Redactare sau Cenzură…??? (II)


Scriam anterior că la agenţia la care muncesc de aproape 3 luni, mă redactează de mă rup. Însă nici nu ştiam că redactarea poate ajunge la aşa cote. Această ştire (de sus neredactată, de jos trecută prin “trei mîini”) aş numi-o mai mult ca ”găseşte 10 deosebiri”, dar totuşi îmi întreb cititorii, rezultatul este o redactare, sau e cenzură???

Partidele politice acuză actele de vandalism, dar diferă în poziţii

Partidele politice parlamentare au poziţii diferite cu privire la acţiunile de ieri a unui grup de preoţi şi enoriaşi creştin-ortodocşi, calificate drept act de vandalism. Astfel Partidul Democrat din Moldova /PDM/ îşi exprimă regretul că această confruntare între etniile ţării noastre, şi spun că vor depune toate eforturile pentru ca organizatorii acestui act să fie pedepsiţi. La rîndul lor, Partidul Comuniştilor /PCRM/ acuză Alianţa pentru Integrare Europeană /AIE/ de faptul că ar tolera cele întîmplate „prin acţiunile şi declaraţiile unor lideri aşa-numitelor partide liberale”.

„Aceste acte nejustificate de ură etnică şi religioasă sînt îndreptate împotriva democraţiei, împotriva Republicii Moldova şi a tuturor cetăţenilor statului nostru. Aceasta va arunca Moldova înapoi într-o situaţie de intoleranţă şi ură reciprocă, iar organizatorii ei au adus o ameninţare groaznică asupra viitorului democratic şi european al ţării noastre”, se menţionează în comunicatul emis de PDM. „Declarăm cu promptitudine că vom depune toate eforturile pentru ca organizatorii actului de vandalism antisemit şi xenofob să fie traşi la răspundere. Pentru că, ce haină nu ar îmbrăca fanatismul şi fundamentalismul religios este un fenomen social incceptabil extrem de periculos, care poate fi stopat doar prin acţiuni ferme”, se mai menţionează în comunicatul democraţilor.

La rîndul lor, membrii partidului comuniştilor din Moldova, susţin că aceste acţiuni au asemănări directe cu evenimentele tragice ale pogromului din Chişinău din anul 1903, precum şi cele ale Holocaustului de pe teritoriul ţării noastre din perioada celui de-al doilea război mondial. „Şi atunci şi acum antisemitismul este o iniţiativă şi un instrument al guvernării, dar nu o stare de spirit a poporului tolerant şi multinaţional al Moldovei. Este suficient să menţionăm că toate acţiunile ce au avut loc pe 13 decembrie în centrul Chişinăului s-au desfăşurat cu toleranţă excesivă din partea reprezentaţilor noului regim şi fără amestecul complet al poliţiei municipale”, se menţionează în comunicatul remis de către PCRM.

În acest context PCRM solicită procuraturii generale să investigheze minuţios „acţiunile criminale şi cu caracter antisemit”. Sîntem convinşi că persoanele vinovate trebuie să poarte pedeapsa corespunzătoare. PCRM se adresează din nou comunităţii internaţionale, partenerilor europeni ai ţării noastre cu cererea de a da dovadă de principialitate, consecvenţă şi apreciere obiectivă a politicii distrugătoare şi provocatoare, cultivate de alianţa partidelor care guvernează în Moldova”, conchide comunicatul.

Primul care au remis un comunicat în acest sens, a fost Partidul Liberal Democrat din Moldova. Prin acesta ei şi-au exprimat neliniştea faţă de acţiunile de ură şi intoleranţă religioasă care au avut loc ieri la Chişinău. Partidul Liberal /PL/ şi Alianţa Moldova Noastră /AMN/ încă nu au o poziţie oficială vizavi de acest incident.

De reamintit că peste o sută de credincioşi creştin-ortodocşi au protestat în centrul capitalei împotriva simbolului evreiesc instalat cu prilejul uneia dintre principalele sărbători religioase ale evreilor, numită „Hanukka”. După ce au scandat lozinci antievreieşti, ei au smuls menora (candelabru cu opt braţe) şi au înfipt în locul acesteia o cruce din lemn.

Partidele politice condamnă atele de vandalism de duminică

Partidele politice condamnă acţiunile de duminică ale unui grup de preoţi şi enoriaşi creştin-ortodocşi, calificîndu-le drept act de vandalism. Astfel, Partidul Democrat din Moldova /PDM/ îşi exprimã regretul pentru cele întîmplate şi spune că va depune toate eforturile pentru ca organizatorii acestui act să fie pedepsiţi.

 

„Aceste acte nejustificate de ură etnică şi religioasă sînt îndreptate împotriva democraţiei Republicii Moldova şi a tuturor cetăţenilor statului nostru. Aceasta va arunca Moldova înapoi, într-o situaţie de intoleranţă şi ură reciprocă, iar organizatorii ei au adus o ameninţare groaznică asupra viitorului democratic şi european al ţării noastre”, se menţionează în comunicatul de presã difuzat de PDM.

