De ce şi cum a plecat Tănase de la Filat?
Aşa cum era de aşteptat, Alexandru Tănase a părăsit atât Guvernul Filat, în care deţinea funcţia de ministru al Justiţiei, cât şi partidul premierului Filat, PLDM, în care deţinea funcţia de prim-vicepreşedinte. Şi Alexandru Tănase, unul dintre fondatorii PLDM, în general s-a lăsat de politică în favoarea activităţii de judecător la Curtea Constituţională. De ce a plecat Tănase? Probabil, există mai multe motive, unele obiective, altele mai subiective.
Plecarea lui Tănase, un gest calculat din timp
Ca să înţelegem gestul ministrului Justiţiei, trebuie să privim puţin înapoi. Este evident că plecarea lui din politică şi din PLDM a fost o acţiune calculată şi pregătită din timp. Noi am spus că Alexandru Tănase va pleca de la PLDM după ce acesta s-a lansat în critici dure la adresa guvernanţilor într-o emisiune la un post de radio internaţional, difuzată pe 3 aprilie 2011. Atunci, vorbind despre lipsa de progres în promovarea reformelor în Justiţie, Alexandru Tănase, făcea cu ou şi cu oţet actuala guvernare, acuzând-o de lipsă de voinţă politică, de corupţie, de cârdăşie cu structurile criminale. Să reproducem, cel puţin, o parte din acuzaţiile aduse de Tănase guvernării din care făcea şi el parte.
În AIE nu există voinţă politică pentru a lupta cu corupţia
„Eu cred că noi am făcut un pas (este vorba despre reformele din Justiţie – n.n), nu mai mult. Deoarece, pentru a avansa rapid, ai nevoie de o conjunctură şi o voinţă politică, care să dorească acest lucru. Eu cred că noi nu avem această conjunctură şi nu există acea voinţă politică de a schimba fundamental totul în Justiţie. Bun, dacă discutăm – şi în alte domenii”.
Când se va destrăma Alianţa… vom afla multe
„Cred că atunci când se va destrăma Alianţa, lumea va putea vorbi (din context, despre interesele şi sferele de influenţă din cadrul guvernării – n.n.). Acum este riscant. Nu că ar fi un secret, dar şi aşa lucrurile merg prost şi nu ar fi cazul să le complicăm şi noi. Schimbările în Justiţie înseamnă, mai întâi de toate, schimbările de oameni. Nici o lege, oricât de bună ar fi ea, nu-ţi produce un efect, dacă ai un judecător corupt sau incompetent. Nimic n-ai făcut. La capitolul ăsta avem nevoie de o voinţă politică. O să vedeţi în programul de guvernare, la sfârşitul compartimentului, un asterisc aşa micuţ, pe care nu l-a observat nici presa, în care se menţionează că nici o reformă care se face nu poate afecta stabilitatea în funcţie a persoanelor care deja sunt numite. Asta înseamnă că noi facem reforme structurale pe hârtie, dar atâta timp cât oamenii rămân aceiaşi, nu poţi să te mişti înainte. Dacă un ministru poate fi demis, dacă un demnitar oarecare poate fi dat afară, chiar şi abuziv, atunci un judecător nu poate fi nici abuziv destituit”.
Cei care îşi rup cămaşa pe piept pentru reforme, pe la spate, îşi aranjează afacerile
„La nivel parlamentar, ei ştiu exact că toată lumea şovăie, ştiu exact că o bună parte din cei care declară şi îşi rup cămaşa pe piept că sunt gata să facă reforme, în realitate sunt ancoraţi în tot felul de relaţii şi tot felul de angajamente şi obligaţii, pe care nici nu le poţi sesiza. […] Au interes, este foarte uşor şi este foarte bine să-ţi promovezi o afacere, când ai un judecător în buzunar. Eu vreau să vă spun că este mult mai avantajos să ai trei judecători, decât să-ţi faci un business, să-ţi deschizi un magazin sau un restaurant. Este mult mai profitabil. Şi mai bănos lucrul ăsta. Cu mult mai puţine riscuri. Lumea cunoaşte chestia asta. Sumele de bani şi circuitul, care este în tot sistemul ăsta, este unul impunător”.
