Fosti demnitari comunisti – actuali demnitari peledemisti?

sosFiecare dintre votantii entitatilor AIE asteapta oameni noi in conducerea statului. De ce? Pentru ca nu se pot face schimbari cu oamenii vechiului sistem. Exista opinia ca nu se poate, daca ne gindim la oamenii mai in virsta, dar ca, daca e vorba de unii “mai tineri” – acestia se pot “converti” pozitiv la democratie. Mai stii…

Scrisesem mai inainte un articol pe aceasta tema. Intrebam si mai intreb ce se intimpla ca cei care s-au simtit bine/mersi alaturi de comunisti, fiind, unii, pina si avocati fiului comunistului numarul 1 din R.Moldova, iata se pripasesc in noua conducere, fiind propusi – de cine credeti? – correct – de PLDM. Daca eu gresesc, va rog sa ma corectati.

De ce ma preocupa tema si scriu deja a doua oara? Pentru ca cetatenii nu inteleg – puteti vedea si pe blogul meu – de ceИзображение 155 nu se produce “schimbarea”. Le spun – asta o fac oamenii si politicile publice, adoptate si promovate de oameni. Se poate ca prietenii de odinioara ai comunistilor astazi deja sa fi rupt definitiv legatura cu acestia? Raspundeti Dvs. Ca si la intrebarea “De ce se intimpla asta?”

Gasesc pe http://blogosfera.md/view-post-v-97343-0-romana.html urmatorul fragment: “In continuare postez un fragment din articolul “Ministrii i-am schimbat. Dar sistemul?” al lui Constantin Tanase din Timpul. “Birocraţia roşie, unsă cu toate alifiile, care a rămas încă din epoca lui Simion Grossu şi care i-a slujit cu credinţă şi pe Snegur, şi pe Lucinschi, şi pe Voronin, acum e gata să intre în serviciul noii Puteri. Conducerea Alianţei le-a oferit un timp nepermis de mult pentru „meditare”, din care cauză mulţi dintre vechii birocraţi au înţeles că nu doar nu li se va întâmpla nimic, ci chiar că noua guvernare are nevoie de ei. Astfel, se naşte o monstruoasă coaliţie dintre vechi şi nou care descurajează societatea, o lipseşte de motivaţie, o înstrăinează de putere, deoarece lozinca schimbării, promisă în campania electorală, este compromisă.”

Ce bine ziceti maestre “se naşte o monstruoasă coaliţie dintre vechi şi nou care descurajează societatea”. Acum stimate domnule Constantin Tanase stim ca Guvernul Filat are 9 noi viceministri, dintre care sapte provin din guvernarea Voronin. Va dau un singur exemplu, Roman CAZAN , prieten si coleg de facultate cu  fostul Directot SIS Artur Resetnicov, care a inceput  in 2001 ca sef de departament la Presedintia Moldovei sub Voronin, apoi a fost promovat prim-şef adjunct al Aparatului Guvernului Tarlev si Greceanii, in prezent este numit de catre Vladimir Filat in functia de viceministru de stat! Am vorbit cu citiva reprezentanti ai partidelor membre AIE si sunt si ei stupefiati. Nu cred ca partidele membre ale AIE nu au cadre. Chiar dvs. ati scris in Timpul ca avem absolventi eminenti a Universitatilor din Romania si Occident care sunt marginalizati de comunisti si nu sunt admisi la guvernare. Mai mult, stiti foarte bine ca au aparut o serie de articole in presa procomunista despre absolventii din Romania, ca ar fi in marea lor majoritate racolati de SRI si serviciile secrete romanesti si ca acestia ar fi periculosi pentru statalitatea RM!? Imaginati-va ca zeci de mii de cetateni a Moldovei sunt lipsiti de drepturi civile si politice doar din cauza faptului ca au absolvit o facultate in Romania! Apropo Vlad Filat si fiii dvs. Alexandru si Costel, cu care am fost colegi de facultate la Iasi, tot in Romania au absolvit. Nu merita chiar nici un absovent din Romania sa fie viceministru sau functionar in Guvernul absolventului din Romania Vlad Filat?

