Foster1's Blog

Foster1's BlogFoster1's Blog


Un blog despre programare si noutati in domeniu.
RSS posts

Hi-Tech


Comenteaza





Windows Phone 7 în trei versiuni
Deşi prima prezentare oficială a avut loc în urmă cu două săptămâni, informaţiile noi legate de Windows Phone 7 continuă să apară treptat. Ceva îmi spune că vor tot continua să apară până la apariţia primelor telefoane cu acest sistem de operare. Cea mai nouă informaţie ne spune că Windows Phone 7 va exista în trei versiuni.Cele trei versiuni de Windows Phone 7 se vor plia pe tipul de construcţie al dispozitivelor. Prima versiune va fi destinată dispozitivelor fără butoane hardware, doar cu touchscreen. Aceasta va fi şi prima versiune care va ieşi pe piaţă. Evenimentul fericit se va întâmpla undeva în perioada sărbătorilor de iarnă.A doua versiune va îmbrăca dispozitivele care oferă, alături de touchscreen, o tastatură full QWERTY de tip sliding. A treia versiune încă nu se ştie pentru ce tip de telefoane va fi. Se ştie doar că va exista.

Ultimele două versiuni le vom vedea la lucru cel mai probabil în prima parte a anului viitor.
Si Intel a fost victima atacurilor din China
Compania Intel a fost, de asemenea, atacata in luna ianuarie in aceeasi perioada ca si Google, conform unor declaratii recente. Abia acum Intel a recunoscut public ca a fost tinta unor atacuri cibernetice, desi se stia de pe atunci ca nu doar Google a fost vizat.

Intel a anuntat US Securities and Exchange Commission dar a decis sa nu faca publica informatia. De altfel, nici acum nu au fost oferite prea multe detalii.In timp ce Google a informat publicul despre natura si tinta atacului indreptat asupra sa, cei de la Intel au fost mult mai rezervati in declaratii, declarand doar ca, desi in mod regulat au de-a face cu incercari de a obtine acces neautorizat la informatii, acest atac din ianuarie a fost "sofisticat".Intel are interese majore pe piata chineza unde detine deja locul doi. Conform declarartiilor oficialilor, Intel spera ca sa ajunga pe prima pozitie in China intr-un timp relativ scurt, de doi ani. Aceasta exclude, sub orice forma, chiar tentativa de a se retrage din China, fie si formal.
Controlul computerelor cu puterea minţii
Imaginează-ţi cum ar fi să controlezi toate aparatele din casă cu puterea gândului. De exemplu să navighezi pe Internet fără să atingi tastatura sau mouse-ul. Sau să reglezi aerul condiţionat cu mintea, fără să-ţi pese că Rex a înghiţit telecomanda. Sună de necrezut pentru oamenii obişnuiţi, dar promiţător pentru c ercetărorii americani de la Universitatea din Washington care au început să facă teste în acest sens.Cercetătorii încearcă să afle cum am putea controla tehnologia direct cu creierul. Primele rezultate arată că se poate. Interacţiunea dintre creierul uman şi computerele de orice fel va fi nu doar posibilă în viitor, ci foarte probabilă.Creierul nostru se adaptează rapid şi chiar pare interesat de calculatoare. Voluntarii pe care se face experimentul au ajuns să dezvolte numeroase familii de neuroni super-activi, capabili să controleze aparatele prin puterea gândului.
Yahoo, frate cu Twitter
Compania Yahoo Inc. a semnat un parteneriat cu Twitter care le permite internautilor sa publice si sa vizualizeze mesaje pe reteaua de micro-blogging fara sa paraseasca portalul Yahoo. Parteneriatul, care a fost anuntat marti seara, vine la cateva luni dupa ce Yahoo a anuntat o colaborare similara cu Facebook, cea mai populara retea de socializare din lume.

La inceputul acestei luni, Google a lansat un nou serviciu Google Buzz care preia multe dintre functiile unei retele de socializare.In luna ianuarie, Facebook a devenit al doilea cel mai vizitat site din Statele Unite, surclasand Yahoo, potrivit unui raport al companiei de analiza web Compete. Un alt studiu, realizat de comScore, arata faptul ca Yahoo ramane totusi pe locul al doilea in topul celor mai accesate site-uri din SUA, in timp ce Facebook se claseaza pe locul al patrulea. Reprezentantii Yahoo au mai spus ca motorul de cautare al companiei vor publica in indexul de rexultate ale cautarilor si continuturi de pe Twitter, care vor fi actualizate din secunda in secunda.Yahoo intentioneaza, de asemenea, sa afiseze fluxuri de pe Twitter pe alte proprietati online ale companiei, inclusiv pe paginile de e-mail sau pe portalurile dedicate sportului.Reprezentantii Yahoo au declarat ca vor cauta solutii ca mesajele de pe Twitter sa fie in concordanta cu specificul site-ului pe care apar.
Trei oficiali ai Google, condamnati in Italia
Trei oficiali ai Google au fost condamnati, miercuri, de un tribunal din Milano, pentru atingere adusa vietii private, dupa difuzarea unei inregistrari video care prezinta acte brutale impotriva unui adolescent handicapat, a declarat un purtator de cuvant al Google.