„Este o singură soluţie, ca toţi actorii politici să se angajeze în reformarea Justiţiei. Atunci când ministrul Justiţiei merge şi încearcă să lupte cu ei, iar pe la spatele meu jumătate din colegi se şuşotesc şi îşi aranjează afacerile, nimic nu se va schimba. Asta este realitatea. Lucrul ăsta, anul trecut, cu o jumătate de voce l-am declarat şi cadrul fostei majorităţi, şi în cadrul mai multor foruri de discuţii politice. Nu merge figura, fraţilor. Nu se va schimba nimic.
Eu înţeleg că este foarte convenabil să ai o sperietoare, să o scoţi când îţi convine ţie, dar pe la spate să-şi aranjeze toţi dosarele, interesele ş. a. m. d. Şi culmea este că lucrurile astea sunt cunoscute. Atunci când se va ajunge la un moment când absolut nimeni nu va mai pune mâna pe telefon şi nu va încerca să-ţi rezolve problemele recurgând la serviciile unui sau altui judecător şi când angajamentul de a da afară pe toţi cei care sunt analfabeţi, corupţi va fi unul absolut de nezdruncinat, eu vreau să vă spun că atunci cei care vor rămâne în sistem vor accepta noile valori, valorile normalităţii ”.
Una rece, alta caldă
După această serie de acuzaţii aduse guvernanţilor, era mai mult decât clar că Tănase va pleca de la PLDM, formaţiunea politică cu cea mai mare pondere în arcul guvernamental, respectiv, cea mai responsabilă de calitatea guvernării. Dar iată că Alexandru Tănase nu a plecat, pur şi simplu, aşa cum ar fi făcut-o un politician care a ajuns în dezacord cu politica promovată de partidul său sau un ministru care nu se mai regăseşte într-o garnitură guvernamentală. Nu, Alexandru Tănase a plecat, dar nu de tot, ci a plecat într-o altă funcţie, în cea de judecător la Curtea Constituţională. Pentru că iată, vineri, 8 aprilie 2011, la o distanţă de doar 5 zile de la avalanşa de acuzaţii aduse AIE 2, Cabinetul Filat îl numeşte pe Tănase în funcţia de judecător CC. Peste o zi, duminică, Alexandru Tănase participă la congresul PLDM, unde anunţă public că îşi depune carnetul de membru de partid. În mod surprinzător, la congresul PLDM, Alexandru Tănase nu a avut de reproşat nimic guvernării: nici majorităţii parlamentare şi nici Guvernului Filat. Ba, dimpotrivă, Alexandru Tănase le-a vorbit aproape mieros deja foştilor săi colegi de partid.
Un judecător la Curtea Constituţională, cu sufletul şi cu inima alături de PLDM?
Ca să vă convingeţi că este anume aşa, reproducem spiciul lui Al. Tănase.
„Domnule prim-ministru, stimaţi colegi,
Sunt onorat să fiu astăzi aici cu dumneavoastră. Am să mai repet o frază care a fost spusă zilele acestea: nu este cea mai fericită zi din viaţa mea, deoarece astăzi, de fapt, prin decizia mea, eu, într-un fel, îmi închei activitatea politică. Este o decizie conştientă. O fac cu împăcare de inimă şi sunt convins că lucrurile la noi în ţară vor merge într-o direcţie bună, într-o direcţie pozitivă.
Am fost în activitatea politică de la vârsta de 18 ani de zile, când am început colectarea semnăturilor pentru decretarea limbii române ca limbă de stat. Am fost în societatea civilă după 2001 şi activ am promovat mesaje şi acţiuni pentru ca deraierea de la normele democratice să nu fie una totală. Din 2007 sunt împreună cu dumneavoastră, când am început activitatea politică propriu-zis, când împreună cu domnul Filat am mers în campania pentru alegerile de la Primăria municipiului Chişinău şi unde am obţinut un rezultat bun, cred eu, pentru condiţiile şi situaţia care era atunci.
Astăzi avem o cu totul altă ţară, ceea ce înseamnă că efortul pe care l-am depus noi, cu toţi împreună, nu a fost unul în zădar. Avem pluralism politic, avem o ţară guvernată de o coaliţie democratică majoritară, avem libertatea de expresie, nu mai trăim într-un stat poliţienesc, ceea ce înseamnă că nici o picătură din energia pe care am vărsat-o pe altarul democraţiei nu s-a pierdut în zadar.
