Sheriff – deschizător de ”hotare” pentru Filat

Atunci când intri în Tiraspol, dinspre vest, te întâmpină un complex fotbalistic modern, cum puține întâlnești în estul Europei. Dacă rușii nu găzduiau, pe ”Lujniki”, finala Ligii Campionilor din 2008, iar ucrainenii nu erau nevoiți să construiască ”Donbass Arena”, pe care se vor juca meciuri din cadrul Campionatului European de fotbal din 2012, atunci baza sportivă ”Sheriff” rămânea și în 2010 cea mai modernă de la Klagenfurt spre est.

Măreața arenă a clubului Sheriff arată, în comparație cu celelalte stadioane din Moldova, precum un diamant aflat printre simple roci spălate de apă. Doar micuța, dar cocheta arenă ”Zimbru” ar putea rivaliza puțin cu ce este la Tiraspol. Nici la calitatea fotbalului situația nu este mai echilibrată, tiraspolenii neavând adversar în prima ligă moldovenească în ultimii 8 ani.

Sheriff – deschizător de ”hotare” pentru Filat

În toamna lui 2009, Sheriff Tiraspol a realizat cea mai mare performanța din istoria fotbalului moldovenesc(?), reușind o calificare, în premieră, în grupele UEFA Europa League. Atunci, premierul Filat, tânăr și neliniștit în noua funcție, a decis să meargă și el pe stadionul ”Sheriff”  pentru a vedea meciul dintre tiraspoleni și românii de la Steaua București. S-a făcut public și un comunicat de presă pompos, se pregătise chiar și o întreagă delegație care să-l urmeze pe Prim-ministru la Tiraspol, doar că Smirnov i-a amintit lui Filat cine-i șeful și i-a interzis să treacă ”hotarul” transnistrean.

Încercarea vină n-are. Asta se pare că a fost deviza după care s-a ghidat Filat, iar la un an după interdicția din 2009 și-a mai încercat norocul încă odată. De data aceasta, Sherifful bătea la porțile Ligii Campionilor și urma să joace cu elvețienii de la Basel. După discuții pragmatice și negocieri dure, Filat a primit acceptul lui Smirnov de a trece  ”hotarul”. Din păcate pentru el, Prim-ministrul a purtat ghinion tiraspolenilor, aceștia pierzând cu 0:3 în fața echipei elvețiene. În presa de la Chișinău s-a scris chiar că Smirnov s-ar supărat atât de tare încât existau șanse minime ca Filat să mai vadă Tiraspolul cât va fi demnitar de stat.

La Chișinău delegați UE, Filat la ”hotarul” cu Transnistria

Totuși, pragmatismul lui Filat și-a spus încă odată cuvântul chiar săptămâna trecută, când Sheriff i-a găzduit pe ucrainenii de la Dinamo Kiev. În timp ce hotelul ”Codru” de la Chișinău găzduia nume importante de demnitari europeni, Filat prezenta buletinul de identitate la ”vama” transnistreană, grăbindu-se să prindă primul fluier al disputei din Europa League. În presa de la Chișinău se spunea că dacă Sheriff pierde și de această dată, atunci Filat chiar primește interdicție pentru Tiraspol, așa că riscul a fost mare. Dar, până la urmă, pragmatismul Prim-ministrului a dat roade și de această dată. Sherifful, după un joc extraordinar de pragmatic, a bătut cu 2:0, iar zâmbetul a reapărut pe fața lui Smirnov, așa că Prim-ministrul moldovea a reușit chiar și să discute unele probleme de importanță capitală cu liderul transnistrean, precum repunerea în circulație a unui tren între Tiraspol și Chișinău. Nici nu știam de ce să mă bucur mai tare, pentru victoria lui Sheriff sau pentru succesul lui Filat?

Sheriff în Europa - Filat la Tiraspol

Sheriff mai are de jucat încă două meciuri în grupele Europa League, la Tiraspol, în această toamnă: cu olandezii de la Alkmaar și cu ”frații” belaruși de la BATE Borisov. Cum ambele dispute vor avea loc chiar în toiul campaniei electorale, șansele ca Prim-ministrul să fie prezent in loja VIP sunt foarte mari. La meciul cu BATE s-ar putea preconiza chiar o întrevedere trilaterală Smirnov-Filat-Lukașenko. În cazul unui rezultat de egalitate, sunt șanse chiar ca se mai fie semnate documente de importanță capitală între cele trei părți.