Ce sa insemne prezenta noilor/vechilor viceministri in Guvernul AIE? Sa fie la mijloc oare o noua, dar tainica “coalitie monstruoasa”? Oare nu din aceasta cauza parea fericit la conferinta de presa tovarasul Voronin?

P.S. Ca sa fiu inteles corect, nu ma intereseaza nicio functie in Guvernul Filat. Sunt liber-profesionist, avocat si lider la citeva ong-ri, mai scriu comentarii politice si sociale. Ma doare sufletul pentru neamul nostru batjocorit si nu vreau sa cred ca cei pe care i-am sustinut in campania electorala au intrat in cirdasie cu Voronin si instrumentele lui. Ar fi prea trist, dar deloc original.”

Pornind si de la acest comentariu, am incercat sa ma mai documentez. Astfel, referitor la Roman Cazan gasim ca domnia sa o fi meritat sa fie avansat si de liberal-democrati, de vreme ce a primit si o distinctie de stat din partea lui Voronin “…Cu Medalia „Meritul Civic” au fost decoraţi directorul general al Agenţiei Relaţii Funciare şi Cadastru, Alexandr Bannicov; prim-şef adjunct al Aparatului Guvernului, Roman Cazan; şeful Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, Serghei Puşcuţa; consilierul principal de stat din cadrul Aparatului Guvernului, Nicolae Ungureanu….”, adica a servit bine regimul trecut.

Pe pagina oficiala a Presedintelui Republicii Moldova http://www.presedinte.md/apparat.php?lang=eng gasim la PRESIDENT’S ADMINISTRATION referinta GENERAL DEPARTMENT Head of the Department, Roman CAZAN, Tel: 50-42-44. Cred ca e superfluu sa amintesc cu cine in companie figureaza Roman – Mihail Barbulat, Valentin Vizant, Victor Doras, Mark Tkaciuk, Oleg Reidman, Anatolie Dubrovschi, Valeriu Gurbulea, Artur Resetnicov, Virgiliu Andreev si altii.

La inceputul anului, Roman Cazan anunta opinia publica precum ca de la 11 februarie, trei vicepremieri, şase miniştri, doi viceminiştri şi doi conducători ai autorităţilor publice centrale (Moldsilva şi Camera de Licenţiere) şi-au suspendat activitatea pe durata campaniei electorale pentru alegerile din 5 aprilie. Toţi 13 sunt candidaţi la funcţia de deputat în Parlament pe lista Partidului Comuniştilor (PCRM). Sint sigura ca lumea l-a crezut, el nu a fost in complicitate cu acestia si comunistii nu au folosit resursele administrative in campania electorala. Mai ales ca premierul Zinica Greceanii ramasese in functie.

In regasim pe Cazan participind la conferinta privind Bilanţul cooperării cu Consiliul Europei, Chişinău, 27-30 septembrie 2005, alaturi in program de „corifeii” implementarii recomandarilor CE pentru a se respecta la noi drepturile si libertatile fundamentale ale omului – Eugenia Kistruga (neaparat cu „k”), Victoria Iftodi, Vladimir Molojen si Artur Resetnikov, Igor Bodorin, Nicolae Chirtoaca si Igor Semevovker, Vasile tarlev, regretatul ilie Telescu si Vasile Sova.

Il regasim pe Cazan si in Comisia pentru selectarea candidaţilor la postul de judecător la CEDO, cunoasteti ce “succese” a inregistrat R.Moldova prin judecatorul sau acolo. In comisia de selectare Cazan a fost alturi de Vitalie Pвrlog, Valeriu Ostalep, deputatul communist Anatol Zagorodnвi, judecatorul, destul de cunoscut prin cazul Eugeniei Duca, pe nume Ion Muruianu s.a. O comisie similara celei anterioare, care propusese, daca bine va amintiti, asemenea “personaje” judecatori la CEDO precum Victoria Iftodi, ex-ministru al justitiei, apoi Ambasadoare la Paris, se pare peste tot sprijinita de Valeriu Gurbulea, si Lilia Vasilevici judecător de buzunar al comunistilor la Judecătoria Centru mun. Chişinău, ex-preşedinte al acestei instanţe (cazul Pasat, si nu numai).

