THE TASTY SIDE OF ME

THE TASTY SIDE OF METHE TASTY SIDE OF ME


BLOG CU RETETE CULINARE SI FOTOGRAFIE
RSS posts

Hobby


Comenteaza





LEMONADA CU MENTA
IATA CA A VENIT, DUPA O IARNA DESTUL DE FRIGUROASA SI LUNGA, MULT ASTEPTATA CALDURA. DOAR CA CAM BRUSC S-A AJUNS LA TEMPEATURILE DE VARA.... SI NE SUFOCAM CU TOTII SI MURIM DE SETE.APA , SUCURI, BERE - TOTI CAUTA CEVA CE AR POTOLI MACAR UN PIC SETEA.EU AM GASIT - VA RECOMAND SI VOUA LEMONADA CU  MENTA:

O SA AVEM NEVOIE DE:LAMAI - 4-6 BUCMENTA PROASPATA - CCA 40 GZAHAR - 4 - 5 LINGURIAPA FIARTA, RACITA - 250 - 500 ML (DUPA GUST)GHEATA  - DACA VRETI MAI RECECE-I DE FACUT:STOARCEM SUCUL DIN LAMAI.ARUNCAM IN BLENDER MENTA , ADAUGAM SUCUL DE LAMAIE SI ZAHARUL. OMOGENIZAM. DUPA AIA ADAUGAM APA SI LASAM SA SE MAI RACEASCA CCA O ORA IN FRIGIDER.INAINTE DE A SERVI PUTETI SA STRECURATI LEMONADA DE FRUNZELE DE MENTA RAMASE - ASTA NU INFLUENTEAZA IN NICI UN FEL GUSTUL LEMONADEI, DAR ARATA UN PIC MAI BINE.MIE TARE MI-A PLACUT COMBINATIA DE MENTA SI LAMAIE. SPER SA VA PLACA SI VOUA.
In weekend la Zoo
Weekendul trecut am hotarit sa profitam de timpul frumos de afara si sa stam mai mult la aer liber. Am ales ca locatii Gradina Zoo din Chisinau (aici am fost de nenumarate ori) si o locatie noua despre care am auzit de la niste cunostinte - Ferma de Struti din Bardar (care mai are in preajma si un miniZoo in preajma).De Gradina Zoologica din Chisinau stiu toti. Tin sa mentionez, ca au aparut Canguri si Camile. Si au mai marit un pic suprafata - sper sa fie aceasta un inceput si sa avem in Chisinau cu timpul o Gradina Zoologica cu care sa ne mandrim. Anyway, recomand sa mergeti, mai ales cu copkiii - animalele te incarca cu emotii pozitive (chiar daca ti-e jele de conditiile in care traiesc).Ferma de struti din Bardar (daca-mi aduc aminte corect se numeste WESTERN CLUB) - mi-a placut. Ieftin - intrarea e 10 lei/pers. (ghid inclus) :) Domnisoara care ne-a fost ghid, a fost foarte amabila, ne-a povestit despre fiecare din animale, ne-a raspuns la intrebari. Acolo se pot vedea: struti, cai, pauni, lebede gaste, rate, lebede, ponei, gaini de diverse soiuri. au prepelite si o multime de alte vietati despre care ghidul iti povesteste cu lux de amanunte. Dupa aia, ai timp sa fotografiezi, plimbi, maturii pot calari cai, iar picii ponei (20 lei krugu).Au in vinazare carne de strut, mistret, rate, prepelite. Vand oua de strut si prepelita. Puteti cumpara si strutu' daca va permiteti!Apropo, au o casuta pe teritoriu - se da in chirie/zi. Cu sauna, terasa, mangal si lac in fata. mai e si un lac in care se poate prinde peste.A fost bine. ne-am relaxat un pic de oras. Copii au alergat si s-au jucat cu pisoiu Vasica. Noi am stat de vorba pe malul lacului.PS: Stiati ca strutii traiesc 70 ani?!?! cred ca ptr ca nu fumeaza, nu beu si nu mananca la McDonald'sPS2: Au un cal de tractiune acolo. Acestea cantaresc intre 1000 - 1500 kg!!! si ce impunator arata!



































































































BORS CU SFECLA ROSIE


Eu nu prea des gatesc supe, zame si borsuri pe acasa. Adica gatesc, dar numai pentru Sofia. Nu ca nu mi-ar placea, dar dupa supa mai simt nevoia sa mai pap ceva. Ceva cu CARNE :) De aceea preponderent gatesc felul doi... si chiar atunci cand fac supe, au si carnita in ele. Acest bors e fara. Si cat n-ar fi de straniu imi place. Reteta am gasit-o intamplator pe net. Mi-a atras atentia procesul de pregatire - cam neobisnuit, dupa mine. Deci, ca sa nu mai intind vorba, iata receta:Avem nevoie de:sfecla rosie - 3-4 buc marime mediecartofi - 2-3 buc marime mediemorcov - 1 bucceapa - 1 bucusturoi - 2-3 cateizahar - 1-2 linguritemarar sau patrunjel - dupa gustputin suc de lamaiesare - dupa gustulei - ptr prajitapa - cca 2 ltrCum se face:1. se dau prin razatoare mare sfeclele si se amesteca cu zaharul si sucul de lamaie. si se prajeste cca 5-7 min la foc mediu, amestecand des.2. Se toaca marunt ceapa. Se da prin razatoare morcovul. prajim in tigaie ceapa, cand devine transparenta adaugam morcovul si mai prajim cca 5 min amestecand des.

