Țară de politicieni, dom’le

Aseară am avut un coșmar. Se făcea că peste tot în Moldova dădeai peste politicieni. Tineri, bătrâni, proști, mediocri, acceptabili(că buni nu prea există), dar peste tot te împiedicai de ei. Servisem vreo 3 beri înainte, iar necesitățile fiziologice nu-mi dădeau pace. Fug într-un veceu, dar și acolo necaz – politicieni peste tot dom’le. Nemaiputând să rezist, am făcut-o direct pe unul. Un pipi așa lung, ca după 3 beri. Ca n-aveai unde arunca un ac de atâția politicieni moldoveni. Să vă spun cine e politicianul pe care am făcut pipi? Nu, nu vă zic, că acuș se supără. Nu mai zic de lingăii de serviciu, ce se vor repezi la secțiunea comentarii și vor arunca tot felul de pătlăgele împuțite.

Iar azi mi-am frământat toată ziua creierul pentru deslușirea visului. Mă gândeam să merg și pe la astrologi, prezicătoare sau chiar la popa, dar mi-am adus că-s politizați și ăștia până-n măduva ciolanelor și-am zis să renunț.

Răspunsul mi-a parvenit însă în paginile „celui mai tare” ziar de pe tărâmuri moldave, „Timpul”. Azi, pe ultima pagină erau laureații galei „Satiricus”. Cu câteva zile în urmă, tot în paginile celebrei gazete, erau laureații galei „Timpul”. Gale peste gale dom’le! C-așai moldoveanul, petrecăreț sadea.

Arunc eu o privire,două peste articolele cu pricina și pe loc îmi vine o revelație. Am înțeles de unde vin coșmarurile – de la gale. Adică gala ca gala, laureații îs buba, frate. Citesc un nume, doua, trei, 7, 11, 15... Mă uit în pod, apoi în ziar, iar încep a citi – iar numai politicieni. Îmi amintesc că aseară privii „10 pentru România”. Ei bine, deși nu merită comparație superba gală a celor de la București cu ce se întâmplă la noi, totuși problema nu e la nivel organizatoric, ci la cui dai premiile. Aseară, doi politicieni au luat premii: Băse că e Băse, și Deaconescu, pentru că e o legendă. În rest, au fost premiați oameni de valoare: sportivi, ziariști afaceriști, companii, actori, muzicieni etc. La noi, însă, numa’ politicieni frate. Cel mai curajos e ăla, cel mai bengos e celălalt, cea mai tare e aia, cel mai ... e X, cel mai ... e Y. Politicieni și gata!

Abia pe la urmă, când toți se plictisesc, poate și pe la Chișinău să apară și vreun amărât de actor sau publicist, da ăla își ia și el o foaie A4, iar pe paginile ziarului nici măcar nu e nominalizat. În schimb politicienii, frate, poze mari, zâmbete, vestimentație ultimul răcnet, aplauze isterice, prezentări lacrimogene... Ți se face scârbă!

Acum mă întreb și eu ca un naiv ce sunt, dacă avem noi oameni cu adevărat de valoare ce merită apreciați la aceste gale? Avem noi un sportiv de renume mondial? Poate chiar cunoscuți în toată lumea nu’s, dar tot mai e câte un amărât de medaliat pe la europene. Afaceriști cinstiți și de succes? Poate nu e cea mai fericită combinație, dar dacă nu’s și cinstiți și de succes, să-l aducem pe Stati, că e de succes sau pe nea Vasile Pârloagă, care crește și el 3 vite și 7 porci pe la Crăcănații de Sus, că e cinstit. Cred că sunt și oameni care cântă bine, avem și actori care nu se fac de râs. Da’ nu e frate loc de ei, noi îi avem pe Lupu, Ghimpu, Filat, Tănase, Diacov, Urechean, Untilă, Cernei, Chirtoacă, Focșa, Fusu, Hadîrcă, Palihovici... Dacă scriu mai departe numele tuturor laureaților îmi mai ia vreo 10 minute, așa că mă opresc. Citiți gazeta „Timpul” de astăzi sau cea de vineri și-o să vedeți toți oamenii de valoare moldavi, politicieni cap-coadă.

