7093 cazuri COVID-19 în Moldova
3035 – cazuri active
3802 – cazuri vindecate
256 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 25 mai 2020 ora 15:32


de ce aş crede?

Toată lumea a devenit brusc credincioasă, după 90 încoace. Foştii comunişti au aruncat biletele de partid şi şi-au atârnat la gât crucea. Popii au început a candida pe listele electorale, iar cele mai bune locuri lângă altare le-au ocupat cei, care mai înainte aveau să salute poporul truditor la demonstraţiile de 1 mai de la tribune.

Popii mediatici au ocupat nişa propagandistică, care înainte aparţinea secretarilor de partid. Şi spaţiul virtual a devenit un câmp de luptă ideologică: cei, care cu două decenii în urmă ar fi făcut cariere strălucite ca lideri de comsomol, acum sunt activişti creştini cu bloguri în regulă: despre Dumnezeu, Neam şi Ţară.

Ca şi Puterea, popii mediatici şi activiştii creştini ezită să vorbească despre adevăratele probleme ale ţării. Ei au agenda lor proprie: dezbină şi stăpâneşte. În loc să oprească războaiele şi să consolideze societatea, aceşti oameni isterizează populaţia, inventând noi războaie sfinte şi găsind noi ţapi ispăşitori.

Adevăratele probleme ale oamenilor sunt trecute, cu laşitate, sub tăcere: sărăcia materială şi spirituală la sate, violenţa şi criminalitatea domestică, destrămarea familiilor ca rezultat al migraţiei, miile de orfani sociali care cresc în case de copii, torturile şi tratamentele degradante care se aplică în penitenciare şi locurile de detenţie preventivă, în sfârşit, abuzurile puterii şi delapidările banilor publici.

Se vorbeşte însă mult despre drepturile embrionilor avortaţi, „pericolul homosexualităţii”, imoralitatea liberală, care vine, chipurile din Occident, şi lipsa de respect pe care o arată copiii faţă de adulţi. Pentru toate problemele noastre se dă vina, ca întotdeauna, pe cei care nu se pot apăra. Biserica şi-a ales inamicii: femeile, copiii şi minorităţile sexuale (şi, mai nou, cele etnice).

Popii şi activiştii creştini ştiu foarte bine împotriva cui pot să deschidă gura şi împotriva cui să nu îndrăznească. Este foarte simplu să dai în homosexuali, un grup mai puţin numeros fără suficient sprijin politic şi public. Nu-ţi trebuie mult curaj să arăţi cu degetul la femeile care fac avorturi, demonstrând publicului poze cu sânge şi bucăţi de carne. Nu-i mare lucru nici să faci spume la gură că chipurile, copiii nu mai au frică şi respect faţă de profesori. Ori să pledezi pentru pedeapsa cu moartea nu pentru trădare de ţară, nu pentru genocid, ci pentru homosexualitate şi adulter. Poţi fi sigur că nu vei păţi nimic.

Toate aceste bătălii, purtate cu cei slabi, care nu au suficientă putere ca să dea riposta, sunt pentru cei laşi. Laşii nu lovesc niciodată pe cei, care trebuie pedepsiţi, ci lovesc pe cei, care nu pot da o ripostă pe măsură.

Şi ca şi cum această ipocrizie nu ar fi de ajuns, biserica noastră o mai face şi pe martira. Prigoana aduce întotdeauna capital de imagine. Iată de ce se vorbeşte mult despre persecuţiile la care a fost supusă biserica pe vremea puterii sovietice. Dar nu se vorbeşte deloc despre felul cum a supravieţuit ea acestei prigoane, despre epoleţii de sub sutane şi despre preoţii care s-au vândut puterii comuniste mai recente ca să supravieţuiască. Adulterul bisericii este o temă prea incomodă ca să fie discutată.

Mulţi spun că biserica şi credinţa sunt lucruri diferite. Şi că trebuie să facem diferenţa dintre preoţii corupţi (care, mai nou, se mai şi bat în biserică) şi adevăraţii credincioşi. Niciodată n-am înţeles acest argument.

Presupun că prin credinţa înţelegem nu credulitatea copilărească în moşul de pe nouraş, ci un sistem de valori, care îl face pe om integru îi dă putere. Puterea de a se opune abuzurilor, de a lua apărarea celor nedreptăţiţi, de a nu permite, chiar şi cu preţul vieţii, jefuirea bisericilor şi profanarea icoanelor.