 

„Declarăm cu promptitudine că vom depune toate eforturile pentru ca organizatorii actului de vandalism antisemit şi xenofob să fie traşi la răspundere. Pentru că orice haină ar îmbrăca fanatismul şi fundamentalismul religios, el este un fenomen social inacceptabil extrem de periculos, care poate fi stopat doar prin acţiuni ferme”, se mai menţionează în comunicatul democraţilor.

 

La rîndul lor, membrii partidului comuniştilor din Moldova susţin că aceste acţiuni au asemănări directe cu evenimentele tragice ale pogromului din Chişinău din anul 1903. În context, PCRM solicită procuraturii generale să investigheze minuţios „acţiunile criminale şi cu caracter antisemit”.

 

Primul care a difuzat un comunicat în acest sens a fost Partidul Liberal Democrat din Moldova. Prin acesta, formaţiunea şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu acţiunile de ură şi intoleranţă religioasă care au avut loc duminică la Chişinău. Partidul Liberal /PL/ şi Alianţa Moldova Noastră /AMN/ încă nu au o poziţie oficială vizavi de acest incident.

Reamintim că peste o sută de credincioşi creştin-ortodocşi au protestat în centrul capitalei împotriva simbolului evreiesc instalat cu prilejul uneia dintre principalele sărbători religioase ale evreilor, numită „Hanukka”. După ce au scandat lozinci antievreieşti, ei au smuls menora (candelabru cu opt braţe) şi au înfipt în locul acesteia o cruce din lemn.


Sursa
2009-12-15 18:10:50Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

05:44:31Фестиваль украинской культуры UKRAINIAN DAY IN MOLDOVA пройдет в Кишиневе 20 августа —» Заметки Начинающего Журналиста
20:47:40Despre agresarea verbală a mamei lui Dodon #MicrofonulLiber —» Curaj.TV | Media alternativă
20:43:34Local fast food poluant și evazionist —» Curaj.TV | Media alternativă
21:08:30Trenul de Viena a pornit cu o ușă defectă la vagonul de Cluj —» Curaj.TV | Media alternativă
15:00:00Grow Your Audience with Microsoft Start —» Misterioz
21:45:55Încă un caz șocant la o grădiniță din capitală —» Curaj.TV | Media alternativă
07:30:15O altă Angela. Cea care, copilă fiind, a reușit să se salveze dintr-un război inimaginabil în secolul XXI! —» nimic nu e asa cum pare a fi...
07:01:51Săptămâna în care mama lui Dodon a fost insultată. Și despre tatăl președintei. —» un alt blog
22:48:55CD Store —» Virtual Chişinău
11:31:53Vă invit la dezbateri: De ce cetățenii Federației Ruse trebuie să fie lipsiți de vize pentru călătorii în occident? —» nimic nu e asa cum pare a fi...
07:56:58Lipsa de transparență a #năPASta. Ministrul Боля are COVID. —» un alt blog
07:00:14Zice că a fost condamnat pe nedrept pentru viol (ru) —» Curaj.TV | Media alternativă
21:46:48A Dermatologist For Your Skin Problems —» Virtual Chişinău
20:48:24Azi a fost lansat primul satelit moldovenesc pe orbită —» Curaj.TV | Media alternativă
19:35:21Zice că frații și sora au dus-o de nas —» Curaj.TV | Media alternativă
16:48:35Atenționează că o concurentă n-ar fi integră ca să conducă un spital —» Curaj.TV | Media alternativă
16:43:30Au luat la bătut momîia #Putler de la Oslo —» Curaj.TV | Media alternativă
08:00:04Vaja Jhashi despre „preluarea afacerilor”, concurenți, cetățenii și cum poți fi parte a Trans-Oil —» un alt blog
07:50:44Ungheniul la 560 ani. Programul Bibliotecii pentru luna august —» BPR Ungheni's Blog
07:30:39Mama Lisei - fetița ucisă de ruși la Vinnița - a ieșit din spital: „Era o tăcere de moarte de jur împrejur... M-am așezat și am început să țip...” —» nimic nu e asa cum pare a fi...
06:30:48Vaja Jhashi despre relația cu Plahotniuc, a doua identitate și relația cu arabii —» un alt blog
17:35:36Maia Sandu, face din Marina Tauber, cea mai vocală lideră a opoziției? —» un alt blog
13:47:50Problema apei calde la Ploiești încă este departe de a fi rezolvată. —» Curaj.TV | Media alternativă
12:34:04Războiul la zi. Ce se mai întâmplă în Mariupolul ocupat? —» nimic nu e asa cum pare a fi...
09:00:32Solidaritate: Donații de peste 3000 de euro din partea asociațiilor din Franța pentru refugiații ucraineni din Moldova —» Elena Robu