Totuși, 180 de minute, atât cât vor dura cele două meciuri pe care le mai are Sheriff de disputat, sunt destul de puține pentru a mai putea semna acorduri cu partea transnistreană, dar pragmatismul Premierului nostru, coroborat cu niște meciuri bune ale tiraspolenilor, pot duce la rezultate importante. Și-apoi dacă echipa noastră(?) se califică în Primăvara Europeană, atunci Filat mai are șanse să mai treacă Nistrul, așa că speranța poate să trăiască în sufletele noastre.

Ce ne facem fără Sheriff?

Prin 2006, când Sheriff nu pierdea niciun meci într-un sezon de Divizia Națională, Smirnov își dorea să mute echipa în prima ligă ucraineană, pentru a avea parte de meciuri tari. Ce ne facem noi dacă din 2011 Sheriff se mută în”Premier Liga” ucraineană? Nu mai avem nici echipă care să nu se facă de râs în Europa, și nu mai poate nici Prim-ministrul să treacă Nistrul. Ia necaz! 

Dar poate până atunci semnăm acorduri cu UE, după cum ne promitea Leancă în timp ce Filat stătea la hotarul transnistrean, și nu ne mai trebuie nouă Sherifful…


Sursa
2010-10-03 13:50:50Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

07:45:46Măcelarul din Lunca Prutului – fantoma emblematică a Maiei Sandu sau de ce pe „vremuri bune” lucrurile niciodată nu sunt așa cum par a fi?! —» Sergiu Mocanu
23:46:34Triangle of Sadness —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
12:59:10La Radio Guerrilla cu Mitoș Micleușanu —» .:EU:.
10:15:29YES-EU. CEVA ESENȚIAL... —» Leo Butnaru
10:30:40DIN POEZIA FRANCEZĂ CONTEMPORANĂ —» Leo Butnaru
10:08:23Berliner: gest de solidaritate pentru vinurile moldovenești —» Fine Wine
21:29:07Poliția locală acționează pe alocuri, dar intens —» Curaj.TV | Media alternativă
21:25:29Inspectorul Felix se agită cînd e inspectat —» Curaj.TV | Media alternativă
09:25:46ИНФОРМАЦИОННО ПИСМО —» Biblioteca Hristo Botev
19:45:58True, Biblical Friendship —» Erik and Elena Brewer's Weblog
19:13:58Mai Departe cu Viorica Tătaru – Pe front în Ucraina, Propaganda de război, Transnistria —» Curaj.TV | Media alternativă
19:11:51Pericole la zebra de la parcul Bazilescu, Bucureștii Noi —» Curaj.TV | Media alternativă
18:26:54DIN POEZIA FRANCEZĂ CONTEMPORANĂ —» Leo Butnaru
15:23:47What’s New on WordPress.com: Tools to Make Designing Your Site Easier Than Ever —» Misterioz
14:50:26Program_Campania Naţională ,,Citim cu voce tare împreună” ediţia anului 2023 —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
14:44:06Anunţ - Poster_Campania Naţională ,,Citim cu voce tare împreună” ediţia anului 2023 —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
14:35:47Lectura — hrană nobilă pentru suflet —» Biblioteca Hristo Botev
14:31:1227 Ianuarie - Ziua Comemorării Victimelor Holocaustului. —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
10:15:03Pericol mortal in pasajul de la Guvern pe motiv de neglijență —» Curaj.TV | Media alternativă
04:57:00De ce familia mea nu consumă carnea de pui din comerț, laptele cu termen mare de valabilitate și marmelada —» Sunt MAMĂ!
21:27:45„Amintiri din trecutul Terrei” de Liu Cixin – o părere sinceră despre cărți (fără spoilere) —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
18:42:59Citit în ianuarie: „Oameni sărmani” de F.M. Dostoievski —» Sunt MAMĂ!
18:04:44UN POET RUS CÂNDVA EXPULZAT DIN ROMÂNIA —» Leo Butnaru
14:52:14Haiku (trad. în spaniolă) —» Andrei LANGA. Blogul personal
14:43:17CEREȚI vs. CERE-ȚI – când punem cratima? —» Moldova Creștină