Cea mai saraca tara, cei mai bogati oameni

Sa incepem cu izvorul supravietuirii; “Sursa financiara”. Cel mai mic salariu in RM continua sa fie cel din industria agragra, care este de 1550.2 lei (96 euro). Un profesor in Moldova primeste in mediu un salariu de 2117.7 lei (132 euro). Cel mai mare salariu pe economie in MD este inregistrat in sfera financiara, si prezinta 5639.3 lei (352 euro). In mediu, in Republica Moldova, salariu pe economie este de 2814.8 lei (176 euro). Mult sau putin, pot sa fac o comparatie cu tarile Europe, si concluzia o creati singuri:
Salariu mediu pe economie:
Romania-322 euro
Ungaria-646 euro
Croatia-630 euro
Cehia-714 euro
Spania- 1 538 euro
Franta- 2 440 euro
Austria- 2 620 euro
Germania- 3 452 euro
Sigur, nu ne putem compara cu tarile respective, care au si zacaminte naturale si iesiri la mare si resurse financiare majore. Si totusi daca un salariu mediu pe economie in aceste tari este la asa nivel, nici nu imi pot inchipui care este salariu maximal . Si nici nu imi pun intrebare de unde acesti oameni au masini luxoase, case asemenea unui castel, sau Penthouse.
Dar sa revenim la mica noastra tarisoara si sa facem mai departe abstractia dintre resursele financiare si rezultatele reale. Republica Moldova a devenit una din cele mai profitabile pieti de desfacere pentru vinzatorii auto europeni, din motiv ca aici preturile auto sunt mai mari cam cu 20%. Si daca sa analizam ce masini avem in RM, pai ne convingem usor cu acest statut de piata. In MD sunt in jur de 3500 Mercedes-Benz S class, care costa 78 000 euro, editie standard. Daca sa facem trimitere la un salariu mediu nici nu putem compara, dar daca s’al luam pe cel maximal, pai reiese ca persoana data trebuie sa lucreze 18,5 ani fara a cheltui ceva bani, ca sa poate sa achizitioneze masina data. In Chisinau am vazut asa masini precum Mercedes-Benz CL care costa 109 820 euro, adica o persoana cu salarium mediu trebuie sa lucreze 52 ani numai pentru a acumula acesti bani.
Mai avem avem masini luxoase precum:
Mercedes ML 50 010 euro – 28 ani de acumulare banilor pentru acest automobil.
Mercedes E class 55 445 euro – 26 ani de lucru neintrerupt
Mercedes Gl 54 580 euro – 25 de ani de acumulari
Si acestea sunt numai cite’va din cele mai dese masini intilnite pe drumurile noastre. La fiecare iesire in oras neaparat veti putea enumera cite’va zeci de ast fel de masini. Dar sa ne orientam la ceva mai necesar precum ar fi un adapost. Un m2 a unui apartament valoreaza in jur de 730 euro, in sectoarele periferice a capitalei. In centru orasului pretul unu m2 costa 998 euro. Sa facem o medie la aceste calcule, si sper exemplu sa luam un apartament cu 2 camere si 55 m2, pretul total al apartamentul ar face 40 150 euro, si aceasta la periferia Chisinaului. Pretul dat ar insemna 19 de munca continua, fara cheltuieli suplimentare, si probabil un trai in aer liber, deoarece apartament inca nu ai. Si daca ai vrea sa te simti mai confortabil intr’un apartament din centrul Chisinaului ar fi de dorit sa scoti din buzunar sau cont bancar 54890 euro pentru 2 camere, lucru care te’ar impune sa faci o economie timp de 26 ani. Aici averile nu se termina si sa fac o mica referinta la casutile pe pamint, ale caror pamint valoareaza in jur de 3000 euro un singur acru, dar in medie casutele stau pe 10-15 ari, respectiv pamintul dat valoareaza peste 30 000 euro. Dar si sa includem pretul de constructie care se ridica peste 150 000 euro, si in total se fac cam 95 ani munca grea, cu salariu mediu pe economie.
Chisinaul tinde spre a fi un mic Monaco, numai ca revine intr’un amestec major cu saracia si suferinta. Si se creaza acea bezna intre clasele sociale, e o abstractie mai ceva la Theo Van Doesburg. Pe strazile Chisinaului e ceva normal, ca intr’o dimineata sa vezi, cum la opriri lumea se inghesui sa urce in trolebuze, si nu e nimic deosebit sa vezi cum la semafoare se creaza ambuteiaje dintre Mercedes S, E class, BMW seria 5, 7, Range Rover, Lexus, Audi s.a.m.d. E realitatea Moldovei sa vezi blocuri de case, care se destrama, pe peretii carora se creaze cascade de la ploaie sau zapezi. Si peste drum sa vezi mini castele in diferite stiluri.
Nu am gasit, o morala la acet articol. Dar am vrut sa arat care sunt tangentile intre sursele financiare si rezultatele reale a unui Moldovean. Si pe cine sa invinuiesti in asta?
Sursa: Blogul lui Tomasevici
Sursa
2010-01-15 12:09:52