Care-s adevăratele motive ale retragerii imunității lui Voronin?

Subiectul retragerii imunității lui Voronin a înfierbântat mult spiritele la Chișinău, atât în mediul politic cât și cel social. Pentru posturile de televiziune, care cam duceau lipsă de subiecte în ultima perioadă, acest caz a venit ca o gură de apă într-un deșert arid.

Care totuși sunt adevăratele motive care au dus la demersul Procuraturii Generale?

1. Procuratura își face treaba

Una dintre variantele pe care nu le putem exclude, derivă din faptul că Procuratura lui Zubco vrea să-și facă treaba și chiar își dorește să-l aducă pe Voronin în fața instanței. Motive ar exista.

Voronin, în calitate de șef al Consiliului Suprem de Securitate, controla forțele de ordine care erau menite să asigure securitatea ”Președinției” și ”Parlamentului”. Că forțele de ordine s-au comportat foarte ciudat în ziua de 7 aprilie, nu e o noutate pentru nimeni, comportament care a dus și la devastarea celor două edificii ale statului.Apoi, să nu uităm declarațiile lui Voronin acordate mass-mediei rusești. În acestea, Voronin spunea că el a dat ordin ca poliția să permită tinerilor devastarea ”Parlamentului” și a ”Președinției”, ca ”să vadă și ei cum e în interior”.

2. Procuratura își face imagine

Procuratura este cea mai atacată instituție a statului în ultimul an de zile. Deși noul Procuror General venea în funcție cu mari promisiuni și genera societății mari speranțe, până la urmă s-a dovedit că nu a făcut mai nimic. Ba chiar din contra, Zubco a fost acuzat în nenumărate rânduri că ar proteja fosta Putere comunistă și că ar face jocurile unui anumit om de afaceri.

La finalul mandatului actualului Parlament, Zubco ar încerca să-și mai ”spele” un pic din imaginea destul de șifonată, iar o asemenea ”bombă” de presă l-ar putea ajuta oarecum.

3. Alianța pentru Integrare Europeană aruncă praf în ochii alegătorilor

Cea mai afectată de pe urma lipsei de acțiuni în cazul ”7 aprilie” este tocmai actuala Putere. Unele componente ale Alianței pentru Integrare Europeană au ajuns la guvernare, în mare parte, datorită promisiunilor de a elucida evenimentele din aprilie și de a-i aduce în fața justiției pe cei ce s-au făcut vinovați de maltratarea tinerilor. În pragul noii campanii electorale, AIE n-a făcut absolut nimic nici în direcția elucidării și cu atât mai puțin în tragerea la răspundere a vinovaților.

Era periculos pentru AIE să se lanseze în noua campanie electorale cu riscul de a li se reproșa că nu au făcut nimic în acest sens. Acum însă, liderii Alianței se vor lăuda în campanie că Voronin este anchetat și că ”justiția își va face treaba”. Chiar așa să fie?

Concluzie: Praf în ochii alegătorului și victimizarea lui Voronin

Nu știu cine se face vinovat de această ”tărășenie”, Procuratura, Alianța sau legea, dar cert e că nimic bun nu va ieși. Spun asta deoarece Voronin chiar dacă merită să meargă în fața instanței, cazul ”7 aprilie” nu este tocmai cea mai mare problemă a sa. Voronin a făcut foarte multe ilegalități pe perioada mandatelor sale, iar dacă Procuratura își făcea treaba, liderul comunist ajungea în fața instanței nu în pragul campaniei electorale, ci mult mai devreme.

E foarte posibil ca Voronin să rămână fără imunitate. Dar care sunt șansele ca Voronin să fie și găsit vinovat? Eu cred că egale cu 0! În primul rând, pentru că Procuratura este mult prea slabă și neinteresată în a-l ”băga la dubă” pe Voronin. În al doilea rând, pentru că în justiția moldovenească în continuare ”colcăie” cu indivizi fideli până la moarte lui Voronin, iar aceștia se vor îngriji  ca fostul Președinte să iasă ”basma curată”. Și în al 3-lea rând, pentru că un asemenea caz se poate tergiversa atât de mult, încât e posibil să nu-l mai prindă pe Voronin cu zile. Dumnezeu să-i dea sănătate!

Nu ne mai rămâne decât să urmărim șirul evenimentelor care vor continua. Probabil, pe termen scurt, Alianța va avea puțin de câștigat, dar eu mă tem că acest câștig va fi atenuat de victimizarea la care va fi supus fostul Președinte. Victimizare ce va mobiliza și mai mult electoratul comunist, dar care și va furniza un subiect nou de campanie pentru PCRM.


Sursa
2010-09-24 20:11:13Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

14:08:02Întâlnirea cititorilor cu scriitorul Grigore Chiper —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
10:49:56Întâlnire cu scriitoarea Maria Pilchin —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
09:36:59STELE DE MARE —» Andrei LANGA. Blogul personal
09:23:25Este sau nu Dodon trădător de țară? Asta și alte câteva întrebări de precizare. Retorice, desigur —» Nicolae Federiuc
05:44:47SCRISORI DE MAI - ECOURI BISTRIȚENE —» Leo Butnaru
19:38:32fetele —» turn up the silence
08:42:42,,Comunitatea mea în obiectiv european” - Totalurile concurs de postere —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
17:14:02Vine schimbarea. Din lac în puţ. —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
15:28:30Românii din Republica Moldova nu sunt „diasporă”, ci parte aproape integrantă a României. Votul de ieri a arătat asta —» Nicolae Federiuc
14:09:32Opera este cununa tuturor muzelor… —» CHIŞINĂU MUZICAL | Blogul Bibliotecii de Arte "Tudor Arghezi"
10:43:53Zilele Arghezi —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
02:38:55".....she'll be on drugs, I'll be drunk, it'll be just like old times..." —» turn up the silence
18:03:00Află singur gradul de evoluție spirituală cu care te-ai încarnat —» codul omega
17:31:53AI powered human greed (1) —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
17:43:002026 – război civil, revoluție sau război mondial? —» codul omega
16:30:17UN ALTFEL DE RĂZBOI —» Andrei LANGA. Blogul personal
15:39:58POEMUL APUSULUI —» Andrei LANGA. Blogul personal
15:38:31El Dorado —» Andrei LANGA. Blogul personal
13:09:46Test/text de supraviețuire —» Andrei LANGA. Blogul personal
09:42:51Prima pistă ciclabila din Chișinău așteaptă să fie folosită —» Curaj.TV | Media alternativă
07:45:03Condorii negri – Fără nume (cover acustic de Andrei Albu) —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
13:30:48Care e opusul scrisului? —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
15:28:15Limba bulgară ca la ea acasă —» BiblioCity
07:53:44Premieră: Nucata din Moldova ia aur în Londra —» Fine Wine
15:31:48Protest la MinJust, nu mai complicați redobîndirea cetățeniei! —» Curaj.TV | Media alternativă