253954 cazuri COVID-19 în Moldova
2889 – cazuri active
245031 – cazuri vindecate
6034 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 18 mai 2021 ora 17:20


Minuni în politica de la Chisinău…„stick and carrot”


Am avut parte de cîteva zile minunate pentru politica ţării noastre…În timp ce Partidul Comunist se destramă puţin cîte puţin altă minune se întîmplă pe extern.Vorbesc despre solicitarea lansată de vicepremierul Victor Osipov prin care cere anularea condiţionată a interdicţiei de circulaţie în spaţiul european pentru liderii de la Tiraspol.

De ce Chisinaul face asta?

Chisinaul spera sa determine astfel partea transnistreana sa revina la masa de negocieri.”Această iniţiativă a Chişinăului ar trebui să ne ajute să găsim soluţii la multe probleme existente. Este o posibilitate de a demonstra o abordare pozitiva în contextul politicilor pe care noi incercăm să le aplicăm, pentru a mişca din loc reglementarea transnistreană”, a declarat vicepremierul moldovean, Victor Osipov.

Ce spun cei de la tiraspol?

“Noi suntem sceptici în privinţa reuşitei unei astfel de strategii, dar sesizăm o anumita logica in gestul Chisinaului.”

Ce spun experţii?

Expertul,în problema transnistriană,Oazu Antoi a declarat pentru Unimedia că negocierile cu liderul separatist de la tiraspol,Igor Smirnov, sunt inutile.„Rusia este perfect conştientă de faptul că dacă Ucraina doreşte – regimul de la Tiraspol dispare timp de o săptămână”. Pentru aceasta, spune Nantoi, trebuia să se aplice exact inversul gestului mărinimos al Chişinăului de a le permite liderilor transnistreni să circule liber în Europa. „Foarte simplu: Ucraina se asociază la interdicţia de circulaţie introdusă de UE şi SUA pentru un grup de persoane de la Tiraspol. Şi gata! Igor Smirnov nu poate pleca nicăieri, deoarece el circulă la Moscova împreună cu Evghenii Şevciuk şi toată gaşca, care acum se ceartă în intre ei, prin Odesa”

Ce cred eu?

Eu cred că acum Chisinăul trebuie să scoata în lumină faptul că are o putere externă mai mare decît Traspolul, ba mai mult trebuie să arăte Tiraspolului că ei au nevoie de Chisinău pentru a-şi rezolva poblemele esenţiale (cel puţin),care evident că se vor rezolva atunci cînd UE sau S.U.A. o să decidă.

Cum să obţină Chisinăul acest rezultat?combinînd aceste două strategii despre care să vorbit mai sus.Cred că gestul Chisinăului este absolut corect,acest gest presupune o încercare de a rezolva aceste probleme prin soluţii cu efect pozitiv pentru populaţia transnistrană,acest gest este un pas în întîmpinare pe care Chisinăul îl face cu speranţa că Tiraspolul va recţiona cu aceeaşi monedă.Constat că oficialii de la Bruxelles nu au reaţionat,deocamdată, la această iniţiativă dar dacă Uniunea Europeană va da curs solicitării autorităţilor Republicii Moldova, partea transnistreană va avea la dispoziţie 6 luni ca să demonstreze progrese în eliminarea unor probleme stringente, inclusiv, a celor care au motivat sancţiunile aplicate de Consiliul UE. Vorbesc de reluarea negocierilor politice, progresul în soluţionarea problemelor şcolilor moldoveneşti cu predare în baza grafiei latine din stanga Nistrului şi eliminarea obstacolelor din calea liberei circulatii a oficialilor, diplomaţilor, dar şi a oamenilor simpli.Dar ce facem dacă UE suspendează interdicţia dar cei de la Tiraspol nu reacţianează?Cred că anume aici trebuie pusă în aplicare a 2-a metodă,adică una exact inversă acesteea.După părerea mea atunci Chisinăul ar trebui să ceară de la UE impunerea unor interdicţii mult mai dure,astfel din nou arătînd Tiraspolului că are nevoie de Chisinău. O asemenea abordare dură ar fi mult mai motivată atunci,după eşurea acestei încercări.


Posted in Reflectări Tagged: Integritate, Tiraspol

Sursa
2009-12-19 17:42:40Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

14:19:47Mihail Ciachir - apostolul limbii tipărite (160 ani de la naștere) —» BiblioCity
10:16:03De-ale mele. Ce mai facem şi de ce tacem —» Blog de călătorii
17:02:22In Solidarity with the people of Palestine- Israel’s violence gives Palestinians the right to defend themselves —» ajna-blogging-press
14:59:00Activistă civică de la firul ierbii, mamă cu 5 copii (ru) —» Curaj.TV | Media alternativă
14:55:00Despre unchiul care i-a dat numele, apoi a fost deportat —» Curaj.TV | Media alternativă
14:18:38Dezbatere electorală la Microfonul Liber —» Curaj.TV | Media alternativă
18:30:54🚔Un echipaj de Poliție a lovit un TAXI care circula regulamentar —» Curaj.TV | Media alternativă
18:24:12Geană și activistul au găsit evaziune fiscală, minciună și mult tupeu la Broscăuți —» Curaj.TV | Media alternativă
17:57:00Comentez aleea pietonală ”modernă” de la Ciocana —» Curaj.TV | Media alternativă
17:53:05Ucraina în limba română: Despre ultimul sondaj al centrului Razumkov —» Curaj.TV | Media alternativă
17:12:22În adâncuri liniştite —» Nori
06:53:00страшный волк —» непутЁвые заметки
03:52:36Mărăciniș" —» Andrei LANGA. Blogul personal
17:49:54Un bugetar din primărie alertează poliția la 112 pentru că e filmat —» Curaj.TV | Media alternativă
10:26:3715 mai – Ziua Internațională a Familiei —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
09:56:08Morții noștri cei frumoși… —» Andrei LANGA. Blogul personal
05:57:28Înscrierea online în CLASA a V-a, anul de studii 2021 -2022 —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
05:09:22UN NOVATOR ÎN POEZIA AMERICANĂ —» Leo Butnaru
21:23:00Geană a fost atacat la Mizil de faţă cu poliţia —» Curaj.TV | Media alternativă
20:25:32Să-l păstrăm pe Dumnezeu în conștiința noastră —» Moldova Creștină
20:22:00E tensionat prin centrul Kishingtonului – SmartCity —» Curaj.TV | Media alternativă
16:50:46©️ Tu —» Licurici de suflet
11:38:31„Discursul teatral” de la antichitate până la regia și măiestria artistică a lui Mihai Volontir —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
10:53:35Prin dezbateri spre eficiența energetică —» Centrul Comunitar Instruire, Acces Informaţie Călăraşi
10:14:43ION CREANGĂ NU A VRUT SĂ RĂMÂNĂ LA OTOMANI... —» Leo Butnaru