10:18:34Competențele sociale și individuale pentru un job de succes —» Centrul Comunitar Instruire, Acces Informaţie Călăraşi
10:00:51Să trăim prin credință! —» Moldova Creștină
02:41:36MOLDOVENI! NOI CUM IEȘIM DIN RĂZBOI? —» Daniel Lachi
20:29:42Satan: Our Adversary —» Erik and Elena Brewer's Weblog
18:46:18Zarurile au fost aruncate… —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
17:19:4734 de ani. 34 de lecții —» Sunt MAMĂ!
16:04:13Cozi de TIR-uri spre porturile Ismail, Reni, Giurgiulești, Galați —» Curaj.TV | Media alternativă
11:36:00Vacanța de iarnă a lui Dragoș —» Sandu GRECU
10:00:02Este o cinste să te ferești de certuri —» Moldova Creștină
08:11:28Strada Evreiasca e doar la Odesa? —» Curaj.TV | Media alternativă
06:47:02Întâlnire cu Iulian Filip la Biblioteca „Transilvania” —» BiblioCity
17:33:30Moldova – în NATO! Puneți leoparzii pe BECȘI! (1) —» Daniel Lachi
17:24:07”Credința strămoșească”, ia treci la tablă! Sau la Leopard (2) —» Daniel Lachi
16:18:07Fraze lungi – cum să urmărim gândul?  —» Moldova Creștină
13:01:49Nou: Pinot Noir Native, în conversie BIO —» Fine Wine
12:54:49RENTABILITATEA ȘISUSTENABILITATEA AGRICULTURII LA SCARĂ MICĂ —» Mişcarea Ecologistă din Ştefan-Vodă
19:31:23Bare fixe și paralele pentru sport de sănătate într-un oraș asediat —» Curaj.TV | Media alternativă
12:42:14UN IMPORTANT POET FRANCEZ —» Leo Butnaru