Cine se află în spatele lansării lui Ciornîi în politică?


Într-un interviu acordat revistei VIPmagazin în luna octombrie, Ciornîi declarat ferm că nu se implică în politică sub nicio formă.

“În ce măsură vă interesează politica în general şi cea de la Chişinău, în special?

Ca om de afaceri, pentru cultura mea generală, mă străduiesc să fiu la curent cu situaţia politică. Chişinăul este casa mea, fac tot posibilul să fiu aici în weekend şi evident că mă interesează tot ce se întâmplă în ţara mea, dar nu mă implic în politică sub nici o formă.” …articol integru îl puteţi găsi aici.

Miercuri, 16 decembrie, acelaşi Nicolae Ciornîi, a declarat că pleacă din business şi intenţionează să creeze un partid politic din care vor face parte mai mulţi oameni de afaceri importanţi. Proaspătul politician nu a făcut publice numele acestora, spunînd că va oferi mai multă informaţie după sărbătorile de iarnă.

Ciornîi a accentuat că partidul său va fi de orientare centru-stânga, iar posibila denumire a partidului va fi „Partidul Muncii”.

Apare logica întrebare:De ce N. Ciornîi brusc a decis să se lanseze în politică?

În cautarea răspunsului am aflat că publicaţia din Federaţia Rusă “Nezavisimaia Gazeta“ presupune că în spatele lansării neaşteptate în politica moldovenească a lui Nicolae Ciornîi, ex-vicepreşedinte al companiei “Lukoil“, stă cunoscutul oligarh rus Boris Berezovski.

Publicaţia accentuează că Ciornîi a declarat în cadrul conferinţei de presă ţinute la Chişinău că a decis să se lanseze în politică în urma unor discuţii cu o persoană care locuieşte peste hotare “însă nu în Rusia“, dar totuşi “Nezavisimaia Gazeta“ presupune că anume Boris Berezovski ar putea fi “acel necunoscut, mai ales că în ultimul timp se manifestă pe fonul alegerilor prezidenţiale ucrainene“.

Eu cred că nu trebuie de exclus că în spatele apariţiei lui Ciornîi pe scena politică din Moldova stau anumite cercuri guvernamentale din Rusia, gigantul energetic „Lukoil”, fiind foarte apropiat de conducerea de vîrf de la Kremlin. Conducerea Federaţiei Ruse ar putea fi cointeresată în înlocuirea comuniştilor lui Voronin cu o forţă mai loială, mai receptivă şi cît mai puţin independentă în acţiunile sale.

Nu este de exclus faptul că Ciornîi ar putea fi susţinut şi de anumite cercuri din România, legate atît de conducerea de la Bucureşti, cît şi de compania „Petrom”. Această din urmă colaborează pe piaţa petrolieră din România cu compania „Lukoil”, a cărui conducător a fost Ciornîi, şi este deţinută de către Dinu Patriciu.Din cîte ştiu Vladimir Filat este apropiat al lui Ion Sturza, care, la rîndul său, a ocupat funcţia de vice preşedinte al “Petrom” şi este în relaţii mai mult decît amicale cu Patriciu, oare să aibă şi Filat treabă aici?

Cert este că de lansarea lui Ciornîi sînt interesate  anumite cercuri atît din Rusia, cît şi din România. În situaţia creată nu trebuie de exclusă chiar o conlucrare între aceste două părţi, pornind de la filiera petrolistă.

Sper că am reuşit cu acest articol să ridic nişte semne mari de întrebare…Este imporant să cunoastem bine prezentul pentru a putea anticipa viitorul.Este important să cunostii raspunsurile la aceste întrebari pentru a face alegerea corecta la scrutinele electorale…succes.

Posted in Iniţiative personale, Reflectări Tagged: Ciornîi

Sursa
2009-12-24 17:29:26Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

19:45:58True, Biblical Friendship —» Erik and Elena Brewer's Weblog
15:23:47What’s New on WordPress.com: Tools to Make Designing Your Site Easier Than Ever —» Misterioz
21:27:45„Amintiri din trecutul Terrei” de Liu Cixin – o părere sinceră despre cărți (fără spoilere) —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
18:04:44UN POET RUS CÂNDVA EXPULZAT DIN ROMÂNIA —» Leo Butnaru
14:52:14Haiku (trad. în spaniolă) —» Andrei LANGA. Blogul personal
14:43:17CEREȚI vs. CERE-ȚI – când punem cratima? —» Moldova Creștină
14:35:20Caleidoscop cultural. Februarie, 2023 —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
13:55:12ALEXANDRU COSMESCU - MENTOR AL TINERILOR SCRIITORI BASARABENI —» Andrei LANGA. Blogul personal
13:17:10UN PROZATOR ȘI POET FRANCEZ IMPORTANT —» Leo Butnaru
10:05:33Graduation @ #Precept Institute for South Sudan Refugees in Uganda 🇺🇬 —» Moldova Creștină
09:35:01”Nu te baza pe alții! Privește, învață, fă și taci!” sau Despre cum să fii optimist —» Sunt MAMĂ!
09:20:02De ce copiii mei au hainele murdare? —» Sunt MAMĂ!
17:02:42DE LA POEȚI ANTICI PÂNĂ SPRE AI NOȘTRI... —» Leo Butnaru
12:01:45De ce reușesc să fac atât de multe lucruri timp de o zi —» Sunt MAMĂ!
11:50:40Disciplinile umanistice și posibilitățile de inserție profesională —» Centrul Comunitar Instruire, Acces Informaţie Călăraşi
10:27:43Vizita de lucru a secretarului de stat Gheorghe Cârciu în Franța —» Elena Robu
08:00:39Cum a ajuns profesia de cercetător una din cele mai instabile în RM —» Gheorghe Cuciureanu
05:48:09Serviciul „Eco responsabil”, ediția a II-a —» BiblioCity
02:31:03©️ Tu poți —» Licurici de suflet
09:57:45Despre „Demonii. Spovedania lui Stavroghin” de la Teatrul din Cluj —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
08:19:54Moldova a găsit soluția pentru eroarea 404. În vin! —» Fine Wine
13:09:41Guvernul vrea să închidă robinetul în capitală și lansează site-ul apă.md —» Nicolae Federiuc
10:00:17Poezie „Oameni ai credinței” —» Moldova Creștină
06:31:21REZILIENȚA SOCIALĂ A CONTINENTULUI MOLDAV —» Daniel Lachi
18:53:13PATIMILE DUPĂ DOSTOIEVSKI —» Leo Butnaru