3. in cratita fierbem cartofii (nu cred ca e necesar sa scriu ca trebuie curatati si taiati felii) in putina apa pana sunt aproape gata. Apa trebuie sa fie doar atat cat sa acopere cartofii. Apoi pisam un pic cartofii, astfel ca sa obtinem o compozitie de "piureu nefinisat" (nu stiu cum altfel sa numesc asta: trebuie sa ramana si bucati de cartofi intregi).4. Adaugam peste cartofi morcovul cu ceapa, cca 2 ltr de apa si lasam sa fiarba 10 min.5. Adaugam sfecla rosie si mai fierbem cca 10 min.6. Cu vre-o 2 min inainte de a stinge focul adaugam usturoiul si verdeata tocate marunt. Saram dupa gust.cam asta ...Pofta mare
CHEESECAKE
O SA AVEM NEVOIE DE:

BISCUITI (топленое молоко) - 400 GUNT - 200 GBRINZA - 500 GZAHAR PRAF - 150 GZAHAR VANILAT - 1/2 PLICSMANTANA - 500 G ZAHAR PRAF 100 GCUM PREGATIM:BISCUITII II FRECAM BINE CU UNTUL, ASTFEL INCAT SA OPTINEM O COMPOZITIE OMOGENA.ACEASTA COMPOZITIE VA FI BAZA CHEESECAKE-ULUI. O INTINDEM UNIFORM PE O TAVA ROTUNDA FACAND SI MARGINI DE APROXIMATIV 5 CM.BRANZA, ZAHARUL SI ZAHARUL VANILAT LE OMOGENIZAM CU MIXERUL. TURNAM PESTE BISCUITI SI PUNEM IN ROLA PREINCALZITA PANA LA 180c PENTRU CCA 20 MIN.SCOATEM DIN ROLA SI LASAM SA SE RACEASCA BINE.BATEM BINE SMANTANA CU 100 G ZAHAR PRAF. TURNAM PESTE COMPOZITIA DE BRINZA RACITA SI INTRODUCEM DIN NOU IN ROLA PTR CCA 15 MIN.LASAM SA SE RACEASCA SI SERVIM.POFTA MARE. 
Prajitura de ciocolata cu chilli


De ce avem nevoie:- ciocolata (continut cacao minim 70%) - 250 g- zahar - 150 g- unt - 75 g- nuci - 75 g- oua - 8 buc- zahar vanilat - 2 un pachet- chilli - 1 buc (sau chilli maruntit 1 lingurita)cum se face:1. punem intr-un vas ciocolata, untul,jumatate din zahar, zaharul vanilat si chilli maruntit. Incalzim compozitia pe abur, amestecand in continuu,  pana la omogenizare. Scoatem de pe foc si lasam sa se raceasca.2. divizam ouale:albusuri si galbenusurile aparte.3. Albusurile le punem in mixer si le batem bite. Adaugam zaharul ramas si batem pana obtinem  o compozitie puhava si cremoasa.4. Maruntim nucile. Introducem nucile si galbenusurile de ou in compozitia de ciocolata amestecand in continuu.5. Adaugam atent, in portii mici, albusurile de ou la compozitia de ciocolata. Trebuie de amestecat incetisor cu lingura de jos in sus, ca sa nu distrugeti structura puhava a albusurilor.6. Punem compozitia obtinuta in tava de copt, unsa cu unt (sau acoperita cu hirtie de copt).coacem in rola preincalzita pana la 190 C  circa 20 - 30 min.Prajitura poate fi infrumusetata fie cu zahar praf sau cu coaja de portocala maruntita.
PRAJITURA DE BRINZA CU VISINE
PRAJITURA DE BRINZA CU VISINE (ТВОРОЖНАЯ ЗАПЕКАНКА)

E NEVOIE DE:BRINZA  - 1 KGSMINTANA - 200 MLOUA - 5 BUCFAINA - 5 LINGURIZAHAR - 1 PAHARPRAF DE COPT - 1 PLICVISINE INGHETATE - 150 GR

CUM FACEM:OMOGENIZAM BINE CU MIXERUL BRINZA, OUALE, ZAHARUL SI SMANTANA. ADAUGAM FAINA SI PRAFUL DE COPT. MAI AMESTECAM ODATA.TURNAM COMPOZITIA IN TAVA ACOPERITA CU HIRTIE DE COPT, APOI PRESARAM DEASUPRA VISINILE.INTRODUCEM TAVA IN ROLA PREINCALZITA PANA LA 180C PENTRU CCA 30 MIN.NOTA: CU CAT MAI BINE BATETI BRINZA CU ATIT MAI GUSTOASA O SA IASA PRAJITURA.POFTA MARE 
BISCUITI DE BRINZA
E NEVOIE DE:BRINZA DE VACI - 1 PAHAR

