AIE i-au mai rămas 66 de zile

Am impresia că atunci, pe 11 septembrie 2009, cînd ex-preşedintele Republicii Moldova, dl Vladimir Voronin şi-a dat demisia, iar preşedinte interimar a devenit Mihai Ghimpu, s-a produs ceva din filosofia antică orientală, de tipul jiu-jitsu: „a ceda pentru a învinge.” A ceda puţin, doar fotoliul de preşedinte, nu şi conştiinţa, demnitatea şi sentimentul de patriot. A trecut cu tot partidul în opoziţie şi a început lupta politică. Din opoziţie a făcut foarte mult, cu toate că nivelul de popularitate al comuniştilor era şi aşa destul de ridicat. Dar mult mai mult pentru comunişti au făcut partidele de la guvernare, şi în special cei de la PL. Dar s-o luăm cronologic, ca să vedem ce s-a făcut pentru a ridica popularitatea PCRM şi de ai aduce cu 50-60 % la viitoarele alegeri anticipate.

Primul ajutor pentru comunişti a fost plecarea lui Dorin Chirtoacă la Bucureşti cu străchinuţa de pămînt, încă în 2007. Poate lui Băsescu i-a şi folosit ţărîna dată (fie-i ţărna uşoară); lumea spune că, fiind căscat, junele primar a uitat-o la Chişinău şi, în spiritul improvizaţiei, a gramădit un pumn de ţărînă de la Moviliţa, că nu i-o mai face Băsescu probe de laborator! Dar dacă e pămîntul nostru, atunci cine eşti tu, mucosule, şi cine ţi-a permis să duci pămîntul strămoşilor? Da’ oamenii nu uită, oamenii vor să fie patrioţii acestei ţări, să se numească moldoveni şi să se mîndrească cu asta. Şi nu-i vorba de moldovenism şi moldovenişti, da de poporul care s-a autoidentificat şi nu vrea să fie român. Şi dacă liberalii admit că Eminescu a greşit atunci cînd îi blama şi înjura pe liberali, ar trebui să admită că marele poet a greşit şi cu autoidentitatea. Omul nostru vrea să fie Moldovean şi punctum!

Al doilea ajutor a fost atunci cînd Mihai Ghimpu, deja în postul de preşedinte interimar, a declarat că e român. Booon! Cam cu 10 la sută, automat s-a ridicat popularitatea lui Voronin.

După care au urmat tratatele cu FMI şi majorarea preţurilor la toate produsele de consum, negociate de către Filat. Tot Filat se împotriveşte şi majorării pensiilor, declarînd că „impactul electoral nu-l interesează şi că cei peste 600 mii de pensionari vor trăi mai bine peste 2-3 ani.” Filat nici nu se gîndeşte că pensionarii n-au cînd să-l aştepte pe el cu promisiunile deşarte de viaţă bună. Unii dintre ei nu se ştie dacă vor mai trăi 2-3 ani. Capacitatea de a negocia cu FMI de fapt şi înseamnă grija faţă de popor şi nu vorbe goale despre o viaţă bună. Şi după asta cu cine ar trebui să voteze pensionarii? Dar bugetarii? Doar bibliotecari avem peste 50 mii, poliţişti – 22 mii, armată, medici, profesori, funcţionari publici, care săracii abia de mai ştiu cum să ajungă la ziua de mîine… În total sînt peste 200 mii. Cum credeţi, ei cu cine vor vota?

Apoi urmează decretul de decorare a căţeilor de presă, care a pus împotriva AIE pe ceilalţi jurnalişti nedecoraţi şi care, unde au putut, au pus umărul pentru demolarea Alianţei. În general monopolizarea decernărilor distincţiilor de stat de către Ghimpu, fără a ţine cont de părerile celorlalţi lideri ai AIE, a mai adus căteva puncte, cît n-ar fi de straniu, liderului Paridului Comuniştilor, care, spre deosebire de Ghimpu, nu arunca cu ordine şi medalii în stînga şi în dreapta.

Iar refuzul lui Ghimpu de a participa la 9 mai, la parada militară de la Moscova, plus declaraţiile sale de învins, care automat l-au pus în rînd cu Germania fascistă, culmea fiind decretul de ocupaţie sovietică şi decernarea ordinului Republicii lui Băsescu, i-a făcut pe toţi rusofonii din Moldovă să se întoarcă cu spatele de la AIE. Şi cum credeţi, cu cine vor vota ei?

