Chisinaul se pregateste sa riposteze

Sursa: Deutsche Welle, autor: Vitalie Calugareanu, 06/09/07

Guvernul Romaniei a modificat pe 5 septembrie, prin ordonanta de urgenta, legea cetateniei, facilitand procedura de depunere a cererilor de redobandire de catre basarabeni.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a subliniat in cateva randuri ca nu au fost modificate conditiile de redobandire a cetateniei, care prevad o perioada de rezidenta in Romania de cel putin 4 ani. Ministrul Justitiei Tudor Chiuariu a explicat necestatea amendarii Legii cetateniei prin numarul mare de cereri restante pentru acordarea cetateniei romane basarabenilor, cifra ce depaseste 800 de mii.

Exista o mare diferenta intre modul cum comenteaza gestul de ieri al Guvernului de la Bucuresti oamenii simpli si guvernantii comunisti romanofobi. Daca primii privesc initiativa Romaniei ca pe o sansa de deschidere spre Europa, atunci exponentii puterii comuniste pro-ruse par decisi sa declanseze, in replica, trei mecanisme de santaj. In primul rand, este de asteptat ca administratia centrala de la Chisinau sa faca demersuri la UE in care sa reitereze vechea teza potrivit careia, prin acordarea masiva a cetateniei romane moldovenilor, Romania ar atenta la statalitatea Republicii Moldova. In acest context, comunistii de peste Prut mizeaza pe o reactie dura din partea unor oficiali  europeni care si-au exprimat recent ingrijorarea fata de tendinta de redobandire masiva a cetateniei romane de catre moldoveni. In al doilea rand, comunistii vor incerca sa-i intimideze, prin metode birocratice si administrative, pe romanii basarabeni dornici sa-si redobandeasca cetatenia. In luna mai, anul curent, Guvernul de la Chisinau a avizat pozitiv un proiect de lege care interzice accesul la functii publice a persoanelor cu cetatenie multpla. Restrictiile se refera direct la calitatea de deputat, de membru al Guvernului, judecator, vames, diplomat, procuror si la functia de angajat al Serviciului de Informatii si Securitate. Ministerul moldovean al Justitiei si-a argumentat initiativa prin faptul ca "persoana care ocupa anumite pozitii sensibile pentru stat trebuie sa fie responsabila politic si juridic doar in fata acestui stat, fara a partaja aceasta raspundere intre Republica Moldova si un alt stat". In plus, analistii politici nu exclud ca administratia de la Chisinau va incerca sa blocheze noul val de cereri de redobandire a cetateniei romane prin asa-numitul proces de "sigilare a arhivelor". Acest mecanism a fost aplicat si in anii 1998-1999 si consta in refuzul autoritatilor de a elibera acte ce ar dovedi originea romana a basarabenilor solicitanti de viza, document fara de care dosarul se considera incomplet. In al treilea rand, exista informatii sigure potrivit carora, un consilier al presedintelui Voronin ar fi primit sarcina de a dirija o campanie mediatica anti-romaneasca menita sa evidentieze "caracterul politic expansionist" al ordonantei de urgenta aprobate pe 5 septembrie de Guvernul Romaniei. In acest context se mizeaza pe aparitia unor articole in presa eurpeana si romaneasca prin care se va incerca provocarea unor reactii dure din partea UE.

Oficial, Chisinaul nu a comentat decizia Guvernului Romaniei de a facilita procedura de depunere a cererii de redobandire a cetateniei romane. Neoficial, insa, in Ministerul moldovean de Externe exista voci care sustin ca aceasta ar fi "reactia foarte dura" promisa de presedintele Traian Basescu la acuzatiile de coruptie in scandalul vizelor, scandal care inca nu s-a incheiat.

