Crâmpeie despre “Pelerinajul tinerilor”

Duminică, 26 septembrie, a fost un prilej de bucurie duhovnicească pentru Mănăstirea „Sf. Mare Mc. Iacov Persul” din Sireţi. Aşezământul a fost gazdă pentru peste 500 de elevi, studenţi, dar şi vârstnici care au parcurs pe jos drumul de la Chişinău până la aşezământul monahal în cadrul „Pelerinajului tinerilor”.

Organizat din iniţiativa bisericii “Întâmpinarea Domnului” din incinta Universităţii de Stat din Moldova, cea de-a treia ediţie a pelerinajului a întrunit participanţi şi de la Academia de Poliţie „Ştefan cel Mare” şi liceul de cadeţi „Sf. M. Mc. Gheorghe”, pe lângă elevii şcolilor teologice din capitală şi din afara ei. Săvârşit în ajunul sărbătorii Înălţării Sfintei Cruci, Drumul Crucii a demarat de la biserica universităţii după Te-Deum-ul pentru sănătate. Cu steaguri, icoane şi cântări duhovniceşti creştinii au pornit la drumul a cărui distanţa este de 16 km, iar pe parcurs se făceau popasuri la răstignirile care răsăreau în cale.

Părintele Octavian Moşin, parohul bisericii „Întâmpinarea Domnului”, a precizat că pe parcursul drumului grupului se alăturau şi alţi credincioşi, deosebit de activi fiind creştinii din Ghidighici şi localitatea Dumbrava. „Către ora 18 pelerinii au fost întâmpinaţi de către credincioşii satului Sireţi, mulţi gospodari ieşind creştineşte cu o cană de apă şi alte daruri spre întărirea drumeţilor.” adăugase Părintele Octavian.

Ajunşi la mănăstire, participanţii la pelerinaj au fost întâmpinaţi, în dangătul clopotelor, de către obştea sfîntului aşezământ în frunte cu părintele stareţ, arhimandritul Porfirie. Cu acest prilej Sfinţia Sa a adresat un cuvânt de învăţătură oaspeţilor lăcaşului.”Pelerinajul este un act spiritual de mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile primite de la El; astfel pelerinajul este în sine un act de asceză şi o jertfă de gratitudine.” a concluzionat părintele.

După cuvântul părintelui a urmat privegherea, la care nu a lipsit nici unul din pelerini, iar agapa creştinească i-a reunit pe toţi, deopotrivă mireni şi călugări, exprimându-se esenţa dreptei credinţe, şi anume dragostea faţă de aproapele. Grupul a zăbovit la mănăstire şi după asfinţirea soarelui, plecând de data aceasta înspre casele lor cu autocarele.

„A fost foarte interesant. La priveghere mi-a plăcut foarte mult, precum şi faptul că s-au cântat cântări bisericeşti pe parcursul Drumului Crucii.” a relatat una din participante.
Astfel s-a încheiat a treia ediţie a „Pelerinajului tinerilor”, pelerinaj în care tinerii L-au descoperit pe Dumnezeu într-un mod frumos şi totodată misterios la Mănăstirea Sireţi.

Ecaterina Luţişina, pentru www.mitropolia.md


Sursa
2010-09-28 16:50:39Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

08:49:10El sueño por Jorge Luis Borges / Visul de Jorge Luis Borges —» Andrei LANGA. Blogul personal
14:22:07RANĂ —» Andrei LANGA. Blogul personal
09:03:21Un nou club de lectură la Biblioteca de Arte —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
18:43:09PUNCT OCHIT, PUNCT RATAT! —» Sergiu Mocanu
02:25:56Special Webinar on March 28: WooCommerce 101 — How to Set Up a Store —» Ileana Pîrgaru
20:33:05Capcanele conjugării verbelor (2)  —» Moldova Creștină
14:13:37WordPress wallpapers —» Ileana Pîrgaru
12:52:23Duminica Floriilor - Intrarea triumfală a Domnului Iisus Hristos în Ierusalim. Semnificațiile salciei în Creștinism —» Eleonora Lisnic în versuri
12:12:47Republica Moldova – firmă-fantomă cu proprietari fictivi —» Nicolae Federiuc
12:07:40Am lansat portalul de știri ZIUA.MD —» Nicolae Federiuc
04:50:32DIN POEZIA AVANGARDEI UCRAINENE —» Leo Butnaru
14:19:55Judecata de Acum #EdițieSpecială | Profesorul de civism —» Curaj.TV | Media alternativă
11:34:16Cum influențează indicatorii bibliometrici ai directorilor de proiecte finanțarea cercetării în Republica Moldova? —» Gheorghe Cuciureanu
06:24:18ÎN FAȚA ZIDURILOR, CETĂȚILOR... —» Leo Butnaru
06:07:48URME, RĂNI —» Andrei LANGA. Blogul personal
15:43:47Valorificarea operei hasdeistice, digitizată din Colecția „Carte veche și rară” a Bibliotecii Centrale a BM „B.P. Hasdeu”: Expoziție aniversară (2) —» BiblioCity
15:43:18Valorificarea operei hasdeistice, digitizată din Colecția „Carte veche și rară” a Bibliotecii Centrale a BM „B.P. Hasdeu”: Expoziție aniversară (1) —» BiblioCity
13:21:39Poezia în viața noastră —» BiblioCity
13:20:50,,Magic Creator” - serviciul de recreere și dezvoltare a imaginației utilizatorilor —» BiblioCity
12:59:21Ziua Internațională a Poeziei la Biblioteca „Onisifor Ghibu" —» BiblioCity
12:33:57Leonid Popescu între cuvânt și culoare … —» BiblioCity
12:19:09Lecţia publică „Republica Moldova Zonă de risc seismic” la Biblioteca „Onisifor Ghibu” —» BiblioCity
08:56:45POEZIA AVANGARDELOR VECINE, RUSĂ ȘI UCRAINEANĂ —» Leo Butnaru
14:07:32De la suflet la suflet, împreună, din toată inima pentru Turcia./ —» Curaj.TV | Media alternativă
13:54:01ZIUA MONDIALĂ A POEZIEI CU POETA NATALIA MAZÎLU-MIRON —» Biblioteca Publică or.Rîşcani