Mişcarea Ecologistă din Ştefan-Vodă

Favicon Mişcarea Ecologistă din Ştefan-Vodă

Fara Descriere

RSS posts

Comentează

RENTABILITATEA ȘISUSTENABILITATEA AGRICULTURII LA SCARĂ MICĂ

Gospodăriile țărănești sunt o componentă cheie a sistemului agricol. Ele generează majoritatea alimentelor nutritive și variate pe care le consumăm în fiecare zi, susțin activitățile rurale și economiile locale și asigură stabilitatea sistemului alimentar.

Scopul acestei lucrări cu genericul „Rentabilitatea și sustenabilitatea agriculturii la scară mica: produse cu valoare adaugată ridicată, mecanizarea agriculturii și certificare ecologică” este de a analiza situația actuală a gospodăriilor țărănești din Republica Moldova, care este rolul și locul acestora în ceea ce privește oferta agriculturii moldovenești și care sunt predispozițiile economice și naturale.

Manualul este elaborat în cadrul proiectului,, Smart cooling station pentru fructe și legume: optimizarea lanțului de aprovizionare și susținerea producției agricole la scară mică în Moldova”, susținut și  finanțat de către Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Polone prin Programul de Ajutor  Polonez 2022.

romanian_profitability_and_sustainability_of_small_scale_farming-1Descarcă
Cheia succesului—un parteneriat viabil

La 30 iulie, anului curent, în cadrul proiectului „Societate civilă activă pentru o bună guvernare transparentă locală”, implementat de Mișcarea Ecologistă Ștefan Vodă în parteneriat cu Primăria orașului Ștefan Vodă cu susținerea financiară a Ambasadei SUA, s-a desfășurat Gala Parteneriatului local. Scopul principal al evenimentului a constituit evaluarea realizărilor şi bunelor practici de parteneriat între administrația publică locală și societatea civilă pentru o bună guvernare și dezvoltare locală, precum și o promovare a politicilor publice și dezvoltare comunitară din Ștefan Vodă.Gala parteneriatului local - Ștefan Vodă

În cuvântul de salut al doamnei Tatiana Marin, președinta A.O. Mișcarea Ecologistă Ștefan Vodă, drept fi roșu a fost menționat:

– Pentru Mișcarea Ecologistă Ștefan Vodă organizarea ”Galei Parteneriatului local” este acel moment culminant care permite să facem o totalizare a activităților, să ne împărtășim impresiile despre rezultatele obținut. Totodată să încurajăm partenerii să continuă activitățile începute, să disemineze bunele practici colegilor și să tindă spre dezvoltare prin asigurarea unui parteneriat viabil între societatea civilă, cetățeni și administrația publică locală.

Cu cuvinte de recunoștință și apreciere pentru suportul acordat primăriei orașului Ștefan Vodă a venit dl Vladislav Cociu, primarul or. Ștefan Vodă, care atenționat:

– Datorită schimbărilor tehnologice, economice, sociale și politice la nivel conceptual și global importanța comunicării eficiente între cetățeni şi guvernanți devine un factor mai mult decât esențial pentru consolidarea regimurilor democratice prin acceptarea unui nou tip de guvernare și anume așa-numita  „guvernare deschisă”.

Un factor cheie  în creșterea transparenței administrative este reprezentat de diminuarea birocrației și anume: simplificarea circuitelor documentelor; simplificarea procedurilor de emitere a avizelor/autorizațiilor/documentelor (de exemplu avize de urbanism, autorizații de construcție, cereri către alte servicii publice etc) și crearea unui oficiu/portal unic de primire a solicitărilor cetățeanului. De aceea pe lângă practicile realizate pentru asigurarea transparenței, noi ne propunem să implementăm în cadrul primăriei conceptul de smartcity și a digitalizării, astfel facilitând accesul publicului la serviciile oferite şi informațiile deținute de către autoritatea publică. Cetățenii se poată beneficia de servicii, să poată face sugestii  sau reclamații,  depune cereri și solicita documente şi, nu în ultimul rând, pot pune la dispoziția administrației informații despre evenimentele comunității online fără a mai fii nevoie de deplasare și pierdere de timp valoros. Sperăm în viitor să reușim să realizăm un asemenea proiect.

–Acord de parteneriat încheiat între societatea civilă și Primăria orașului Ștefan Vodă pentru promovarea transparenței, planul local de aprofundare a transparenței și asigurare a accesului cetățenilor la informație de interes public, panourile informative pentru comunitate în incinta primăriei Ștefan Vodă, panourile  informative pentru comunitate în spațiul public, atelierele de lucru, filmarea video a ședințelor consiliului local, organizarea și desfășurarea consultărilor și audierilor publice—toate acestea constituie instrumente și practici pentru asigurarea transparenței în cadrul activității primăriei orașului Ștefan Vodă, a continuat șirul mesajelor expuse dna Aurica Cebotari, membru echipei de implementare a proiectului.

Doamna  Natalia Ștefan, membru echipei de implementare a proiectului, s-a referit la nivelul de implicare a tinerilor în sporirea transparenței, menționând că tinerii din IPLT „Ștefan Vodă” au deja o experiență de promovare a transparenței, grație proiectului anterior „Sporirea transparenței decizionale pentru consolidarea societății civile ”. Ei au organizat și desfășurat diverse activități precum flashmob-uri de sensibilizare a populației și de familiarizare cu noțiunea de transparență, vizite de studiu la primărie, dezbateri. În urma acestor activități tinerii și-au format atât abilități de comunicare, cât și competențe de lucru prin cooperare.

– La nivel de primăriei este constituit grupul cetățenilor activi care participă la toate ședințele consiliului local Ștefan Vodă, monitorizează deciziile aprobate, totodată asigurând un feud-back din partea cetățenilor pentru funcționarii primăriei. Apreciem deschiderea autorităților locale pentru dialog cu societatea civilă, cetățenii, accentuat în alocuțiunea sa dl Nicolae Nastasi, membrul grupului cetățenesc.

Aliona Muntean, membru echipei de implementare, a venit cu prezentarea despre ghidul bunelor practice, trecând în revistă cele mai importante acțiuni realizate în cadrul proiectului Societate civilă activă pentru o bună guvernare transparentă locală”.

Participanții la Gala parteneriatului local (funcționari, activiști, reprezentanți diferitor instituții din oraș) și-au împărtășit opiniile despre activitatea administrației publice locale din or. Ștefan Vodă, menționând că și cetățenii uneori sunt pasivi, iar femeile sunt mai active ca bărbații – fapt care s-a demonstrat și cadrului acestui eveniment, unde bărbații sunt prezenți în minoritate.