Îmi depun astăzi demisia din funcţia de prim-vicepreşedinte al partidului şi sigur că îmi încetez şi calitatea de membru al PLDM, deoarece legea nu permite ca funcţia de judecător la Curtea Constituţională să fie combinată cu o funcţie sau cu activitatea politică. Dar şi în această înaltă funcţie, mereu voi promova aceleaşi idealuri care mi-au fost inoculate de mic copil: libertatea, democraţie şi adevăr.
Spuneam că legea nu permite combinarea activităţilor politice cu statutul de judecător la Curtea Constituţională, în schimb, nici o lege, niciodată, nu-mi va interzice să fiu cu sufletul şi cu inima alături de dumneavoastră, stimaţi mei colegi”.
Înduioşător până la lacrimi acest spici de rămas bun, de adio. Mai că îţi vine să crezi că l-a rostit nu Alexandru Tănase la congresul PLDM, ci un Don Alejandro dintr-o telenovelă mexicană, pe care, iată, soarta nemiloasă l-a despărţit de iubita lui, aşa cum funcţia de judecător la Curtea Constituţională l-a despărţit pe Tănase de dragostea sa liberal-democrată.
Alexandru Tănase, iarăşi schimbă macazul
Dar, iaca na surpriză. A mai trecut o zi după congresul PLDM şi luni, 11 aprilie, Alexandru Tănase s-a apucat iarăşi să critice guvernarea, într-o emisiune TV. Întrebat dacă a avut sau nu sprijinul colegilor săi de partid în promovarea reformelor din Justiţie, Tănase a răspuns: „Formal, declarativ, am avut un sprijin în ceea ce facem noi, dar, la modul practic, reformele în Justiţie nu au fost sprijinite şi cu cred că ar fi fost sprijinite dacă rămâneam în continuare în funcţia de ministru al Justiţie. Cred că succesorul meu va avea mai mult sprijin decât am avut eu, cred că el nu va crea disconfort nimănui, cu prea multe discursuri publice şi declaraţii politice”.
Problemele ireconciliabile dintre Tănase şi Filat
Tănase nu a vrut să spună cine era deranjat de declaraţiile făcute de el, dar este de înţeles că e vorba de premierul Filat. Ca mai jos să adauge: „Aşa cum văd eu (reformele în Justiţie – n.n.) nu se poate, dar aşa cum se poate, nu vreau eu. Am discutat cu primul ministru şi a fost solicitarea mea. […] Am discutat cu primul ministru acest subiect şi i-am spus clar că uite cred că este bine ca şi acolo să avem capacitate, şi acolo este bine să se vină cu puţin sânge proaspăt, să înviorăm şi această instituţie. I-am prezentat primului ministru toate aceste argumente, i-am expus motivele pentru care eu vreau să plec, să părăsesc funcţia de prim-vicepreşedinte al partidului şi funcţia de ministru al Justiţiei. Am avut o discuţie la acest subiect şi am căzut de acord că aceasta este o soluţie potrivită.
Noi am parcurs împreună cu domnul Filat o cale complicată, începând de la proteste stradale, 7 aprilie, alegerile anticipate. Şi sigur că nu mă voi deda la critici, nu cred că asta ar fi corect, cel puţin, nu cred că asta m-ar caracteriza. Un lucru pot să vă spun: sunt anumite probleme, subiecte şi situaţii pe care le vedem diferit şi viziunile fiind, cred eu, asupra unor probleme ireconciliabile”.
Tănase îl acuză pe Filat că a institut un sistem autoritar
Tănase nu a spus care sunt chestiunile ireconciliabile care l-au despărţi de PLDM şi de liderul acestuia, premierul Filat. În schimb el făcut o caracterizare succintă a regimului Filat şi a situaţiei din PLDM: „Eu sunt convins că este imposibil ca într-un sistem autoritar să construieşti o economie prosperă, este imposibil să creezi ceva. Eu sunt categoric împotriva motivaţiei negative, manipulării şi multe, multe altele lucruri care sunt în jurul nostru, din păcate.
