Jurnal vs Publika
Fac parte din zecile de jurnaliştii care au lăsat baltă alte redacţii pentru a se lansa într-o nouă aventură de presă. De fapt sunt două – Jurnal şi Publika. De ce am făcut acest pas am explicat anterior (vezi aici http://producatoru.jurnal.md/?p=6), prin postul “Ultima zi de labă, întîia zi de broadcast…”.
Trec la subiect. Deşi patronii din presa moldovenească se fac că nu se întâmplă nimic, nu este aşa. E mare agitaţie în târguşorul Chişinău. Nu mă refer aici doar la jurnaliştii care nu ştiu încotro să o apuce (mai ales că astăzi s-a mai închis o “prăvălie” – BasaPress), ci şi la boşii din breaslă. Lupta dintre cele două posturi care nici măcar nu au apărut încă pe sticla moldavă le-a creat deja mari probleme. TV21 – nu mai emite ştiri pentru că toţi reporterii, cameramanii şi monteurii l-au lăsat baltă pe Denisov. Şi ProTV a pierdut multe cadre preţioase. La TV7 lucrurile stau la fel. În numai 2 luni de acolo au plecat cel puţin 7 oameni, urmează să plece şi unii camerameni. Încă cel puţin 10 persoane de la NIT, Moldova1 şi alte posturi TV sunt pe cale de a semna contracte cu Jurnal sau Publika.
E adevărat că facultăţile de Jurnalism din Republica Moldova sunt absolvite de zeci de “specialişti” în fiecare an. La fel de adevărat este şi faptul că nivelul de pregătire al acestor specialişti nici măcar nu poate fi supus criticii. În schimb redacţiile care rămân fără oameni au nevoie anume de specialişti.
Însă, până la urmă, problema nu constă în lupta dintre Jurnal şi Publika, ci în incapabilitatea posturilor TV sus-menţionate de a le oferi angajaţilor dacă nu salarii mai mari, atunci cel puţin un viitor cert în ceea ce priveşte creşterea pe plan profesional. Când ştii că Publika şi Jurnal investeşte milioane de euro în echipament şi scule la care teliviziunea ta doar visează, ce te poate face să crezi că viitorul tău este în redacţia din care faci parte acum?
Mai ţineţi minte despre faptul că în curând vom trece cu toţii la cifră? Aceasta înseamnă că pe aceeaşi frecvenţă pe care în analog poate fi emis doar un singur post, în cifră vor putea fi emise mai multe. Adică aproape toate televiziunile vor avea acoperire naţională. În mod normal primii care o vor obţine vor fi acei radiodifuzori ce vor emite producţie proprie. Atît Jurnal cît şi Publika doar producţie proprie intenţionează să emită. La moment PRIME, TV7, NIT, PROTV, retransmit canale ruseşti sau româneşti, iar raportul dintre producţia proprie şi cea retransmisă nu este unul tocmai bun.
La ce vroiam să ajung… Exact la ideea expusă la început:Deşi patronii din presa moldovenească se fac că nu se întâmplă nimic, nu este aşa. În acelaşi context, cei doi radiodifuzori nu emit încă, lucru care nu înseamnă însă că patronii din presa moldovenească trebuie să se lase pe-o ureche…
Pe final de post vă ofer posibilitatea să urmăriţi încă o emisiune la care ţin. Este vorba despre dezvăluri şocante la aproape două decenii de la conflictul armat de pe Nistru. Acestea sunt făcute de membrii unui detaşament compus inclusiv din minori, detaşament supus securităţii naţionale. Ministrul securităţii de atunci este şi el intervievat aici.
Sursa
2009-12-28 21:01:15