19382 cazuri COVID-19 în Moldova
6073 – cazuri active
12667 – cazuri vindecate
642 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 13 iulie 2020 ora 07:43


O variantă actualizată a “KGB rediviva!”


KGB rediviva! De la KGB la SIS şi de la SIS la KGB

Funcţia de director la ziarul FLUX mă obligă să am tot felul de discuţii cu persoane care vin la redacţie şi ţin cu tot dinadinsul să-mi povestească despre problemele lor sau să-mi ceară să le rezolv anumite chestii sau, pur şi simplu, să-mi spună părerea lor într-o problemă sau alta. Trebuie să recunosc că de multe ori aceste discuţii nu-mi produc mare plăcere, mai ales că-mi răpesc mult timp şi deseori se dovedesc a fi absolut inutile, îţi pierzi timpul în nişte discuţii sterile. Dar se întâmplă ca cei care trec pragul redacţiei să fie oameni valoroşi, integri, bine documentaţi şi bine intenţionaţi. Aşa, spre exemplu, ceva timp în urmă m-a vizitat un omulean care mi-a povestit ce se întâmplă la SIS. Potrivit acestuia, după ce AIE l-a numit în funcţia de director pe Gheorghe Mihai, în cadrul acestei structuri au început remanieri importante de cadre. Din spusele informatorului meu, mulţi dintre ofiţerii tineri, care nu au experienţa activităţii în structurile de securitate sovietice, adică în KGB, ofiţeri care au absolvit şcoli în Occident, inclusiv, în România, sunt concediaţi, iar în locul lor sunt angajaţi vechii kaghebişti sovietici. Cel care mi-a servit această informaţie a pretins că el însuşi face parte din prima categorie. Şi tot el afirmă că noul director SIS îi angajează în special pe foştii săi tovarăşi de KGB.Nu sunt în măsură să mă pronunţ în acest caz, mai ales că este vorba despre un serviciu special şi secret, de la care este greu să obţii informaţii. Admit totuşi că informatorul meu voluntar ar putea avea dreptate sau, cel puţin, în mare parte să aibă dreptate. Deschid pagina de internet a SIS. Dau la căutare biografia lui Gheorghe Mihai şi, surpriză, constat că acesta este un vechi kaghebist. Aşadar, primul lucru care îţi sare în faţă este că „prin Hotărârea Parlamentului Republicii Moldova nr.24-XVIII din 25 septembrie 2009, domnul Gheorghe MIHAI a fost numit în funcţia de Director al Serviciului de Informaţii şi Securitate” şi că acesta este „colaborator emerit al Serviciului de Informaţii şi Securitate, decorat cu distincţii de stat şi departamentale”. Foarte frumos până aici. Dar ce e mai departe? „Între anii 1975-1977 a îndeplinit serviciul militar în termen. În anul 1978 a fost încadrat în serviciul militar în cadrul organelor securităţii de stat. După absolvirea cursurilor superioare specializate din or. Minsk în anul 1979, a activat în calitate de împuternicit operativ, împuternicit operativ superior în secţia raională Briceni. Între anii 1983 şi 1985 a urmat cursurile de pregătire a cadrelor de conducere la şcoala superioară a Comitetului Securităţii de Stat al fostei URSS din or. Moscova, după care a deţinut diferite funcţii de conducere în cadrul organelor securităţii de stat, avansând până la cea de şef de direcţie generală din cadrul aparatului central al Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova”.

Deci, directorul SIS a făcut carieră în KGB şi doar printr-un accident istoric a devenit ofiţer în cadrul Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova, pentru că, dacă URSS nu s-a fi destrămat şi nu ar fi apărut Republica Moldova, Gheorghe Mihai era şi astăzi ofiţer KGB. Este greu de înţeles de ce noua conducere de la Chişinău, Alianţa pentru Integrare Europeană, a ales să plaseze în fruntea SIS un fost kaghebist pensionat, mai ales că avea posibilitatea să opteze în favoarea unui tânăr, format în cadrul SIS şi şcolit în Occident. Sau poate noi nu înţelegem ceva şi Gheorghe Mihai e un profesionist de neîntrecut, căruia, pur şi simplu, nu i se poate găsi altul pe potrivă şi atunci liderii AIE au făcut abstracţie de trecutul său kaghebist.

Cu toate acestea, noi bănuim că decizia majorităţii parlamentare AIE de a plasa un kaghebist în fruntea SIS nu este una populară. Mulţi au observat că nici măcar comuniştii nu au recurs la cadre din arsenalul kaghebist, pentru că iată fostul director SIS Artur Reşetnicov nu a făcut carieră în KGB. Acesta este mult prea tânăr şi atunci când a decis să activeze în serviciile speciale de informaţie, odioasa organizaţie sovietică demult sucombase spre fericirea fostelor popoare captive din URSS. În mod sigur, cooptarea foştilor kaghebişti în structurile SIS nu este agreată de marea majoritate a cititorilor paginii flux.md. Solicitaţi să dea un răspuns la întrebarea „Sunteţi de acord ca în Serviciul de Informaţii şi Securitate să activeze foşti ofiţeri ai KGB-ului sovietic?”, 80 la sută au declarat că nu sunt de acord şi doar 16 la sută au spus „da”. Situaţia e clară, alte comentarii sunt de prisos. Deocamdată.