Dar tocmai această integritate, această putere care nu ar trebui să lipsească unei comunităţi creştine, este de negăsit, ea le lipseşte şi preoţilor, şi enoriaşilor. Probabil, din cauza că credinţa noastră se rezumă la pupatul icoanelor şi ţinutul posturilor, nemaifiind şi o sursă de putere spirituală. Nici o comunitate de credincioşi creştini nu a avut vreodată o poziţie civică, însoţită de acţiuni publice, pe marginea vreunei probleme dureroase pentru întreaga societate.

La fel, preoţia s-o fi rezumând la taxarea enoriaşilor, pentru botezuri, cununii şi înmormântări. Nici un popă şi nici un activist creştin nu a deschis vreodată gura acolo, unde a ştiut că poate să primească un papuc peste bot. Da tare s-o deschidă, cu scandal, cu pasiune, aşa cum a fost cu menora evreiască.

Sigur, este mult mai interesant să lupţi cu candelabrele. Este mai distractiv să arunci cu pietre în homosexuali, ori cu ouă în sediul unui ziar. Şi este mai sigur, după 7 aprilie, să spui că tinerii au fost de vină, şi că toate astea s-au întâmplat din cauza că s-au îndepărtat de la credinţă, că nu se predă religia în şcoală.

Dar până la urmă, adevărul este că biserica, de fapt, linge mâna (îmi vine să scriu alt cuvânt, dar mă voi abţine) Puterii, indiferent care o fi ea. Iar credinţa nu mai este o sursă de spiritulitate. Nu mai este un sprijin moral.

Ca şi Puterea, biserica excelează în demagogie şi minciună. Şi atunci care ar mai fi rostul să te arunci în braţele ei?

Scamatoriile ieftine cu icoane care miruiesc pot fi făcute şi acasă.


Sursa
2010-01-03 21:52:45Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

08:22:14România are nevoie de o bancă —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
08:06:51ХоСе — Мужик! —» XStrafer's WebPlace : unconformable point of view.
23:50:53Despre un argument neghiob —» blog cultural
15:02:41Revoltate că a fost închisă piața de flori G.Coșbuc —» Curaj.TV | Media alternativă
14:55:25Grătarul mortal din Parcul Sebastian —» Curaj.TV | Media alternativă
14:02:24Poemul cu inimă* —» Andrei LANGA. Blogul personal
14:01:57Dimineți alpine* —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:41:3321/40: „Lecții de magie. Cum să-ți cultivi creativitatea” de Elizabeth Gilbert —» Sunt MAMĂ!
19:37:25Franța își menține frontierele închise pentru țările din afara UE, inclusiv R. Moldova —» Elena Robu
18:51:46©️ Imprevizibil —» Licurici de suflet
18:37:12Poliția a barat calea bicicliștilor —» Curaj.TV | Media alternativă
18:31:12Drumuri făcute de mîntuială, se vede cu ochiul liber —» Curaj.TV | Media alternativă
15:47:07AVANGARDA RUSĂ, RAFTUL 1 —» Leo Butnaru
15:36:28Fricile mele nu sunt fricile copilului meu —» Sunt MAMĂ!
13:50:30Vocea Diasporei se pronunță pentru retragerea cetățeniei române premierului de la Chișinău Ion Chicu —» Elena Robu
11:47:52COTOR* —» Andrei LANGA. Blogul personal
11:46:33Cruce* —» Andrei LANGA. Blogul personal
10:42:08Şofer iresponsabil, virează pe trecerea de pietoni —» Curaj.TV | Media alternativă
09:11:14Fascism digital, despre vaccinuri și nanocipuri, 5g, bill gates, etc. —» Badan Blog
08:55:16Banca de bancuri: Viaţa la ţară pe timp de pandemie, mituri şi realităţi —» Curaj.TV | Media alternativă
07:27:33CUM SĂ-I ASIGURI LUI DODON UN NOU MANDAT? Să-i iei guvernul și să-l dai înapoi Maiei Sandu sau, Doamne ferește!, lui Andrei Năstase —» Nicolae Federiuc
04:47:38Mituri în sondajele despre mituri despre Covid-19 —» blog cultural
21:10:16Războiul tehnoccaților (Chicu vs Mureșan) —» Badan Blog
19:41:49În ce condiții poate fi retrasă cetățenia română —» Elena Robu
19:34:18File din Jurnal I Ce am învățat eu până la 30 ani —» Lifestyle