Aşii ruşinoşi din mîneca lui Ghimpu şi uzurparea puterii în stat, organizarea referendumului fără anunţarea alegerilor parlamentare, accesul serviciilor secrete a româniei la baza de date a cetăţenilor RM, atacurile asupra rusiei, embargourile economice impuse Moldovei de către Rusia, declaraţiile de suflet a lui Ghimpu despre unire, odihna lui la vila lui Băsescu – toate astea le-au dat dreptul comuniştilor să convingă electoratul de pericolul unirii în cazul validării acestui referendum şi despre faptul că actuala guvernare este compusă din trădători şi vînzători de ţară. Şi aici, membrii PCRM au lucrat destul de bine. Rezultatele referedumului au fost vizibile. Societatea este nu doar împărţită în două. Societatea este şi iritată de conducerea actuală. O parte din susţinătorii AIE deja sînt decepţionaţi de impotenţa AIE de a organiza un referendum, nemaivorbind de oponenţii AIE, care sînt indignaţi de tratamentul batjocoritor, de atitudinea ofensatoare a componentelor Alianţei faţă de poporul care i-a ales. Iar asta trage foarte mult la cîntarul electoral. Chiar dacă AIE vor folosi resursele administrative, chiar dacă guvernanţii vor falsifica masiv rezultatele alegerilor, vor persecuta liderii PCRM, vor lichida presa de opoziţie, vor utiliza posturile publice ca instrument de propgandă, aşa cum se utilizează şi în prezent, vor intimida justiţia, vor ameninţa procuratura, SIS-ul şi CCCeC-ul, oricum vor pierde alegerile anticipate. Acum PCRM poate să aştepte doar data alegerilor parlamentare. Cu toate că asta nicidecum nu înseamnă că ei vor dormi cu gîndul la victoria din 28 noiembrie. Iar dacă Filat cu Ghimpu le va închide NIT-ul şi le va ataca presa scrisă, ei oricum vor frămînta glodurile satelor şi hopurile uliţelor orăşeneşti, bătînd din uşă-n uşă, din casă-n casă. Fără presă, fără TV. Şi asta le va mai aduce un plus de 10-20 %.

Acum dacă e să calculăm, celorlate partide nu le prea ajung voturi. Şi totul e posibil în electorală. Să vedeţi că multe surprize ne va aduce acest sfîrşit de toamnă. Aproape ca în nuvela lui Ion Druţă „Ultima lună de toamnă.” Va muri bătrîna alianţă, născută acum un an. Numărătoarea inversă a început. Alianţei i-au mai rămas cîteva zile şi îşi va da duhul. Ajut-o, Doamne.

Sursa: ComisVoyager

Cititi la fel si Ciudată eşti, patria mea cu î din i şi â din a! si Filat cu Trei de Şapte


Sursa
2010-09-25 11:05:22
Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

06:07:48URME, RĂNI —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:56:45POEZIA AVANGARDELOR VECINE, RUSĂ ȘI UCRAINEANĂ —» Leo Butnaru
13:54:01ZIUA MONDIALĂ A POEZIEI CU POETA NATALIA MAZÎLU-MIRON —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
12:30:182 MARTIE - ZIUA MEMORIEI ŞI COMEMORĂRII VICTIMELOR RĂZBOIULUI DIN TRANSNISTRIA —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
11:38:38Proiectul Dincolo de Wikipedia —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
11:07:54IOAN SLAVICI - PĂRINTE SPIRITUAL AL PROZEI ARDELENE —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
10:22:57ZILELE CREANGĂ – 2023 LA BIBLIOTECA PENTRU COPII RÎȘCANI —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
09:15:58Rezultat excepțional pentru vinurile moldovenești la Berliner Wein Trophy —» Fine Wine
22:29:00Despre chat GPT și inteligența artificială. —» Blog de Cultura
22:24:01Furtuna perfectă —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
15:43:48Autobuz Euro 6 care scoate fum ca tractorul —» Curaj.TV | Media alternativă
11:37:22Vinohora Rose 2022 Purcari — aur la un concurs specializat pe vinuri rose —» Fine Wine
01:37:36бездревесность —» turn up the silence
19:39:39Capcanele conjugării verbelor (1)  —» Moldova Creștină
14:30:04GRIGORE VIERU – STEAUA CARE A URCAT LA CER —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
14:03:29PENTRU TINE FEMEIE… —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
14:00:00Sell Courses and Create Interactive Content on WordPress.com —» Ileana Pîrgaru
13:33:39MISS SMĂRĂNDIŢA – 2023 —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
13:08:49ZINAIDA FAZLÎ – OM AL CĂRȚII, OM AL BIBLIOTECI. —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
07:34:40ALEXANDRU COSMESCU - MENTOR AL TINERILOR SCRIITORI BASARABENI —» Andrei LANGA. Blogul personal
05:59:40Solidari cu puterea? —» Curaj.TV | Media alternativă
09:46:42The Role of Alternative Medicine in Disease Treatment —» Curat Murdar, Coane Fanica
09:02:44DECANONIZAREA ARTEI, LITERATURII... —» Leo Butnaru
18:22:39Poliție fără centuri pe Șoseaua Panduri —» Curaj.TV | Media alternativă
18:06:14Making the Social Web a Better Place: ActivityPub for WordPress Joins the Automattic Family  —» Ileana Pîrgaru