Cei trei lideri au fost condamnati la sase luni de inchisoare cu suspendare, a afirmat Bill Echikson. "Google va ataca in apel aceasta decizie uluitoare", a adaugat el. "Niciuna dintre cele patru persoane nu avea nimic de-a face cu inregistrarea video. Nu au filmat-o, nu au postat-o online, niciuna dintre ele nu cunoaste autorii si cu toate acestea au fost trase la raspundere penala".Este vorba despre David Drummond, presedintele consiliului de administratie al Google Italia in momentul comiterii faptelor, George De Los Reyes, membru al acestui consiliu la momentul comiterii faptelor, care apoi a parasit compania, si Peter Fleischer, responsabil cu protectia vietii private.Un al patrulea oficial, Arvind Desikan, responsabil cu proiectul video in cadrul motorului american de cautare, a fost pus in libertate. Toti patru au fost achitati de acuzatia de defaimare, a precizat purtatorul de cuvant. Cei patru elevi au fost exmatriculati din institutia de invatamant pana la sfarsitul anului scolar 2006-2007.inaintea verdictului, Google denuntase acest proces ca fiind un "atac direct impotriva unui Internet liber si deschis" in timp ce Parchetul sustinuse ca oficialii motorului de cautare aveau obligatia juridica sa impiedice difuzarea acestei inregistrari video.
DARPA se joacă cu sunetul :)
Tot omul de rând are dreptul să viseze, însă DARPA visează constructiv. Visul agenţiei americane este să construiască un aparat de zbor capabil să transporte 5,4 tone pe o distanţă de aproape 17.000 km în două ore. Acesta este proiectul Falcon şi în ciuda tehnologiei actuale considerată foarte avansată, el este imposibil de realizat cu mijloace moderne. În aceeaşi familie de proiecte găsim şi Blackswift, un avion care ar trebui să atingă Mach 6 şi să folosească o pistă obişnuită. Clipul video de mai jos prezintă pe scurt acest proiect.

Revenind la visele DARPA şi viteza sunetului, un avion hipersonic nu poate fi construit aşa de uşor. În prima fază a proiectului vor fi lansate două aparate de zbor fără pilot. Ele vor atinge o anumită altitudine cu ajutorul unui rachete obişnuite şi apoi se vor îndrepta spre o zonă din oceanului Pacific cu o viteză de aproximativ 8.000 km/h. Resturile aparatelor vor fi recuperate cu ajutorul unei nave, iar datele înregistrate de cutiile negre vor fi folosite pentru continuarea proiectului. Prima lansare este programată pentru sfârşitul lunii aprilie, fiind amânată cu câteva luni. Şi proiectul Boeing X-51A despre care scriam anul trecut şi care ar fi trebuit să aibă primul zbor de test în decembrie a fost amânat. Cât de mult ne ajută pe noi, muritorii de rând, aceste proiecte? E greu de spus. Probabil că generaţia noastră nu va prinde primele aplicaţii comerciale ale zborurilor hipersonice.
Filmele 3D pot provoca oboseala vizuala


Dupa o perioada de lansari repetate in industria cinematografica de productii 3D, doctorii americani incep sa isi faca griji de efectele acestui tip de vizionare asupra corpului uman. Este stiut ca primele productii 3D au fost lansate in anii ’70 insa din motive necunoscute producatorii hollywoodieni au renuntat la ele. Dupa mai bine de treizeci de ani, productiile 3D au luat cu asalt din nou cinematografele in ideea ca acestea vor revolutiona industria. Primul abandon a venit din partea Japoniei care a interzis rularea acestor filme pana cand se va demonstra ca vizionarea lor nu afecteaza creierul uman.Planurile producatorilor de la Hollywood par sa devina si mai incurcate dupa ce un doctor oftalmolog al Universitatii din Berkeley a declarat in presa locala ca vizionarea filmelor 3D poate duce la o oboseala accentuata a campului vizual uman si ca o parte dintre cei care urmaresc acest tip de productii pot fi afectati serios.Conform doctorului citat, chiar si cele mai moderne tehnologii 3D pot provoca oboseala a ochilor dupa o perioada indelungata de vizionare.Vestea buna este aceea ca producatorii de filme 3D au angajat in echipele de productie doctori si experti in efectele vizuale pentru a se asigura ca distractia este sigura. “Mesajul final este acela ca producatorii fac tot posibilul ca vizionarea filmelor 3D sa fie cat mai confortabila pentru ochi”, spune Martin Banks, oftalmologul Universitatii din Berkeley citat.In viata reala, obiectele apar in forma lor naturala in 3D deoarece cei doi ochi umani transmit doua imagini usor diferite pe care creierul le transforma intr-o singura imagine de baza. Pe acelasi concept functioneaza si tehnologia 3D, cele doua imagini trimise catre noi, una pentru ochiul drept iar cealalta pentru ochiul stang. Ochelarii 3D ajuta ochii sa distinga care imagine este pentru fiecare ochi in parte.

