Istoria unei monede moldo-valahe

5 Kopeiki Sadagura - monedă de probă, ce nu a circulat.
Am citit un articol în Ziarul de Gardă despre o monedă ce se vinde pe un site de licitaţie rusesc cu 1 mil. ruble (cca. 25 mii euro). Fiind pasionat de numismatică şi în mod special, de monedele ce au circulat în spaţiul românesc, am decis să vă povestesc un pic despre această monedă.
De fapt, o monedă nu are nicio valoare atît timp cît nu are o istorie proprie. Cu atît mai mult nu are valoarea, dacă nu este din argint, aur sau platină. Cu cît mai frumoasă şi deosebită e istoria ei, cu atît mai valoroasă este. Moneda menţionată în articolul de pe www.zdg.md este de 5 kopeiki, nu este nici din argint, nici din aur, dar e foarte valoroasă pentru că:
- E foarte rară, deoarece nici măcar nu a circulat, fiind considerată o probă.
- Are o încărcătură simbolică foarte mare: pe avers este reprezentată stema Rusiei Ţariste: un vultur bicefal cu amîndouă capetele încoronate şi cu o coroană deasupra, ţinînd în gheare spada şi sceptrul şi stînd pe două scuturi pe care se află stemele Moldovei şi Munteniei, două linii orizontale şi valoarea nominală 5 KOPIEKI, cu litere chirilice, dedesubt litera S (Sadagura). Pe revers este reprezentată o coloană avînd în partea de sus un scut încoronat purtînd monograma împărătesei Ecaterina a II-a, în stînga o tobă, o suliţă, deasupra o fascie (o secure legată în mijlocul unui mănunchi de nuiele) şi trei steaguri, în dreapta o suliţă(?), deasupra un tui (lance avînd în vîrf o coadă de cal) şi 3 steaguri, la baza coloanei o bonetă frigiană, anul 1771.
- Moneda este veche, datînd din 1771. Monedele ce au circulat în spaţiul românesc în acea perioadă se întîlnesc destul de greu, în special cele în stare foarte bună sunt foarte rare şi deci, scumpe.
Moneda este din bronz, este foarte mare (diametru de 43-46 mm şi greutatea de 41 grame). Scopul acestei monede era dublu: înlocuirea argintului şi aurului aflat în circulaţie în Moldova şi Munteania cu bronz, care avea o valoare mult mai mică. Un alt scop era pregătirea vasalităţii Moldovei şi Munteniei faţă de Imperiul Ţarist cu eventuală anexare a acestor teritorii.

1 para/3 denghi 1772
Ceea ce e bine că ruşii şi-au dat seama că nu trebuie să pună aşa monedă în circulaţie, deci toate monedele care au fost bătute au rămas că probe monetare. Prin probe monetare se înţelege o încercare de a pune monede de un anumit design în circulaţie, dar care aşa şi n-au ajuns acolo.

2 para/3 kopeiki 1772
Oricum, ruşii au introdus monede ieftene în Moldova şi Muntenia, doar că ele nu conţineau nici un element heraldic rus. Nici monograma împărătesei Ecaterina a IIa, nici vulturul bicefal. Pe avers sunt prezente pe centru, stemele Moldovei şi Munteniei, iar o coroană le uneşte de asupra. Este scris: MON. MOLD: I VALOSK. (scrisă cu chirilice), însemnînd MONEDĂ MOLDOVENEASCĂ ŞI VALAHĂ. Sunt trei tipuri de monede de astfel tip, ce au circulat: 2 parale/3 kopeiki din 1772 şi din 1773 şi 1 para/3 denghi din 1772. Monedele poartă denumirea de Sadagura, după monetăria unde au fost bătute. Se presupune că metalul din care au fost bătute aceste monede, provine din cca. 400 de tunuri luate de la turci, în urma unuia din războiuri ruso-turce. Monedele nu au circulat mult timp, dar au avut un impact dezastruos asupra economiei celor două principate româneşti, deposedîndu-le de cantităţi mari de argint şi aur. Trebuie de specificat că în acea perioadă circulau în principal monede de argint locale sau străine, dar şi cele de aur puteau fi utilizate în circulaţie.

2 para/3 kopeiki 1773
Ceea ce este specific la monedele Sadagura aflate în circulaţie este că pe revers sunt prezentate două sisteme monetare: para, care era o monedă turcă de mică valoare ce circula în principatele româneşti, dar şi denghi/kopeiki care corespondeau sistemului monetar ţarist. De asemenea, deoarece monedele au fost bătute din bronzul topit de la tunurile de război, monedele au componenţă chimică diferită, la fel şi culoarea diferă, ceea ce oferă o diversitate foarte mare de monede pentru numismaţi.
Deşi nu deţin proba de 5 kopeiki, totuşi am în colecţie cîte un exemplar din cele 3 tipuri de monede Sadagura, pe care le prezint aici pe site. Starea lor este bună, comparativ cu marea majoritate a monedelor ce au ajuns pînă la noi. Dacă cineva doreşte să cumpere una, o cedez cu plăcere la preţul de 100 euro bucata.
Sursa
2010-03-15 19:37:28