Persoanele mai avizate spun ca, intr-adevar Cazan, a fost coleg al lui Artur Resetnicov, amintit mai sus, la fel ca si Oleg Efrim, actualul ministru-adjunct al justitiei, desemnat pe 11 noiembrie, care a fost si avocatul lui Oleg Voronin. Daca gresim – va rog, iarasi, sa ne corectati.

Oleg Efrim a luat locul viceministru justiţiei, Elena Mocanu, pusa de comunisti. Oleg Efrim apare implicat in mai multe proiecte, are declaratii mai incoace parca salutare, dar a fost pus avocat parlamentar (ombudsman) al RM, la Centrul pentru drepturile omului, tot de comunisti – nu cred ca trebuie sa precizam cine era atunci avansat si de ce a fost votat… in octombrie

Daca raminea la Biroul asociat de avocaţi “Avornic&Partenerii” sau la Centrul de drept necomercial, sau la Centrul Naţional de Asistenţă şi Informare a Organizaţiilor Neguvernamentale din Moldova “CONTACT”, dupa cum am inteles activind si pentru proiecte straine, chiar daca pe undeva tot puterea sub un regim de multe ori recomanda, inca mai era cum era, dar omul a tinut sa devina avocat parlamentar votat de comunisti, ceea ce, vedem, i-a servit drept o pista de lansare liberal-democrata…

Ziarul de Garda scria despre involubilitatea avocaţilor parlamentari, unul fiind Oleg Efrim, care era, in schimb, volubil pentru «Antena C», explicind oamenilor “la câţi metri trebuie să se afle protestatarii de clădirile oficiale”. Asta, desigur, “nu are nimic in comun” cu amenintarea recurgerii la arme impotriva copiilor de catre Zinica Greceanii… Am inteles ca Efrim isi dezleaga bine limba acum, sub liberali.

Am impresia ca cei doi demnitari despre care am vorbit pina acum, fac parte din “pragmaticienii noi” care confirma minunat adevarul “la timpuri noi, tot noi”.

Si ne vom mai referi la o persoana – la “Alexei Pavel Roibu, absolvent al cursurilor Universităţii Agrare din Chişinău (1976) şi ale Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Libere Internaţionale din Moldova (1998).” De asemenea, de pe Wikipedia http://ro.wikipedia.org/wiki/Alexei_Roibu, aflam ca “a absolvit cursurile superioare de pe lingă Comitetul Securităţii de Stat al URSS, şi-a început activitatea în cadrul Comitetului de Stat pentru Securitate al RSS Moldovenească în funcţia de împuternicit operativ.

Este avansat pe rând în funcţiile de şef de secţie, şef de direcţie şi director adjunct al Serviciului de Informaţii şi Securitate. La data de 12 februarie 2002, i s-a acordat gradul militar de general de brigadă. Prin decret prezidenţial, la 20 februarie 2002, preşedintele Vladimir Voronin l-a eliberat pe Alexei Roibu din funcţia de director-adjunct al Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) al Republicii Moldova.

In vara anului 2002, a fost numit in funcţia de director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC), instituţie nou-creată la iniţiativa Preşedintelui Vladimir Voronin in scopul “stirpirii corupţiei”. În această funcţie, a contribuit la reorganizarea organelor de control, precum şi la perfecţionarea legislaţiei în domeniul dreptului economic. A fost decorat cu înalte distincţii de stat.

In martie 2004, la şedinţa Consiliului Suprem de Securitate au fost demascate afaceri frauduloase cu făina de import din Republica Moldova, iar activitatea organelor de stat abilitate să efectueze un control riguros asupra acestui proces a fost considerată ca nesatisfăcătoare şi justificările conducătorilor instituţiilor vizate ca inadecvate, Guvernul l-a demis pe Alexei Roibu din funcţia de şef al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC), înlocuindu-l cu Valentin Mejinschi.”

Aceasta persoana, care a luptat sirguincios, in perioada 2002-2004, prin CCCEC, impotriva unor oponenti politici ai Изображение 111lui Voronin, astazi devine şef al Serviciului Grăniceri, comandant al trupelor de grăniceri.

Eu m-am judecat vreo cinci ani cu acest Departament si am cistigat procesul contra lui Igor Kolenov, sper ca, dupa acest articol, sa nu am probleme sub liberali cind voi pleca in Romania. Insa asemenea “metamorfoze” de la sef de CCCEC sub comunisti, centru criticat public si dur de doi Ambasadori ai SUA la plecare din misiune, care lasau a se intelege ca era “centru-ohranka tarista”, de persecutare politica si de estorcare economica, pina la sef sub Guvern liberal, mai rar. Probabil ca, fiind constient Filat de imaginea si biografia “incintatoare” a lui Roibu, i-a si oferit sansa de “reabilitare politica” – sa scoata sirma ghimpata de pe Prut. Drept ca nu ne este clar de ce sa nu decida Parlamentul? Aici chiar ii sustinem pe deputatii PL, care vad ca au facut un pas inapoi, dar trebuie sa se gindeasca bine – mine, prietenii lui Olejka si Artur fac vreo coalitie monstruoasa comunisto-liberal-democrata si se modifica hotarirea, se reinstaleaza sirma pe Prut.

Ne oprim, ca am scris cam mult. Si, mai ales, ca ne-am aprins paie in cap. Dar e mai bine sa arda paiele in cap decit sa ne arda sufletul.

Vitalia Pavlicenco


Sursa
2009-12-17 22:39:02Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

07:01:51Săptămâna în care mama lui Dodon a fost insultată. Și despre tatăl președintei. —» un alt blog
22:48:55CD Store —» Virtual Chişinău
07:56:58Lipsa de transparență a #năPASta. Ministrul Боля are COVID. —» un alt blog
21:46:48A Dermatologist For Your Skin Problems —» Virtual Chişinău
16:48:35Atenționează că o concurentă n-ar fi integră ca să conducă un spital —» Curaj.TV | Media alternativă
16:43:30Au luat la bătut momîia #Putler de la Oslo —» Curaj.TV | Media alternativă
08:00:04Vaja Jhashi despre „preluarea afacerilor”, concurenți, cetățenii și cum poți fi parte a Trans-Oil —» un alt blog
06:30:48Vaja Jhashi despre relația cu Plahotniuc, a doua identitate și relația cu arabii —» un alt blog
17:35:36Maia Sandu, face din Marina Tauber, cea mai vocală lideră a opoziției? —» un alt blog
13:47:50Problema apei calde la Ploiești încă este departe de a fi rezolvată. —» Curaj.TV | Media alternativă
09:00:32Solidaritate: Donații de peste 3000 de euro din partea asociațiilor din Franța pentru refugiații ucraineni din Moldova —» Elena Robu
08:05:21Activitate pentru copii: Pescuiește peștișorii cu furculița —» Sunt MAMĂ!
19:35:00Jandarmeria e chemată să separe apele în #rezist —» Curaj.TV | Media alternativă
19:02:23Cerem dreptate pentru abuzurile din 10 august 2018 —» Curaj.TV | Media alternativă
18:31:19Poliția capitalei, în acțiune pe Calea Rahovei —» Curaj.TV | Media alternativă
13:27:10Ajutând Ucraina ne ajutăm pe noi înșine. Altfel nu avem nicio șansă să trăim într-o lume sigură! —» nimic nu e asa cum pare a fi...
13:26:55Amnesty International versus Dasha, fetița care și-a tăiat părul —» nimic nu e asa cum pare a fi...
13:26:35Răzbunarea lui Putin: atacuri aeriene nocturne asupra civililor. Va recurge oare și la provocări nucleare? —» nimic nu e asa cum pare a fi...
20:53:23Gara de Nord e cam departe de civilizație —» Curaj.TV | Media alternativă
18:48:00How to Hire a Civil Law Attorney —» Virtual Chişinău
14:39:57Библиотека и лицей – территория сотрудничества —» BiblioCity
10:27:479 августа – Всемирный день книголюба —» Biblioteca Hristo Botev
09:22:03Aplauze la scenă deschisă pentru instrumentiștii Filarmonicii ploieștene —» Curaj.TV | Media alternativă
05:30:04Trans-Oil susținut de Guvernul SUA și blocat de Guvernarea #năPASta —» un alt blog
19:02:29New Design Superpowers for You to Leverage —» Misterioz