Stanga-dreapta in Basarabia
Aceasta este postarea pe blogul meu semnata de Mircea Popescu, ex-presedinte al Consiliului Mondial Roman, cu sediul in SUA, mare luptator pentru romanism si sprijinitor al Basarabiei. Este o tema de discutie …
“Indraznesc sa fac un comentariu asupra situatiei politice din Basarabia asa cum o vad de la distanta. De aceea, departe de mine de a avea pretentia ca este un comentariu ancorat in realitatea vie. Poate trebuie privit doar ca o simpla opinie.
Odata cu disidenta din AMN prin retragerea lui Untila, cred ca exista sansa revitalizarii si cresterii PNL. Conditia ar fi ca acesta sa vina la PNL aducand sau atragand un val de tineri ambitiosi si cu o altfel de pregatire politica decat cea a vechilor politicieni experimentati, dar inchistati in mentalitati si relatii care constituie piedici in procesul de regenerare a clasei politice.
Sigur, o conditie sine qua non este sa se treaca peste orgolii si abia dupa solutionarea contestatiei lui Untila referitoare la realegerea lui Urechean.
Oricum, daca PNL-ul se intareste, probabil doar cu PL si PLDM-ul s-ar putea face o alianta cu caracter national, dar si aici va trebui depasita stavila orgoliilor.
AMN-ul n-are nici doctrina, nici coloana vertebrala si nu va intra intr-o coalitie nationala cu tenta romaneasca, insasi denumirea “Moldova Noastra” spunand multe.
La fel, nici Diacov cu PD-ul, in care si-a adus o parte din fostii membri PCRM din jurul lui Lupu, sau Braghis, care-i poate atrage pe ceilalti fugiti din partidul lui Voronin.
Eu ii vad aceste partide mai periculoase si nu m-ar mira ca sa se creeze o structura AMN-PSD-PD, eventual cu un sprijin tacit PCRM, care va continua politica pro-moldovenista a lui Voronin, ceva mai “luminata”. In felul acesta, va fi atras electoratul imbatranit si nostalgic, dar si cel anti-romanesc.
Indraznesc sa afirm ca batalia politica in Basarabia nu-i intre o stanga si o dreapta clasica, indiferent de denumiri si de autointitulari, ci este o batalie identitara, iar rezultatul ei va determina fie o accelerare a procesului de integrare in UE prin sau cu ajutorul Romaniei, fie o incetinire cu ocolisuri prin spatiul estic.
Nici nu poate sa fie stanga-dreapta in conditiile in care populatia habar n-are de doctrine, iar economia nu-i dezvoltata ca sa poata adapta una sau alta dintre doctrinele economice: ori protectie sociala prin interventia statului (de unde fonduri?), ori masuri fiscale liberale, care sa creeze locuri de munca si venituri statului.
Ca sa fim cinstiti, este si greu sa se introduca masuri liberale, care inseamna reduceri masive ale aparatului statului, inclusiv in economia de stat, mai ales in conditiile actualei crize mondiale, care impiedica investitiile straine, cu atat mai mult intr-o tara saraca si cu viitor neclar, cum este Basarabia.
Iar populatia gandeste “stanga”, adica vrea stat paternalist, dar vorbeste despre “dreapta”, fara sa inteleaga si ca este taman ceva opus dorintelor de protectie sociala. Si, in aceasta situatie, cum vor indeplini partidele promisiunile de prosperitate asteptate?
Marea greseala a partidelor a fost ca au cazut in capcana lui Voronin care le-a timorat cu ideea ca a sustine ideea de romanism echivaleaza cu tradarea statului moldovean. Cel putin, Ghimpu si Filat au schimbat placa si au dat-o pe originea romaneasca, dar nu si Lupu, implicit Diacov, care s-a lasat inghitit cu partid cu tot.
Cum AIE inca nu are definita acea componenta nationala, sunt convins ca, in scurt timp, amalgamul asta contra firii, creat doar din interesele de moment ale inlaturarii grupului de interese PCRM, va crapa si se va scinda. Pe asta si mizeaza Voronin.
In Basarabia este necesar un partid crestin-democrat romanesc, ce ar completa spatiul doctrinar basarabean, mai ales ca traditia este in pericol sa dispara prin exodul alarmant al tineretului in spatiul european, exod care permite acel cosmopolitism, care a fost amintit. Si indraznesc sa afirm ca, pentru intreg spatiul romanesc, este necesara infuzia de traditie din Basarabia, traditie pastrata si din cauza izolarii, dar si a rezistentei naturale impotriva incercarilor de anihilare nationala, la care a fost supusa populatia.
Pe de alta parte, crestin-democratia se gaseste mai la stanga liberalismului, deci mai spre centru, si s-ar pozitiona acolo unde va dori sa se instaleze PD-ul lui Diacov.
Posibil ca un partid crestin-democrat national romanesc sa poata fi creat cu intelectualii care astazi oscileaza pe langa diverse partide, dar cu o implicare conjuncturala si fara un suport fatis. Iar acest partid ar putea prelua o mare parte dintre votantii PPCD-ului, poate chiar si o parte dintre membrii PPCD-ului pe care i-ar aduce in tabara pro-romaneasca PL-PDLM-PNL, creind un Bloc National sau o alianta cu caracter national.
Cu alte cuvinte, Blocul National ar putea contracara o stanga intarita AMN-PSD-PD si ne-romaneasca, ocupand si dreapta (partidele liberale), si centru-dreapta (un partid crestin democrat care, afara de traditie, va introduce o componeta sociala rezultata din caracterul crestin-democrat).
N-am spus ca eventuala alianta AMN-PSD-PD este anti-romaneasca ci ne-romaneasca, pornind de la pozitia lui Lupu sau oscilatiile lui Urechean, Diacov si Braghis cu referire la caracterul national al populatiei basarabene.
Privit prin aceasta prisma, in Basarabia sensul cuvintelor “stanga”-”dreapta” devine, de fapt, “moldovean”-”roman”.
Mircea Popescu
13 Decembrie 2009″
Sursa
2009-12-15 08:21:18