Greul il duc ochiiProblema la tehnologia 3D este aceea ca imaginile par sa apara in fata ecranului sau la o distanta anume de ecran, iar oboseala vizuala survine din deoarece creierul uman incearca sa inteleaga in ce punct trebuie sa se concentreze pentru a surprinde imaginea transmisa.Diferenta este aceea ca noi, in realitate, suntem obisnuiti sa ne concentram privirea pe un punct exact asupra unui lucru despre care noi stim ca se afla acolo sau asa ar trebui sa fie – de exemplu, ridicati un deget in fata ochilor si in scurt timp acestia se vor concentra asupra lui. In schimb, intr-un film 3D, daca efectul este ca o mana care apare din ecran si se intinde catre noi, creierul nostru trebuie sa inteleaga ca este necesar sa se focalizeze pe imaginea mainii din ecran, nu pe cea proiectata in exterior.Asta inseamna ca ochii au nevoie de a face mici dar frecvente ajustari ale imaginii pentru a se focaliza corect in timpul rularii unui film 3D. Luat de exemplu o imagine 3D si priviti-o cu atentie, pentru scurt timp nu vor exista efecte insa dupa doua ore de vizionare a unui film care functioneaza pe aceleasi principii ochii dumneavoastra vor fi obositi.Nu sunt motive de ingrijorare serioaseChiar daca discutia a fost provocata chiar de ei, doctorii oftalmologi ai Universitatii din Berkeley sustin ca nu avem de ce sa ne facem griji atunci cand urmarim un film 3D si ca nu exista nici o dovada a faptului ca vizionarea acestui tip de productii poate afecta pe termen lung ochiul sau functiile creierului uman. De asemenea, Dr. Banks este sigur ca noile tehnologii de vizionare a filmelor 3D sunt mult mai prietenoase pentru ochiul uman decat cele aparute in anii ‘70 – ‘80.Totusi, deoarece efectele 3D din filmele actuale sunt tot mai evoluate, doctorii cred ca este absolut necesar sa se studieze exact efectele acestora asupra ochilor si a creierului uman. Intr-un studiu realizat in 2008, persoanele care au urmarit filme 3D s-au plans de simptome moderate de oboseala a ochilor si dureri de cap aparute dupa vizionare.Ca si o atentionare a doctorului Banks, toti cei care simt orice fel de disconfort in timpul vizionarii unui film 3D, o durere de cap de exemplu sau oboseala a ochilor, ar trebui sa scoata ochelarii 3D si sa lase ochii sa se relaxeze pentru o perioada.De asemenea, toti cei ce au incheiat vizionarea unui film 3D ar trebui sa stea cateva secunde la finalul filmului si sa priveasca obiectele din jur pentru a readapta ochii imaginile 3D reale.
Nokia X10
Din neatenţie sau poate chiar intenţionat, oficialii Nokia au scăpat din vedere câteva documente şi un video clip legate de un telefon care urmează a fi lansat anul acesta: Nokia X10. Clipul video a fost deja şters de pe YouTube, dar fotocopiile datelor tehnice au rămas.Nokia X10 va fi un slider cu tastatură QWERTY care va avea la bază sistemul de operare Symbian^3. Va dispune de un procesor ARM la 600 MHz, 256 MB RAM, un touchscreen capacitiv AMOLED de 3.2 inch, 16 GB sau 32 GB spaţiu de stocare, cameră foto de 5 MP, HSDPA, Wi-Fi şi A-GPS. Cu alte cuvinte, cam tot ce trebuie să aibă un telefon de top.Nu se ştie deocamdată cât costă şi când va fi lansat. Este însă amuzant faptul că mai există un telefon cu acelaşi nume - Sony Ericsson Xperia X10. Va fi interesant de văzut dacă terminalul Nokia va ieşi pe piaţă sub acelaşi nume şi, dacă acesta va fi cazul, cum va reacţiona Sony Ericsson.



PC cu zero zgomot de la Habey
Daca va deranjeaza si cel mai mic zgomot produs de calculatorul de acasa, iata ca exista o companie care vine in intampinare si ofera un mini calculator care este complet silentios, nici un zgomot neaparand in imediata lui apropiere.Habey au asamblat cu ajutorului tehnologiei ATOM de la Intel un mini-calculator cu procesorul Z510.BIS-6620 masoara numai 11.4 x 11,4 x 3.8 centimetri si ofera grafica integrata Intel GMA500, decodare hardware 1080p, un slot de memorie SODIMM DDR2, porturi USB 2.0, cititor de carduri, LAN Gigabit, si Wireless optional.Sistemul de operare folosit este Windows XP, Vista, 7 sau Linux iar pretul total este de 299 de dolari americani.





Internetul ne face mai deştepţi ?


