Vorbeam în articolul anterior despre faptul că cele patru componente ale AIE nu au viziuni comune asupra anumitor probleme. De fapt, lista tangențelor între M.Lupu și V.Voronin, pe care o începusem în acel articol, poate fi extinsă , mai nou, aproape zilnic. Să nu fiu perceput,însă, cresit, că chiar nu sunt un „distrugator al Alianței”, așa cum se numea pe sine, analistul, Constantin Tănase. Eu doar, prezint adevărata realitate a lucrurilor. Astăzi îmi propun să vorbesc despre alt subiect care a reușit înca o data să împingă sub semnul întrebării unitatea AIE, avînd în vedere că cele patru partide ce formează alianța nu au o viziune comună în ceea ce privește aderarea la NATO. Iar pentru a clarifica această situație din cadru Alianței pentru Integrare Europeana, menționez că separatismul anumitor partide, pe anumite probleme, este un lucru firesc, este un lucru explicapil și anume prin faptul că AIE este o coaliție largă, ce include partide cu culori diferite ale spectrului politic, de la centru,centru-stînga cu PD pîna la dreapta cu PL și PLDM. Este o situație explicabilă și totuși inacceptabilă, dacă ne bazăm pe exemplul parlamentelor europene care adesea sunt formate din coaliții mult mai largi, care includ deseori și ecologiști, totuși ei gsesc numitor comun. Consider că și la noi ar fi timpul ca anumite partide să se lase de populism și să se apuce de treabă, ca pentru asta au fost votate.
NATO este o temă de polemică de ceva timp nu doar în cadrul AIE dar chiar și prin rîndurile populației. Și asta pentru că încă nu s-a înțeles faptul că Alianța Nord-Atlantică și-a depășit, demult, statutul de „bloc militar”. Astăzi NATO nu mai este un bloc care alimentează războiul rece, nu este un bloc oponent al unui alt bloc. Astăzi NATO urmărește scopuri umanitare, pregătește specialiști în mai multe domenii, este un solid investitor străin ce acordă susținere financiară în domeniul ecologiei, în domeniul științei și tehnologiilor. Cel mai apropiat exemplu este acordarea de către NATO a 3,5 mln de euro Republicii Moldova pentru distrugerea pesticidelor daunătoare mediului și periculoase pentru viața cetățenilor. De fapt, integrarea euroatlantică este un semn calitativ atît pentru UE cît și pentru orcare alți investitori străini. În România de exeplmu, investițiile străine au crescut după aderarea la NATO cu 8%. De altfel, integrarea euroatlantică nu este nici pe departe o chestie de gust, că vrem noi sau nu vrem. Această integrare necesită încă multă muncă în anumite domenii, pentru că, la fel ca și UE, NATO presupune niște rigori, niște standarte care odată îndeplinite reprezintă deja un pas întru Integrarea Europeană, astfel ar fi mult mai simplu. Exeplul țărilor deja membre NATO mai ales exemplul țărilor din Balcani arată că e mult mai avantajos să fii membru, decît să nu fii. Chiar și din punct de vedere al securitații naționale, Rpublica Moldova are nevoie de NATO. Atîta timp cît R.Moldova are nerezolvat diferendumul transnistrean, și mai ales atîta timp cît autoritațile de la Chisinau insistă asupra anumitor soluții ce nu convin, în mod evident F.Ruse, R Moldova este un eventual inamic al acestui gigant militar. Am mai zis că Georgia este exemplul cel mai apropiat Republicii Moldova, și în mod evident avem nevoie de o „umbrelă”, care să garanteze securitatea în această zonă destul de instabilă.
