28697 cazuri COVID-19 în Moldova
7836 – cazuri active
19998 – cazuri vindecate
863 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 13 august 2020 ora 07:29


Intrebarea anului 2009


Anul acesta iar a fost organizat concursul „Întrebarea anului”, la care fiecare doritorii puteau să trimită trei întrebări de „Ce? Unde? Când?” care le păreau mai bune din acele jucate în 2009. Eu din întrebările mele am ales 12 care-mi plăceau tare, și a fost dificil să selectez din ele trei. Iată acele 12 întrebări:

Conform site-ului www.digg.com, această poză combate teoria Lor, arătându-le originea. Numiți-i, vă rog, pe Ei.Răspuns: adepții teoriei creaționiste, se acceptă după cuvântul cheie creaționist.Comentariu: se face referință la obișnuitul refuz a majorității adepților acestei teorii de a examina fapte și argumente.

Sceptic la capacitățile paranormale a oamenilor, Kurt Vonnegul a spus o dată: ”Those who believe in telekinetics, raise (cuvânt omis) hand”. (În română: ”Acei care credeți în telekineză, ridicați mâna (cuvânt omis)). Scrieți cuvântul omis.Răspuns: my (mea). Se acceptă numai răspunsul exact.

Atenție, citat din romanul Fraților Strugațkii „Miez de zi. Secolul XXI”: „Liniște, a spus Atos. Nu vă grăbiți așa. Asta a fost pre-am-bu-lul. Iar acum va începe ...”. Va începe ce?Răspuns: ambululSursa: Frații Strugațkii, „Miez de zi. Secolul XXI”.

În una dintre povestirile scriitorului francez bizar și suprarealist Boris Vian, putem găsi următorul fragment: „Foluber Sansonne, emoționat, se opri în fața ușii lui Leobil și a vârât degetul arătător în micuța vizuină a (cuvânt omis), care dormea într-un colțișor. Foluber o trezi brusc. (Cuvânt omis) s-a răsucit, l-a mușcat dureros pe Foluber de deget, și Foluber a țipat strident. Sora lui Leobil, care aștepta oaspeții în antreu, imediat a deschis ușa și Foluber a intrat.”Scrieți cuvântul omis.Răspuns: sonerieTextul integral: „Foluber Sansonne, emoționat, se opri în fața ușii lui Leobil și a vârât degetul arătător în micuța vizuină a soneriei, care dormea într-un colțișor. Foluber o trezi brusc. Soneria s-a răsucit, l-a mușcat dureros pe Foluber de deget, și Foluber a țipat strident. Sora lui Leobil, care aștepta oaspeții în antreu, imediat a deschis ușa și Foluber a intrat.”Sursa: Boris Vian, „Petrecerea la Leobil”.

În Mexic s-a păstrat predilecția maiașilor pentru hamacuri. Astfel, în casele indienilor practic lipsesc paturile, ei dormind numai în hamacuri. La întrebarea care natural ar putea să vă apară, indienii ar putea să vă dea o carte, care se numește „Hamac ...”. Continuați denumirea cărții cu un cuvânt indian.Răspuns: „sutra”.Sursa: http://www.mayanlegacy.com.au/about%20Mexican%20Hammocks.htm


Unul dintre coautorii acestei creații, apărute în 1970, povestea: „Am scris cu dragoste, timp de trei luni, într-o pădure... Ne obișnuisem atât de mut cu silabisitul, încât începusem să vorbim între noi pe silabe.” Nu vă întrebăm autorii, numiți rezultatul final.Răspuns: AbecedarComentariu: autori ai abecedarului moldovenesc au fost Grigore Vieru și Spiridon Vangheli. Sursa: Grigore Vieru, „Taina care mă apără”.


Acest semn de demarcație a fost instalat de guvernul rus la finele secolului XVIII pe tractul între Ecaterinburg și Tiumeni. Gălătorul George F. Kennan într-o carte din 1891 spunea: „Nici o piatră de hotar din lume nu a văzut atâtea inimi frânte. Deținuții înlănțuiți când erau duși pe lângă ea, obișnuiau să îngenuncheze și să ia cu ei puțin pâmănt...”. Dar ce fel de pământ era acesta?Răspuns: EuropeanEra piatra de hotar între Europa și Asia. Anterior se considera că frontiera între ele trece pe râul Don.Sursa: Peter Norman, Istoria Europei


Atenție, în întrebare unii icși și toți zed sunt substituiri.„Am un zed de-acelaDin strămoși lăsat,Are ics într-însulCe-i de minunat!
Când mă uit o datăZedul s-a oprit.Icsulică, scoală... Icsul a murit.
Zedul nu mai bateOra-i doispriși fixDoamne, ce înseamnăOare semnul X?
Dacă icsul știeOri, să zic, știaCa să-i cânte icsulCred că nu murea.”Icsul menționat de autorul acestor versuri nu este unul adevărat. Ca, de altfel, și icsul la care facem referință cel mai des noi, acei prezenți aici. Cum se descifrează icsul nostru?Răspuns: „Ce? Unde? Când?”Comentariu: în text cu „zed” a fost substituit „ceas”, iar cu „ics” - „cuc”. Cuc-ul la care noi facem cel mai des referință este jocul.Sursa: Pavel Stratan, Cucu o murit.

În anul 4 e. n., Octavian Augustul a decis să continuie ceea ce-a inceput Iulius Cezar și le-a schimbat denumirea acelor numite „Quintilis” și „Sextilis”. Dar ce a făcut Cezar?Răspuns: a introdus lunile Ianuarie și Februarie la începutul anului.Comentariu: Octavian a schimbat denumirile fostelor luni a 5 și a 6 în Iulie și August.