Un grup foarte mare de oameni de ştiinţă, peste 900, şi-au dat recent cu părerea în legătură cu modul în care Internetul ne afectează în prezent şi cu modul în care ne va afecta în următorii 10 ani. Concluziile acestora sunt neaşteptat de optimiste.Trei sferturi din cei 900 au spus că Internetul are un efect pozitiv asupra inteligenţei umane. Două treimi dintre aceştia au susţinut chiar că cititul, scrisul şi în general capacitatea de înţelegere sunt îmbunătăţite datorită Internetului.De asemenea, majoritatea oamenilor de ştiinţă au contrazis ideea care se vehiculează de câţiva ani încoace, conform căreia navigarea pe Internet ne-ar scădea puterea de concentrare.O mică parte dintre cei întrebaţi au susţinut că uşurinţa cu care găsim răspunsuri pe Internet ne induce o anume "lene intelectuală" şi că în loc să gândim singuri, preferăm să căutăm răspunsul pe Internet. În altă ordine de idei, Google ne-ar cam face prosti.Concluziile oamenilor de ştiinţă pe acest subiect sunt cel puţin relative. Să luăm de exemplu afirmaţia conform căreia Internetul ajută la îmbunătăţirea scrisului. Să fie oare aşa? Nu cumva gramatica este călcată în picioare de majoritatea celor care scriu sau comentează pe Internet? De câte ori nu am rămas şocaţi de felul în care pot scrie unii din semenii noştri?În prezent, efectele pe care Internetul şi telefoanele mobile le au asupra utilizatorilor sunt subiecte extrem de controversate. Este însă prea devreme pentru a ne da seama de efectele secundare, eventual negative, ale acestora. Faptul că oamenii de ştiinţă susţin o idee, asta nu o face automat adevărată. Ne lipseşte deocamdată experienţa îndelungată a utilizării acestor tehnologii.
Buzz nu concureaza cu Twitter si Facebook
Google nu vrea razboi. Compania, prin vicepresedintele acesteia, Bradley Horowitz, a declarat ca Buzz nu este un rival pentru Facebook sau Twitter. Acesta vede Buzz ca o platforma pentru conversatii si spera ca alte servicii conexe vor fi disponibile mai tarziu. Google spune ca Buzz este o noua modalit modalitate de comunicare a unei nise.

Horowitz a mai explicat si ca Buzz merge mai departe decat modificarea statusului, ca la Twitter sau Facebook, oferind o implicare mai mare. „Nu este vorba doar de status sau de a informa lumea ca esti online. Este vorba de interactiuni in jurul unor topicuri de conversatie din Buzz”.Planurile Google se pare ca sunt de a crea o platforma pentru interactiuni sociale, bazata mai mult pe mesaje, Buzz urmand sa fie integrat in diverse servicii pe Internet.
Prima placa de baza cu ultimul model de chipset AMD vine de la Asus
Compania Asus nu se dezminte si iata ca nici nu a trecut multa vreme de la anuntul ofical facut de AMD prin care prezentau ultimul chipset produs de ei “890GX” ca ei l-au si implementat intr-un model de placa de baza care se remarca in primul rand printr-un pret foarte bun pentru un produs de ultima generatie.

M4A89GTD Pro/USB 3.0 a fost pusa deja in vanzare la un pret de aproximativ 138 de euro, si intre caracteristicile ei amintim sase porturi SATA 6Gb/s, suport pentru USB 3.0, iar chipsetul folosit ofera si video integrat prin modelul Radeon HD 4290 – compatibil DirectX 10.1.Acest model de placa are bineinteles si suficiente sloturi PCI Express pentru expandabilitate, si va putea fi cumparata in cateva saptamani imediat dupa expozitia de profil Cebit.
Cum va fi Internetul in 2020
Cine si-ar fi imaginat unde va ajunge YouTube? Sau cum se va dezvolta Google? Cine ar fi crezut evolutia uluitoare a paginilor personale, dezvoltarea blogurilor, nebunia retelelor sociale?Incercand sa vada cu 10 ani inainte, cercetatorii de la Pew Research Center's Internet & American Life Project si Imagining the Internet Center de la Elon University au discutat cu aproape 900 de experti din domeniu despre cum va fi Internetul in 2020.

Una dintre primele intrebari este, de altfel, dilema multora: Google ne face mai prosti? 76% dintre cei intervievati nu au fost de acord. Google ne face mult mai informati si, mai mult, permite accesul la informatii oricarei persoane.Unul dintre expertii intervievati a afirmat ca problema nu este Google, este ceea ce gasim cu ajutorul lui Google. In opinia lui, Google ofera si continut irelevant care nu provoaca inteligenta. Evident, cei mai multi considera insa ca Google ofera o diversitate de informatii care le permite sa isi raspunda la intrebari si sa exploreze lumea.La intrebarea daca Internetul ne va imbunatati abilitatile de a scrie, citi si a intelege informatia, 65% au raspuns ca sunt sanse clare ca Internetul sa joace un rol important in aceasta privinta. In acelasi timp, 32% dintre ei cred insa ca Internetul diminueaza aceste capacitati.In ceea ce priveste anonimatul corelat cu navigarea pe Internet, 41% sustin ca sistemul de identificare va fi mult mai drastic si mai formal si ca activitatea anonima va fi drastic redusa. 55% insa cred ca, desi sistemul de identificare va fi extins, vor predomina activitatile anonime in continuare.In ceea ce priveste inovatiile, gadgeturile si aplicatiile care vor provoca imagiatia, aproximativ 80% cred ca vor aparea brusc in urmatorii zece ani, fara semne de anticipare, asa cum cele mai multe au aparut pana acum. Doar 17% cred ca urmatorii zece ani nu ne vor surprinde cu invoatii care sa nu fie anuntate sau preconizate inca de pe acum.
Facebook detronează Yahoo!
Dacă vă întrebaţi de ce am decis să organizăm concursul cu camera foto pe Facebook, iată unul dintre posibilele răspunsuri: Facebook a ajuns al doilea site ca trafic din lume, după gigantul Google şi înaintea lui Yahoo!. În luna ianuarie, Facebook a atras aproape 134 de milioane de vizitatori unici, iar trend-ul este unul crescător. Statistica este valabilă pentru Statele Unite. Mark Zuckerberg, tânărul antreprenor care a conceput FaceBook are de ce să fie mândru. Pe lângă faimă, averea acumulată mulţumită acestei idei geniale numără peste 1 miliard de dolari.

