101203 cazuri COVID-19 în Moldova
15205 – cazuri active
83789 – cazuri vindecate
2209 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 26 noiembrie 2020 ora 02:26


AIE în 2010.”Lupta” internă – mit sau realitate


Se sfîrşeşte încet perioada de aur a jurnalismului.Cred că o să fiţi de acord că nu există perioadă mai bogată în declaraţii de presă,interviuri şi analize decît sfîrşitul anului sau campaniile electorale.Nu cred că a existat vre-un site informativ care în ultima săptămînă de decembrie să nu avut cel puţin un articol gen ” Bilanţ 2009″ sau în prima săptămînă de ianuarie să nu avut articol de genul “2010-prognoze şi/sau speranţe”.Deşi la început am decis că eu nu voi posta pe blog asemenea articole,nu pot să nu recunosc că acest aticol este şi el o prognoză personală cu referire la Alianţa pentru Integrare Europeană.

Aproape toţi din cei care au fost întrebaţi sau care au insistat să se dea cu părerea au declarat că 2009 a fost un an bogat în evenimente politice.Pornind de la aceasta consider că 2010 va fi cel putin la fel de palpitant,cel puţin din acest punct de vedere.Dacă 2009 a fost caracterizat prin crearea unei alianţe majoritare şi lichidarea într-un final a comuniştilor de la putere,2010 cred că va fi marcat de lupta internă în AIE.

De ce consider eu că v-a începe această luptă internă în cadrul alianţei?AIE a avut de realizat două scopuri: 1.Să înlature comuniştii de la putere prin crearea unei majoritaţi parlametare. 2.Să demonstreze cetăţenilor Republicii Moldova că schimbarea în bine este posibilă, dar este posibilă doar prin respectarea sau realizarea principiilor democraţei,adică fără comunişti.

Este evident faptul că primul scop al AIE a fost realizat cu succes.Aceste partide s-au comportat ca o adevarată alianţă, fiind foarte uniţi chiar şi atunci cînd idiologic asta nu era posibil.Chiar mai mult,cred că se vor comporta aşa de fiecare dată cînd va fi vorba despre acest obiectiv, indiferent dacă vor fi sau nu alegeri parlamentare anticipate şi chiar dacă la acestea partidele din alianţă vor merge în faţa electoratului separat, consider că imediat după scrutinul electoral cu cea mai mare plăcere vor forma o nouă alianţă, poate cu altă componenţă, poate sub alt nume,dar în fond a fost şi va rămîne o alianţă anticomunistă.

Este mai complicat cu realizarea celui de-al 2-lea obiectiv,este şi va fi mai complicat şi comportamentul AIE în acest context.Anume aici cred că  v-a începe această luptă internă în cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană. Am auzit idei cum că partiele din AIE nu sunt de acord cu funcţile pe care anumiţi lieri le-au ocupat, mă refer la ideea că M.Lupu nu ar fi deacord ca M.Ghimpu să fie Preşedintele Parlamentului sau V.Filat nu ar fi de acord să deţie actuala sa funcţie timp de un mandat.Nu sunt deloc de acord cu acestă idee, cînd spun luptă internă ma refer nemijlocit la realizarea obiectivului 2. Este adevarat că aici este aproate imposibil ca aceste partide să se comporte ca o alianţă pentru că indiferent cînd vom avea alegeri,în 2010 sau peste 4 ani,partidele vor să inspire încredere în cetăţeni,fiecare partid încearcă să adune cîţi mai mulţi alegători şi pornind de la asta fiecare partid doreşte ca electoratul să cunoască care reformă cărui partid se datoreşte. De fapt această “luptă” cred că a început deja,îmi amintesc o situaţie din Parlament, pe 17 decembrie,cînd deputatul PL Anatol Anhirie  a propus spre apropare un proiect de hotarîre privind scoaterea sîrmei ghimpate de la frontiera moldo-română.Premierul Vlad Filat,imediat a intervenit şi a declarat că această problemă nu are nimic cu procesul legislativ şi cum că guvernul va pregăti documentele necesare pentru demolarea gardului de sârmă ghimpată de pe Prut şi că dumnealui personal o să supravegheze acest proiect. La cîteva zile deja apăru-se “stirea zilei”- “Guvernul Filat a tăiat sîrma ghimpată de la hotar…”, cîţi au ştiut că aceasta a fost iniţiativa PL?.Constat că pe timp de criză puţine reforme pot fi înfaptuite,aidcă puţine schimbări nu necesită cheltuieli din buget, anume aici se vor duce aceste lupte.

