Redactare sau Cenzură…??? (II)


Scriam anterior că la agenţia la care muncesc de aproape 3 luni, mă redactează de mă rup. Însă nici nu ştiam că redactarea poate ajunge la aşa cote. Această ştire (de sus neredactată, de jos trecută prin “trei mîini”) aş numi-o mai mult ca ”găseşte 10 deosebiri”, dar totuşi îmi întreb cititorii, rezultatul este o redactare, sau e cenzură???

Partidele politice acuză actele de vandalism, dar diferă în poziţii

Partidele politice parlamentare au poziţii diferite cu privire la acţiunile de ieri a unui grup de preoţi şi enoriaşi creştin-ortodocşi, calificate drept act de vandalism. Astfel Partidul Democrat din Moldova /PDM/ îşi exprimă regretul că această confruntare între etniile ţării noastre, şi spun că vor depune toate eforturile pentru ca organizatorii acestui act să fie pedepsiţi. La rîndul lor, Partidul Comuniştilor /PCRM/ acuză Alianţa pentru Integrare Europeană /AIE/ de faptul că ar tolera cele întîmplate „prin acţiunile şi declaraţiile unor lideri aşa-numitelor partide liberale”.

„Aceste acte nejustificate de ură etnică şi religioasă sînt îndreptate împotriva democraţiei, împotriva Republicii Moldova şi a tuturor cetăţenilor statului nostru. Aceasta va arunca Moldova înapoi într-o situaţie de intoleranţă şi ură reciprocă, iar organizatorii ei au adus o ameninţare groaznică asupra viitorului democratic şi european al ţării noastre”, se menţionează în comunicatul emis de PDM. „Declarăm cu promptitudine că vom depune toate eforturile pentru ca organizatorii actului de vandalism antisemit şi xenofob să fie traşi la răspundere. Pentru că, ce haină nu ar îmbrăca fanatismul şi fundamentalismul religios este un fenomen social incceptabil extrem de periculos, care poate fi stopat doar prin acţiuni ferme”, se mai menţionează în comunicatul democraţilor.

La rîndul lor, membrii partidului comuniştilor din Moldova, susţin că aceste acţiuni au asemănări directe cu evenimentele tragice ale pogromului din Chişinău din anul 1903, precum şi cele ale Holocaustului de pe teritoriul ţării noastre din perioada celui de-al doilea război mondial. „Şi atunci şi acum antisemitismul este o iniţiativă şi un instrument al guvernării, dar nu o stare de spirit a poporului tolerant şi multinaţional al Moldovei. Este suficient să menţionăm că toate acţiunile ce au avut loc pe 13 decembrie în centrul Chişinăului s-au desfăşurat cu toleranţă excesivă din partea reprezentaţilor noului regim şi fără amestecul complet al poliţiei municipale”, se menţionează în comunicatul remis de către PCRM.

În acest context PCRM solicită procuraturii generale să investigheze minuţios „acţiunile criminale şi cu caracter antisemit”. Sîntem convinşi că persoanele vinovate trebuie să poarte pedeapsa corespunzătoare. PCRM se adresează din nou comunităţii internaţionale, partenerilor europeni ai ţării noastre cu cererea de a da dovadă de principialitate, consecvenţă şi apreciere obiectivă a politicii distrugătoare şi provocatoare, cultivate de alianţa partidelor care guvernează în Moldova”, conchide comunicatul.

Primul care au remis un comunicat în acest sens, a fost Partidul Liberal Democrat din Moldova. Prin acesta ei şi-au exprimat neliniştea faţă de acţiunile de ură şi intoleranţă religioasă care au avut loc ieri la Chişinău. Partidul Liberal /PL/ şi Alianţa Moldova Noastră /AMN/ încă nu au o poziţie oficială vizavi de acest incident.

De reamintit că peste o sută de credincioşi creştin-ortodocşi au protestat în centrul capitalei împotriva simbolului evreiesc instalat cu prilejul uneia dintre principalele sărbători religioase ale evreilor, numită „Hanukka”. După ce au scandat lozinci antievreieşti, ei au smuls menora (candelabru cu opt braţe) şi au înfipt în locul acesteia o cruce din lemn.

Partidele politice condamnă atele de vandalism de duminică

Partidele politice condamnă acţiunile de duminică ale unui grup de preoţi şi enoriaşi creştin-ortodocşi, calificîndu-le drept act de vandalism. Astfel, Partidul Democrat din Moldova /PDM/ îşi exprimã regretul pentru cele întîmplate şi spune că va depune toate eforturile pentru ca organizatorii acestui act să fie pedepsiţi.