In particular, Ordonanta de Urgenta aprobata ieri de Guvernul Romaniei stabileste ca "cetatenia romana nu se va mai acorda prin Hotarare de Guvern, ci prin ordin al ministrului Justitiei". De asemenea, termenul in care se depune juramantul de credinta fata de Romania a fost scurtat de la 6 la 3 luni de la publicarea deciziei de acordare a cetateniei. Comisia pentru cetatenie, cea care analizeaza cererile solicitantilor si care inainteaza propuneri de acordare a cetateniei ministrului Justitiei, va fi formata din consilieri juridici din cadrul Ministerului Justitiei. Pana acum, Comisia pentru cetatenie era formata din magistrati de la Tribunalul Bucuresti. Deoarece magistratii erau implicati si in activitatile de judecata, Comisia nu se putea intruni decat o data pe saptamana. Din acest motiv, termenul in care se acorda cetatenia romana celor care indeplinesc conditiile putea depasi chiar si trei ani de la data depunerii cererii.

Cetatenii moldoveni spera ca dupa amendamentele operate ieri la Legea cetateniei, lucrurile sa se schimbe in bine.

Statisticile arata ca din august 2006, aproximativ o jumatate de milion de cetateni ai Republicii Moldova si-au exprimat dorinta de a deveni cetateni ai Romaniei. Mare parte dintre acestia nu au ascuns motivele solicitarii, sustinand fie ca România este deja stat membru al Uniunii Europene, fie ca este o punte catre alte state comunitare. Acestora li se adauga alti 300 de mii de solicitanti inregistrati pana in toamna anul 2006. Conditiile extrem de rigide de acordare a cetateniei romane au facut ca in ultimii trei ani sa-si redobandeasca cetatenia romana doar 2.500 de basarabeni. In total, conform datelor oficiale, din 1990 pana in prezent si-au redobandit cetatenia romana un milion de moldoveni. 

Sursa
2007-09-09 19:46:00



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

14:54:38Pentru copiii de la Tabăra de Vară a Alianței Franceze vara a început cu lecții —» BiblioCity
14:54:13La Tabără, la Bibliotecă vin copii talentați —» BiblioCity
14:53:49În vacanța mare? De unul singur? Oare cum ar fi? —» BiblioCity
14:53:27Orice întâlnire a copiilor cu scriitorii devine un eveniment memorabil —» BiblioCity
14:52:43Cartea cea de toate zilele. Adevărată lecție de educație patriotică și spirituală —» BiblioCity
14:52:19Copii și Cuvinte. O Vacanță Mare cu o Scriitoare Mare este o Poezie scrisă împreună —» BiblioCity
14:51:57CARTEA cu ochi de copii – cartea cu poezii. Drago Mir – DRAG LUMII NOASTRE, LUMII COPILAȘILOR —» BiblioCity
14:49:23GHICITORI PE PORTATIV. Scriitoarea Marcela Mardare și-a amintit de elevii săi de cândva —» BiblioCity
17:35:45IHTIANDRU —» Andrei LANGA. Blogul personal
11:16:32105 ani de la nașterea artistului plastic Gleb Sainciuc —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
14:45:27EDITORIAL | Cazul „expertului” pedofil și noua mare provocare a lumii „moderne” —» Nicolae Federiuc
11:04:24DACĂ CITIȚI ÎN BULGARĂ, UN INTERVIU DIN REVISTA „FLACĂRA”, EDITATĂ DE UNIUNEA SCRIITORILOR DIN BULGARIA Leo Butnaru - Ognian Stamboliev —» Leo Butnaru
03:42:46PLOAIE —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:02:18EXTRAS DIN INTERVIU —» Leo Butnaru
03:01:20JURNALUL CA MEMORIE, 1992 —» Leo Butnaru
10:18:42Primul concediu în patru cu Ilinca și Matei (probabil ultimul în Creta) —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
16:32:16Marea strategie scurtcircuitată —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
09:32:49CARTEA cu ochi de copii – cartea cu poezii. Drago Mir – DRAG LUMII NOASTRE, LUMII COPILAȘILOR —» BiblioCity
04:10:45PĂMÂNTUL FĂGĂDUINȚEI / POEME —» Leo Butnaru
19:04:43PLOAIE —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:11:39Mărturii din GULAG filmate la Burlacu, Cahul —» Curaj.TV | Media alternativă
06:46:22Cercetașii ingenioși vara la Bibliotecă —» BiblioCity
06:25:46Amintiri despre foame și canibalism —» Curaj.TV | Media alternativă
03:30:24JURNALUL CA MEMORIE —» Leo Butnaru
15:07:39Trei reguli de știut când servim spumant! —» Fine Wine