Un moment emotiv a constituit acordarea certificatelor pentru participare activă în cadrul proiectului din partea AO ”Mișcarea Ecologistă Ștefan Vodă”, care servit drept provocare pentru cei prezenți la eveniment să fie mai activi.

Toți participanții la Gala parteneriatului local au primit mape cu materiale informaționale despre proiect, ghidul bunelor practice.

În opinia noastră proiectul și-a atins scopul consolidând eforturile administrației publice locale și societății civile pentru a asigura transparența în procesul decizional, totodată provocând cetățenii, în special, tinerii, să fie interesați vis-a-vis de deciziile luate la nivel local, să vină cu idei și propuneri noi.

Tatiana Marin,

președinta A.O. Mișcarea Ecologistă Ștefan Vodă

Monitorizare și evaluare – instrument de asigurare a transparenței locale

Monitorizarea autorităților publice locale duce la responsabilizarea lor.

Însă, rezultatele proiectele anterioare ne arată că de multe ori este nevoie de o „supraveghere” independentă din partea societății civile, ca „paznici ai democrației”. Prin monitorizare, organizațiile societății civile îşi consolidează expertiza cu care vin către autorităţi, înţeleg în toată complexitatea problemele abordate şi dau credibilitate soluţiilor propuse.

Evident, prin monitorizare sunt detectate neregulile, ilegalităţile care se răsfrâng asupra beneficiarilor politicii publice monitorizate sau asupra întregii comunităţi. Cunoaşterea problemelor la nivel local , cunoaşterea politicilor publice în oricare domeniu de dezvoltarea social-economică a comunității şi participarea la întreg ciclul de viaţă a acestei, ne oferă şansa de a fi parte şi a contribui la luarea deciziilor.

Mai mult ca atât, practica a demonstrat că  deciziile pregătite şi adoptate într-o manieră transparentă şi participativă se bucură de susținerea societății și au șanse sporite de a servi interesul public.

Pe parcursul primului simestru a anului 2020 s-au monitorizat implicarea cetatenilor in  procesul decisional al primariilor Festelita, Marianca( rl Stefan Voda), Gura Bicului, Anenii-Noi9 rl Anenii-Noi), Tatatari, Tanatarii Noi rl Causeni).

Tinind cont de starea precauta si de urgenta in RM privind pandemia COVID 19, cetatenii au respectat cu strictete regulile si cerintele stabilite de autoritaile centrale si locale.

Tot odata cetatenii activi din localitatile sus mentionate pe diferite cai au participat la activitatile planificate de APL. Un grad înailt de interes public prezinta cetatenii satului Tanatari care nemijlocit participa la consultari publice pe problemele salubrizarii si amenajarii localitatii. Recent, consilieri localoi si 16 cetateni din mahalaua str.Victoriei au desfasurat consultari publice, unde sa luat decizia de a allege un grup de activisti tineri sa promoveze prin proiecte si participare imbunatatirea aspectului localitatii. Asa intruniri au avut loc in 6 sectoare a satului, implicand peste 100 cetateni.

In comuna Tanatarii Noi al doilea an consecutiv activeaza grupul de initiativa a cetatenilor, care activ participă la sedintele comisiilor de specialitate al consiliului local cu propuneri de imbunatatire a proiectelor de decizii adoptate.

In scopul implicarii luitorilor satului Gura Bîcului, rl anenii-Noi  la solutionarea problemelor sociale ale, sustinerii si dezvoltarii initiativelor publice a cetatenilor prin decizia nr.3/3 din 21.05.2020 s-a aprobat Regulamentul privind mecanismul de implementare a programului de bugetare participative in localitatea Gura Bicului( rl Anenii-Noi). In rezultat in baza deciziei nr.2/12 din 10.02.2020 consiliul satesc Gura Bicului a decis alocarea a 100 mii lei din bugetul local pentru proiecte cetatenesti, non profit, de interes local, conform programului de bugetare participative.

E de menționat că toate primăriile monitorizate dispun de panou informativ pe care plasează anunțurile privind convocarea ședințelor consiliului locale, proiecte de decizii și alte informații relevante care demonstrează că autoritățile locale sunt deschise și depun efort pentru  a asigura transparența în activitatea sa. De rând cu monitorizarea elementelor obligatorii ale anunţului, a fost monitorizat şi felul în care primăriile sus menționate plasează anunțurile folosind instrumentele electronice.

Din numărul total de 2905 acte publicate pe actele www.locale.md din aceste 6 localități monitorizate pana la 17.06.2020 au fost publicate în termen, fără penalizări. Autoritățile locale tind să asigure calitatea actului administrativ cu respectarea cadrului legal.

În acest context, APL din or. Anenii Noi, s. Gura Bâcului, s. Marianca de Jos, s. Feștelița, s. Tănătari dispun de pagină oficială pe facebook.com, în care plasează anunțuri referitor la ședințele Consiliului local, proiecte de decizii, decizii aprobate, evenimente locale, preavizări referitor la restricțiile în legătură cu pandemia COVID-19. E de apreciat faptul că se fac pași concreți pentru respectarea legislației ce ține de consultarea proiectelor de decizii. Astfel, primăria or. Anenii Noi, s. Feștelița, dispun de site oficial în care se plasează proiectele de decizii, pentru consultarea cu cetățenii, anunțuri referitor la data desfășurării ședințelor consiliului local, date de contact ale angajaților primăriei.

Pentru a creşte nivelul de utilizare a tehnologiilor informaţionale în cadrul administraţiilor publice locale, este necesar de a îmbunătăţi toate componentele TIC, este necesară instruirea funcționarilor din primăriilor.

În acest context,recomandăm primăriilor din raionul Ștefan Vodă, din raionul Căușeni și Anenii – Noi să fie cât mai activi pe rețelele de socializare, să plaseze mai multe informații ce țin de regulamente de activitate a autorității publice, proiectele de decizii pentru consultări publice și deciziile aprobate, să promoveze pagina oficială, astfel încât să dispună de cât mai multe vizualizări pe paginile de facebook.com, precum și crearea paginilor web în primăriile în care nu există. Toate aceste moment au fost discutate in  cadrul workshop-ului ,, Monitorizarea transparenței actului administrativ cu folosirea instrumentelor electronice”, desfasurat la data de 26 iunie 2020, in  cadrul caruia au participat 11 reprezentanti ai socieatatii civile, APL, ONG-uri locale, tineri din toate cele 6 localitati beneficiare a proiectului.

În vederea sporirii gradului de implicare a cetăţenilor în procesul decizional a APL se impune elaborarea unui mecanism de implementare a prevederilor Legii privind transparenţa în procesul decizional si, incontestabil, acest mecanism este stabilirea Agendei publice locale care reprezinta toate problemele percepute de membrii comunităţii.

