Campionatul Moldovei la Politbol

Sa prezentam cupa Moldovei la Politbol. Echipele adversare Commi, culoarea rosie, PC Filea, in verde, PC Wolf-Rapid in albastru inchis, PC Ghimpic in bleu-murdar, si mai multi politbalisti vagabonzi ce formeaza echipe mai mult sau mai putin stabile, mai mici.

Instrumentul de joc – bugetul RM. Terenuri de joc in Parlamentul si Guvernul RM.

Sa analizam un pic ultima aventura a antrenorului PC Filea, de pe 27 septembrie, cand prim-ministrul a apelat la articolul 106 din Constitutie, angajandu-se sa voteze proiectul de lege privind modificarea şi completarea bugetului de stat pentru anul 2010, privind compensaţiile sociale în perioada rece a anului 2010 şi privind bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2010.

Ce preved modificarile la legea data? Iata ce:
- Cei ce primesc pensii sau alocaţii sociale de pînă la 900 lei, vor primi în noiembrie-decembrie 2010 compensaţii lunare de 130 lei. Le vor primi circa 521 mii pensionari (75% din pensionari) şi 30 mii familii. Aceasta va costa guverului 112,8 mil. lei.
- Pentru invatamant se aloca suplimentar 36,6 mil. lei;
- Pentru completarea Fondului de subvenţionare a producătorilor agricoli – 100 mil. lei;
- Pentru construcţiei caselor de locuit pentru persoanele sinistrate – 103,5 mil. lei, si 35 mil. lei pentru construcţia infrastructurii;
= In total guverul cheltuie suplimentar 426,3 mil. lei;

S-ar parea ca totul este foarte bine, bani la lume acum nu strica deloc. Unde dar e problema?

Sa vedem ce face Filat ca, in urgenta, sa aloce acesti bani.
Ca atare, legile, sau modificarile lor se iau in Parlament (multpatimita Alianta). Guvernul (Filat) le executa. Voi inlocui acesti termeni pentru ilustrarea politica.

Insa sunt si unele exceptii prevazute de Constitutie. Potrivit art.106 din Constituţia RM, Filat isi poate permite, in caz de lipsa de sustinere din AIE, sau situatii exceptionale, sa-si auto-propuna proiecte de legi. In acest caz, AIE poate reactiona in felul urmator: sau demite pe Filat in 3 zile, si modificarile se anuleaza, sau, dacă Filat nu a fost demis, proiectul de lege prezentat se consideră adoptat, iar programul sau declaraţia de politică generală devine obligatorie.

Filat a spus că nu şi-a dorit ca acest proiect de lege să fie unul de dispută cu caracter electoral în Parlament, de acea a şi apelat la prevederile articoullui sus mentionat.

Filat nu vrea ca oponentii politici sa politizeze intrabarea. Mai bine ea devine succesul PLDM. Si nici un fel de politica. Fapta inteleapta si eroica, s-ar parea.

Acestea sunt aparente. Ce va fi in realitate?
Cert este ca matusa Ileana ce avea pensia cateva sute de lei, va mai primi cate 130 lei in noiembrie si decembrie.
Bani alocati pentru sinistrati si invatamant, sa speram, in marea lor parte for fi intr-adevar indreptati pentru ei.

Un cuvant despre sinistrati. Pana cand, acumulările fondului pentru sinistrati au constituit 34,6 mil. lei, din care se zice ca 10 mil. lei au fost deja cheltuiti. Lumea de pe loc spune ca au primit de doua ori cate 500 de lei. Administratia centrala zice ca ar fi alocat bani pentru inca 500 de lei.
Cheltuind 10 milioane de lei pare sa fie un ajutor destul de modest, cu toate ca familiile totusi au primit cate 3 conserve si ulei.
Si aceasta nu este ajutor de stat, ci donatii de la populatie si agenti economici. Filat insa, din motive nu prea clare, s-a grabit sa bage acesti bani in bugetul de stat…

Sa revenim insa la deputatii nostri. Lupu (sa numim asa, generalizat, PDM) a propus, inca foarte demult, proiectul de lege privind indexarea alocatiilor, in sensul ca nu se da la pensionari doua luni cate 130 de lei, sa se mareste efectiv pensia. Proiect acceptat de toate ministerele, insa blocat de ministrul de finante, Veaceslav Negruţă, de la PLDM(Filat).

