423 cazuri COVID-19 în Moldova
395 – cazuri active
23 – cazuri vindecate
5 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 1 aprilie 2020 ora 22:44


Redactare sau Cenzură…??? (II)


Scriam anterior că la agenţia la care muncesc de aproape 3 luni, mă redactează de mă rup. Însă nici nu ştiam că redactarea poate ajunge la aşa cote. Această ştire (de sus neredactată, de jos trecută prin “trei mîini”) aş numi-o mai mult ca ”găseşte 10 deosebiri”, dar totuşi îmi întreb cititorii, rezultatul este o redactare, sau e cenzură???

Partidele politice acuză actele de vandalism, dar diferă în poziţii

Partidele politice parlamentare au poziţii diferite cu privire la acţiunile de ieri a unui grup de preoţi şi enoriaşi creştin-ortodocşi, calificate drept act de vandalism. Astfel Partidul Democrat din Moldova /PDM/ îşi exprimă regretul că această confruntare între etniile ţării noastre, şi spun că vor depune toate eforturile pentru ca organizatorii acestui act să fie pedepsiţi. La rîndul lor, Partidul Comuniştilor /PCRM/ acuză Alianţa pentru Integrare Europeană /AIE/ de faptul că ar tolera cele întîmplate „prin acţiunile şi declaraţiile unor lideri aşa-numitelor partide liberale”.

„Aceste acte nejustificate de ură etnică şi religioasă sînt îndreptate împotriva democraţiei, împotriva Republicii Moldova şi a tuturor cetăţenilor statului nostru. Aceasta va arunca Moldova înapoi într-o situaţie de intoleranţă şi ură reciprocă, iar organizatorii ei au adus o ameninţare groaznică asupra viitorului democratic şi european al ţării noastre”, se menţionează în comunicatul emis de PDM. „Declarăm cu promptitudine că vom depune toate eforturile pentru ca organizatorii actului de vandalism antisemit şi xenofob să fie traşi la răspundere. Pentru că, ce haină nu ar îmbrăca fanatismul şi fundamentalismul religios este un fenomen social incceptabil extrem de periculos, care poate fi stopat doar prin acţiuni ferme”, se mai menţionează în comunicatul democraţilor.

La rîndul lor, membrii partidului comuniştilor din Moldova, susţin că aceste acţiuni au asemănări directe cu evenimentele tragice ale pogromului din Chişinău din anul 1903, precum şi cele ale Holocaustului de pe teritoriul ţării noastre din perioada celui de-al doilea război mondial. „Şi atunci şi acum antisemitismul este o iniţiativă şi un instrument al guvernării, dar nu o stare de spirit a poporului tolerant şi multinaţional al Moldovei. Este suficient să menţionăm că toate acţiunile ce au avut loc pe 13 decembrie în centrul Chişinăului s-au desfăşurat cu toleranţă excesivă din partea reprezentaţilor noului regim şi fără amestecul complet al poliţiei municipale”, se menţionează în comunicatul remis de către PCRM.

În acest context PCRM solicită procuraturii generale să investigheze minuţios „acţiunile criminale şi cu caracter antisemit”. Sîntem convinşi că persoanele vinovate trebuie să poarte pedeapsa corespunzătoare. PCRM se adresează din nou comunităţii internaţionale, partenerilor europeni ai ţării noastre cu cererea de a da dovadă de principialitate, consecvenţă şi apreciere obiectivă a politicii distrugătoare şi provocatoare, cultivate de alianţa partidelor care guvernează în Moldova”, conchide comunicatul.

Primul care au remis un comunicat în acest sens, a fost Partidul Liberal Democrat din Moldova. Prin acesta ei şi-au exprimat neliniştea faţă de acţiunile de ură şi intoleranţă religioasă care au avut loc ieri la Chişinău. Partidul Liberal /PL/ şi Alianţa Moldova Noastră /AMN/ încă nu au o poziţie oficială vizavi de acest incident.

De reamintit că peste o sută de credincioşi creştin-ortodocşi au protestat în centrul capitalei împotriva simbolului evreiesc instalat cu prilejul uneia dintre principalele sărbători religioase ale evreilor, numită „Hanukka”. După ce au scandat lozinci antievreieşti, ei au smuls menora (candelabru cu opt braţe) şi au înfipt în locul acesteia o cruce din lemn.

Partidele politice condamnă atele de vandalism de duminică

Partidele politice condamnă acţiunile de duminică ale unui grup de preoţi şi enoriaşi creştin-ortodocşi, calificîndu-le drept act de vandalism. Astfel, Partidul Democrat din Moldova /PDM/ îşi exprimã regretul pentru cele întîmplate şi spune că va depune toate eforturile pentru ca organizatorii acestui act să fie pedepsiţi.

