Sarkozy îl apără pe Balzac de Google

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, nu doreşte ca patrimoniul literar al ţării sale să fie controlat de Google, referindu-se la încercarea companiei americane de a digitaliza milioane de cărţi din întreaga lume.

Reprezentanţii administraţiei franceze sunt hotărâţi să nu permită ca literatura franceză să fie înglobată într-un mare proiect internaţional de digitalizare, şi doresc să îşi creeze propriul plan de publicare online a operelor literare.

"Nu ne vom lasa privaţi de moştenirea noastră, în beneficiul unei companii, indiferent cât de mare, prietenoasă sau americană este aceasta", a declarat Sarkozy, fără să precizeze numele Google, dar făcând o aluzie evidentă la compania americană.

Preşedintele francez a declarat că digitalizarea operelor literare ar putea fi unul dintre proiectele finanţate dintr-un împrumut naţional de miliarde de euro, ce urmează să fie alocate investiţiilor strategice de anul viitor.

"Nu ne vom lăsa privaţi de ceea ce mai multe generaţii au creat în limba franceză, doar pentru că nu suntem capabili să ne finanţăm propriul nostru proiect de digitalizare", a mai adăugat Sarkozy.

Proiectul Google de a digitaliza milioane de opere literare a atras nemulţumiri şi în alte ţări, precum Statele Unite, China sau Germania. În Statele Unite, Google şi sindicatul scriitorilor, şi Asociaţia editorilor americani au semnat un acord în octombrie 2008, în urma unei acţiuni în instanţă înaintate, în 2005, de către autori şi editori, împotriva companiei de internet, pe tema încălcării drepturilor de autor în cazul digitalizării cărţilor.

Premierul francez Francois Fillon a ordonat, luna trecută, crearea unei comisii care să pregătească un proiect de relansare al sectorului de publishing, considerând că este important să nu se ajungă şi în acest domeniu la probleme mai grave, de tipul descărcărilor ilegale de conţinuturi, care au afectat puternic industria filmului şi cea muzicală.

Într-o scrisoare deschisă, Fillon a listat câteva posibile strategii, începând cu scanarea şi digitalizarea cărţilor din bibliotecile europene. Alte proiecte se refereau la introducerea unor legi anti-piraterie în industria de publishing şi la dezvoltarea segmentului de carte digitală.

Guvernul francez a propus unul dintre cele mai stricte proiecte de lege împotriva pirateriei online, care a fost aprobat în luna septembrie şi de Parlament. Potrivit acestei legi, utilizatorii care descarcă ilegal conţinuturi de pe web riscă să fie deconectaţi de la reţeaua de internet.

Totodată, guvernul francez a făcut presiuni asupra reprezentanţilor Comisiei Europene pentru a aproba proiectul de digitalizare masivă a operelor literare, atacând în mod evident compania Google.

Sursa
2009-12-14 00:14:00Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

12:11:41Protest la Oslo contra invaziei ruse în Ucraina —» Curaj.TV | Media alternativă
19:13:4777 ani după Hiroshima, pericolul nuclear e tot mai mare #live #palavre —» Curaj.TV | Media alternativă
13:03:12Centenar Marin Preda, fiul lui zice că lua bătaie —» Curaj.TV | Media alternativă
09:19:19Despre Taiwan și dreptul la autodeterminare —» Curaj.TV | Media alternativă
09:02:28A intrat cu crucea la gît în templul lui Crishna (ru) —» Curaj.TV | Media alternativă
08:11:42Protest la ambasada rusă din Moldova contra invaziei din Ucraina —» Curaj.TV | Media alternativă
08:48:25În fiecare dimineață poate fi ultimul răsărit al meu, dar și al lumii —» SINCERITATEA ca SENTINŢĂ | B(îr)log de Traian Vasilcău sau, pur şi simplu, TRAIANUS
19:34:52Protest cu cort la Procuratura Generală —» Curaj.TV | Media alternativă
14:42:00Implicarea voluntarilor în cadrul Programului estival „Provocarea verii” —» BiblioCity
09:01:00Podcast cu Gelu Duminică și Vasile Ernu —» Curaj.TV | Media alternativă
07:00:17Angela Mutuzoc, șefa Consiliului Superior al Procurorilor, tăiată de #năPASta la prezentarea Veronicăi Dragalin —» un alt blog
06:00:39Cântecele lui Țoi cântate la Tiraspol —» un alt blog
19:15:18Serhii Plokhy – The Gates of Europe. A history of Ukraine —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
18:01:36Primar agresiv la Plopii-Slăvitești! Amenință și înjură de față cu poliția —» Curaj.TV | Media alternativă
12:48:56Reliable and Cost-Effective Phone Repair Service —» Virtual Chişinău
12:46:48Spa Resort Guide —» Virtual Chişinău
12:40:59Margareta Cemârtan-Spânu sau drumurile rătăcitoare ale deportărilor —» Andrei LANGA. Blogul personal
12:34:15Sanda LESNEA, o scriitoare venită din lumea sonoră a copilăriei —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:38:42În plină criză, Guvernul #năPASta bagă 170 de milioane în sediul ambasadei la Paris… —» un alt blog
07:31:29Opera din Basarabia în secolul XX —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
21:59:00Poluează în zonă comercială aglomerată —» Curaj.TV | Media alternativă
16:56:00New Tools for More Successful Editing Adventures —» ada rosu
15:05:0380 de ani de la Romacaust, deportarea romilor în Transnistria —» Curaj.TV | Media alternativă
14:13:03Supărați că au rămas fără apă caldă la robinet, ploieștenii de la bloc vor să iasă joi în stradă! —» Curaj.TV | Media alternativă
11:56:58Car Service Benefits —» Virtual Chişinău