Pare sa fie un joc de fotbal. Mingea(alocatiile sociale) a fost de la inceput la comunisti (PCRM). Astia, cand inca veneau in parlament, au propus modificarile. AIE nici nu le pune pe ordinea de zi, dezbate mingea. Apoi AIE singura iese cu aceste propuneri… Mingea zboara… Comunistii se satura, nimeni nu le da pas, parasesc terenul de joc (nu mai vin in parlament)… Deja AIE joaca intre ei. PDM lanseaza mingea, PLDM o blokeaza intre picioare(Negruta) si nu o lasa nici in ruptul capului.
Vin cei 4 arbitri, se inteleg sa lase mingea (sa adopte legea in Parlament). Insa Filat pe neasteptate loveste mingea, intra in offside si bate in poarta…
- Gooool!, striga Filat
- Off-side!, striga cei 3 arbitri.
- Si ce, am dreptu! Sau discalificati echipa, sau socotiti golul! face Filat…

Ce sa faca arbitrii, daca sunt si proprietatii echipei, cum sa o discalifice?…

Ma intreb, insa imi pare ca spectatorul s-a cam saturat de offside-uri, si i-ar placea sa priveasca si un pic de fotbal de calitate.

Dupa materialele MOLDNEWS.EU


Sursa
2010-09-30 13:23:41Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

07:45:46Măcelarul din Lunca Prutului – fantoma emblematică a Maiei Sandu sau de ce pe „vremuri bune” lucrurile niciodată nu sunt așa cum par a fi?! —» Sergiu Mocanu
23:46:34Triangle of Sadness —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
12:59:10La Radio Guerrilla cu Mitoș Micleușanu —» .:EU:.
10:15:29YES-EU. CEVA ESENȚIAL... —» Leo Butnaru
10:30:40DIN POEZIA FRANCEZĂ CONTEMPORANĂ —» Leo Butnaru
10:08:23Berliner: gest de solidaritate pentru vinurile moldovenești —» Fine Wine
21:29:07Poliția locală acționează pe alocuri, dar intens —» Curaj.TV | Media alternativă
21:25:29Inspectorul Felix se agită cînd e inspectat —» Curaj.TV | Media alternativă
09:25:46ИНФОРМАЦИОННО ПИСМО —» Biblioteca Hristo Botev
19:45:58True, Biblical Friendship —» Erik and Elena Brewer's Weblog
19:13:58Mai Departe cu Viorica Tătaru – Pe front în Ucraina, Propaganda de război, Transnistria —» Curaj.TV | Media alternativă
19:11:51Pericole la zebra de la parcul Bazilescu, Bucureștii Noi —» Curaj.TV | Media alternativă
18:26:54DIN POEZIA FRANCEZĂ CONTEMPORANĂ —» Leo Butnaru
15:23:47What’s New on WordPress.com: Tools to Make Designing Your Site Easier Than Ever —» Misterioz
14:50:26Program_Campania Naţională ,,Citim cu voce tare împreună” ediţia anului 2023 —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
14:44:06Anunţ - Poster_Campania Naţională ,,Citim cu voce tare împreună” ediţia anului 2023 —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
14:35:47Lectura — hrană nobilă pentru suflet —» Biblioteca Hristo Botev
14:31:1227 Ianuarie - Ziua Comemorării Victimelor Holocaustului. —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
10:15:03Pericol mortal in pasajul de la Guvern pe motiv de neglijență —» Curaj.TV | Media alternativă
04:57:00De ce familia mea nu consumă carnea de pui din comerț, laptele cu termen mare de valabilitate și marmelada —» Sunt MAMĂ!
21:27:45„Amintiri din trecutul Terrei” de Liu Cixin – o părere sinceră despre cărți (fără spoilere) —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
18:42:59Citit în ianuarie: „Oameni sărmani” de F.M. Dostoievski —» Sunt MAMĂ!
18:04:44UN POET RUS CÂNDVA EXPULZAT DIN ROMÂNIA —» Leo Butnaru
14:52:14Haiku (trad. în spaniolă) —» Andrei LANGA. Blogul personal
14:43:17CEREȚI vs. CERE-ȚI – când punem cratima? —» Moldova Creștină