Prin intermediul ,,liniei fierbiti” si din discuțiile cu locuitorii satelor mentionate s-a confirmat faptul că cetățenii doresc să afle cât mai multă informație despre procesul decizional,  sa fie activi in identificarea problemelor prioritare comunitare si neaparat de a se implica în procesul de transparență decizională pentru asigurarea durabilității proiectelor comunitare. Astfel, cu suportul grupurilor de initiativa, primarii, consilieri s-au elaborat 6 Agende Publice pentru fiecare primarie in parte( Festelita, Marianca, Tanatari, Tanatarii Noi, Gura Bîcului, Anenii-Noi), prin intermediul carora s-au stabilit problemele prioritare ce tin de accesul la informatie, transparenta decizionala, participare la luarea de decizii, implicare in procesul de buna guvernare locala, tot odata fiind stabilite si unele recomandari cum ar fi initierea de linii fierbinți, o pagină web ușor de folosit pentru comunitate, un purtător de cuvânt, sondaje, campanii de informare și panouri informative, publicarea deciziilor pe paginile web a primrariilor. intrunirea grup.cetateni Gura Bicului

Iar, pentru o promovare si sensibilizare publica a populatiei, la data de 24 iunie 2020, ora 10,00 am desfasurat 6 flash-mob-uri simultan  cu genericul,, Un cetățean informat este un cetățean protejat”. Fiecare echipa a venit cu un  mesaj bine definit care le reprezinta comunitatea si alaturi de semenii lor au fost solidari că Transparența este un drept al fiecarui cetățean, respectarea căruia duce la o bună guvernare locală. Toți participanții proiectului au ținut cont de masurile de protecție contra COVID 19.

Toate activitatile s-au desfasurat în cadrul proiectului,,Evaluarea și monitorizarea realizării bunei guvernări locale de către cetățeni”, implementat de Miscarea Ecologista Stefan Voda cu suportul Fondului National pentru Democratie( NED).

Tatiana Marin,

Miscarea Ecologista Stefan Voda.

Societatea civilă monitorizează transparența APL prin intermediul instrumentelor electronice

La data de 10 iulie 2020, in incinta Muzeului Verde din or.Ștefan Vodă, a avut loc workshop-ul cu genericul ,,Monitorizarea transparenței APL prin intermediul instrumentelor electronice”. Eveniment organizat în cadrul proiectului ,,Societate civilă activă pentru o buna guvernare transparentă locală” cu suportul Ambasadei SUA.

Cei 17 participanti, printre care primarul orașului Ștefan Vodă, dnul Vladislav Cociu, consilieri, funcționari publici si cetățeni activi au făcut cunoștință cu mecanismele electronice de implementare a transparenței de către APL și cetățeni, cu instrumentele de susținere a initiativelor locale prin intermediul tehologiilor informaționale, consultarea practicilor de transparență și impactul lor în situații cu posibilități reduse, drept exemplu actuala pandemie COVID 19.

Cei prezenți au avut parte de 3 sesiuni de formare: Instrumente si mecanisme electronice de implementare a transparenței de către APL și cetățeni; Consultarea practicilor de transparență locală și impactul lor în situații cu posibilități reduse. Exercițiu practic; Instrumente de susținere a inițiativelor locale prin intermediul tehnologiilor informaționale.

În cadrul primei sesiuni, formatoarea Cebotari Aurica le-a vorbit despre o necesitate stringentă și anume: consultările publice la nivel APL trebuie să devină o practică standard pentru găsirea resurselor și discutarea inițiativelor de elaborare a politicilor publice. De asemenea, se pot organiza consultări online, grupuri de lucru și audieri publice. De exemplu, bugetele participative sunt implementate în toată Europa la diverse niveluri politice, fiind un instrument care poate contribui la impulsionarea spiritului cetățenesc, a responsabilității față de elaborarea politicilor și la sporirea încrederii. Este important faptul că conținutul poate fi distribuit publicului țintă fără intermediari.

De asemenea, au fost punctate atât punctele forte, cât și cele slabe ale TIC –ului: posibilitatea de a transmite documentele prin email economisește timp și bani pentru serviciile poștale, scanarea și programul specializat în recunoașterea textului a eliminat, în mare măsură, necesitatea de a transfera copii de hârtie ale diverselor tipuri de documente, indiferent dacă acestea se realizează în limitele unei țări sau pe plan internațional.

Posibilitățile unei conferințe video permit organizarea seminarelor, consultațiilor și a altor forme de discuții cu organele ierarhic superioare, cetățenii. Folosirea cloud computing-ului a oferit oportunitatea de schimb, în timpul real, diverselor tipuri de documente de birou, documentelor electronice sau realizarea obligațiunilor de muncă, indiferent de locul în care angajatul se află la moment.

Participanții au conchis că indiferent de avantajele pe care ni le oferă tehnologiile informaționale în procesul comunicării în viața de zi cu zi, introducerea noilor tehnologii informaționale și comunicaționale moderne necesită investirea fondurilor suplimentare în implementarea sistemelor în cadrul APL. Aceasta cuprinde achiziționarea și instalarea programelor specializate, cheltuielile de instruire a personalului și cheltuielile sistemelor de sprijin. Datorită uzurii morale rapide a acestor active și dezvoltarea continuă din punct de vedere tehnologic, trebuie să le actualizeze în permanență, ceea ce duce la creșterea costurilor.

În cadrul celei de-a doua sesiune, formatoarea Ștefan Natalia, le-a propus celor prezenți 3 activități practice. În cadrul primei activități ei au numit câteva practici de transparență locală la care au participat sau pe care le-au organizat/inițiat. E de menționat că au fost numite peste 20 de asemenea practici. La exercițiul 2 participanții au  selectat și au grupat pe 2 coloane practicile de transparență locală de formare și de informare/ sensibilizare, motivându-și opțiunea. Ei au concluzionat că aceste practici sunt interșanjabile, în dependență de intenția organizatorului. După care, la al treilea exercițiu, după tehnica 3-2-1, ei au selectat 3 practici de transparență locală care ar putea fi desfășurate în situații cu posibilități reduse și și-au argumentat  opțiunea; 2 practici de transparență locală  pe care le consideră oportune, indiferent de  situație;1 practică de transparență locală pe care ar vrea s-o implementeze.

Menționăm că toți participanții și-au exprimat dorința de a lucra interactiv, solicitând ca trainerii să mai organizeze asemenea activități practice care pun în valoare potențialul intelectual al fiecărui participant și totodată provoacă spre noi deschideri.