Îmi amintesc cum ieri, cineva de la „10 pentru România” spunea că dacă ar România avea politicieni la fel de buni precum sportivii(datorită numărului mare de sportivi laureați), atunci ar fi cea mai puternică țară din Europa. Acuma ce comparație să facem noi la galele noastre? Că dacă numai politicienii îs laureați, înseamnă că în politică suntem cei mai tari, deci dac-om avea sportivi la fel de valoroși precum politicienii, reiese că am fi pe primul loc în clasamentul pe medalii de la olimpiadă? E pe dracu’!

Trăim în Moldova, adică într-un mare, mare căcat!


Sursa
2009-12-22 21:27:29Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

20:01:19Mi-a ieșit un slalom impresionant pe pasaj și bulevard —» .:EU:.
13:10:00How Yarnnakarn Ceramics Uses WordPress.com to Expand Their Business —» Adăpostul gîndurilor nerevendicate | If I enjoy the hatred of life, I do not hate life, I enjoy i
09:48:46atenție, atenție: portalu s-o deschis —» Portalu
04:55:03UN CELEBRU POET CIUVAȘ - GHENNADI AYGHI. ESEU PLUS POEME —» Leo Butnaru
17:15:00Top 6 alimente care conține substanțe cancerogene. —» Blog de Cultura
16:59:00Care este diferența dintre un psiholog, psihoterapeut și un psihiatru? —» Blog de Cultura
16:56:37Mega Protestul de astăzi al profesorilor în București —» Curaj.TV | Media alternativă
15:00:00Concept to Creation: Custom Theme Designs Just Got Easier —» ada rosu
14:54:29Romanul „Montana” de Alexandru Popescu în continuă discuție —» BiblioCity
09:39:11Tutunul și impactul asupra performanței școlare și profesionale —» BiblioCity
15:31:25Zilele Onisifor Ghibu la Biblioteca „Onisifor Ghibu” —» BiblioCity
13:57:00DIN COSMOGRAME —» Leo Butnaru
06:47:32DIN LITERATURA VECINILOR —» Leo Butnaru
21:00:04Au băut nişte ofiţeri în unitate, se poate?! —» Curaj.TV | Media alternativă
11:43:43A luat foc un clopot de gunoi lîngă Gara de Nord —» Curaj.TV | Media alternativă
11:41:12Mașină de poliție pe trotuar, cu motorul pornit —» Curaj.TV | Media alternativă
05:12:17UN ALT POET AL MODERNITĂȚII FRANCEZE —» Leo Butnaru
14:45:06Happy 20th Anniversary, WordPress! We Wouldn’t Be Here Without You  —» Adăpostul gîndurilor nerevendicate | If I enjoy the hatred of life, I do not hate life, I enjoy i
12:00:26Cele mai bune teze de doctorat din Republica Moldova în anul 2022 —» Gheorghe Cuciureanu
05:35:51DIN POEZIA FRANCEZĂ CONTEMPORANĂ —» Leo Butnaru
19:16:18Povesti care inspiră: Cristina Tănase de la Salvati copiii —» Curaj.TV | Media alternativă
16:21:57Activitatea: Ce este un plan de faceri? în imagini —» Centrul Comunitar Instruire, Acces Informaţie Călăraşi
12:33:29UN POEM, UN POET/ UN POEMA, UN POETA (Antologie de poezie bilingvă spaniolă-română*) —» Andrei LANGA. Blogul personal
09:06:55PAS se aruncă din nou „curajos” în urma trenului. Au așteptat să treacă „ziua victoriei” și s-au apucat s-o anuleze  —» Nicolae Federiuc
07:35:23ÎN MEMORIA LUI ALEXANDRU COSMESCU: „CU TOT CE-A FOST ODATĂ EL” —» Andrei LANGA. Blogul personal