De ziua poliţiei moldave


Am protestat azi cu organizaţia Hyde Park împotriva abuzurilor poliţieneşti nepenalizate până în prezent, deşi au trecut ani buni de când semnalăm nereguli şi grave abateri în activitatea organelor de forţă, care ne-au hăituit fără încetare pe toată perioda guvernării comuniste îndeplinind comenzi politice. Totuşi, deşi guvernarea s-a schimbat, personajele sinistre şi hăituitoare din comisariatele MAI şi-au păstrat funcţiile, iar alţii chiar au fost avansaţi. Unul din ei este Serghei Cociorvă, care a fost avansat în funcţia de comisar al or. Chişinău, deşi societatea civilă îl acuză de implicare în represiunea revoltei din 7 aprilie. A aprobat şi maltratarea participanţilor la proteste, în speţă a lui Anatol Mătăsaru care a declarat că a fost bătut şi ameninţat de proaspătul avansat, a făcut propagandă electorală în favoarea comuniştilor într-o funcţie care nu-i permitea partizanatul politic şi încă multe alte nelegiuiri care i s-au trecut cu vederea.

Aş mai aminti  în acest context şi de percheziţia ilegală din 9 aprilie curent, când poliţiştii au descins în sediul Hyde Park fără vreun temei legal, au sechestrat practic tot patrimoniul organizaţiei pe care nici acum nu l-au returnat în întregime.

În ultimii ani, au fost sistate numeroase acţiuni de protest ale ACI Hyde Park, iar unor membri li s-au fabricat dosare penale, în special lui Ghenadie Brega, care abia acum o lună a fost scos de sub urmărire penală, hăituit în diverse procese,  legate evident cu aţă albă, în care grotescul poliţienesc a căpătat dimensiuni ubuesciene.

Cu părere de rău, noua guvernare n-a făcut mare lucru în vederea remedierii situaţiei, penalizării vinovaţilor perpetuând astfel starea de lucruri instituită de guvernarea comunistă. Mulţi dintre tinerii care s-au ales cu dosare penale după evenimentele din aprilie continuă să fie şantajaţi riscând să se pomenească oricând după gratii, iar torţionarii, după cum spuneam şi mai sus, şi-au păstrat funcţiile sau chiar au fost avansaţi.

Ceva s-a schimbat totuşi. N-am fost arestaţi şi închişi în unul din comisariatele de poliţie, de regulă Buiucani, de unde am fi fost transmişi judecătorului de instrucţie abia  peste câteva zile, pentru că în week-end instanţele de judecată nu sunt deschise, iar judecătorul de instrucţie ne-ar fi declarat vinovaţi, ca până la urmă dosarul să ajungă la CEDO, unde ni se dădea câştig de cauză. Azi nu ne-au mai hărţuit, n-am mai simţit în ceafă respiraţia poliţiştilor în civil gata oricând să ne înşface la ordinul superiorilor. E o mică schimbare în bine, dar insuficientă totuşi.


Sursa
2009-12-18 16:15:15Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

07:45:46Măcelarul din Lunca Prutului – fantoma emblematică a Maiei Sandu sau de ce pe „vremuri bune” lucrurile niciodată nu sunt așa cum par a fi?! —» Sergiu Mocanu
23:46:34Triangle of Sadness —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
12:59:10La Radio Guerrilla cu Mitoș Micleușanu —» .:EU:.
10:15:29YES-EU. CEVA ESENȚIAL... —» Leo Butnaru
10:30:40DIN POEZIA FRANCEZĂ CONTEMPORANĂ —» Leo Butnaru
10:08:23Berliner: gest de solidaritate pentru vinurile moldovenești —» Fine Wine
21:29:07Poliția locală acționează pe alocuri, dar intens —» Curaj.TV | Media alternativă
21:25:29Inspectorul Felix se agită cînd e inspectat —» Curaj.TV | Media alternativă
09:25:46ИНФОРМАЦИОННО ПИСМО —» Biblioteca Hristo Botev
19:45:58True, Biblical Friendship —» Erik and Elena Brewer's Weblog
19:13:58Mai Departe cu Viorica Tătaru – Pe front în Ucraina, Propaganda de război, Transnistria —» Curaj.TV | Media alternativă
19:11:51Pericole la zebra de la parcul Bazilescu, Bucureștii Noi —» Curaj.TV | Media alternativă
18:26:54DIN POEZIA FRANCEZĂ CONTEMPORANĂ —» Leo Butnaru
15:23:47What’s New on WordPress.com: Tools to Make Designing Your Site Easier Than Ever —» Misterioz
14:50:26Program_Campania Naţională ,,Citim cu voce tare împreună” ediţia anului 2023 —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
14:44:06Anunţ - Poster_Campania Naţională ,,Citim cu voce tare împreună” ediţia anului 2023 —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
14:35:47Lectura — hrană nobilă pentru suflet —» Biblioteca Hristo Botev
14:31:1227 Ianuarie - Ziua Comemorării Victimelor Holocaustului. —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
10:15:03Pericol mortal in pasajul de la Guvern pe motiv de neglijență —» Curaj.TV | Media alternativă
04:57:00De ce familia mea nu consumă carnea de pui din comerț, laptele cu termen mare de valabilitate și marmelada —» Sunt MAMĂ!
21:27:45„Amintiri din trecutul Terrei” de Liu Cixin – o părere sinceră despre cărți (fără spoilere) —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
18:42:59Citit în ianuarie: „Oameni sărmani” de F.M. Dostoievski —» Sunt MAMĂ!
18:04:44UN POET RUS CÂNDVA EXPULZAT DIN ROMÂNIA —» Leo Butnaru
14:52:14Haiku (trad. în spaniolă) —» Andrei LANGA. Blogul personal
14:43:17CEREȚI vs. CERE-ȚI – când punem cratima? —» Moldova Creștină