Cea de-a treia sesiune, moderată de Aliona Munteanu a abordat importanța gestionării site-ului primăriei, iar pagină web nu este doar despre roluri, ore de audiență, cine este primarul și documente aruncate aleatoriu, e pentru cetățeni, activiști, investitori și este despre servicii prestate, comunicare, implicare, oportunități și transparență.

Tot odata sa menționat, că Fiecare din sursa electronică de comunicare ce poate fi utilizată pentru a asigura transparența activității APL dispune atât de anumite puncte tari în comparație cu altă sursă, dar și de anumite puncte slabe – lipsă de capacități (setări) pentru a asigura publicarea unei anumite informații,  pentru a spori vizibilitatea activităților de transparență. În acest sens, este necesar de studiat minuțios setările. În cazul Facebook, APL are posibilitate să distribui pe pagina /profil Facebook un link care va face referință la vizualizarea informației pe pagina web a instituției.

La finalul workshop-ului, participanții au completat un chestionar în care toți și-au exprimat dorința de a mai participa la asemenea activități.

Natalia Ștefan, consultant educație

Promovarea bunelor practici de asigurare a transparentei locale prin consolidarea parteneriatelor regionale

Monitorizarea autorităţilor publice locale duce la responsabilizarea lor. Însă, rezultatele proiectele anterioare ne arată că de multe ori este nevoie de o „supraveghere” independentă din partea societăţii civile, ca „paznici ai democrației”. Prin monitorizare, organizațiile societăţii civile îşi consolidează expertiza cu care vin către autorităţi, înţeleg în toată complexitatea problemele abordate şi dau credibilitate soluţiilor propuse.

Evident, prin monitorizare sunt detectate neregulile, ilegalităţile care se răsfrâng asupra beneficiarilor politicii publice monitorizate sau asupra întregii comunităţi. Cunoaşterea problemelor la nivel local, cunoaşterea politicilor publice în oricare domeniu de dezvoltarea social-economică a comunității şi participarea la întreg ciclul de viaţă a acestei, ne oferă şansa de a fi parte şi a contribui la luarea deciziilor.

Mai mult ca atât, practica a demonstrat că  deciziile pregătite şi adoptate într-o manieră transparentă şi participativă se bucură de susținerea societății și au șanse sporite de a servi interesul public.

Pentru a fi recunoscute si promovate public realizarile si bunele practici de parteneriat intre administratia publica locala si societatea civila pentru o buna guvernare si dezvoltare locala, precum si pentru promovarea politicilor de mediu si dezvoltare comunitara Miscarea Ecologista Stefan Voda a organizat la data de 21 ianuarie 2020 un work shop pentru alesii locali si societatea civila.

Scopul evenimentului s-a axat pe folosirea diverselor practici  de identificare în mod corect problemele locale,  soluţii posibile şi, în cele din urmă, pentru a selecta cea mai bună dintre opţiuni; folosirea instrumentelor de politici publice (ca de exemplu parteneriatele) care vor fi utile în faza de implementare a transparentei decizionale locale.

Primarii beneficiari ai proiectelor anterioare sustinute de Fondul National pentru Democratie, anume dna Larisa Voloh (s.Palanca), dnul Vladislav Cociu (ex- primar de Carahasani, actual primar de Stefan Vodă), dna Ersilia Qatrawi (s. Stefanesti)  și-au impartașit experienta de implementare  a bunei guvernari locale transparente, aducand drept exemple concrete de implicare a societatii civile in procesele de consultare publica, participare si activism în cadrul audierilor publice, grad sporit  fata de procesele decizionale, implicare activa a localnicilor în actiuni concrete locale.

Echipa de implementare a proiectului ”Evaluarea și monitorizarea realizării bunei guvernări locale de către cetățeni”, sustinut de Fondul National pentru Democratie”( NED) a venit cu intentia  de a consolida capacitățile societății civile din raioanele Ștefan Vodă ( s.Marianca de Jos, s.Festelita), Căușeni( s.Tanatari, s.Tanarii Noi), Aneni Noi( or.Anenii-Noi, s.Gura Bacului) de a  susține, monitoriza și evalua activitatea APL în domeniul transparenței și accesului la informație.

Pentru a atinge scopul in parteneriat cu reprezentantii APL si societatea civila, vom consolida potențialul formațiunile societății civile din raioanele menționate, de a forma abilități de monitorizare și evaluare a  activității APL în domeniul transparenței și accesului la informație ale cel puțin 100 de reprezentanți ai societății civile,  de a implica  reprezentanții societății civile in  activități de susținere, monitorizare și evaluare a procesului de implementare de către APL participante a agendei publice pentru fiecare localitate implicată.

Tot odata,  impreuna cu  actorilor locali vom  asista si monitorizarea   6 sedinte ale consiliului local cu elaborarea unui raport de monitorizare a  transparentei locale. Prin intermediul ”liniei fierbinți” vor fi  identificate problemele abordate de catre cetătenii din aceste 6 localități și găsite soluții de rezolvare ale acestora. Iar pe parcursul implementării proiectului  66 reprezentanti ai consiliilor locale, ONG-uri și cetățenilor vor fi instruiți în sporirea calității actului administrativ privind serviciile publice (achiziții publice, taxele fiscale, examinarea petițiilor, evidența funciară și cadastru) cu utilizarea instrumentelor electronice.

Pentru a implica echitabil primăriile din raioanele Ștefan Vodă, Căușeni și Anenii Noi și asigura acesibilitatea si transpareța ne propunem să plasăm toate materialele informative pe portalul electronic www.civic.md și sa le distribuim pe e-mail  primăriiilor, rețele de socializare.

Aurelia Cebotari, consultant civic

Ziua Informării Publice!

Primăria or. Ștefan Vodă

 va invită la

 Ziua Informării Publice!

Turul primăriei va cuprinde prezentarea structurii instituției, a modului în care Administrația Locală funcţionează, precum şi vizitarea birourilor funcționarilor. De asemenea, curioșii de toate vârstele vor putea sta de vorbă adresând diferite întrebări conducerii orașului, consilierilor locali şi angajaţilor Primăriei.

Evenimentul este dedicat cetățenilor or. Ștefan Vodă și va fi organizat marți, 10 decembrie, între orele 14:00 și 16:00, sala de ședințe a primariei, etajul 3.

Activitatea este realizată  în cadrul proiectului  ”Societate civilă activă pentru o bună guvernare transparentă locală”, implementat de AO Mișcarea Ecologistă Ștefan Vodă în parteneriat cu primăria Ștefan Vodă, cu suportul Ambasadei  SUA.

Numai participând activ și transparent vom atribui calitate mai înalta guvernarii locale, iar o bună guvernare aduce investiții, afaceri profitabile, resurse financiare, toate  contribuind direct la dezvoltarea socio-economica a orașului natal!

