17814 cazuri COVID-19 în Moldova
6511 – cazuri active
10718 – cazuri vindecate
585 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 6 iulie 2020 ora 00:34


Care-s adevăratele motive ale retragerii imunității lui Voronin?

Subiectul retragerii imunității lui Voronin a înfierbântat mult spiritele la Chișinău, atât în mediul politic cât și cel social. Pentru posturile de televiziune, care cam duceau lipsă de subiecte în ultima perioadă, acest caz a venit ca o gură de apă într-un deșert arid.

Care totuși sunt adevăratele motive care au dus la demersul Procuraturii Generale?

1. Procuratura își face treaba

Una dintre variantele pe care nu le putem exclude, derivă din faptul că Procuratura lui Zubco vrea să-și facă treaba și chiar își dorește să-l aducă pe Voronin în fața instanței. Motive ar exista.

Voronin, în calitate de șef al Consiliului Suprem de Securitate, controla forțele de ordine care erau menite să asigure securitatea ”Președinției” și ”Parlamentului”. Că forțele de ordine s-au comportat foarte ciudat în ziua de 7 aprilie, nu e o noutate pentru nimeni, comportament care a dus și la devastarea celor două edificii ale statului.Apoi, să nu uităm declarațiile lui Voronin acordate mass-mediei rusești. În acestea, Voronin spunea că el a dat ordin ca poliția să permită tinerilor devastarea ”Parlamentului” și a ”Președinției”, ca ”să vadă și ei cum e în interior”.

2. Procuratura își face imagine

Procuratura este cea mai atacată instituție a statului în ultimul an de zile. Deși noul Procuror General venea în funcție cu mari promisiuni și genera societății mari speranțe, până la urmă s-a dovedit că nu a făcut mai nimic. Ba chiar din contra, Zubco a fost acuzat în nenumărate rânduri că ar proteja fosta Putere comunistă și că ar face jocurile unui anumit om de afaceri.

La finalul mandatului actualului Parlament, Zubco ar încerca să-și mai ”spele” un pic din imaginea destul de șifonată, iar o asemenea ”bombă” de presă l-ar putea ajuta oarecum.

3. Alianța pentru Integrare Europeană aruncă praf în ochii alegătorilor

Cea mai afectată de pe urma lipsei de acțiuni în cazul ”7 aprilie” este tocmai actuala Putere. Unele componente ale Alianței pentru Integrare Europeană au ajuns la guvernare, în mare parte, datorită promisiunilor de a elucida evenimentele din aprilie și de a-i aduce în fața justiției pe cei ce s-au făcut vinovați de maltratarea tinerilor. În pragul noii campanii electorale, AIE n-a făcut absolut nimic nici în direcția elucidării și cu atât mai puțin în tragerea la răspundere a vinovaților.

Era periculos pentru AIE să se lanseze în noua campanie electorale cu riscul de a li se reproșa că nu au făcut nimic în acest sens. Acum însă, liderii Alianței se vor lăuda în campanie că Voronin este anchetat și că ”justiția își va face treaba”. Chiar așa să fie?

Concluzie: Praf în ochii alegătorului și victimizarea lui Voronin

Nu știu cine se face vinovat de această ”tărășenie”, Procuratura, Alianța sau legea, dar cert e că nimic bun nu va ieși. Spun asta deoarece Voronin chiar dacă merită să meargă în fața instanței, cazul ”7 aprilie” nu este tocmai cea mai mare problemă a sa. Voronin a făcut foarte multe ilegalități pe perioada mandatelor sale, iar dacă Procuratura își făcea treaba, liderul comunist ajungea în fața instanței nu în pragul campaniei electorale, ci mult mai devreme.

E foarte posibil ca Voronin să rămână fără imunitate. Dar care sunt șansele ca Voronin să fie și găsit vinovat? Eu cred că egale cu 0! În primul rând, pentru că Procuratura este mult prea slabă și neinteresată în a-l ”băga la dubă” pe Voronin. În al doilea rând, pentru că în justiția moldovenească în continuare ”colcăie” cu indivizi fideli până la moarte lui Voronin, iar aceștia se vor îngriji  ca fostul Președinte să iasă ”basma curată”. Și în al 3-lea rând, pentru că un asemenea caz se poate tergiversa atât de mult, încât e posibil să nu-l mai prindă pe Voronin cu zile. Dumnezeu să-i dea sănătate!

Nu ne mai rămâne decât să urmărim șirul evenimentelor care vor continua. Probabil, pe termen scurt, Alianța va avea puțin de câștigat, dar eu mă tem că acest câștig va fi atenuat de victimizarea la care va fi supus fostul Președinte. Victimizare ce va mobiliza și mai mult electoratul comunist, dar care și va furniza un subiect nou de campanie pentru PCRM.


Sursa
2010-09-24 20:11:13Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

10:19:59Lupta pentru adevăr, o provocare pentru comunitatea LGBT —» Curaj.TV | Media alternativă
10:08:05Metafore noi de la Gogu Winery —» Fine Wine
05:51:1125/40: „Tu ești numărul 1” de Iuliana Enache —» Sunt MAMĂ!
23:16:01Anegdoate noi —» Castraveţ
15:34:38Cum ne ajută gândirea critică să distingem între bullshit și profunzime —» Curaj.TV | Media alternativă
11:53:18Revoltate că și-a alungat sora și nepotul care locuia în grajd —» Curaj.TV | Media alternativă
22:27:55Vacanţă în Elveţia (2) – Lauterbrunnen —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
11:59:42Ambasadorul Marii Britanii, Melinda Simmons: «Rusia este cea care poate pune capăt războiului din Donbass» —» ACUM ÎN UCRAINA
11:10:16Abba – Avraham Fried —» O parte din Mine
10:41:23Întoarcerea la Cuvânt —» O parte din Mine
10:29:40Adio, pandemie? Bun venit, campanie electorală! —» Curaj.TV | Media alternativă
08:11:25Inspecţie civică la Garda de mediu Buzău —» Curaj.TV | Media alternativă
05:31:05POEZII PENTRU COPII —» Leo Butnaru
05:27:25Profilul viitoarei vedete de la PoRnOTV —» un alt blog
03:22:22Polonia pentru polonezi —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
22:55:13Vacanţă în Elveţia (1) – St. Ursanne —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
21:18:48Geană şi Niţu pun poliţia la treabă, Întorsura Buzăului —» Curaj.TV | Media alternativă
19:19:42Maşina MAI staţionează periculos şi ilegal —» Curaj.TV | Media alternativă
19:15:42Agresat de poliţia locală pentru c-o filmam —» Curaj.TV | Media alternativă
18:18:17©️ Femeia ta, oglinda ta… —» Licurici de suflet
17:41:40Câte femei încap într-o femeie? Câte voci? —» Frinturi din suflet de femeie
12:15:55Andrew Rayel – absolventul liceului nostru printre cei mai buni DJ din lume! —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
12:14:10Vorbe, fapte, bani —» Madrizen
09:06:14„Guvernul lui Dodon vrea să ofere sporuri salariale mai mari celor din Parlament, decât medicilor și învățătorilor”. Declarația deputaților PAS —» Elena Robu
08:57:06N-o fi cel mai bun, dar jumătate s-a dus! —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag