Minuni în politica de la Chisinău…„stick and carrot”


Am avut parte de cîteva zile minunate pentru politica ţării noastre…În timp ce Partidul Comunist se destramă puţin cîte puţin altă minune se întîmplă pe extern.Vorbesc despre solicitarea lansată de vicepremierul Victor Osipov prin care cere anularea condiţionată a interdicţiei de circulaţie în spaţiul european pentru liderii de la Tiraspol.

De ce Chisinaul face asta?

Chisinaul spera sa determine astfel partea transnistreana sa revina la masa de negocieri.”Această iniţiativă a Chişinăului ar trebui să ne ajute să găsim soluţii la multe probleme existente. Este o posibilitate de a demonstra o abordare pozitiva în contextul politicilor pe care noi incercăm să le aplicăm, pentru a mişca din loc reglementarea transnistreană”, a declarat vicepremierul moldovean, Victor Osipov.

Ce spun cei de la tiraspol?

“Noi suntem sceptici în privinţa reuşitei unei astfel de strategii, dar sesizăm o anumita logica in gestul Chisinaului.”

Ce spun experţii?

Expertul,în problema transnistriană,Oazu Antoi a declarat pentru Unimedia că negocierile cu liderul separatist de la tiraspol,Igor Smirnov, sunt inutile.„Rusia este perfect conştientă de faptul că dacă Ucraina doreşte – regimul de la Tiraspol dispare timp de o săptămână”. Pentru aceasta, spune Nantoi, trebuia să se aplice exact inversul gestului mărinimos al Chişinăului de a le permite liderilor transnistreni să circule liber în Europa. „Foarte simplu: Ucraina se asociază la interdicţia de circulaţie introdusă de UE şi SUA pentru un grup de persoane de la Tiraspol. Şi gata! Igor Smirnov nu poate pleca nicăieri, deoarece el circulă la Moscova împreună cu Evghenii Şevciuk şi toată gaşca, care acum se ceartă în intre ei, prin Odesa”

Ce cred eu?

Eu cred că acum Chisinăul trebuie să scoata în lumină faptul că are o putere externă mai mare decît Traspolul, ba mai mult trebuie să arăte Tiraspolului că ei au nevoie de Chisinău pentru a-şi rezolva poblemele esenţiale (cel puţin),care evident că se vor rezolva atunci cînd UE sau S.U.A. o să decidă.

Cum să obţină Chisinăul acest rezultat?combinînd aceste două strategii despre care să vorbit mai sus.Cred că gestul Chisinăului este absolut corect,acest gest presupune o încercare de a rezolva aceste probleme prin soluţii cu efect pozitiv pentru populaţia transnistrană,acest gest este un pas în întîmpinare pe care Chisinăul îl face cu speranţa că Tiraspolul va recţiona cu aceeaşi monedă.Constat că oficialii de la Bruxelles nu au reaţionat,deocamdată, la această iniţiativă dar dacă Uniunea Europeană va da curs solicitării autorităţilor Republicii Moldova, partea transnistreană va avea la dispoziţie 6 luni ca să demonstreze progrese în eliminarea unor probleme stringente, inclusiv, a celor care au motivat sancţiunile aplicate de Consiliul UE. Vorbesc de reluarea negocierilor politice, progresul în soluţionarea problemelor şcolilor moldoveneşti cu predare în baza grafiei latine din stanga Nistrului şi eliminarea obstacolelor din calea liberei circulatii a oficialilor, diplomaţilor, dar şi a oamenilor simpli.Dar ce facem dacă UE suspendează interdicţia dar cei de la Tiraspol nu reacţianează?Cred că anume aici trebuie pusă în aplicare a 2-a metodă,adică una exact inversă acesteea.După părerea mea atunci Chisinăul ar trebui să ceară de la UE impunerea unor interdicţii mult mai dure,astfel din nou arătînd Tiraspolului că are nevoie de Chisinău. O asemenea abordare dură ar fi mult mai motivată atunci,după eşurea acestei încercări.


Posted in Reflectări Tagged: Integritate, Tiraspol

Sursa
2009-12-19 17:42:40Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

07:45:46Măcelarul din Lunca Prutului – fantoma emblematică a Maiei Sandu sau de ce pe „vremuri bune” lucrurile niciodată nu sunt așa cum par a fi?! —» Sergiu Mocanu
23:46:34Triangle of Sadness —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
12:59:10La Radio Guerrilla cu Mitoș Micleușanu —» .:EU:.
10:15:29YES-EU. CEVA ESENȚIAL... —» Leo Butnaru
10:30:40DIN POEZIA FRANCEZĂ CONTEMPORANĂ —» Leo Butnaru
10:08:23Berliner: gest de solidaritate pentru vinurile moldovenești —» Fine Wine
21:29:07Poliția locală acționează pe alocuri, dar intens —» Curaj.TV | Media alternativă
21:25:29Inspectorul Felix se agită cînd e inspectat —» Curaj.TV | Media alternativă
09:25:46ИНФОРМАЦИОННО ПИСМО —» Biblioteca Hristo Botev
19:45:58True, Biblical Friendship —» Erik and Elena Brewer's Weblog
19:13:58Mai Departe cu Viorica Tătaru – Pe front în Ucraina, Propaganda de război, Transnistria —» Curaj.TV | Media alternativă
19:11:51Pericole la zebra de la parcul Bazilescu, Bucureștii Noi —» Curaj.TV | Media alternativă
18:26:54DIN POEZIA FRANCEZĂ CONTEMPORANĂ —» Leo Butnaru
15:23:47What’s New on WordPress.com: Tools to Make Designing Your Site Easier Than Ever —» Misterioz
14:50:26Program_Campania Naţională ,,Citim cu voce tare împreună” ediţia anului 2023 —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
14:44:06Anunţ - Poster_Campania Naţională ,,Citim cu voce tare împreună” ediţia anului 2023 —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
14:35:47Lectura — hrană nobilă pentru suflet —» Biblioteca Hristo Botev
14:31:1227 Ianuarie - Ziua Comemorării Victimelor Holocaustului. —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
10:15:03Pericol mortal in pasajul de la Guvern pe motiv de neglijență —» Curaj.TV | Media alternativă
04:57:00De ce familia mea nu consumă carnea de pui din comerț, laptele cu termen mare de valabilitate și marmelada —» Sunt MAMĂ!
21:27:45„Amintiri din trecutul Terrei” de Liu Cixin – o părere sinceră despre cărți (fără spoilere) —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
18:42:59Citit în ianuarie: „Oameni sărmani” de F.M. Dostoievski —» Sunt MAMĂ!
18:04:44UN POET RUS CÂNDVA EXPULZAT DIN ROMÂNIA —» Leo Butnaru
14:52:14Haiku (trad. în spaniolă) —» Andrei LANGA. Blogul personal
14:43:17CEREȚI vs. CERE-ȚI – când punem cratima? —» Moldova Creștină