Rezultatele sondajului privind transparenta și implicarea directa a cetățenilor în politicile publice locale în raionul Ștefan Vodă
Raport privind rezultatele sondajului privind opiniile populației din raionul Ștefan Vodă privind transparenta și implicarea directa a cetățenilor în politicile publice locale în raionul Ștefan Vodă, Republica Moldova Introducere

Raportul respectiv conține doar principalele rezultate ale sondajului privind opiniile populației din raionul Ștefan Vodă privind transparenta și implicarea directa a cetățenilor în politicile publice locale în raionul Ștefan Vodă, Republica Moldova. El a fost organizat în cadrul proiectului ,,Societate civilă activă pentru o bună guvernare transparentă locală, susținut de Ambasada SUA, implementat de Mișcarea Ecologistă Ștefan Vodă în parteneriat cu Primăria orașului Ștefan Vodă.

Sondajul a fost realizat în perioada 20 august-25 august 2019. La el au participat 250 de respondenți din  localitățile raionului.

Metodologie

Sondajul a fost organizat în scopul înțelegerii percepției publice a problemelor administrației publice locale, evaluării nivelului de motivare a cetățenilor de as implica în activitate APL pentru soluționarea problemelor locale, gradul de dezvoltare a ONG, conlucrarea ONG  cu APL, etc.

Chestionarul, utilizat la sondaj a fost anonim și completat prin încercuirea răspunsurilor în fața opțiunii propuse. El a fost constituit din 28 întrebări, concentrându-se pe:

Cum poate un cetățean sa participe în procesul de luare a deciziilor la nivel local; .Ce trebuie sa facă APL pentru a implica ONG-urile locale și cetățenii în soluționarea problemelor comunitare dacă în procesul de stabilire a necesitaților comunității sunt implicați mai multi cetățeni prin organizarea unor dezbateri publice dacă sunt panouri informative în alta parte decât la primărie care sunt cele mai eficiente domenii de participare a cetățenilor pentru o buna guvernare locala.

Chestionarul a fost livrat în număr de 250 exemplare la toate cele 23 de primării ale orașului Ștefan Vodă și rurale din raion, întreprinderi, organizații și instituții publice, ONG-uri, cetățeni, fiind pus la dispoziție și în diferite locuri publice (cămine culturale, școli, biblioteci, sediul Consiliului raional)

Chestionarele au fost completate pe bază de voluntariat. Procesul de completare a chestionarului nu a fost supravegheat direct, permițând respondenților să-și expună punctul său de vedere liber și imparțial. Un grup de voluntari compus din 5 persoane sub supravegherea coordonatorilor AO Mișcarea Ecologistă Ștefan Vodă au participat la analiza chestionarelor. Pe baza analizei rezultatelor obținute a fost elaborat prezentul raport.

3 Principalele rezultate 3.1 Informații generale

Au fost multiplicate și distribuite 250 de chestionare în toate unitățile teritorial administrative ale raionului. Chestionarele completate au fost returnate de la 250 de respondenți. Dintre care 66 de respondenți au fost bărbați și 186 femei, ce constituie 26,4% și 73,6%. Analiza chestionarelor ne demonstrează activismul femeilor participante la sondaj, ce alcătuiesc circa 73,6 %.

După vârstă, majoritatea respondenților care au participat la sondaj și au răspuns la chestionar 13 se află în categoria de vârstă după 60 ani de ani, în timp ce persoanele care fac parte din categoria de vârstă Până la 60 ani de ani au constituit 53 respondenți, persoanele cu vârsta de până la până la 50 ani  au constituit 36 respondenți, cei cu vârsta până la 40 ani au fost 71 respondenți, iar cei din categoria până la 30 ani au constituit 42 de cetățeni și 35 de respondenți sunt tineri de până la 18 ani.

Din numărul participanților 26,4 % sau 66 la sondaj au studii medii de specialitate și 50% sau 125 de  respondenți cu studii universitare, ce ne demonstrează calitatea respondenților selectați pentru intervievare. Pe locul secund s-au clasat persoanele cu studii medii incomplete 40 de cetățeni sau 16% , medii sau gimnaziale alcătuiesc 4% (10 respondenți).

Numărul celor care activează în instituțiile publice a constituit 105 persoane sau 42 %, fermierilor – 12 (4,8 %), șomeri sunt 42 (16,8 %), liceeni – 27 (10,8 %), pensionari – 64 (25,6 %),

Este pozitiv faptul că majoritatea participanților la sondaj au menționat dorința de a primi noi informații despre administrația publică locală, a participa la luarea deciziilor de interes local. Nivelul de participare a comunității care activează în instituțiile de stat din mediul rural relativ mai mare decât media altor categorii se datorează micșorării cu mult a locurilor de muncă în spațiul rural.

Dacă să analizăm nemijlocit răspunsurile:

La întrebarea Cum poate un cetățean sa participe în procesul de luare a deciziilor la nivel local?

Constatăm că 76 de respondenți  sau 30,4% au menționat că prin  participare la ședințele APL.

□          Prin petiții/cereri înaintate către APL — 35 sau 14%;

□          Prin poziții exprimate în cadrul adunărilor generale ale cetățenilor — 58 cetățeni sau 23,2%;

□          Prin intermediul ONG-urilor locale — 47 cetățeni – 18,8%;

□          Nu știu — 7,2%;

Rezultatele la această întrebare ne demonstrează că cetățenii cunosc cum se pot implica în procesul de luare a deciziilor, soluționarea problemelor de interes  local.

Ce trebuie sa facă APL pentru a implica ONG-urile locale și cetățenii în soluționarea problemelor comunitare?

□          Sa fie mai transparent 132 de cetățeni – 52,8%;

□          Sa incurajeze participarea acestora la ședințele APL — 56 respondenți – 22,4%;

□          Sa incurajeze crearea și dezvoltarea ONG-urilor locale și/sau grupurilor de inițiativă – 27 respondenți — 10,8%;

□          sa organizeze discuții/dezbateri publice – 15 respondenți – 6%;

□          Sa informeze mai activ despre deciziile adoptate — 8 respondenți – 3,2%;

Care sunt cele mai bune cai de informare a cetățenilor de către Primărie?

□          Plasarea anunțurilor în incinta clădirii Primăriei 45 respondenți 18%;

□          Audierea cetățenilor – 76 respondenți – 30,4%;

□          Participare la ședințele consiliului -5 respondenți – 2%;

□          Plasarea anunțurilor în locurile publice – 40 respondenți – 16%;

□          Organizarea dărilor de seama publice – 28 respondenți – 11,2%;

□          Informarea prin presa locala – 56 respondenți – 22,4%;

 APL din localitate informează cetățenii despre proiectele de decizie care urmează a fi discutate de Consiliul Local/Raional?

