Nexus One

Angajaţii Google se numără în prezent printre cei mai invidiaţi oameni din lume. Nu pentru simplul fapt că lucrează la Google. Nici pentru salariile pe care le au. Nici pentru sala de sport la care se duc în timpul programului şi nici pentru zecile de feluri de mâncare din care pot alege când servesc prânzul la serviciu. Sunt invidiaţi pentru că ei, angajaţii Google, au primit în teste telefonul Google, numit Nexus One sau Passion.

În ultimii ani s-a tot scris despre un posibil telefon Google. Şefii companiei americane au negat însă de fiecare dată existenţa unui astfel de telefon. Când a fost anunţat sistemul de operare Google Android, lumea s-a liniştit crezând că mult mediatizatul telefon este, de fapt, un sistem de operare.

Zvonurile au reapărut brusc în ultimele zile, alimentate de mărturiile postate pe Twitter de către unii din angajaţii Google. Şi, surprinzător, Google a confirmat testarea unui aşa-numit Google Phone. Aşadar, telefonul Google nu este doar o nălucă. Există şi va fi lansat în viitorul apropiat pe piaţă.

Piese de puzzle

Deşi a confirmat existenţa telefonului, Google refuză deocamdată să facă publice informaţii referitoare la acest teminal. Tot ce avem la ora asta sunt date sporadice, piese de puzzle, care vin de la angajaţii Google care au primit în teste dispozitivul.

Iată ce se ştie la ora asta despre misteriosul telefon al celor de la Google:
  • Numele vehiculate sunt Nexus Phone şi Passion. Niciunul nu este bătut în cuie.
  • Este produs de HTC.
  • Va fi vândut online, direct de Google. Asta cel puţin la început. Este posibil ca mai apoi să fie comercializat "la liber" de diverşi operatori GSM. Aşadar, nu va fi blocat într-o anumită reţea.
  • Dispune de o versiune de Android diferită de cele cunoscute până acum.
  • Este foarte rapid.
  • Se bazează pe un procesor Snapdragon, probabil la 1 GHz.
  • Este mai subţire decât iPhone.
  • Touchscreen-ul este de tip OLED şi are o rezoluţie mare.
  • Nu are tasatură fizică.
  • Are două microfoane. Al doilea, plasat pe spatele dispoziviului, va avea rolul de a estompa zgomotul de fond.
Întrebări?

Cele câteva informaţii pe care angajaţii Google le-au făcut publice, ne lămuresc asupra unor aspecte, dar, pe de altă parte, ne fac să ne punem alte întrebări. Unele dintre ele chiar retorice. De exemplu, de ce se numeşte (metaforic) Google Phone dacă este produs de HTC?

Poate că numele de Google Phone nu are nicio legătură cu producătorul dispozitivului. Poate că se numeşte aşa pentru că va oferi o integrare strânsă cu serviciile Google şi că acestea vor lua locul aplicaţiilor software. Poate că toată partea de software va fi semnată de Google, de la suita office (Google Docs), la aplicaţia GPS (Google Maps).

Dacă este aşa - şi cel mai probabil aşa va fi - întrebarea care se pune este următoarea: eşti pregătit să îţi încredinţezi soarta în mâinile lui Google? Oare nu este mai bine să depinzi de Google, decât de un operator GSM care să îşi impună punctul de vedere şi tarifele?

GSM vs VoIP

Angajaţii Google nu au vorbit de acest aspect, dar eu unul sunt convins că Passion sau Nexus One sau cum se va numi, nu va rata ocazia de a miza pe VoIP (Voice over IP). VoIP-ul nu este o noutate. Numai că Google va încerca să impună acest sistem în locul GSM-ului.

Având un abonament de date, eventual nelimitat, ai putea vorbi exlusiv prin VoIP. Adică, în loc să ţii evidenţa minutelor, vorbeşti prin Internet. Asta ar însemna că nu ai mai avea nevoie de abonament de voce, totul s-ar rezuma la trasnferul de date.