Dar, revin la sistemul nostru politic, nu vreau să mă referi la PLDM, în particular, că nu asta este, de fapt, problema cea mare. Este o problemă de sistem. Partidele sunt, de fapt, elementele fundamentale ale unui sistem politic, democratic. Şi atunci când în interiorul partidelor politice nu există un sistem decizional democratic, atunci când membrii de partid află despre evenimente majore în viaţa partidului de pe internet, din conferinţă de presă, lucru acesta denaturează esenţa formaţiunii. Şi mai ales, o asemenea formaţiune, dacă ajunge să fie la guvernare, ea nu poate crea nimic altceva decât ceea ce a creat pe interior (adică un sistem autoritar – n.n.). Şi într-un fel, am dat jos un regim, am obţinut altul, care are alte feţe, altă retorică, dar, din păcate, nu se schimbă toate practicile. Şi oamenii ne reproşează asta. Aşteptările au fost mari, schimbările nu survin. Domnule, de ce nu se schimbă nimic?
Eu cred că noi trebuie să rupem acel cerc vicios actual de finanţare a partidelor politice. Mie îmi pare foarte rău că în calitate de ministru al Justiţie am acceptat acea idee care a fost în AIE 1 de a amâna finanţarea de la Bugetul de Stat a partidelor politice. Partidele sunt instituţii democratice fundamentale şi ele trebuie să fie plătite de la Bugetul de Stat ca să nu existe o persoană care săi poată să-i reproşeze oricui: să-ţi faci propriu tău partid, să ţi-l plăteşti şi mai departe ai să iei decizii cum vrei. Dar există în foarte multe formaţiuni lucrul acesta. Cel care finanţează partidul are şi puterea de a lua decizii în partid. Şi aceasta este o situaţie pe care o avem de 20 de ani”, a spus Tănase în cadrul emisiunii televizate de luni.
De la Bulă la Tănase
Declaraţii lui Tănase, mai întâi criticând guvernarea la un post de radio internaţional, după care lăudând-o la congresul PLD, după care din nou criticând-o în cadrul unei emisiuni TV, aminteşte de un celebru banc despre politica internă şi politica externă.
Tovarăşa învăţătoare l-a dat afară din clasă pe Bulă după ce acela a spus o poezie. Tot plimbându-se pe coridoare, Bulă se întâlneşte cu directorul şcolii, care îl întreabă: „De ce nu eşti la ore, Bulă?”. La care Bulă îi răspunde: „Păi, tovarăşe director, m-a dat afară tovarăşa profesoară”. „Dar de ce te-a dat afară tovarăşa profesoară?” întreabă directorul. „Pentru că am spus o poezie, tovarăşe director”, răspunde Bulă. „Ai fi spus vreo porcărie, Bulă, de te-a dat afară tovarăşa profesoară”, constată directorul. „Ba nu, răspunde Bulă, am spus o poezie patriotică!”. „Ce poezie ai spus, măi Bulă?” întreabă curios directorul. Şi Bulă recită: „România-i ţară mare/ Şi are canal la mare,/ Şi se plimbă cu vaporul/Ceauşescu şi poporul”. „Frumoasă poezie, patriotică poezie, îmi place, măi Bulă. Cum a putut tovarăşa profesoară să te dea afară? Hai să vorbim cu ea”, spune directorul. În clasă însă, învăţătoarea se explică: „Tovarăşe director, l-am dat afară pe Bulă pentru că a recitat o porcărie de poezie, în care îşi bate joc de poporul României socialiste şi de conducerea ei de stat şi de partid”. „Ba nu, insistă directorul, poezia este una patriotică, care aduce laude ţării, poporului şi conducătorului. Ia recită, măi Bulă, poezia!”. Bulă, fiind strâns cu uşa, recită poezia pentru care a fost dat afară: „România-i ţară mare/ Şi are canal la mare,/ Şi se plimbă cu bărcuţa/Ceauşescu şi Lenuţa”. „Cum aşa, Bulă? se revoltă directorul. În coridor mi-ai spus o poezie, iar aici, în clasă, spui cu totul alta?”. La care Bulă răspunde cu seninătate: „Păi, tovarăşe director, una este politica internă şi alta este politica externă!”.
Acesta e bancul. Asemenea lui Bulă, face şi Alexandru Tănase: la PLDM vorbeşte de bine guvernarea, iar în afara acestuia – o critică. Iar delegaţii la congresul PLDM aplaudă frenetic.
Dar să lăsăm bancurile şi glumele la o parte. Să încercăm să vedem care sunt dedesubturile divorţului dintre Tănase şi Filat.