□          Da, totdeauna — 91 respondenți – 36,4%;

□          Da, uneori — 50 respondenți – 20%;

□          Da, dar foarte rar — 45 respondenți – 18 %;

□          Niciodată — 9 respondenți – 3,6%;

□          Nu știu — 55 respondenți – 22 %;

 Reprezentanții Consiliului Raional și Local face cel putin un raport anual de activitate, pe care îl prezintă public?

□          Da, în mod sistematic — 159 respondenți – 63,6%;

□          Da, însa nu întotdeauna — 75 respondenți – 30 %;

□          Nu — 16 respondenți – 6,4%;

 Consilierii locali se întâlnesc periodic cu cetățenii?

□          Da, în mod sistematic — 193 respondenți – 77,2%;

□          Da, însa rar — 50 respondenți – 20%;

□          Nu — 7 respondenți – 2,8%;

Primăria din localitate face raport anual asupra transparentei și accesului la informație de interes public?

□          Da, în mod sistematic — 89 respondenți – 35,6%;

□          Da, însa nu întotdeauna — 142 respondenți – 56,8%;

□          Nu — 19 respondenți – 7,6%;

 Primăria face cel putin un raport anual de activitate, pe care îl prezintă public?

□          Da, în mod sistematic — 192 respondenți – 76,8%;

□          Da, însa nu întotdeauna — 42 respondenți – 16,8%;

□          Nu — 16 respondenți – 6,4%;

 Proiectele de acte normative ce urmează a fi dezbătute la Primărie se afișează la sediul Primăriei, se pune pe sit-ul acestuia, se transmite in mass media?

□          Se transmit în mass media — 43 respondenți – 17,2%

□          Se afișează pe site — 59 respondenți – 23,6%

□          Se afișează la sediul Primăriei — 148 respondenți – 59,2%

 Ședințele publice sunt anunțate în prealabil prin afișarea anunțurilor la sediul Primăriei, pe site-ul acesteia sau mass media?

□          Da — 160 respondenți – 64%;

□          Nu — 64 respondenți – 25,6%;

□          Nu știu — 24 respondenți – 9,6%;

 In procesul de stabilire a necesitaților comunității sunt implicați mai multi cetățeni prin organizarea unor dezbateri publice?

□          Da — 82 respondenți – 32,8%;

□          Nu — 50 respondenți – 20%;

□          Nu știu — 118 respondenți – 47,2%;

 Raportul de execuție bugetară a primăriei este prezentat public?

□          Da — 94 respondenți – 37,6%;

□          Nu — 49 respondenți – 19,6%;

□          Nu știu — 107 respondenți – 42,8%;

In ce măsură Dvs. personal sunteți interesat de activitatea Administrației Publice Locale?

□          In mare măsură — 201 respondenți – 80,4%;

□          Deloc — 6 respondenți – 2,4%;

□          In mica măsura — 39  respondenți – 15,6%;

□          Nu răspunde — 4 respondenți – 1,6%;

 Din ce motive nu sunteți interesat de activitatea APL?

□          Consider ca nu pot influenta deciziile APL și prin urmare nu ma interesează activitatea acestora — 63 respondenți – 22,4%

□          Nu dispun de timp — 143 respondenți – 57,2%;

□          Informația despre activitatea APL nu este făcuta public — 39 respondenți – 15,6%;

□          Nu cunosc de unde as putea obține informații — 59 respondenți -2 3,6%;

□          alta – 9 — 3,6%;

 In localitatea dvs sunt panouri informative în alta parte decât la primărie?

□          Da — 214 respondenți – 85,6%;

□          Nu — 9 respondenți – 3,6%;

□          Nu știu — 24 respondenți – 9,6%;

□          Nu răspunde — 3 respondenți – 1,2%;

 Dvs ați înaintat propuneri la APL privind îmbunatățirea situației socio-economice în localitatea dvs?

□          Da, de mai multe ori — 107 respondenți – 42,8 %;

□          Da, o singura data — 86 respondenți – 34,4%;

□          Nu — 40 respondenți – 16 %;

□          Nu răspunde — 17 respondenți – 6,8%;

 Propunerile dvs au fost luate în considerație și au fost implementate?

o          Da, au fost discutate și au fost implementate — 92 respondenți – 36,8%;

o          Da, au fost discutate, însă nu au fost implementate — 78 respondenți – 31,2%;

o          Nu au fost discutate, însă  au fost implementate — 16 respondenți – 6,4%;

o          Nu au fost nici discutate, nici implementate — 52 respondenți – 20,8%;

o          Nu răspunde — 12 respondenți – 4,8%;

 Care este rolul dvs în procesul de luare a deciziilor din localitate?

□          Mobilizez cetățenii în susținerea sau împotriva anumitor decizii — 57 respondenți – 22,8%;

□          Vin cu critici constructive în adresa APL — 22 respondenți – 8,8%;

□          particip active la ședințele APL — 39 respondenți – 15,6%;

□          vin cu inițiative — 132 respondenți – 52,8%;

Exista în localitatea dvs Organizații non-guvernamentale și/sau grupuri de inițiativă?

□          Da — 124 respondenți – 49,6%;

□          Nu — 97 respondenți – 38,8%;

□          Nu știu — 19 respondenți – 7,6%;

 Sunte-ți membru sau voluntar la vreun ONG sau grup de inițiativă?

□          Da, sunt membru — 34 respondenți – 13,6%;

□          Da, sunt voluntar — 28 respondenți – 11,2%;

□          Am fost membru — 64 respondenți – 25,6%;

□          Nu am fost  — 111 respondenți – 44,4%;

□          Nu știu — 13 respondenți – 5,2%;

 Considerați că activitatea ONG-urilor este utila pentru localitatea Dvs?

□          Da, foarte utila — 110 respondenți – 44%;

□          Da, utila — 116 respondenți – 46,4%;

□          Deloc utila — 8 respondenți – 3,2%;

□          Nu știu — 16 respondenți – 6,4%;

 Cum apreciați activitatea și vizibilitatea ONG-urilor din localitate?

□          Sunt foarte active, vizibile — 81 respondenți – 32,4%;

□          Sunt active, vizibile — 113 respondenți – 45,2%;

□          Nu sunt prea active, vizibile — 43 respondenți – 17,2%;

□          Nu știu — 13 respondenți – 5,2%;

 ONG-urile prezintă public rezultatele obținute în proiecte?