Problema este că operatorii nu vor fi foarte încântaţi de această variantă. Pentru ei ar însemna, teoretic, venituri mai mici. De asta este foarte interesant de văzut dacă acest telefon se poate impune şi dacă VoIP-ul poate deveni standard în domeniul telefoniei mobile.

Misterul se elucidează în ianuarie

Nexus One, telefonul de care cei de la Google sunt aşa mândri, va fi lansat, din câte se pare, chiar în prima parte a lunii ianuarie. Probabil va fi lansat iniţial în Statele Unite, urmând să mai treacă ceva timp până va ajunge şi la noi.

Cert este că într-o lună misterele vor fi elucidate. Atunci ne vom da seama ce înseană acest telefon, ce reprezintă el pentru industrie şi mai ales cât de revoluţionar va fi. Oricum, pentru marii producători gen Nokia sau Sony Ericsson, care cam bat pasul pe loc, nu este o veste bună.


Sursa
2009-12-23 00:04:00Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

19:31:54CFR la 150 de ani se laudă cu vechituri —» Curaj.TV | Media alternativă
18:42:38Protest la București pentru drepturile animalelor #exclusiv —» Curaj.TV | Media alternativă
08:25:53Andrei și Ilinca – Plouă (cover Holy Molly x Tata Vlad) —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
11:49:57Primarul Ciucu a venit la protestul din Prelungirea Ghencea —» Curaj.TV | Media alternativă
10:42:32Am pledat împotriva intimidării aleșilor locali —» Curaj.TV | Media alternativă
10:28:09Vrem lărgirea și civilizarea prelungirii —» Curaj.TV | Media alternativă
19:24:05Cică a vorbit cu mai mulți membri de Guvern la Cahul —» Curaj.TV | Media alternativă
18:40:52Poveste origami de la o copilă refugiată (ru) —» Curaj.TV | Media alternativă
17:59:37Popă cu copii în portbagaj la Voluntarii Bucureștilor —» Curaj.TV | Media alternativă
06:02:55Radu Pila: Sincer și necenzurat, despre ”sindromul BMW”, chip tuning și... —» Сажевые фильтры (DPF/ FAP). Чип тюнинг. Теория, практика.
19:40:06Parcare de biciclete aglomerată la metrou —» Curaj.TV | Media alternativă
09:00:00Opera Crypto Browser Announces Plans to Integrate Elrond  —» Luchian Alexandru
08:54:49Plâng de fericire. 215 Eroi ai Ucrainei, printre care și comandanții Azovului au fost eliberați! —» nimic nu e asa cum pare a fi...
06:30:11Rușii vor să transforme „tribunalul” de la Mariupol într-un proces exemplar de condamnare a nazzismului —» nimic nu e asa cum pare a fi...
14:57:59Purcari promovează steak-urile produse de companiile lui dmitri medvedev —» un alt blog
12:22:52SCURTĂ RELATARE DE PE FRONT. Nu cel ucrainean, cel politic, moldovenesc —» Nicolae Federiuc
10:21:36S-a aruncat în aer împreună cu ocupanții care l-au descoperit. Ce se întâmplă, de fapt, în cadrul contraofensivei armatei ucrainene? —» nimic nu e asa cum pare a fi...
09:47:38Putin a anunțat mobilizarea parțială. Reacția unei mame: „...чтоб ты сдох, козлина!” —» nimic nu e asa cum pare a fi...
06:37:10Escaladarea nebuniei —» blog cultural
05:41:58Ce poreclă are informatorul Litvinenco în dosarele SIS-ului? —» un alt blog
18:37:45Câteva propuneri privind cercetarea științifică în Republica Moldova —» Gheorghe Cuciureanu
17:18:31Eulogy: Andrei Bivol —» Erik and Elena Brewer's Weblog
09:59:00Create the first in-browser game for Opera GX Mobile and save millions of gamers from the nightmare of no mobile data or WiFi —» Luchian Alexandru
05:15:12Azi trebuiau să protesteze agricultorii, dar Slusari i-a vândut… —» un alt blog
05:13:04Casa Rusa din Chisinau a donat carti Bibliotecii Alexe Rau din Briceni si Bibliotecii Ion Druta din Donduseni —» un alt blog