 

„Aceste acte nejustificate de ură etnică şi religioasă sînt îndreptate împotriva democraţiei Republicii Moldova şi a tuturor cetăţenilor statului nostru. Aceasta va arunca Moldova înapoi, într-o situaţie de intoleranţă şi ură reciprocă, iar organizatorii ei au adus o ameninţare groaznică asupra viitorului democratic şi european al ţării noastre”, se menţionează în comunicatul de presã difuzat de PDM.

 

„Declarăm cu promptitudine că vom depune toate eforturile pentru ca organizatorii actului de vandalism antisemit şi xenofob să fie traşi la răspundere. Pentru că orice haină ar îmbrăca fanatismul şi fundamentalismul religios, el este un fenomen social inacceptabil extrem de periculos, care poate fi stopat doar prin acţiuni ferme”, se mai menţionează în comunicatul democraţilor.

 

La rîndul lor, membrii partidului comuniştilor din Moldova susţin că aceste acţiuni au asemănări directe cu evenimentele tragice ale pogromului din Chişinău din anul 1903. În context, PCRM solicită procuraturii generale să investigheze minuţios „acţiunile criminale şi cu caracter antisemit”.

 

Primul care a difuzat un comunicat în acest sens a fost Partidul Liberal Democrat din Moldova. Prin acesta, formaţiunea şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu acţiunile de ură şi intoleranţă religioasă care au avut loc duminică la Chişinău. Partidul Liberal /PL/ şi Alianţa Moldova Noastră /AMN/ încă nu au o poziţie oficială vizavi de acest incident.

Reamintim că peste o sută de credincioşi creştin-ortodocşi au protestat în centrul capitalei împotriva simbolului evreiesc instalat cu prilejul uneia dintre principalele sărbători religioase ale evreilor, numită „Hanukka”. După ce au scandat lozinci antievreieşti, ei au smuls menora (candelabru cu opt braţe) şi au înfipt în locul acesteia o cruce din lemn.


Sursa
2009-12-15 18:10:50Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

14:34:02Primul loc pentru „Moldova: oameni, locuri, bucătărie și vin” —» Gheorghe Erizanu
13:33:00Horoscop aprilie 2020 —» codul omega
12:27:57Vine Prim-Ministrul…acasa… la un cetatean din Trinca, Edinet —» Curaj.TV | Media alternativă
10:30:51Briefing de presă susținut de ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, privind desfășurarea procesului educațional la distanță, când prezența fizică a elevilor în sălile de clasă este restricționată, în scopul prevenirii răspândirii epidemiei virusului COVID-19 —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
10:11:47Wine. On-line. —» Fine Wine
09:38:23În ultimele două săptămâni au fost repatriați peste 4 000 de cetățeni ai R. Moldova de peste hotare —» Elena Robu
09:19:26Граждан Молдовы, которые возвращаются из-за рубежа, обяжут покупать медицинский полис —» Заметки Начинающего Журналиста
08:19:35Guvernul de la Chișinău a dispus crearea Centrului COVID-19 —» Elena Robu
07:59:21Quiche cu ton și legumele pe care le aveți în frigider, rapid și gustos —» Life is too short to wear boring clothes. - A blog about travel, lifestyle, healthy life and fashio
07:36:43Abuz polițienesc pe timp de pandemie —» Curaj.TV | Media alternativă
07:26:08Debitări pe timp de pandemie 😋 —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
06:08:11Să zâmbim împreună —» Biblioteca Hristo Botev
19:22:36Coronavirus în Franța: Aproape 500 de decese în ultimele 24 de ore —» Elena Robu
18:07:56Ne gîndim să protestăm în diaspora —» Curaj.TV | Media alternativă
16:24:36Un fel de lectii online —» liliana
14:46:12Ponturi despre cum să îți gestionezi finanțele în COVID-19! —» Blog - Monily.md
14:00:13Coliba Albastră sprijină persoanele fără adăpost —» Curaj.TV | Media alternativă
13:19:38Joc educativ de interior ce implică motorica fină și grosieră —» Planeta Mami
12:56:17Elveția și PNUD oferă echipamente de protecție cadrelor medicale pentru a sprijini Moldova în lupta cu COVID-19 —» Elena Robu
12:54:14Vara 2025 —» DIMEX's WeBlog
10:32:45Despartirile pe termen lung in casatorie —» Curbet Alexandru
09:31:35Ascultarea face mai mult decât orice | Editorial Radu Blendarencu —» Moldova Creștină
09:00:1630 DE ANI CU SAU FĂRĂ CENZURĂ? —» Leo Butnaru
06:37:36Lumea este oglinda frumuseții lui Dumnezeu —» Portalul Tineretului Ortodox din Moldova
22:34:06(video) Soldații ocupanți ruși din nou mărșăluiesc prin Europa —» Badan Blog