Menţionez că “luptă” nu înseamnă nimic altceva decît concurenţă,adică această luptă internă din cadrul AIE,pentru noi, cetăţenii Republicii Moldova are o singură faţă,una pozitivă. Dar pentru a asigura mai multă transparenţă şi corectitudine,chiar, am decis să vb despre asta pe blog.

“De azi critic şi AIE!”

Posted in Iniţiative personale, Reflectări Tagged: AIE

Sursa
2010-01-11 20:58:12Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

16:02:08Igor Șarov —» Gheorghe Erizanu
07:57:57DOI POEȚI AI AVANGARDEI —» Leo Butnaru
15:33:37Vinerea Neagră pe shop.cartier.md. Preț 60% —» Gheorghe Erizanu
13:55:02Portret de candidat. Valentin Făgărășian, candidat PNL pentru Camera Deputaților, Diaspora: „Lupt pentru o Românie mai bună, din care românii să nu mai fie nevoiți să plece, așa am făcut eu la tinerețe” —» Elena Robu
11:20:04Cristina Frolov și-a anunțat obiectivele pentru șefia ONVV —» Fine Wine
10:45:14Român stabilit la Lyon, Franța: ”Mi-ar plăcea ca noi, românii, să fim mai solidari” —» Elena Robu
22:56:56arata-mi-te —» turn up the silence
18:29:55©️ Jumătatea ta ești tu —» Licurici de suflet
16:42:42Cum va proceda România în relația cu R. Moldova, după victoria Maiei Sandu în alegeri? Viziunea deputatului PNL, Matei Dobrovie —» Elena Robu
15:29:36Doliu în lumea teatrului: s-a stins din viață artistul Vlad Ciobanu —» Elena Robu
13:24:17Mike Berners-Lee – How bad are bananas —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
22:27:37Reclamă poluare pe strada Carpați —» Curaj.TV | Media alternativă
18:36:52Am fost la plantat Pădurea București —» Curaj.TV | Media alternativă
15:11:25©️ Uneori oamenii sunt îngeri fără aripi —» Licurici de suflet
14:59:35Bonjour Paris! Je suis moldave! —» Corina Cojocaru
13:29:46Insolvențe desenate (27): care-s creanțele salariale din raporturile asimilate? —» Drept MD
10:24:55CU CAPUL ÎN LAȚ. Federalizarea, pe înțelesul tuturor —» Nicolae Federiuc
09:58:00Despre educație sexuală în școli – Întreb pentru o prietenă —» Curaj.TV | Media alternativă
23:42:12Ante la ventana (Dincolo de geam*) de ANDRÉ CRUCHAGA —» Andrei LANGA. Blogul personal
21:49:13©️ Primii fulgi, 2020 —» Licurici de suflet
21:02:21East Side Story? —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
19:02:46Caz unic – Activistul a pus poliția M.A.I. și poliția locală să se sancționeze reciproc —» Curaj.TV | Media alternativă
19:02:00ÎMPREUNĂ AM REUȘIT! —» Curaj.TV | Media alternativă
18:17:40Motivațiе de a face ceva bun pentru lumea din jur —» Curaj.TV | Media alternativă
17:46:04TOAMNA SE NUMĂRĂ BOBOCII (Episodul 2)! —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi