Salvarea naufragiaților este problema proprie a acestora.
Ninsorile abundente din luna curentă au adus multă bătaie de cap tuturor.
Astfel, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, stratul de zăpadă a ajuns pe alocuri la aproape 70 de centimetri, mai multe localităţi din centrul şi nordul ţării au rămas fără curent electric, porţiuni de drumuri naţionale au fost blocate și cel mai discutat moment – au avut loc peste 100 de accidente rutiere în Republică.
Cele descrise mai sus au trezit în rîndurile populației diverse emoții, am auzit mai multe opinii, cea mai mare parte a acestora, din păcate nu le pot reproduce în acest articol din simplul motiv că erau niște sudalme și expresii necenzurate, la adresa Administrației publice locale, Ministerului transportului, celui de interne și altor responsabili.
Cei pomeniți de bine de către șoferi și simpli pietoni, la rîndul lor au declarat în unison, că în mare parte, accidentele au fost cauzate de lipsa anvelopelor de iarna la mijloacele de transport și pregatirea insuficientă a șoferilor pentru a circula în condițiile date, concomitent promițînd soluționarea problemelor în cel mai scurt timp.
Cred, că a-ți observat, că conform declarațiilor acestora, accidentele au avut loc nu din cauza, că drumurile nu au fost curățite, ci din cauza noastră.
Soluția problemei nu s-a lăsat mult așteptată, joi, 24 decembrie, la propunerea domnului Anatol Șalaru – ministrul transportului, Guvernul a întrodus o nouă prevedere în Regulamentul circulației rutiere, astfel șoferii vor fi obligați să-și schimbe cauciucurile de vara pe cele de iarnă, în momentul în care afară vor fi temperaturi mai joase de 7 grade căldură. Camioanele și autobuzele vor trebui echipate și cu lanțuri antiderapante.
Astfel, problema a fost soluționată pe cale cea mai simplă – scoasă de pe umerii administrației publice locale și ministerelor de profil și trecută pe seama cetățenilor, cunoscuta zicală – “salvarea naufragiaților este problema proprie a acestora” a fost reprodusă de domnul Anatol Șalaru întocmai.
Bravo, plecăm capul în fața geniului dumneavoastră și vă mulțumim că ne-ați arătat nouă, moldovenilor proști ce suntem ce-s alea pneuri de iarna, de parcă noi pînă la dumneavoastră circulam pe zapadă cu roți de căruță la automobile sau pe schiuri din doaga butoiului.
Totodată, noi păcătoșii vă mulțumim, că nu ne impuneți să purtăm în portbagajul automobilului lopeți ajustabile pentru curățirea zăpezii, pe care să le cuplăm de bara din față odată cu căderea zăpezii, de ce nu?, circulând și noi aiurea prin oraș concomitent mai curățeam și drumurile publice.
În genere, genială soluționare a problemei – eu apelez la toți cititorii acestui articol să inițiem o companie de colectare de fonduri pentru instalarea unui monument inițiatorului prezentei prevederi a Regulamentului circulației rutiere, în cel mai rău caz măcar a unui bust.
Dar să revenim la subiect, noul Regulament va impune la cheltuieli suplimentare Ministerul afacerilor interne, care va fi nevoit sa-și doteze colaboratorii pe lîngă fluiere, bastoane, testuri la alcool și cu termometre, care la rîndul lor va trebui să le certifice la standartizare.
Altfel, cum acel agent rutier ne va demonstra nouă șoferilor obraznici ce circula prin zăpadă cu pneuri de vară, că afară sînt doar șase grade căldură și noi astfel flagrant încălcăm Regulamentul.
Într-un cuvînt modificarea este bună, mie î-mi place, dar a scăpat totuși ceva din vedere domnul Șalaru, ce facem noi vara în timpul ploilor torențiale cînd sînt inundate toate străzile adiacente Gării feroviare și sînt înnecate zeci de automobile?
Doar n-o să lăsăm noi această problemă veșnic pe seama autorităților publice locale, ar trebui și pe aceasta să și-o asume cetățenii.
Și aici deja intervin eu cu o propunere – la următoarea ședință a Guvernului să cerem o nouă modificare a Regulamentului prin care să impunem toți șoferii să-și doteze automobilele cu colac de salvare, veste gonflabile și vîsle.
P.S: Aici cred că î-i fur pîinea Ministrului educației, dar touși.
Potrivit Ministrului Educatiei, la 17 decembrie 2009, 103 școli primare din 4 raioane au fost închise din cauza căderii abundente de zăpada din ultimele zile. Accesul blocat a fost consemnat la 21 de școli din Taraclia, 52 din Gagauz Yeri, 29 de școli din Stefan Voda și o școala din Cantemir.
Cum soluționăm această problemă? Vă spun eu – urmăm exemplul domnului Șalaru, următorul pas făcut de către Guvern pentru soluționarea acestei probleme va fi obligarea tuturor părinților, ATENȚIE MAXIMĂ, să-și doteze copii cu schiuri, papuci pentru cățărat, funii, pioleți și colțari, cine nu știe ce sînt astea, vă spun – echipament pentru alpininism.
www.forum.lpvd.org
Sursa
2009-12-26 10:29:23