Oferta Microsoft de la 1 martie: alege ce browser îţi place
Versiunea europeană de Windows 7 se va comercializa începând cu data de 1 martie şi ne va oferi posibilitatea să alegem browser-ul preferat. Restul versiunilor, după cum bine ştiţi, au Internet Explorer preinstalat.Cei care au Windows-ul deja instalat, fie că e vorba de XP, Vista sau 7, vor primi "noua ofertă" după un update automat sau manual. Ordinea afişării browser-elor în fereastră este aleatoare.Decizia de a introduce ecranul de selecţie a fost luată după ce Comisia Europeană a stabilit că Microsoft face practici anti-concurenţiale prin preinstalarea browser-ului propriu, fără a oferi alternative utilizatorilor.

Google a donat 2.000.000 de dolari pentru Wikipedia
Fundatia Wikimedia, care asigura functionarea enciclopediei colaborative online Wikipedia, a primit o donatie de doua milioane de dolari din partea Google, suma care ii va permite sa finanteze operatiunile curente si sa investeasca in infrastructuri tehnice.Suma donata de Google reprezinta un sfert din totalul de opt milioane de dolari primiti de Wikimedia in perioada noiembrie 2009 - ianuarie 2010, in cadrul celei mai recente campanii de strangere de fonduri. Campania este cea mai de succes de pana acum si are ca obiectiv sa acopere un buget de circa 9,4 milioane de dolari necesar pentru functionarea Wikipedia in perioada 2009-2010 .Wikimedia este o organizatie cu scop nelucrativ, cu sediul la San Francisco si care are numai 35 de angajati. Site-urile sale primesc peste 364 de milioane de vizitatori unici pe luna, ceea ce ii permite sa se claseze pe pozitia a cincea in topul celor mai vizitate pagini online din lume.Disponibila in 270 de limbi, Wikipedia, care nu publica niciun fel de continuturi publicitare, include peste 14 milioane de articole, din care 3,05 milioane in engleza, si este scrisa si editata de peste 100.000 de voluntari.

Donatia plaseaza Google in topul principalilor donatori ai Wikimedia, alaturi de donatiile facute de fundatia filantropica Alfred P. Sloan (trei milioane de dolari in 2008) si de fondatorul site-ului de licitatii online eBay, Pierre Omidyar (2 milioane de euro in 2009).
Anti-Google: Microsoft fuzioneaza cu Yahoo


Razboiul virtual poate incepe! Yahoo si Microsoft au acordul Comisiei Europene pentru fuzionarea motoarelor de cautare, intrand astfel in concurenta directa cu Google.Cu girul legiuitorilor americani si al celor europeni afacerea poate porni. Microsoft a semnat deja cu Yahoo un contract, in valoare de 44 de miliarde de dolari, prin care se prevede lansarea unui nou motor de cautare - BING - pe site-ul Yahoo.Dupa mai bine de un an de negocieri, europenii au decis ca afacerea celor doi colosi virtuali nu incalca legile concurentei. impreuna, Microsoft si Yahoo detin in acest moment doar 10% din piata motoarelor de cautare in Europa, in timp ce Google are 90%.
Silverstone HDDBOOST
Silverstone este un producator renumit de surse si carcase, produsele acestei companii facand parte din gama premium. Astazi compania uimeste lumea IT-ului printr-un produs care s-ar putea dovedi revolutionar pentru modul in care stocam si accesam datele. Ascensiunea rapida a SSD-urilor nu mai reprezinta un secret pentru nimeni, vitezele de scriere/citire, dar mai ales timpul de acces de care sunt capabile aceste dispozitive de stocare reprezentand probabil cea mai mare revolutie in acest domeniu de la aparitia hard-disk-urilor in format 3.5″. Din pacate, pretul per GB ramane momentan destul de ridicat, iar SSD-urile de mare capacitate sunt pe cat de rare pe atat de scumpe. Pe langa acest aspect, exista in continuare probleme legate de durata de viata / siguranta datelor, chiar daca producatorii lucreaza din greu pentru a remedia aceste probleme.In aceste conditii, ce ne facem cu nevoia tot mai acuta de spatiu de stocare, nevoie accentuata de rata de penetrare a conexiunilor internet de mare viteza, si prin urmare de cantitatea uriasa de materiale video, audio, sau foto care ne acapareaza incet, dar sigur, hard-disk-urile? Desigur, un SSD folosit pentru sistemul de operare si un HDD de minim 1TB pentru stocarea datelor reprezinta o solutie de succes in acest moment, din ce in ce mai multi utilizatori orientandu-se spre asemenea solutii. Cu toate acestea, desi vom simti un spor considerabil de performanta in utilizarea zilnica a PC-ului, lucrul cu cantitatile mari de date disponibile pe unitatea de stocare (HDD) se va desfasura cu aceeasi viteza ca si pana acum. Si dupa cum am vazut, noul standard S-ATA 3 nu aduce un spor considerabil de viteza pentru unitatile de stocare mecanice, deci nu de aici vine solutia.Ei bine, in asteptarea unor SSD-uri de 512GB / 1TB cu un pret/GB comparabil cu cel al HDD-urilor, cei de la Silverstone propun o solutie foarte interesanta prin combinarea avantajelor celor doua tehnologii. Astfel, Silverstone HDDBOOST este un dispozitv ce poate fi montat intr-un bay de 3.5″ al carcasei si care poate adaposti un SSD de 2.5″. Evident, nu acest aspect il face interesant, ci faptul ca permite realizarea unei conexiuni mai “speciale” intre HDD si SSD cu ajutorul unui controller Waremax Sata Link. Conexiunea realizata cu ajutorul acestui controller transforma SSD-ul intr-o memorie cache uriasa, in care datele sunt scrise inainte de a fi stocate pe HDD. In acest fel, intreg ansamblul SSD / HDDBOOST / HDD este privit de sistemul de operare ca o unitate de stocare unica, capacitatea acesteia fiind data de hard-disk-ul folosit, in timp ce o parte din viteza de scriere / citire a datelor este data de tipul SSD-ului folosit.

