„Transparenţa şi participare- temelia bunei guvernări”


Proiectul lansat în luna octombrie 2009 de către organizaţia Teritorială Ştefan Vodă a Mişcării Ecologiste din Moldova cu suportul Ambasada SUA in cadrul Programului de Granturi Mici pentru Sustinerea Intiativelor Democratice ia o amploare tot mai mare.  Scopul principal al proiectului -creşterea rolului societăţii civile din raionul Ştefan Vodă în promovarea principiilor bunei guvernări şi ale participării cetăţenilor la procesul de luare a deciziilor a fost discutat în cadrul şedinţei membrilor grupului de implementare a proiectului cu participarea reprezentanţilor administraţiei publice locale, agenţi economici, ONG-uri ş.a la data de 15 decembrie 2009 în incinta Muzeului Verde. În cadrul şedinţei au fost puse în discuţie  metodele şi procedeele optime ce ţin de implementarea cu succes a proiectului.

Astfel, Tatiana Marin, presedintele OT Stefan Voda a MEM a adus la cunostinta tuturor participantilor Legea transparentei, care sunt institutiile obligate să asigure informarea publicului despre proiectele de decizii elaborate şi punerea la dispoziţia persoanelor solicitante a proiectului de decizie.

Galina Iuras, inspector DGITS Stefan Voda, membrul grupului de implementare a proiectului mai sus nominalizat a pus in discutie activitatile preconizate in proiect, modalitatile de realizare a lor cu succes, etapele si strategiile de implementare a lor.

D-na Aurelia Cebotari, directorul Agenţiei pentru Ocuparea Fortei de Munca Stefan Voda, reprezentantul echipei de implementare a vorbit despre necesitatea initierii unui Comitet Consultativ Cetatenesc, format din reprezentanti ai societatii civile, administratie publica locala, institutii descentralizate, agenti economici etc. care vor contribui la informarea publicului despre transparenta decizionala si monitorizarea deciziilor locale.

Implementarea cu succes a proiectului depinde de mai mulţi factor şi în primul rînd de responsabilitatea funcţionarilor de a-şi onora obligaţiunile în conformitate cu legislaţia în vigoare, cît şi dorinta comunităţii de a se implica în procesul decizional la nivel de comunitate. Reeşind din aceste considerente ne propunem organizarea numeroaselor activităţi cu deplasarea in localităţile raionului pentru a ne întruni cu diferite categorii de populaţie şi a-i încuraja să facă comentarii, să-şi expună punctul său de vedere la problema pe care o cunosc mai bine fără temeri. Astfel se  oferă autorităţilor publice mai multe posibilităţi din care urmează să fie selectată cea optimă, ţinînd cont de complexitatea proiectului de decizii, interesul publicului larg pentru problema abordată, timpul şi mijloace financiare disponibile.

Aurelia Cibotari

Directorul Agenţiei pentru Ocuparea Fortei de Munca Stefan Voda,

Reprezentantul echipei de implementare a proiectului


Sursa
2009-12-18 14:30:44Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

10:41:22Ziua Cititului Împreună —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
19:58:23Picturi în stil retro – adaptate în stil modern —» BPR Ungheni's Blog
08:52:09Constantin Rusnac —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
07:45:46Măcelarul din Lunca Prutului – fantoma emblematică a Maiei Sandu sau de ce pe „vremuri bune” lucrurile niciodată nu sunt așa cum par a fi?! —» Sergiu Mocanu
23:46:34Triangle of Sadness —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
12:59:10La Radio Guerrilla cu Mitoș Micleușanu —» .:EU:.
10:15:29YES-EU. CEVA ESENȚIAL... —» Leo Butnaru
10:30:40DIN POEZIA FRANCEZĂ CONTEMPORANĂ —» Leo Butnaru
10:08:23Berliner: gest de solidaritate pentru vinurile moldovenești —» Fine Wine
21:29:07Poliția locală acționează pe alocuri, dar intens —» Curaj.TV | Media alternativă
21:25:29Inspectorul Felix se agită cînd e inspectat —» Curaj.TV | Media alternativă
09:25:46ИНФОРМАЦИОННО ПИСМО —» Biblioteca Hristo Botev
19:45:58True, Biblical Friendship —» Erik and Elena Brewer's Weblog
19:13:58Mai Departe cu Viorica Tătaru – Pe front în Ucraina, Propaganda de război, Transnistria —» Curaj.TV | Media alternativă
19:11:51Pericole la zebra de la parcul Bazilescu, Bucureștii Noi —» Curaj.TV | Media alternativă
18:26:54DIN POEZIA FRANCEZĂ CONTEMPORANĂ —» Leo Butnaru
15:23:47What’s New on WordPress.com: Tools to Make Designing Your Site Easier Than Ever —» Misterioz
14:50:26Program_Campania Naţională ,,Citim cu voce tare împreună” ediţia anului 2023 —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
14:44:06Anunţ - Poster_Campania Naţională ,,Citim cu voce tare împreună” ediţia anului 2023 —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
14:35:47Lectura — hrană nobilă pentru suflet —» Biblioteca Hristo Botev
14:31:1227 Ianuarie - Ziua Comemorării Victimelor Holocaustului. —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
10:15:03Pericol mortal in pasajul de la Guvern pe motiv de neglijență —» Curaj.TV | Media alternativă
04:57:00De ce familia mea nu consumă carnea de pui din comerț, laptele cu termen mare de valabilitate și marmelada —» Sunt MAMĂ!
21:27:45„Amintiri din trecutul Terrei” de Liu Cixin – o părere sinceră despre cărți (fără spoilere) —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
18:42:59Citit în ianuarie: „Oameni sărmani” de F.M. Dostoievski —» Sunt MAMĂ!