SCHIMBĂRI ÎN PROGRAMUL CANADIAN DE EMIGRARE
De la finele lunii trecute au intrat în vigoare unele schimbări ce țin ce procesul de emigrare în Canada în baza programului “Muncitori (Lucrători) Calificați”. Mențiune: în baza acestui program emigrează foarte multă lume. Din cîte cunosc marea majoritate a celor din spațiul Carpato-Danubiano-Pontic au aplicat anume prin acesta. Așadar dacă l-am înțeles eu bine pe mister Jason Kenney, ministrul federal pe problemele imigrației, cei care vor aplica prin programul sus-menționat vor trebui să aibă anexat la dosar oferta de lucru de la un angajator canadian. Altfel vor trebui să aleagă una din cele 29 de profesii de care are mare trebuință economia acestui stat nord-american. Numai că cei care vor decide să selecteze o profesiune din lista respectivă și să meargă cu ea agățată de dosar, trebuie să știe că numărul persoanelor acceptate prin astfel de program a fost redus la 20 mii de persoane per an. Concurența e mare. Chiar și ministrul a s-a lăudat că în prezent guvernul canadian are de unde alege, și că o astfel de schimbare va reduce timpul de procesare a dosarelor, or asta va permite selectarea celor mai bune candidaturi. Mă rog, asta gîndesc ei. O altă chestie, care la sigur va tăia din elanul multor aplicanți este testul de cunoaștere a limbii engleze sau franceze. Pînă acum nu era necesar (obligatoriu), deși era de dorit să-l ai, aveai un plus la dosar. Acum gata, canadienii s-au săturat să tot arunce bani pentru ca imigranții să învețe aici limbile oficiale ale statului. Astfel înainte de a trimite actele la Viena, mergeți să studiați apoi să susțineți examenul de cunoaștere al unuia din cele două graiuri de comunicare interetnică din Canada.
Amendamentele la legea imigrației au intrat în vigoare din 26 iunie curent. Dosarele care au ajuns la oficiile consulare canadiene pentru procesare imediat după această dată, vor fi puse deoparte în așteptarea ca aplicanții să le completeze cu noile acte necesare.
Guvernul Canadei a menționat că noile schimbări, care, apropo, au fost introduse inițial pentru un an de zile, nu trebuie să descurajeze potențialii aplicanți. Există circa 60 de programe de imigrare în Țara Frunzei de Arțar, astfel încît dacă Skilled Worker Program nu mai prezintă o opțiune se poate de încercat altceva.
P.S.
Întîmplător sau nu am făcut cunoștință cu o persoană. Îi spune Gabriel. A venit din România acum zece ani și s-a stabilit în Montreal. De profesie e inginer și nu mai știu ce. Mi-a zis că a lucrat o perioadă la centrala atomoelectrică de la Cernavodă. A avut colegi din Canada (notă: CAE a fost construită de canadieni) care i-au turnat macaroane pe urechi că aici astfel de specialiști ca el sunt mai că poleiți cu aur. I-a crezut omul. A venit în New World. La cîteva zile după aterizare a mers să-și echivaleze diploma și să aplice la ordinul inginerilor din Quebec. Hop și primul șoc. Aici mai că nu i-au arătat ce să facă cu diploma lui. Știți voi, să te ștergi cu ea la partea moale. A fost un duș cu apă rece. Dar omul nu a disperat. Avea experiență de migrant, că a mai lucrat prin Germania și Elveția, astfel încât destul de repede s-a angajat la un Service Auto, cu $20 la oră. Apoi și-a luat permis de conducere de categoria 1, și-a luat un camion (truck) și a șters-o în SUA. Acolo a lucrat câțiva ani. A vrut să se stabilească în California, dar l-a convins soția să revină în Montreal, unde și-au luat o căsuță.
Istorii de genul ăsta sunt o mulțime. Așa că să nu spună Guvernul Canadei că are nevoie de specialiști calificați. Cei care ajung aici tre să uite ce au fost acolo de unde vin și să-și ia viața de la început. În sensul direct al cuvântului.
Dacă cunoașteți engleza dați un click aici pentru a citi un articol ce se referă la această temă.

Sursa
2010-07-21 03:57:40