Desigur, ideea de a avea la dispozitie capacitatea de stocare a unui HDD si viteza unui SSD este absolut incantatoare pentru orice utilizator de PC, insa nu sunt absolut convins ca acest lucru este posibil pe deplin. Fac aceasta afirmatie deoarece unele probleme de natura tehnica nu sunt in perfecta concordanta cu ceea ce afirma oficialii Silverstone. Astfel, acestia se lauda cu un spor de viteza considerabil fata de un HDD clasic, dar si cu prelungirea capacitatii de viata a SSD-ului. Personal, nu vad cum putem obtine viteza unui SSD in momentul in care capacitatea acestuia de stocare este depasita iar datele sunt transferate pe HDD. Desigur, scrierea datelor pe unitatea de stocare SSD / HDDBOOST / HDD va beneficia de viteza SSD-ului, la fel si citirea datelor atat timp cat acestea mai sunt inca stocate pe SSD. Ce se intampla insa in momentul in care datele sunt stocate pe HDD? Viteza ansamblului de stocare va fi exact viteza acestuia. De asemenea, ce se intampla atunci cand datele sunt transferate de pe SSD pe HDD? Cum se realizeaza acest transfer si in ce moment al operatiunii de citire/scriere? Cum este prelungita durata de viata a SSD-ului, tinand cont ca acesta va fi utilizat mai intens pe post de memorie tampon intre HDD si sistemul de operare decat ar fi utilizat daca ar fi unica unitate de stocare in sistem? Cum se sincronizeaza datele in momentul initializarii sistemului de operare si cat dureaza aceasta operatiune? Aceste intrebari raman fara raspuns pana la aparitia primelor teste cu acest dispozitiv, si trebuie sa spun ca desi ideea este buna, nu sunt convins ca putem vorbi despre o implementare pe scara larga a acestei solutii pana cand intregul proces de functionare al acestui dispozitiv nu este inteles pe deplin. Mai mult decat atat, primele teste realizate in decursul acestei luni de un entuziast de pe forumul VR-Zone ne indica faptul ca timpul de acces nu este imbunatatit semnificativ, iar viteza de citire a datelor este foarte ridicata doar atunci cand acestea sunt stocate pe SSD, nu pe HDD.



Cu totii ne dorim sa beneficiem de avantajele aduse de SSD-uri pastrand in acelasi timp capacitatile de stocare uriase si preturile mici ale hard-disk-urilor actuale, insa solutia optima pentru a rezolva aceasta problema nu este in acest moment evidenta. Daca solutia celor de la Silverstone va fi sau nu un succes vom vedea in momentul primelor teste mai amanuntite precum si in urma feedback-ului oferit de primii utilizatori. HDDBOOST va fi disponibil incepand cu data de 19 Februarie pentru un pret recomandat de aproximativ 33 Euro, asa ca ma astept sa vedem primii utilizatori cat mai curand. Reducerea costurilor de fabricatie pentru SSD-uri, odata cu implementarea unor procese de fabricatie mai eficiente ar putea accelera rata de penetrare a SSD-urilor in randul consumatorilor odata cu ieftinirea acestor dispozitive. Pe de alta parte, nevoia acuta de spatiu de stocare, precum si obtinerea unor capacitati inimaginabile pentru HDD-uri in urma implementarii unor tehnologii de ultima generatie s-ar putea sa aiba ca efect prelungirea convietuirii pe piata a celor doua tipuri de unitati de stocare cu mult mai mult decat ne asteptam in acest moment. In aceste conditii, un dispozitiv precum HDDBOOST s-ar putea bucura de un succes urias, insa numai in conditiile rezolvarii eficiente a problemelor adreste putin mai sus.
Antivirus gratuit
Un antivirus gratuit este la fel de bun precum un antivirus comercial. Diferenta dintre un antivirus gratuit si un antivirus de plata consta in functii pe care unul le detine, iar celalalt nu. Aceste functii, din fericire, pot fi inlocuite cu aplicatii gratuite, foarte eficiente.Am scris acest articol pentru a explica ce anume trebuie sa faci pentru a proteja calculatorul cu ajutorul solutiilor gratuite, asa ca hai sa incepem.Prima data instalam un antivirus gratuit. Eu am capatat foarte multa incredere in AVG Free Antivirus, asa ca va recomand sa il folositi si voi in cazul in care nu detineti un astfel de program de securitate.

