Topul celor mai bogaţi moldoveni: de la magnatul Anatol Stati la premierul Vladimir Filat

Ziarul ucrainean „Delo” a făcut clasamentul celor mai bogaţi cetăţeni ai Republicii Moldova şi un calcul estimativ al averii acestora. Potrivit delo.ua, aceştia sunt: 1. Anatol Stati – 500 milioane dolari, 2. Vladimir Plahotniuc – 300 milioane dolari, 3. Nicolae Cornâi – 120 milioane dolari, 4. Alexandru Pincevschi – 100 milioane de dolari, 5. Vasile Chirtoacă – 90 de milioane de dolari, 6. Gabriel Stati (fiul lui Anatol Stati) – 75 de milioane de dolari, 7. Iuri Drukker – 75 de milioane de dolari, 8. Oleg Voronin – 70 de milioane de dolari, 9. Ion Struza – 30 de milioane de dolari, 10. Vladimir Filat – 30 de milioane de dolari.

Probabil că mulţi dintre cititorii noştri au rămas surprinşi să constate că cei mai bogaţi oameni din ţara noastră sunt doar milionari, mai ales că în presă s-au vehiculat cu alte cifre. Spre exemplu, nu o singură dată s-a scris că cel mai bogat om din Republica Moldova este controversatul om de afaceri Anatol Stati, averea căruia s-ar cifra la peste 2,5 miliarde de dolari, iar acesta nu a dezminţit informaţia. De fapt, nu există nici o contradicţie între ceea ce s-a scris până în prezent şi investigaţia celor de la delo.ua. Autorul acestui material, Marina Moiseeva, precizează că a luat în calcul doar activele deţinute de cei 10 bogătaşi, adică totalitatea bunurilor care aparţin unei persoane în calitate de acţionar, fără a lua în calcul mijloacele băneşti de pe conturile bancare şi proprietăţile deţinute ca persoane fizice, cu atât mai mult averile înscrise pe numele altor persoane. Spre exemplu, autorul materialului, jurnalista Marina Moiseeva, precizează că Vladimir Filat, încă din momentul în care s-a lansat în business – anul 1994, le-a transmis activele sale unor terţe persoane. Cititorii vor putea afla mai multe detalii din „planşeta milionarilor” prezentată de Delo, pe care o reproducem în original.

Miliardarii moldoveni în dolari sunt cinci

Amintim că recent agenţia electronică rusă Rosbalt a făcut un clasament al celor mai bogaţi oameni din ţara noastră, constatând că în Republica Moldova sunt 5 miliardari. Primul în top se situează miliardarul Gabriel Stati (a se înţelege familia Stati, pentru că Anatol Stati este cel care a adunat atâta amar de bogăţii), a cărui avere este estimată la 2,5 miliarde de dolari SUA. Poziţia secundă este ocupată de Vladimir Plahotniuc, cu 2 miliarde de dolari, proveniţi din afaceri în domeniile petrolier, financiar-bancar, hotelier şi al presei. Premierul Vladimir Filat, asociat al multimiliardarului Dinu Patriciu din România, deţine proprietăţi în valoare de 1,2 miliarde de dolari, fiind al treilea în clasamentul miliardarilor din Republica Moldova. Filat este urmat de Valeriu Pasat, cu o avere estimată la 1,1 miliarde de dolari, care i-au revenit din comerţul cu gaze naturale, petrol şi energie electrică. Al cincilea miliardar moldovean este Nicolae Ciornâi, care deţine proprietăţi în valoare de 1 miliard de dolari.

Agenţia Rosbalt mai menţiona că Oleg Voronin a ieşit din clasamentul miliardarilor, întrucât averea sa este estimată la 0,7 miliarde de dolari, faţă de 1 miliard anul trecut.

La câteva zile după publicarea clasamentului dat de Rosbalt, premierul Vladimir Filat a făcut pentru presă o declaraţie alambicată, din care însă se poate totuşi deduce că el infirmă informaţia că ar deţine o avere de 1,2 miliarde de dolari: „Topul miliardarilor publicat zilele trecute sunt basme. Am citit foarte multe poveşti despre mine. Averea mea este fixată sincer şi clar în declaraţia de venit. Mă întreb ce stă la baza acestui top. Poate am această proprietate, dar eu nu ştiu. E la nivel de speculaţie şi bârfă. Mai mult nici nu vreau să comentez”, a declarat premierul Filat.