P.S.: Ce-ar fi dacă bravii kaghebişti de la SIS ar ridica puţin vălul asupra politicii de cadre din această instituţie. Nu suntem atât de naivi încât să cerem Securităţii să ne dea lista agenţilor, a informatorilor sau a ofiţerilor sub acoperire. Dar efectivul instituţiei în general sunt ofiţeri care ar trebui să fie cunoscuţi opiniei publice, atât cei din aparatul central, cât şi cei din teritoriu. Astfel încât solicităm pe această cale directorului SIS o informaţie relevantă asupra acestei situaţii cu prezentarea numărului şi a procentului de colaboratori care se trag din vechiul sistem, cu numele acestora şi poziţia în ierarhie. Un astfel de material oficial ar satisface dreptul legitim al cetăţenilor la informare şi ar putea clarifica lucrurile la acest capitol. Dacă nu se va marşa pe sugestia noastră, vom fi constrânşi să operăm cu informaţii trunchiate şi inexacte, iar suspiciunea va plana în continuare asupra acestei structuri cu un trecut odios. Apropo, ar fi bine să se sfinţească sediul respectivului serviciu, iar ofiţerii lui să fie spovediţi cu regularitate de o faţă bisericească arondată lui, care preot ar şti să ţină limba după dinţi atât din respect faţă de taina spovedaniei, cât şi faţă de secretul de stat.

P.P.S.: Sper că textul de mai sus nu va determina şefii de la instituţia ochilor albaştri şi a urechilor lungi să ne pască pe noi la tot pasul aşa ca să nu ne mai băgăm acolo unde nu ne fierbe nasul. Dar nu avem ce face, meseria ne obligă să fim curioşi şi să satisfacem aşteptările cititorilor.

Apropo, dacă cineva dintre cititorii noştri are ceva de zis pe subiectul ăsta, fie ca atitudine, fie ca informaţie despre ce mai e prin ograda securiştilor, faţă de care, de altfel, avem toată consideraţia (asta am zis-o şi din precauţie, ca să n-am probleme), îi rugăm neîntârziat să ne scrie.

Chiar m-am gândit să inaugurez o nouă rubrică la gazetă: OCHIUL ŞI TIMPANUL. Sau: AI NOŞTI CA BRAZII. Ca să mai promovăm şi noi un pic instituţia cu pricina.

Sergiu PRAPORŞCIC, FLUX

www.flux.md


Sursa
2009-12-03 17:58:23Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

08:50:54Dictatură sau democrație la locul de muncă? Tu ce alegi? —» Curaj.TV | Media alternativă
08:42:26Тизер на тему "Зачем и для чего нужен Диностенд при чиптюнинге?" —» Сажевые фильтры (DPF/ FAP). Чип тюнинг. Теория, практика.
05:30:22Săptămâna în care Gaţcan a stat alături de Furculiţă —» Un PUNCT din .FR
05:27:08Sete* —» Andrei LANGA. Blogul personal
20:43:56Ioab – cel care caută răzbunare —» Curbet Alexandru
20:39:55Penina – femeia invidioasă —» Curbet Alexandru
20:25:01Au dat foc la miriște în mod iresponsabil și penal —» Curaj.TV | Media alternativă
18:27:52Vlog: Am încercat să-mi fac iubită —» Curaj.TV | Media alternativă
17:33:36Prioritatea de Q7 – acum mult mai uşor de respectat —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
17:16:27©️ Fericirea —» Licurici de suflet
13:39:25Sete* —» Andrei LANGA. Blogul personal
09:08:20Restabilirea lui Israel —» adevaruri biblice
22:36:34Despre cărți în 2020 —» A little web world
22:09:09Ce cărţi (bune) am mai citit (4) —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
20:19:45Vînător pe portativul Odeon —» Curaj.TV | Media alternativă
17:46:34De weekend —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
17:42:57Ardea focul în județ, fumul se vedea din capitală —» Curaj.TV | Media alternativă
11:31:53Un șir de vagoane.... —» Andrei LANGA. Blogul personal
11:01:13CREDEȚI SAU NU ÎN INSPIRAȚIE? —» Leo Butnaru
08:50:30Pregătim împreună pârjoale din dovlecei. Rețetă pentru vegetarieni și nu numai —» Sunt MAMĂ!
06:37:22Ciocolată pentru o promisiune —» Dindilina
06:07:21DEZVĂȚ DE MULȚIME —» Leo Butnaru
18:04:13©️ Singurătate —» Licurici de suflet
17:13:45Geană & Nițu au ajuns în Las Fierbinți —» Curaj.TV | Media alternativă
17:11:38Izolați în mijlocul localității —» Curaj.TV | Media alternativă