Dupa instalarea antivirusului, pentru a proteja calculatorul de Spyware, folosim un program in care avem incredere. Eu personal folosesc Spybot – Search & Destroy si sunt foarte multumit de eficienta acestuia. Pentru a descarca acest program, vizitati pagina oficiala a acestuia. Click Aici.

Si pentru a proteja calculatorul de atacurile provenite din retea sau internet, apelam la un expert. Si ce firewall gratuit mai bun decat ZoneAlarm cunosti?!? Pentru mai multe detalii despre ZoneAlarm Free Firewall, Click aici.
Microsoft va... socializa in noul Outlook


Microsoft a anuntat ca va introduce elemente specifice retelelor de socializare in urmatoarea versiune a programului de mesagerie Outlook, care va fi integrat in suita de aplicatii profesionale Office ce va fi lansata anul acesta.Pe de alta parte, noutatile din reteaua de socializare profesionala LinkedIn erau deja accesibile, miercuri, pe pagina experimentala www.linkedin.com/outlook .Pana la momentul lansarii noii versiuni de Outlook, Microsoft intentioneaza sa integreze si retelele Facebook si MySpace in cadrul acestui serviciu, potrivit lui Dev Balasubramanian, responsabil Outlook Office.Anuntul Microsoft are loc la o saptamana dupa lansarea Google Buzz, element de retea sociala creat de gigantul internet si care este ancorat in reteaua de mesagerie Gmail.
AMD Opteron cu 12 nuclee
De ceva vreme incoace s-au auzit zvonuri legate de un “iminent” procesor de la AMD, din seria Opteron (destinata serverelor) care are nu mai putin de 12 nuclee de procesare, insa nimic oficial pana in prezent.Iata ca un comerciant a hotarat ca nu mai e cazul sa astepte vreo lansare oficiala din partea firmei producatoare si a inceput sa comercializeze aceste procesoare cu putin inainte de data urmarita de catre AMD – in cursul primului trimestru al acestu an.Denumit si Magny Cours, acest procesor este construit in procesul tehnologic de 45nm si integreaza arhitectura Direct Connect 2.0, are de doua ori mai multe canale de memorie si insasi viteza de lucru cu aceasta este marita fata de modele actuale.

Deocamdata pe site-urile de profil, aceste procesoare se comercializeaza la set de patru bucati contra sumei de 7700 de dolari americani… nu ne mai ramane decat sa aflam pretul oficial care urmeaza sa fie publicat.
Antivirus hardware de la Kaspersky
Kaspersky se laudă că tocmai au primit un brevet de invenţie în Statele Unite pentru o soluţie antivirus de tip hardware. Cu alte cuvinte, curăţarea HDD-ului de viruşi nu se mai face cu o aplicaţie din sistemul de operare, ci cu un dispozitiv fizic, integrat în PC. Compania rusească a ajuns la acest concept în dorinţa de-a oferi modalităţi mai eficiente de luptă împotriva rootkit-urilor şi a viruşilor de tip troian. Un dispozitiv care lucrează la nivel hardware ar putea detecta mai uşor o breşă de securitate decât o aplicaţie din sistemul de operare. Conform brevetului, antivirusul hardware ar fi amplasat undeva pe traseul dintre HDD şi placa de bază şi va fi dotat cu CPU şi memorie proprie.

Din păcate, în acest brevet nu este inclusă o modalitate de actualizare a bazei de date prin conectare directă la Internet, dispozitivul fiind dependent de o aplicaţie instalată în sistemul de operare. În plus, un antivirus hardware nu va putea monitoriza conexiunea la reţea, o facilitate necesară şi oferită de aproape toate soluţiile software actuale. Mai trebuie să mai aşteptăm pentru a vedea dacă cei de la Kaspersky chiar vor construi un dispozitiv bazat pe brevetul proaspăt câştigat.
Opt ecrane ca să zbori cu Google
Uneori opt ecrane sunt mai bune decât unul singur – citeam luna trecută pe blogul echipei Google ce se ocupă de hărţi şi de programul Google Earth. Aşa după cum ar trebui să ştiţi deja, Google permite angajaţilor să investească 20% din timpul lor de lucru în proiecte în afara fişei postului… să fie creativi, să lucreze la ce vor ei şi care ar putea îmbunătăţi produse existente. Unii s-au gândit să ia opt ecrane şi să le pună, sincronizate, unul lângă altul, pentru a crea un fel de panoramă, pe care să “ruleze” Google Earth.Cei de la Mashable au reuşit să vadă astăzi în acţiune acest proiect descris doar în cuvinte luna trecută, iar clipul îl vedeţi şi Dvs mai sus. Acum să ne închipuim că Google Street View a acoperit cele mai multe dintre oraşele mari ale lumii, că redarea în 3D este terminată din nou cel puţin pentru numele mari de pe glob… şi că zburăm. Ba chiar şi plonjăm sub apă! Oare orele de geografie se vor desfăşura cu astfel de instrumente în viitor? Copiii vor putea să vadă în câteva clipe unde pe glob e un oraş, cum arată nu ştiu care deşert, sau să meargă pe cursul unui fluviu? În gări şi aeroporturi vom avea astfel de ecrane ce ne vor permite să vedem virtual locaţia unde trebuie să ne deplasăm mai apoi fizic? Şi poate ne va permite să facem turul Pământului, ca Superman, ori poate chiar să navigăm prin spaţiu?
Computerul de dimensiunea unui telefon mobil in 2010
Intel si Nokia isi unifica binecunoscutele lor platforme software Moblin si Maemo. Aceasta initiativa va crea o platforma unificata bazata pe Linux, ce va rula pe numeroase platforme hardware dintr-o gama larga de dispozitive de calcul, incluzand computere mobile de dimensiunea unui buzunar, netbook-uri, tablet PC-uri, telefoane media, sisteme de tip connected TV si in-vehicle infotainment.