Și totuși, aderarea la NATO necesită o abordare delicată, mai ales din punct de vedere diplomatic. Asta pentru că dacă ne grabim în a ne declara o țară proNATO, riscăm să fim considerați de F.Rusă un adversar și în acelaș timp să nu fim acceptați de Alianța Nord-Atlantică. Asta ar însemna că rămînem în continuare fără acea ”umbrelă” dar cu probleme în plus din Est. Macedonia este exemplu elocvent al acestei abordări, cunoaștem că această țară a avut drept scop național integrarea euroatlantică dar au fost, într-un final, refuzați. R.Moldova nici măcar nu are acest scop, de aceea consider că ar trebui realizați anumiți pași întru integrarea euroatlantică: 1.NATO trebuie să devină obiectiv iminent pentru elitele politice de la Chișinău. Or, doar cîteva din partidele membre ale AIE au ca obiectiv integrarea euroatlantică în timp ce altele au o poziție mai platonică față de acest subiect, poziție care după mine este mai mult oportunistă decît corectă. Constat că doar în statutul și programul Partidului Liberal este stabilit acest obiectiv. 2. Informarea populației.Este un pas foarte important adesea uitat de politicieni, deși aceasta ține anume de competența dumnealor. NATO de exemplu, a uitat de acestă etapă și anume de asta încă mai avem persoane care cred că Alianța Nord-Atlantică este un simplu oponent al Tratatului de la Varșovia și așteapta ca aceasta să se destrame. De fapt, aceasta a fost o greșeală enormă a celor de la NATO pentru că dacă se ocupau mai mult de informarea statelor lumii despre scopurile si obiectivele lor atunci F.Rusă, poate , nu mai era astăzi oponent atît de înverșunat. Acest pas este importat pentru R.Moldova mai ales dacă se va merge pe calea referendumului, populația trebuie informată corect ca și rezultatul referendumului să fie pe masură. 3.Colaborarea cu NATO. După ce primii doi pași vor fi realizați și rezultatul referendumului va fi pozitiv atunci R.Moldova va trebui să înceapă colabararea cu NATO.Mă reîntorc aici la delicateția diplomatică de care vorbeam mai sus. De fapt colaborarea cu NATO nu poate fi evitată pentru că NATO este aici, la hotarele R.Moldova, dar vorbesc de altfel de colaborare care să aibă drept scop apropierea țării noastre de Alianța Nord-Atlantică. 4. Aderarea la NATO. Este foarte important ca acest pas să fie o consecință imediat următoare pasului 3 pentru că o perioadă în care R.Moldova se pretinde a fi membru NATO dar încă nu beneficiază de drepturile depline și deci de securitate reprezintă pentru R.Moldova o perioadă de vulnerabilitate maximă în fața Rusiei în contextul în care cea din urmă are și motivele necesare pentru a deveni ostilă.
Problematica integrarii euroatlantice este deseori considerată pierderea de către Moldova a statutului de țară neutră. Constatare total greșită, aberantă chiar. Asta pentru că R.Moldova nu este nici în prezent o țară neutră. De fapt, R.Moldova niciodata nu a fost țară neutră pentru că neutralitatea e un statut international acordat unui stat. Poate un stat să se autodeclare neutru, așa cum a făcut R.Moldova, dar dacă statele vecine și marele puteri ale lumii nu și-au dat acordul atunci ei fără obstacole, nici macar morale, pot ataca țara respectivă. Deci, neutralitatea unui stat se recunoaște printr-un acord internațional, este o garanție al acestei neutralități, de exemplu Elveţia şi Suedia, în 1914, Acordul de la Viena, Austria, 1955, urmare a Conferinţei de la Potsdam și altele…Nu există nici un tratat internațional care ar aminti macar de neutralitatea R.Moldova. De ce?Aici ne lovim iarăși de F.Rusă pentru că ea este cea care insistă ca R.Moldova să rămînă un stat neutru dar totodata ea nu crează condiții pentru aceasta, mai ales că a adus armată pe teritoriul țării noastre. Cum poti să ceri neutralitate dacă tu o calci în picioare?…păi bine, Rusia poate…Iar armata Rusă de pe teritoriul R.Moldova distruge orce mit legat de neutralitatea țării noastre pentru că o țară neutră, atacată de un alt stat nu se mai numeste neutră dar beligerantă. Avem exemplu Belgiei, în 1914, stat declarat neutru în momentul în care începe primul război mondial dar a fost atacată de Germania și atunci nu mai era neutră dar era beligerantă. Exact asta se întîmplă în R.Moldova pentru că noi suntem într-o beligeranță pasivă cu Rusia. Astfel încălcăm un principiu fundamental al neutralității, de fapt, Rusia îl încalcă dar dacă tot neutralitatea noastră este călcată în piciore atunci de ce să nu renunțăm definitiv la ea și să ne rezolvăm problemele de securitate?
Dincolo de neutralitatea fictivă pe care o plîng mulți cetățeni ai R.Moldova există o altă problemă, una reală și foarte delicată. Această problemă derivă din geopolitic care după cum știm are un cuvînt decisiv mai ales în cazul țărilor mici precum R.Moldova. Geopoliticul țării noastre este de o complexitate neîntilnită, dincolo de ideile filozofice care constat că R.Moldova se află în locul unde se ciocnesc „două plăci tectonice, UE și Rusia” există directa legătură între țara nostră și fiecare aceste ”placi” luate de sinestătător. Altfel spus cu cît R.Moldova se orientează spre una din ele, rămîne a doua oarecum frustrată. În cazul dat Moldova o pune în acesta situație necomfortabilă pe F.Rusă care ca răspuns, poate presa asupra economie RM. Orcum o fi, aici intervine un alt principiu al dezvoltării economice și anume ”diversificarea pițelor de export și surselor de import”. R.Moldova trebuie să invete să respire fără Rusia iar orientarea europeană este un prim pas în această direcție. Deci pînă la urmă la fel ca și UE, NATO este drumul corect pe care trebuie să-l parcurgă R.Moldova cu mult mai multe avantaje decît dezavantaje.
Dacă nu-i așa Vă rog să mă corectați…