 

„Aceste acte nejustificate de ură etnică şi religioasă sînt îndreptate împotriva democraţiei Republicii Moldova şi a tuturor cetăţenilor statului nostru. Aceasta va arunca Moldova înapoi, într-o situaţie de intoleranţă şi ură reciprocă, iar organizatorii ei au adus o ameninţare groaznică asupra viitorului democratic şi european al ţării noastre”, se menţionează în comunicatul de presã difuzat de PDM.

 

„Declarăm cu promptitudine că vom depune toate eforturile pentru ca organizatorii actului de vandalism antisemit şi xenofob să fie traşi la răspundere. Pentru că orice haină ar îmbrăca fanatismul şi fundamentalismul religios, el este un fenomen social inacceptabil extrem de periculos, care poate fi stopat doar prin acţiuni ferme”, se mai menţionează în comunicatul democraţilor.

 

La rîndul lor, membrii partidului comuniştilor din Moldova susţin că aceste acţiuni au asemănări directe cu evenimentele tragice ale pogromului din Chişinău din anul 1903. În context, PCRM solicită procuraturii generale să investigheze minuţios „acţiunile criminale şi cu caracter antisemit”.

 

Primul care a difuzat un comunicat în acest sens a fost Partidul Liberal Democrat din Moldova. Prin acesta, formaţiunea şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu acţiunile de ură şi intoleranţă religioasă care au avut loc duminică la Chişinău. Partidul Liberal /PL/ şi Alianţa Moldova Noastră /AMN/ încă nu au o poziţie oficială vizavi de acest incident.

Reamintim că peste o sută de credincioşi creştin-ortodocşi au protestat în centrul capitalei împotriva simbolului evreiesc instalat cu prilejul uneia dintre principalele sărbători religioase ale evreilor, numită „Hanukka”. După ce au scandat lozinci antievreieşti, ei au smuls menora (candelabru cu opt braţe) şi au înfipt în locul acesteia o cruce din lemn.


Sursa
2009-12-15 18:10:50Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

10:41:22Ziua Cititului Împreună —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
19:58:23Picturi în stil retro – adaptate în stil modern —» BPR Ungheni's Blog
08:52:09Constantin Rusnac —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
07:45:46Măcelarul din Lunca Prutului – fantoma emblematică a Maiei Sandu sau de ce pe „vremuri bune” lucrurile niciodată nu sunt așa cum par a fi?! —» Sergiu Mocanu
23:46:34Triangle of Sadness —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
12:59:10La Radio Guerrilla cu Mitoș Micleușanu —» .:EU:.
10:15:29YES-EU. CEVA ESENȚIAL... —» Leo Butnaru
10:30:40DIN POEZIA FRANCEZĂ CONTEMPORANĂ —» Leo Butnaru
10:08:23Berliner: gest de solidaritate pentru vinurile moldovenești —» Fine Wine
21:29:07Poliția locală acționează pe alocuri, dar intens —» Curaj.TV | Media alternativă
21:25:29Inspectorul Felix se agită cînd e inspectat —» Curaj.TV | Media alternativă
09:25:46ИНФОРМАЦИОННО ПИСМО —» Biblioteca Hristo Botev
19:45:58True, Biblical Friendship —» Erik and Elena Brewer's Weblog
19:13:58Mai Departe cu Viorica Tătaru – Pe front în Ucraina, Propaganda de război, Transnistria —» Curaj.TV | Media alternativă
19:11:51Pericole la zebra de la parcul Bazilescu, Bucureștii Noi —» Curaj.TV | Media alternativă
18:26:54DIN POEZIA FRANCEZĂ CONTEMPORANĂ —» Leo Butnaru
15:23:47What’s New on WordPress.com: Tools to Make Designing Your Site Easier Than Ever —» Misterioz
14:50:26Program_Campania Naţională ,,Citim cu voce tare împreună” ediţia anului 2023 —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
14:44:06Anunţ - Poster_Campania Naţională ,,Citim cu voce tare împreună” ediţia anului 2023 —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
14:35:47Lectura — hrană nobilă pentru suflet —» Biblioteca Hristo Botev
14:31:1227 Ianuarie - Ziua Comemorării Victimelor Holocaustului. —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
10:15:03Pericol mortal in pasajul de la Guvern pe motiv de neglijență —» Curaj.TV | Media alternativă
04:57:00De ce familia mea nu consumă carnea de pui din comerț, laptele cu termen mare de valabilitate și marmelada —» Sunt MAMĂ!
21:27:45„Amintiri din trecutul Terrei” de Liu Cixin – o părere sinceră despre cărți (fără spoilere) —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
18:42:59Citit în ianuarie: „Oameni sărmani” de F.M. Dostoievski —» Sunt MAMĂ!