Frederic fon Shtaufen este cunoscut ca rege al Germaniei, rege al Italiei și nu numai. Deși toată viața sa și-a petrecut-o în campanii militare, el a murit prin înnecare. O legendă germană spune, însă, că el nu a murit, ci doarme într-o peșteră în munții Thuringiei și atunci când renumita lui unghie neagră nu va mai avea loc în peșteră, el se va trezi și va readuce măreția Germaniei.Ce am înlocuit prin „unghie neagră”.Răspuns: barbă roșieComentariu: Frederic Barbarosa, Imperatorul Sfântului Imperiu German de origine Romană, era renumit pentru barba sa roșcată, de unde i s-a tras și porecla.Sursa: http://en.wikipedia.org/wiki/Frederick_I,_Holy_Roman_Emperor

Există clone simple, există anti clone, și există și clone B. Primele și cele de-a doilea sunt caracterizate de mișcări în sens opus și caracteristici diferite. Clona B a fost creată de Franz Haber, laureatul premiului nobel pentru chimie din 1918. Deși clonele și anticlonele pot de la caz la caz să cauzerea moartea oamenilor, cea mai periculoasă a fost clona B, care a cauzat moartea a peste 1,2 milioane de oameni. Ce cuvânt mai neutru l-am substituit prin cuvântul „clonă”.Răspuns: CiclonComentariu: Ciclon B este preparatul chimic folosit la gazarea deținuților în lagărele de concentrare naziste.

Cântecul „Stars and Stripes Forever” (Stele și dungi pentru totdeauna) este un cântec patriotic american, compus de John Philip Sousa în 1896, care a fost declarat marș național al Statelor Unite. Însă într-un anumit gen de instituții, la intonarea acestui marș, angajații știu că vizitatorii lor se află în primejdie și urmează a fi evacuați. Intonarea acestui marș este unul dintre puținele cazuri când în acest tip de instituții se încalcă renumitul principiu. Enunțați principiul în română sau engleză.Răspuns: „Spectacolul trebuie să continuie” sau „The show must go on”.Comentariu: acest marș este intonat în circuri și teatre doar în cazurile când viețile spectatorilor sunt în primejdie și angajații urmează să asigure evacuarea fără apariția panicii a publicului din sală. Este unicul caz când angajații acestor instituții încalcă renumitul lor principiu.
În fine, am ales întrebările cu abecedarul, cu pământul european și cu spectacolul care trebuie să continuie. Locul întâi în concurs a fost luat de întrebarea cu abecedarul. Încă o dată, respect lui Grigo Vieru.

Sursa
2010-01-05 20:50:07Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

03:36:07Dragostea și încercarea —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
22:07:52Mesaj de solidaritate pentru belaruşi (ru) —» Curaj.TV | Media alternativă
22:00:0528 HEX —» Castraveţ
21:59:09Stop poluării Ploieştilor! De vorba cu o activistă de mediu —» Curaj.TV | Media alternativă
12:29:11Atelier de planificare strategică —» Centrul Comunitar Instruire, Acces Informaţie Călăraşi
12:04:01Va ninge în august —» Eleonora Lisnic în versuri
10:36:55Locuia pe stradă, acum are un culcuş civilizat —» Curaj.TV | Media alternativă
10:24:32La primăria Grindu au venit activişti, femeia cu legitimație sună poliția! —» Curaj.TV | Media alternativă
09:03:37RENAULT SCENIC 3, 15dCI - FAP EGR off —» Сажевые фильтры (DPF/ FAP). Чип тюнинг. Теория, практика.
07:13:56Un brand nou în lumea vinurilor bune: Caragia Winery —» Fine Wine
05:11:52Cum am ajuns să le oferim copiilor în fiecare vară o vacanță de neuitat la bunici —» Sunt MAMĂ!
22:29:44Distracție ciudată în jungla urbană —» Curaj.TV | Media alternativă
22:09:59DESPRE GLAMOUR ŞI VINĂRII —» Curaj.TV | Media alternativă
20:43:09Înscrieri la webinarul “Vampirii energetici. Cum ne protejăm de oamenii toxici” —» Sanda Diviricean – "Fii-Nu încerca să devii." – Osho
19:04:29Râsuri prezidențiabile —» Sergiu Mocanu
18:48:17ЧТО НАТВОРИЛ ДАРВИН: Кровавое наследие теории эволюции —» Curbet Alexandru
16:12:21Un ”7 aprilie” în Belarus?! Va cădea dictatura lui Lukașenko? —» Elena Robu
10:06:21„Cartea Nicoletei” la Centrul Academic Internațional Eminescu —» BiblioCity
09:10:03Cheia succesului—un parteneriat viabil —» Mişcarea Ecologistă din Ştefan-Vodă
09:06:24Как любимый автомобиль, превращается в кирпич, через 450 км? AdBlue Error —» Сажевые фильтры (DPF/ FAP). Чип тюнинг. Теория, практика.
07:38:20Au prins poliția cu un transport de lemne —» Curaj.TV | Media alternativă
07:29:24Candidata opoziției, Svetlana Tihanovski a părăsit Belarusul —» Elena Robu
07:09:36COVID-19: Peste 20 de milioane de infectări la nivel global —» Elena Robu
07:06:51Tu cui dai energia ta pozitivă? —» Sunt MAMĂ!
00:26:38Despre atașare și siguranță în relații —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder