Nexus One

Angajaţii Google se numără în prezent printre cei mai invidiaţi oameni din lume. Nu pentru simplul fapt că lucrează la Google. Nici pentru salariile pe care le au. Nici pentru sala de sport la care se duc în timpul programului şi nici pentru zecile de feluri de mâncare din care pot alege când servesc prânzul la serviciu. Sunt invidiaţi pentru că ei, angajaţii Google, au primit în teste telefonul Google, numit Nexus One sau Passion.

În ultimii ani s-a tot scris despre un posibil telefon Google. Şefii companiei americane au negat însă de fiecare dată existenţa unui astfel de telefon. Când a fost anunţat sistemul de operare Google Android, lumea s-a liniştit crezând că mult mediatizatul telefon este, de fapt, un sistem de operare.

Zvonurile au reapărut brusc în ultimele zile, alimentate de mărturiile postate pe Twitter de către unii din angajaţii Google. Şi, surprinzător, Google a confirmat testarea unui aşa-numit Google Phone. Aşadar, telefonul Google nu este doar o nălucă. Există şi va fi lansat în viitorul apropiat pe piaţă.

Piese de puzzle

Deşi a confirmat existenţa telefonului, Google refuză deocamdată să facă publice informaţii referitoare la acest teminal. Tot ce avem la ora asta sunt date sporadice, piese de puzzle, care vin de la angajaţii Google care au primit în teste dispozitivul.

Iată ce se ştie la ora asta despre misteriosul telefon al celor de la Google:
  • Numele vehiculate sunt Nexus Phone şi Passion. Niciunul nu este bătut în cuie.
  • Este produs de HTC.
  • Va fi vândut online, direct de Google. Asta cel puţin la început. Este posibil ca mai apoi să fie comercializat "la liber" de diverşi operatori GSM. Aşadar, nu va fi blocat într-o anumită reţea.
  • Dispune de o versiune de Android diferită de cele cunoscute până acum.
  • Este foarte rapid.
  • Se bazează pe un procesor Snapdragon, probabil la 1 GHz.
  • Este mai subţire decât iPhone.
  • Touchscreen-ul este de tip OLED şi are o rezoluţie mare.
  • Nu are tasatură fizică.
  • Are două microfoane. Al doilea, plasat pe spatele dispoziviului, va avea rolul de a estompa zgomotul de fond.
Întrebări?

Cele câteva informaţii pe care angajaţii Google le-au făcut publice, ne lămuresc asupra unor aspecte, dar, pe de altă parte, ne fac să ne punem alte întrebări. Unele dintre ele chiar retorice. De exemplu, de ce se numeşte (metaforic) Google Phone dacă este produs de HTC?

Poate că numele de Google Phone nu are nicio legătură cu producătorul dispozitivului. Poate că se numeşte aşa pentru că va oferi o integrare strânsă cu serviciile Google şi că acestea vor lua locul aplicaţiilor software. Poate că toată partea de software va fi semnată de Google, de la suita office (Google Docs), la aplicaţia GPS (Google Maps).

Dacă este aşa - şi cel mai probabil aşa va fi - întrebarea care se pune este următoarea: eşti pregătit să îţi încredinţezi soarta în mâinile lui Google? Oare nu este mai bine să depinzi de Google, decât de un operator GSM care să îşi impună punctul de vedere şi tarifele?

GSM vs VoIP

Angajaţii Google nu au vorbit de acest aspect, dar eu unul sunt convins că Passion sau Nexus One sau cum se va numi, nu va rata ocazia de a miza pe VoIP (Voice over IP). VoIP-ul nu este o noutate. Numai că Google va încerca să impună acest sistem în locul GSM-ului.

Având un abonament de date, eventual nelimitat, ai putea vorbi exlusiv prin VoIP. Adică, în loc să ţii evidenţa minutelor, vorbeşti prin Internet. Asta ar însemna că nu ai mai avea nevoie de abonament de voce, totul s-ar rezuma la trasnferul de date.

Problema este că operatorii nu vor fi foarte încântaţi de această variantă. Pentru ei ar însemna, teoretic, venituri mai mici. De asta este foarte interesant de văzut dacă acest telefon se poate impune şi dacă VoIP-ul poate deveni standard în domeniul telefoniei mobile.

Misterul se elucidează în ianuarie

Nexus One, telefonul de care cei de la Google sunt aşa mândri, va fi lansat, din câte se pare, chiar în prima parte a lunii ianuarie. Probabil va fi lansat iniţial în Statele Unite, urmând să mai treacă ceva timp până va ajunge şi la noi.

Cert este că într-o lună misterele vor fi elucidate. Atunci ne vom da seama ce înseană acest telefon, ce reprezintă el pentru industrie şi mai ales cât de revoluţionar va fi. Oricum, pentru marii producători gen Nokia sau Sony Ericsson, care cam bat pasul pe loc, nu este o veste bună.


Sursa
2009-12-23 00:04:00Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

13:10:00How Yarnnakarn Ceramics Uses WordPress.com to Expand Their Business —» Adăpostul gîndurilor nerevendicate | If I enjoy the hatred of life, I do not hate life, I enjoy i
17:15:00Top 6 alimente care conține substanțe cancerogene. —» Blog de Cultura
16:59:00Care este diferența dintre un psiholog, psihoterapeut și un psihiatru? —» Blog de Cultura
16:56:37Mega Protestul de astăzi al profesorilor în București —» Curaj.TV | Media alternativă
15:00:00Concept to Creation: Custom Theme Designs Just Got Easier —» ada rosu
14:54:29Romanul „Montana” de Alexandru Popescu în continuă discuție —» BiblioCity
09:39:11Tutunul și impactul asupra performanței școlare și profesionale —» BiblioCity
15:31:25Zilele Onisifor Ghibu la Biblioteca „Onisifor Ghibu” —» BiblioCity
21:00:04Au băut nişte ofiţeri în unitate, se poate?! —» Curaj.TV | Media alternativă
11:43:43A luat foc un clopot de gunoi lîngă Gara de Nord —» Curaj.TV | Media alternativă
11:41:12Mașină de poliție pe trotuar, cu motorul pornit —» Curaj.TV | Media alternativă
05:12:17UN ALT POET AL MODERNITĂȚII FRANCEZE —» Leo Butnaru
14:45:06Happy 20th Anniversary, WordPress! We Wouldn’t Be Here Without You  —» Adăpostul gîndurilor nerevendicate | If I enjoy the hatred of life, I do not hate life, I enjoy i
12:00:26Cele mai bune teze de doctorat din Republica Moldova în anul 2022 —» Gheorghe Cuciureanu
05:35:51DIN POEZIA FRANCEZĂ CONTEMPORANĂ —» Leo Butnaru
19:16:18Povesti care inspiră: Cristina Tănase de la Salvati copiii —» Curaj.TV | Media alternativă
16:21:57Activitatea: Ce este un plan de faceri? în imagini —» Centrul Comunitar Instruire, Acces Informaţie Călăraşi
12:33:29UN POEM, UN POET/ UN POEMA, UN POETA (Antologie de poezie bilingvă spaniolă-română*) —» Andrei LANGA. Blogul personal
09:06:55PAS se aruncă din nou „curajos” în urma trenului. Au așteptat să treacă „ziua victoriei” și s-au apucat s-o anuleze  —» Nicolae Federiuc
07:35:23ÎN MEMORIA LUI ALEXANDRU COSMESCU: „CU TOT CE-A FOST ODATĂ EL” —» Andrei LANGA. Blogul personal
20:34:31Dezbatere după prezentarea Mihaelei Miroiu despre etica în politică —» Curaj.TV | Media alternativă
20:26:51Defila cu nisipul dezgolit ilegal pe lîngă mega-catedrală —» Curaj.TV | Media alternativă
15:32:44CUM SĂ COMUNICI UȘOR ÎN LIMBA ENGLEZĂ? Lecție demonstrativă gratuită —» Moldova Creștină
10:58:01DIN POEMELE PENTRU COPII —» Leo Butnaru
10:30:18Poem de O c t a v i o P a z (trad. în română) —» Andrei LANGA. Blogul personal