Care-s adevăratele motive ale retragerii imunității lui Voronin?

Subiectul retragerii imunității lui Voronin a înfierbântat mult spiritele la Chișinău, atât în mediul politic cât și cel social. Pentru posturile de televiziune, care cam duceau lipsă de subiecte în ultima perioadă, acest caz a venit ca o gură de apă într-un deșert arid.

Care totuși sunt adevăratele motive care au dus la demersul Procuraturii Generale?

1. Procuratura își face treaba

Una dintre variantele pe care nu le putem exclude, derivă din faptul că Procuratura lui Zubco vrea să-și facă treaba și chiar își dorește să-l aducă pe Voronin în fața instanței. Motive ar exista.

Voronin, în calitate de șef al Consiliului Suprem de Securitate, controla forțele de ordine care erau menite să asigure securitatea ”Președinției” și ”Parlamentului”. Că forțele de ordine s-au comportat foarte ciudat în ziua de 7 aprilie, nu e o noutate pentru nimeni, comportament care a dus și la devastarea celor două edificii ale statului.Apoi, să nu uităm declarațiile lui Voronin acordate mass-mediei rusești. În acestea, Voronin spunea că el a dat ordin ca poliția să permită tinerilor devastarea ”Parlamentului” și a ”Președinției”, ca ”să vadă și ei cum e în interior”.

2. Procuratura își face imagine

Procuratura este cea mai atacată instituție a statului în ultimul an de zile. Deși noul Procuror General venea în funcție cu mari promisiuni și genera societății mari speranțe, până la urmă s-a dovedit că nu a făcut mai nimic. Ba chiar din contra, Zubco a fost acuzat în nenumărate rânduri că ar proteja fosta Putere comunistă și că ar face jocurile unui anumit om de afaceri.

La finalul mandatului actualului Parlament, Zubco ar încerca să-și mai ”spele” un pic din imaginea destul de șifonată, iar o asemenea ”bombă” de presă l-ar putea ajuta oarecum.

3. Alianța pentru Integrare Europeană aruncă praf în ochii alegătorilor

Cea mai afectată de pe urma lipsei de acțiuni în cazul ”7 aprilie” este tocmai actuala Putere. Unele componente ale Alianței pentru Integrare Europeană au ajuns la guvernare, în mare parte, datorită promisiunilor de a elucida evenimentele din aprilie și de a-i aduce în fața justiției pe cei ce s-au făcut vinovați de maltratarea tinerilor. În pragul noii campanii electorale, AIE n-a făcut absolut nimic nici în direcția elucidării și cu atât mai puțin în tragerea la răspundere a vinovaților.

Era periculos pentru AIE să se lanseze în noua campanie electorale cu riscul de a li se reproșa că nu au făcut nimic în acest sens. Acum însă, liderii Alianței se vor lăuda în campanie că Voronin este anchetat și că ”justiția își va face treaba”. Chiar așa să fie?

Concluzie: Praf în ochii alegătorului și victimizarea lui Voronin

Nu știu cine se face vinovat de această ”tărășenie”, Procuratura, Alianța sau legea, dar cert e că nimic bun nu va ieși. Spun asta deoarece Voronin chiar dacă merită să meargă în fața instanței, cazul ”7 aprilie” nu este tocmai cea mai mare problemă a sa. Voronin a făcut foarte multe ilegalități pe perioada mandatelor sale, iar dacă Procuratura își făcea treaba, liderul comunist ajungea în fața instanței nu în pragul campaniei electorale, ci mult mai devreme.

E foarte posibil ca Voronin să rămână fără imunitate. Dar care sunt șansele ca Voronin să fie și găsit vinovat? Eu cred că egale cu 0! În primul rând, pentru că Procuratura este mult prea slabă și neinteresată în a-l ”băga la dubă” pe Voronin. În al doilea rând, pentru că în justiția moldovenească în continuare ”colcăie” cu indivizi fideli până la moarte lui Voronin, iar aceștia se vor îngriji  ca fostul Președinte să iasă ”basma curată”. Și în al 3-lea rând, pentru că un asemenea caz se poate tergiversa atât de mult, încât e posibil să nu-l mai prindă pe Voronin cu zile. Dumnezeu să-i dea sănătate!

Nu ne mai rămâne decât să urmărim șirul evenimentelor care vor continua. Probabil, pe termen scurt, Alianța va avea puțin de câștigat, dar eu mă tem că acest câștig va fi atenuat de victimizarea la care va fi supus fostul Președinte. Victimizare ce va mobiliza și mai mult electoratul comunist, dar care și va furniza un subiect nou de campanie pentru PCRM.


Sursa
2010-09-24 20:11:13Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

18:53:13PATIMILE DUPĂ DOSTOIEVSKI —» Leo Butnaru
05:24:1710 principii de evanghelizare și ucenicie din Ioan 4-11 —» Moldova Creștină
18:59:39Bugetul IP Gimnaziul "Victor Coțofană " pe anul 2023 —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
18:54:44Informație cu privire la formarea bugetului pentru anul 2023, în IP Gimnaziul "Victor Coțofană" —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
18:48:13Raport referitor la executarea bugetului pentru anul bugetar 2022 —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
14:36:50POEME PRIN ANI / ANTOLOGIE DE ETAPĂ #12 (30 de texte) —» Leo Butnaru
13:43:04Citit în ianuarie: „Iannis cel nebun pentru Hristos” (1 și 2) de Dionysios A. Makris —» Sunt MAMĂ!
10:18:34Competențele sociale și individuale pentru un job de succes —» Centrul Comunitar Instruire, Acces Informaţie Călăraşi
10:00:51Să trăim prin credință! —» Moldova Creștină
02:41:36MOLDOVENI! NOI CUM IEȘIM DIN RĂZBOI? —» Daniel Lachi
18:46:18Zarurile au fost aruncate… —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
17:19:4734 de ani. 34 de lecții —» Sunt MAMĂ!
16:04:13Cozi de TIR-uri spre porturile Ismail, Reni, Giurgiulești, Galați —» Curaj.TV | Media alternativă
11:36:00Vacanța de iarnă a lui Dragoș —» Sandu GRECU
10:00:02Este o cinste să te ferești de certuri —» Moldova Creștină
08:11:28Strada Evreiasca e doar la Odesa? —» Curaj.TV | Media alternativă
06:47:02Întâlnire cu Iulian Filip la Biblioteca „Transilvania” —» BiblioCity
17:33:30Moldova – în NATO! Puneți leoparzii pe BECȘI! (1) —» Daniel Lachi
17:24:07”Credința strămoșească”, ia treci la tablă! Sau la Leopard (2) —» Daniel Lachi
16:18:07Fraze lungi – cum să urmărim gândul?  —» Moldova Creștină
13:01:49Nou: Pinot Noir Native, în conversie BIO —» Fine Wine
12:54:49RENTABILITATEA ȘISUSTENABILITATEA AGRICULTURII LA SCARĂ MICĂ —» Mişcarea Ecologistă din Ştefan-Vodă
19:31:23Bare fixe și paralele pentru sport de sănătate într-un oraș asediat —» Curaj.TV | Media alternativă
12:42:14UN IMPORTANT POET FRANCEZ —» Leo Butnaru
05:52:43Весеннее настроение —» Бессарабские хроники