Grija Premierului de Apoi (sau “Cum s-au întors moldovenii acasă”)

„– Maktub, spuse Negustorul în cele din urmă. – Ce înseamnă asta? – Trebuia să te naşti arab ca să înţelegi, răspunse el. Dar traducerea ar fi ceva precum: „Aşa stă scris”.” (Fragment din „Alchimistul” de Paulo Coelho)

Scena cu reîntoarcerea celor unsprezece „gastarbaiteri” moldoveni din Egipt în noaptea zilei de astăzi şi primirea lor caldă de către Premierul Filat, volens-nolens mă duce cu gîndul la Cartea Sfîntă… Nu sînt nici mare religios şi nici, Doamne fereşte, nu trag jăratec la plăcinta lui Pasat, dar toată „parada de întîmpinare la ora trei de noapte” îmi aminteşte şi de una şi de alta, ce-a dea doua fiind campania electorală.

,,(…) Moise a ieşit la fiii lui Israel, fraţii săi, şi a văzut muncile lor cele grele. Cu prilejul acesta a văzut el pe un egiptean că bătea pe un evreu dintre fiii lui Israel, fraţii săi; Şi căutînd încoace şi încolo şi nevăzînd pe nimeni, el a ucis pe egiptean şi l-a ascuns în nisip“ (Ieşirea 2, 11-12).

Acum vreo două săptămîni am aflat din mass-media că mai mulţi moldoveni: – cică 16 persoane, printre care şi moldoveni; zece moldoveni; 11 şi nu 10, cum a concretizat, abia la două săptămîni după incident, MAEIE; – au fost arestaţi în Egipt pentru omuciderea unui beduin.

Nu a trecut mult, de fapt cam mult pentru un Minister de Externe, şi acesta din urmă a luat legătura cu autorităţile egiptene pentru concretizarea motivului reţinerii compatrioţilor noştri şi eliberarea acestora din temniţa faraonilor.

Mai mult chiar, după ce la data de 27 septembrie Iurie Leancă a avut o convorbire telefonică cu omologul său, Ahmed Aboul Gheit; la data de 28 (senzaţional) a aceleiaşi luni, MAEIE a delegat şi „un trimis special, împuternicit să conlucreze cu autorităţile egiptene pe marginea cazului respectiv şi să acorde asistenţă juridică şi consulară cetăţenilor moldoveni”.

„Mergi dar de vorbeşte fiilor lui Israel şi le spune: Eu sînt Domnul şi am venit să vă scot de la munca cea grea a egiptenilor şi am să vă izbăvesc din robia lor; am să vă izbăvesc cu braţ înalt şi cu pedepse mari…“ (Ieşirea 6, 2-6)

Mai nou, astăzi am aflat că cei 11 (iarăşi într-un fel senzaţional) moldoveni arestaţi (nu fotbalişti bronzaţi pe plaja Mării Roşii, înainte de meciul important cu Olanda), au revenit astă noapte în ţară.

Chiar dacă avionul cu moldovenii la bord a aterizat pe aeroportul din Chişinău la ora 3 dimineaţa, aceştia au fost întîmpinaţi, pe lîngă rude, şi de premierul Vlad Filat cu ministrul de Externe, Iurie Leancă (care nu s-au sfiit să-şi lase soţiile şi copiii singure în miez de noapte, şi să se petreacă pe la Aeropoarte, alături de nişte tipi suspecţi).

„Vom ajuta aceşti oameni pentru ca ei să simtă în continuare grija statutului”, a accentuat Prim-ministrul în faţa camerelor de luat vederi, iar pagina oficială a Guvenrnului neuitînd să menţioneze şi faptul că: „cheltuielile pentru repatrierea celor 11 au fost asigurate de către Executiv”.

Una doar a uitat premierul s-o spună, sau nu a uitat, dar s-a sfiit, lăsînd doar să se-nţeleagă: „Eu sînt Domnul Dumnezeul tău, Care te-a scos din robia Egiptului şi din casa robiei. Să nu ai alţi dumnezei în afară de Mine!” (Ieşirea 20, 2- 17).Sursa
2010-10-04 20:55:49Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

21:29:07Poliția locală acționează pe alocuri, dar intens —» Curaj.TV | Media alternativă
21:25:29Inspectorul Felix se agită cînd e inspectat —» Curaj.TV | Media alternativă
09:25:46ИНФОРМАЦИОННО ПИСМО —» Biblioteca Hristo Botev
19:45:58True, Biblical Friendship —» Erik and Elena Brewer's Weblog
19:13:58Mai Departe cu Viorica Tătaru – Pe front în Ucraina, Propaganda de război, Transnistria —» Curaj.TV | Media alternativă
19:11:51Pericole la zebra de la parcul Bazilescu, Bucureștii Noi —» Curaj.TV | Media alternativă
15:23:47What’s New on WordPress.com: Tools to Make Designing Your Site Easier Than Ever —» Misterioz
14:35:47Lectura — hrană nobilă pentru suflet —» Biblioteca Hristo Botev
10:15:03Pericol mortal in pasajul de la Guvern pe motiv de neglijență —» Curaj.TV | Media alternativă
21:27:45„Amintiri din trecutul Terrei” de Liu Cixin – o părere sinceră despre cărți (fără spoilere) —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
18:04:44UN POET RUS CÂNDVA EXPULZAT DIN ROMÂNIA —» Leo Butnaru
14:52:14Haiku (trad. în spaniolă) —» Andrei LANGA. Blogul personal
14:43:17CEREȚI vs. CERE-ȚI – când punem cratima? —» Moldova Creștină
14:35:20Caleidoscop cultural. Februarie, 2023 —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
13:55:12ALEXANDRU COSMESCU - MENTOR AL TINERILOR SCRIITORI BASARABENI —» Andrei LANGA. Blogul personal
13:17:10UN PROZATOR ȘI POET FRANCEZ IMPORTANT —» Leo Butnaru
10:15:31Despre pogromul de la București, dezbatere la JCC —» Curaj.TV | Media alternativă
10:05:33Graduation @ #Precept Institute for South Sudan Refugees in Uganda 🇺🇬 —» Moldova Creștină
10:05:27Primarului Ciucu nu-i pasă de pieton/i și biciclist/e —» Curaj.TV | Media alternativă
09:35:01”Nu te baza pe alții! Privește, învață, fă și taci!” sau Despre cum să fii optimist —» Sunt MAMĂ!
09:20:02De ce copiii mei au hainele murdare? —» Sunt MAMĂ!
17:02:42DE LA POEȚI ANTICI PÂNĂ SPRE AI NOȘTRI... —» Leo Butnaru
12:01:45De ce reușesc să fac atât de multe lucruri timp de o zi —» Sunt MAMĂ!
11:50:40Disciplinile umanistice și posibilitățile de inserție profesională —» Centrul Comunitar Instruire, Acces Informaţie Călăraşi
10:27:43Vizita de lucru a secretarului de stat Gheorghe Cârciu în Franța —» Elena Robu