□          Rezultatele activităților ONG-urilor din comunitate sunt absolute transparente — 45 respondenți – 18%;

□          Unele aspect ale activităților ONG-urilor nu sunt cunoscute publicului larg — 67 respondenți – 26,8%;

□          Activitatea ONG-urilor nu este una transparent și rezultatele activității lor nu sunt cunoscute — 90 respondenți – 36%;

□          Nu știu — 48 respondenți – 19,2%;

 Cum apreciați colaborarea dintre APL și ONG-urile locale?

□          Foarte buna — 127 respondenți – 50,8%;

□          Buna — 72 respondenți – 28,8%;

□          Asa și asa — 34 respondenți – 13,6%;

□          Rea, nesatisfăcătoare — 6 respondenți – 2,4%;

□          Nu știu — 11 respondenți – 4,4%;

 Care sunt cele mai eficiente domenii de participare a cetățenilor pentru o buna guvernare locala ? (rugăm să indicați căile după opinia Dvs.)

□          activitatea în cadrul organizației obștești — 25 respondenți – 10%;

□          activitatea în cadrul grupurilor de inițiativă — 42 respondenți – 16,8%;

□          participarea la adunările din mahalale — 94 respondenți – 37,6%;

□          participare la dezbaterile publice din localitate — 13 respondenți  – 5,2%;

□          participare la adunările generale ale localității — 33 respondenți – 13,2%;

□          participare la ședințele Primăriei — 37 respondenți – 14,8%;

□          participare la ședințele Consiliului Local — 4 respondenți – 1,6%;

□          participare la ședințele Consiliului Raional — 2 respondenți – 0,8%;

 Este oare necesară opinia Dstra pentru autoritățile locale? (Marcați un răspuns)

□          Da, absolut necesară  – 171;                              □  Nu este necesară – 47;

□          Necesară în măsura care poate fi implementată  – 19;            □ Dificil să răspund – 13;

Analiza răspunsurilor din sondaj denotă că cetățenii sunt inițiați în domeniul administrației publice locale, cunosc puțină informație despre ONG. Dar dacă sectorul neguvernamental ar fi mai activ, acesta  poate contribui la responsabilizarea autorităților și serviciile publice, îmbunătățind viețile oamenilor și încrederea acestora în instituțiile locale. Este necesar crearea unui parteneriat durabil intre societatea civila și administrația publica intru asigurarea unei implicări directe a cetățeanului în procesul de luare a deciziilor la nivel local. Totodată realizarea consolidării capacităților societății civile din orașul Ștefan Vodă ar permite  susținerea, monitorizarea și evaluarea activității APL în domeniul transparenței și accesului la informație.

Lansarea proiectului ,,Societate civilă activă pentru o bună guvernare transparentă locală”

La 18 iulie 2019 în sala de ședințe a primăriei orașului Ștefan Vodă a avut loc lansarea proiectului ,,Societate civilă activă pentru o bună guvernare transparență locală”, implementat de Mișcarea Ecologistă Ștefan Vodă în parteneriat cu Primaria orasului Ștefan Vodă cu sustinerea de Ambasadei SUA.

Dna. Tatiana Marin, preşedintele AO “Mişcarea Ecologistă Ştefan Vodă”, a menționat că pentru obținerea unor rezultate impunătoare, organizaţia şi-a pus drept scop de a consolida capacitățile societății civile din oraşul Ștefan Vodă pentru a susține, monitoriza și evalua activitatea APL în domeniul transparenței și accesului la informație. Prin urmare sunt necesare de implementat urmatoarele obiective puse în faţă, anume de a evalua potențialul formațiunilor societății civile din oraşul Ștefan Vodă prin chestionarea a 250 locuitori, creșterea capacităților a cel puțin 100 de membri ai societății civile în elaborarea și monitorizarea politicilor locale pentru asigurarea unei administrații publice transparente, asistenţa întru imbunatăţirea mecanismelor de informare şi consultare a 200 cetăţeni şi 25 factori decizionali în domeniul monitorizării, respectării transparenței și accesului la informație şi, nu în ultimul rând, demararea unui parteneriat durabil îintre societatea civilă şi administraţia publică întru asigurarea unei implicări directe a cetăţeanului în procesul de luare a deciziilor la nivel local prin incheierea unui memorandum între 15 ONG-uri locale şi primărie. De asemenea, dna. Tatiana Marin a atenţionat faptul că deja are o echipă cu care conlucrează de mai mult timp și tot împreună vor implementa și acest proiect.

Conform agendei de lucru, cu mesaj a venit domnul primar Gheorghe Anghel, care s-a referit la deschiderea primăriei pentru orice proiect care aduce beneficii cetățenilor și a accentuat faptul că acest proiect e binevenit pentru toți, deoarece cu ajutorul lui se va reuși sensibilizarea și mobilizarea societății civile care e deocamdată pasivă la noi.

Dl. Sergiu Moloman, viceprimar, a îndemnat publicul prezent să acceseze pagina web a primăriei, să distribuie informația plasată acolo, ca s-o cunoască mai multă lume.

Dna. Aliona Muntean, membru echipei de implementare, în prezentarea pe care a făcut-o, a menţionat faptul că deja din 2008 este aprobată Legea cu privire la transparenţă, însă instrumentele de implementare a cadrului legal sunt indentificate în permanenţă. De aceea, e important ca instrumente identificate să fie viabile şi să asigurare transparența în activitatea APL şi a tuturor actorilor socvali la noi în oraș, totodată implicând cât mai mulți reprezentanți ai societății civile. În discuţii a trecut drept fir roşu și lipsa de solidaritate a cetățenilor care sunt foarte dezorientați și dispersați în ultima perioadă. De asemenea s-a referit și la panourile informaționale care au apărut în oraș, conturând importanța lor și necesitatea de actualizare a informației, deoarece în unele sate acestea lipsesc ori există un sigur panou în fața primăriei.

În cadrul şedinţei de lansare au fost prezentate activitățile  proiectului pentru tranșa I, perioada: 12 iunie-12 septembrie 2019 și responsabilii implementarii activitatilor ce tin de caravana informaţională, masa rotundă de lansare a proiectului, identificarea potențialului formaţiunilor societăţii civile din raionul Ștefan Vodă, elaborarea si completarea chestionarelor în numar de 250 persoane, elaborarea unui raport privy nd rezultatele chestionarii, evaluarea transparenței procedurilor admoinistrative (pagini web primarii, panouri informative, grupuri retele socializare), procurarea echipamentului si mediatizarea tuturor activitatilor realizate.

În continuare, dna. Natalia Ștefan, membru echipei de implementare a proiectului, s-a referit la nivelul de implicare a tinerilor în sporirea transparenței, menționând că tinerii din IPLT „Ștefan Vodă” au deja o experiență de promovare a transparenței, grație proiectului anterior „Sporirea transparenței decizionale pentru consolidarea societății civile”. Ei au organizat și desfășurat diverse activități precum flash-moburi de sensibilizare a populației și de familiarizare cu noțiunea de transparență, vizite de studiu la primărie, dezbateri. În urma acestor activități tinerii și-au format atât abilități de comunicare, cât și competențe de lucru prin cooperare.

Dl. Nicolae Nastasi, expert în mediu, în alocuțiunea a accentuat ca societatea noastră încă nu este pregătită bine în acest domeniu. Dumnealui personal s-a confruntat cu diverse situații: unii îl întrebau pentru ce îi trebuie lui aceasta?, alții îl luau în derâdere. Totuși e necesar să depășim această perioadă și să înaintăm prin exemplul propriu de implicare și acțiune.

Dna. Emilia Tincu, reprezentant al grupului cetățenilor activi, a vorbit despre faptul că schimbarea vine de la fiecare personal, de aceea e necesar să fim solidari și să promovăm transparența.

La finele activității, cei prezenți au manifestat deschidere și implicare în acest proiect și și-au urat „Într-un ceas bun!”.

Stefan Natalia, membru al echipei de implementare

„Gala Parteneriatului Local” la Ștefan Vodă

În data de 25 mai 2018 avem plăcerea de a Vă invita să participați la Gala Parteneriatului local, organizată de către AO Mișcarea Ecologistă Ștefan Vodă, în parteneriat cu Consiliul Raional Ștefan Vodă, AO Biotica, AO EcoContact, Asociatia de Dezvoltare a Turismului in Moldova.

 Gala Parteneriatului local se desfășoară în cadrul proiectelor

„Cetățenie activă pentru o bună guvernare și dezvoltare locală”, susținut de Fondul National pentru Democrație (NED), „Prin participare ne adaptăm la schimbările climatice și dezastrele naturale”, susținut de Programul de Granturi Mici al Facilităţii Globale de Mediu, implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, “Integrarea aspectelor de conservare a biodiversității în procesele naționale de planificare a teritoriului și practicile de utilizare a terenurilor”, implemetat de către PNUD Moldova, „Informarea populaţiei în scopul consolidării managementului în Zona Ramsar „Nistrul de Jos”, finanțat în cadrul Programului de Granturi Mici GEF, implementat de PNUD, “Activităţi de asigurare a durabilității pentru ecosistemele acvatice în Zona Ramsar „Nistrul de Jos”” finanţat de Agenţia Austriacă pentru Dezvoltare, implementat de „BIOTICA” “Măsuri de adaptare și reziliență la schimbările climatice și dezvoltarea instituțională în Zona Ramsar ”Nistrul de Jos”, finanţat de Agenţia Austriacă pentru Dezvoltare, implementat de ONG „EcoContact” şi Societatea Ecologică „BIOTICA”.

 Gala Parteneriatului local vine să recunoască și să celebreze public realizările şi bunele practici de parteneriat între administrația publică locală și societatea civilă pentru o bună guvernare și dezvoltare locală, precum și o promovare a politicilor de mediu și dezvoltare comunitară din Regiunea de Sud Est a Republicii Moldova. De asemenea, Gala Parteneriatului local oferă un cadru de schimb de experiență privind buna guvernare și dezvoltare locală adaptată la efectele schimbărilor climatice între reprezentanții administrației publice locale, ONG-uri, oficiali guvernamentali, reprezentanţii organizaţiilor donatoare, specialiști, cetățeni interesați și mass-media.

În cadrul evenimentului vor fi prezentate experiențele relevante, rezultatele și soluțiile la nivel local în domenii precum: schimbări climatice și dezastre naturale, economia verde și biodiversitatea, accesul la informație, participarea publicului și transparența decizională locală e și comunicarea cu donatorii care sunt interesați să susțină proiectele de mediu și de dezvoltare comunitară în Republica Moldova.

 Gala Parteneriatului local va avea loc în data de 25 mai 2018, ora. 10.00, în orașul Ştefan Vodă (în incinta restaurantului „Mărțișor”, str. Libertății nr.9).

Agenda evenimentului
Săptămâna Transparenței și-a dat startul în satul Caplani

Săptămâna Transparenței și-a dat startul în satul Caplani, r-l Ștefan Vodă.  Astfel, pe data de 14.02.2018 primăria satului Caplani și-a deschis larg ușile pentru toți cetățenii localității. Insa, bucurator este faptul ca pragul a fost pașit de tinerii satului, anume de Consiliul Tinerilor, reprezentat de 10 membri, in frunte cu  directorul adjunct educatie, doamna Tatiana Tudosiev. Domnul Valeriu Tabunscic, primar de Caplani a intimpinat cu multa caldura tinerii si cu cea mai mare placere a facut o excursie prin toate birourile institutiei, facand cunostinta cu specialistii si functionarii care activeaza in  cadrul primariei. La finalul excursiei tinerii au fost invitati in biroul primarului, unde sa incins o discutie aprinsa intre specialisti si tineri, in cadrul careia tinerii au ascultat atent fiecare specialist in domeniu( secretarul primariei, contabilul-sef, specialist fiscal, specialist funciar, asistent social comunitar, politie). Tinerii au fost cionteresati de soarta satului natal si au adresat intrebari directe primarului si specialistilor (ex. Ce intreprinde primaria pentru a tine tinerii in sat? Care este bugetul pe anul 2018? Cum gasiti sponsori pentru implementarea proiectelor comunitare? Ce proiecte veti inplementa in timpul apropiat? Care este taxa de salubrizare? Cand luati deciziile toti consilierii sunt de accord sau nu?, Cum faceti deciziile sa fie transparente si accesibile pentru toti? Cum informati populatia despre deciziile aprobate? Cate intruniri ale satului ati organizat in 2017?  Care este perspective dezvoltarii satului in anul 2018?  Care este cel mai tanar consilier? Cate femei reprezinta Consiliul Local? Cum isi petrece domnul primar timpul liber?

Domnul primar a mentionat  4 probleme prioritare ce vor fi realizate in anul 2018 in satul Caplani, anume asfaltarea drumului din sat cu suprafata de peste 7,8 km,  reabiltarea cismelei care este brandul localitatii, constructia sistemului de canalizare si epurare, constructia scolii sportive pentru copii si tineri, constructia casei pentru batrani.

Activitatea este sustinuta de Fondul National pentru Democratie in c adrul proiectului,, Cetatenie active pentru o buna guvernare si transparent locala” implementat de AO Miscarea Ecologista Stefan Voda in parteneriat cu primaria Caplani, Alava, Popeasca( rl. Stefan Voda), Plop Stiubei(rl Causeni) si Roscani|( rl. Anenii-Noi).