Este destul de complicat să apreciezi cine are dreptate şi cine minte: jurnaliştii de peste hotare sau politicienii-bogătaşi pentru că, aşa cum constata şi jurnalista Marina Moiseeva de la delo.ua, în Republica Moldova nu există nici o transparenţă în chestiunea monitorizării averilor. Să amintim că legislaţia obligă persoanele publice să-şi declare averile şi chiar prevede pedepse penale în cazul nedeclarării averilor, doar că nu există un mecanism de control a acestor declaraţii sub aspectul verificării veridicităţii lor din partea organelor de control şi a opiniei publice.

Guvernanţii milionari nu-şi declară averile

Să dăm un exemplu, pornind de la un caz despre care FLUX a mai scris. Potrivit legii, până la 3 martie 2010 toţi demnitarii erau obligaţi să-şi facă publice averile. Însă, doar câţiva dintre ei şi le-au declarat, restul preferând să ascundă de ochii opiniei publice bunurile pe care le posedă. Solicitat de reporterul Radio Europa Liberă, prim-vicepreşedintele Parlamentului, liderul AMN, Serafim Urechean, a explicat în felul următor de ce nu şi-a declarat averea: „Este o chestiune benevolă, dar eu nu am ce publica. Nu s-a schimbat nimic faţă de anul trecut. Ce să public? Că trăiesc la etajul 6 într-un apartament cu trei odăi, că venituri am doar din salariul de parlamentar? Ce trebuie să public?”. Tot aşa, în doi peri, i-a răspuns jurnalistului de la REL şi tovarăşul de partid al lui Urechean – Ion Pleşca: „E aceeaşi ca şi anul trecut. Nu s-a schimbat, că eu n-am business, n-am nimic”.

În acelaşi timp, articolul 330 prim al Codului Penal “Încălcarea regulilor privind declararea veniturilor şi a proprietăţii de către demnitarii de stat, judecători, procurori, funcţionari publici şi unele persoane cu funcţii de conducere” prevede sancţionarea demnitarilor care nu-şi declară averile:

„(1) Eschivarea de la prezentarea declaraţiei cu privire la venituri şi proprietate sau indicarea intenţionată în declaraţie a datelor incorecte de către persoanele obligate să o prezinte se pedepseşte cu amendă în mărime de la 300 la 500 unităţi convenţionale, cu (sau fără) privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 1 la 5 ani.

(2) Aceleaşi acţiuni săvârşite de o persoană cu înaltă funcţie de răspundere se pedepsesc cu amendă de la 500 la 1 000 unităţi convenţionale, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 1 la 5 ani”.

Atât Serafim Urechean, cât şi Ion Peşlca nu au fost invitaţi la Procuratură ca măcar să dea explicaţii de ce nu şi-au declarat averile, nu mai vorbim de faptul ca să fie traşi la răspundere. Dar nu doar de ei este vorba, lista este mult mai mare. Ne-am referit la ei pentru că ei au fost solicitaţi de Radio Europa Liberă să dea explicaţii şi în cazul lor avem dovada pe faţă. Aşa că înclinăm să credem că jurnaliştii ruşi şi ucraineni au mai multă dreptate atunci când dau averile miliardarilor moldoveni, decât demnitarii noştri care încearcă să-şi ascundă averile.

Sergiu PRAPORŞCIC, FLUX

MAI VEZI:



Sursa
2010-08-10 22:16:13



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

05:48:00DIN STRICTUL NECESAR —» Leo Butnaru
19:35:26Votul inutil —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
19:00:43Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
15:04:43Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
12:45:51Învățământul muzical republican în anii ’60 ai secolului XX —» CHIŞINĂU MUZICAL | Blogul Bibliotecii de Arte "Tudor Arghezi"
08:48:3230 aprilie – Ziua Internațională a Jazz-ului —» CHIŞINĂU MUZICAL | Blogul Bibliotecii de Arte "Tudor Arghezi"
22:49:08Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
13:23:46Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
08:43:00Masă de pomenire —» Andrei LANGA. Blogul personal
15:08:46Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
09:08:00Luciul arcat —» Leo Butnaru
15:09:06Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
04:34:00SCRIITOR, BIBLIOTECĂ, CITITOR —» Leo Butnaru
02:30:43Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
19:21:01Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
14:38:01Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
14:38:01Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
12:04:00Fata Morgana —» Andrei LANGA. Blogul personal
11:26:15Fenomenul muzical moldovenesc din a doua jumătate a secolului XX —» CHIŞINĂU MUZICAL | Blogul Bibliotecii de Arte "Tudor Arghezi"
06:18:00din strictul necesar —» Leo Butnaru
21:12:00Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
18:47:33Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
16:25:12Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
14:58:36Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
13:30:32Au ascuns scaunele și parola wifi din primărie —» Curaj.TV | Media alternativă