Software liber și “open source”, care este diferența?
Deseori ‘software-ul liber’ este numit ‘open source’, însă termenul open source se referă doar la metodologie de dezvoltare, tipuri de licențe și lucruri de ordin tehnice, însă evită momentul unde software-ul liber vorbește despre etică și libertate.
Mișcarea pentru software liber a luat naștere la începutul anilor 80, care are scopul libertatea utilizatorilor. Open Source a apărut în anul 1998 cu scopul de promova același software liber folosind termenul “open source”, dar să evite aspectele ce se referă la libertate și etică, concentrându-se doar la cele tehnice ale software-ului liber. Richard Stallman, înițiatorul proeictului GNU și al mișcării pentru software liber, consideră că este esențial să vorbid despre libertatea utilizatorilor. Vorbind doar despre avatajele tehnice( aceea ce face open source ) aceasta nu oferă utilizatorilor ocazia de a afla despre libertățile lor. El mai menționează să nu confundăm comunitatea software liber cu open source, la baza lor stau filozofii și scopuri diferite.
Pentru a alfa mai multe despre acest subiect vedeți eseul “Why Open Source misses the point of Free Software” de Richard Stallman.
De asemenea puteți vizita campania Fundației Europene pentru Software Liber intitulată “Noi vorim despre Software Liber”.
Sursa: Blog Software Liber
Sursa
2010-10-03 09:53:04