Reformele din Justiţie, doar un pretext
Este greu de crezut că Alexandru Tănase a părăsit PLDM şi, mai ales, funcţia de ministru doar pentru că nu se bucura de sprijinul colegilor săi de la guvernare în promovarea reformelor în Justiţie. Că Tănase a vrut să reformeze sistemul, iar Filat, şi nu doar Filat, dar şi Lupu cu Plahotniuc, poate mai puţin Ghimpu, nu au dorit, este adevărat. Dar asta este totuşi insuficient pentru că Alexandru Tănase să se lasă de fotoliul ministerial. Dacă lipsa de progrese în reformarea Justiţiei ar fi fost adevărata cauză a plecării lui Tănase, atunci scandalul trebuie să se fi produs nu acum, ci măcar un an în urmă, Tănase trebuia din start să bată în clopote, alertând întreaga societate că reforma Justiţiei este torpilată. Aşa că chestia cu reformele care trenează a fost doar un pretext, adevăratele motive sunt altele.
Adevărate motive ale plecării lui Alexandru Tănase de la PLDM sunt altele. El, pur şi simplu, a fost marginalizat şi îndepărtat de la luarea deciziilor în cadrul Guvernului şi partidului de către Vladimir Filat. Incontestabil, Alexandru Tănase este mult mai inteligent şi mai bine pregătit profesional decât Vladimir Filat şi probabil nu a acceptat umilinţa de a se afla în umbra unui filfizon semidoct ca Vladimir Filat. Mai ales dacă ne imaginăm că Filat i-o fi zis lui Tănase, atunci când acesta o fi venit cu vreo iniţiativă: „Să-ţi faci propriul tău partid, să ţi-l plăteşti şi mai departe ai să iei decizii cum vrei”.
Dar dacă ne mai gândim că însuşi Alexandru Tănase este un personaj care nu este lipsit de orgolii şi veleităţi, atunci înţelegem că acesta nu avea cum sta în continuare alături de un Filat, pentru care Voronin şi Putin sunt modele de urmat.
Funcţia de judecător la CC în schimbul tăcerii
Ca să nu se ajungă la scoaterea gunoiului liberal-democrat din casă, la certuri publice, Tănase şi Filat au ajuns la o înţelegere mutuală: divorţul amiabil. Ca recompensă pentru că pleacă fără scandal, lui Tănase i s-a propos sau poate el a cerut o sinecură, postul de judecător la Curtea Constituţională: salariu bun, post prestigios şi puţine bătăi de cap. În rest, faceţi măcar borş cu guvernarea voastră.
De ce trebuie să regretăm plecarea lui Tănase
Cred că trebuie să regretăm plecarea lui Tănase din cadrul Guvernului şi PLDM. După ce a plecat de la PLDM şi din Parlament Vitalie Nagacevschi, Tănase era unul dintre puţinii care înfrâna cât de cât ambiţiile şi apucăturile dictatoriale ale premierului Filat. Acum nu ştiu dacă a mai rămas cineva care îşi asumă riscul să-l contrazică, oricât de uşor, pe premier.
Alexandru Tănase, o conştiinţă fără caracter
Cred că trebuie să regretăm şi faptul că Tănase a acceptat târgul cu Filat, consimţind să meargă la Curtea Constituţională. Dacă nu a dorit, asemenea lui Nagacevschi, să se compromită în continuare cu actuala guvernare, să-şi terfelească imaginea publică, trebuia nu doar să plece, dar şi să demaşte guvernarea de care s-a desolidarizat. Păcat că lui Tănase nu i-a ajuns curaj să spună adevărul până la capăt despre caracterul clientelar, corupt şi autoritar al actualei guvernări. Alexandru Tănase a luptat împotriva guvernării comuniste, dar a abdicat în faţa guvernării liberal-democrate, chiar dacă aceasta, aşa cum spune chiar el, perpetuează practicile comuniştilor. Păcat.
Fiind conştient de ceea ce se întâmplă şi nefiind un nemernic nesimţit ca alţii, Tănase s-a retras, nedorind, aşa cum am spus, să se compromită iremediabil, nedorind să mai servească minciuna şi nedreptatea, dar nu a avut curaj să meargă mai departe, să lupte împotriva minciunii şi a nedreptăţii. El a ales să se retragă din politică, asigurându-şi o carieră liniştită în jurisprudenţă. Adică, Alexandru Tănase este o conştiinţă fără caracter.
S-ar putea ca într-o zi, privind la bufonada din politica moldovenească, domnul judecător al Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, să constate că îmbătrâneşte plictisindu-se.
Sergiu PRAPORŞCIC, FLUX