Denumita MeeGo, platforma software deschisa va accelera inovatia din industrie si timpul de lansare pe piata, pentru generarea cat mai multor aplicatii si servicii bazate pe Internet, precum si a unor experiente de utilizare extraordinare. Se estimeaza ca primele dispozitive bazate pe MeeGo, create de Nokia si alti producatori, vor fi lansate pana la sfarsitul acestui an.Anuntul de astazi intareste relatia dintre Nokia si Intel si extinde vasta colaborare strategica stabilita de cele doua companii in iunie 2009. Intel si Nokia invita acum comunitatile globale din jurul platformelor Maemo and Moblin, precum si companiile din industriile de comunicatii si computing, sa adere la MeeGo.MeeGo combina cele mai bune caracteristici ale Maemo si Moblin, pentru a crea o platforma deschisa pentru numeroase arhitecturi de procesor. MeeGo extinde capabilitatile de baza ale sistemului de operare Moblin si suportul pentru o gama larga de dispozitive si experiente ale utilizatorilor, concomitent cu avantul platformei Maemo in industria mobila si cu adoptarea la scara larga a aplicatiilor Qt si UI Framework de catre dezvoltatorii de software.MeeGo unifica de asemenea ecosistemele de aplicatii si comunitatile open source ale Maemo si Moblin, bine definite la nivel international. Pentru dezvoltatori, MeeGo extinde registrul de segmente de dispozitive-tinta pentru aplicatiile lor. Folosind Qt pentru dezvoltarea de aplicatii, ei le pot scrie o singura data si implementa pe MeeGo sau alte platforme, cum ar fi Symbian.Ovi Store va fi canalul de promovare a aplicatiilor si continutului pentru toate dispozitivele Nokia, incluzandu-le pe cele bazate pe MeeGo si Symbian, in timp ce Forum Nokia va oferi sprijin dezvoltatorilor pe toate dispozitivele cu platforma Nokia. Intel AppUpSM Center va reprezenta calea de lansare pe piata a dispozitivelor MeeGo bazate pe tehnologie Intel, realizate de alti producatori, in timp ce Intel Atom Developer Program va oferi suport pentru a stimula un nou val de aplicatii din numeroase categorii.Platforma software MeeGo, care va rula pe dispozitive de inalta performanta, va oferi o gama de experiente de internet, computing si comunicatii cu grafica vizuala bogata, capabilitati de multitasking si multimedia si cea mai buna performanta a aplicatiilor. Intrucat MeeGo ruleaza pe mai multe tipuri de dispozitive, utilizatorii putandu-si pastra aplicatiile preferate atunci cand schimba terminalul, nefiind obligati sa se limiteze la un anume tip de dispozitiv sau producator.
Google Buzz a fost reproiectat
Todd Jackson, product manager pentru Google Buzz, a anuntat ca se va renuta la functie care oferea utilizatorilor un cerc de prieteni, dupa analizarea celor mai frecvente email-uri si a contactelor din Gmail.Functia introdusa de Google, in Buzz, a fost intens criticata pentru ca oferea detalii despre preferintele utilizatorilor. Multi nu doreau ca o parte din contactele caror le trimiteau email-uri cu privire la serviciu, sa fie inclusi in cercul social de prieteni, fiind considerata o incalcare a intimitatii.

„Ne-am dat seama repede ca nu a iesit cum trebuie”, a declarat Jackson. „Ne cerem scuze pentru problemele pe care le-am generat si incercam continuu sa imbunatatim serviciul pe baza feedback-ului”. Buzz va sugera acum doar persoanele pe care veti vrea sa le includeti in lista de prieteni.Site-ul a mai fost criticat pentru ca forta userii sa intre direct in Buzz, dar acum compania a anuntat ca va adauga un tab pentru a facilita accesul la noul serviciu. Buzz nu se va mai conecta automat la albumul de Picasa si la Google Reader, a mai adaugat un reprezentant al companiei.

Generat în 0.226 secunde.