FAINA - 1,5 PAHAREZAHAR - 0.5 PAHARUNT - 100 GOUA - 1 BUCPRAF DE COPT - 0.5 PLICZAHAR VANILAT - 0.5 PLICCUM:BRINZA DE VACI, OUL, ZAHARUL, ZAHARUL VANILAT SI UNTUL LE OMOGENIZAM BINE CU BLENDERUL. ADAUGAM PUTIN CATE PUTIN FAINA AMESTECATA CU PRAFUL DE COPT. IN DEPENDENTA DE UMEDITATEA BRINZEI,  ADAUGATI FAINA PANA OBTINETI O COMPOZITIE OMOGENA, PUTIN LIPICIOASA.PRESARATI MASA CU FAINA, PUNETI PE EA ALUATUL SI PRESARATI SI PUTINA FAINA PE ALUAT. APOI INTINDETI ALUATUL ASTFEL CA SA OBITNETI GROSIMEA DE 0.5-1 CM. TAIATI ALUATUL CU FORMELE PENTRU BISCUITI.PE TAVA ASTERNEM HIRTIA DE COPT, PUNEM PE EA BISCUITII SI O INTRODUCEM IN ROLA PREINCALZITA PANA LA 180C PENTRU CCA 15 MIN.BISCUITII SE PRIMESC FOARTE PUHAFI SI SE TOPESC IN GURA.RECOMAND SA SERVITI BISCUITII CU CHEFIR - E O COMBINATIE PERFECTA INTRE CHEFIRUL PUTIN ACRU SI BISCUITII ASTEA!
GAINA IN STIL ORIENTAL


E NEVOIE DE:- GAINA - 1 BUC- OREZ FIERT - O,5 PAHAR- MERE MEDII- 4 BUC- PRUNE USCATE - 50 GR- CAISE USCATE - 50 GR- STAFIDE - 50 GR- NUCI - 50 GR- SARE, PIPER, BOIA DE ARDEI DULCE, SCORTISOARA

CE-I DE FACUT:SE SPALA GAINA. SE TAIE MARUNT 2 MERE, PRUNELE, CAISELE, STAFIDELE SI NUCILE.SE AMESTECA MERELE, FRUCTELE USCATE SI NUCILE CU OREZUL. SE ADAUGA PUTINA SCORTISOARA. CU COMPOZITIA OBTINUTA SE UMPLE GAINA, DUPA CARE O COASEM.FRECAM BINE GAINA PE EXTERIOR CU  SARE, PIPER SI BOIA DE ARDEI DULCE.UNGEM TAVA DE COPT CU ULEI, PUNEM GAINA SI IMPREJURUL EI ASEZAM MERELE RAMASE, TAIATE FELII.BAGAM TAVA IN ROLA PREINCALZITA PANA LA 190 C PENTRU CCA 1 ORA. PERIODIC, CA SA NU ARDA, UNGEM GAINA CU SUCUL CARE SE ELIMINA DIN MERE.POFTA MARE  
Pateu de ficat


Receta-i simpla. o pregatimSe prepara din timp pentru dejunul urmatoarei zile.E nevoie de:- 500 g ficat de gaina- 100 g unt- 1 morcov- sare, piper,- foi de dafinMod de preparare:Se fierbe ficatul (curatit si spalat) impreuna cu morcovul si condimentele cca 40 min.Cand este deja fiert punem ficatul, morcovul si untul in blender sa obtinem o compozitie omogena. Lasam sa se raceasca in frigider.Ramane sa cumparam paine proaspata si deja putem sa servim la dejun niste tartine delicioase cu pateu.
CHEC CU VISINA


ingrediente: - 260 g faina- 1 lingurita praf de copt- 1 lingurita zahar vanilat- 2 oua- 150 g zahar- 100 ml ulei- 250 ml lapte- 100 g visina congelatamod de prepararare:se freaca ouale cu zaharul. se adauga uleiul, laptele si se amesteca bine.Faina se amesteca cu praful de copt si zaharul vanilat si se introduce putin cate putin in compozitia cu oua.Se adauga visinile si se omogenizeaza compozitia.Se toarna compozitia in formele pentru chec si se pun la copt in rola preincalzita pana la 180C pentru cca 20 min.
OMLETA
Imi place omlete. Imi plac pentru ca poti sa le faci variate ata ca gust cat si aspect. Imi plac pentru ca poti sa bagi in ele orice iti vine in cap (sau orice gaseti in frigider). Ieri, ca nu aveam in frigider altceva decat oua am hotarit sa facem omleta cu CEAPA PRAJITA. Imi place cum schimba ceapa prajita gustul bucatelor.

Deci, pentru a pregati omleta va fi nevoie de:- 3 oua- 3 linguri de lapte- 2 linguri ulei - sare, piper, coriandru dupa gust- 1 ceapa

                                                                                               Mod de preparare:se prajeste ceapa in tigaie pana capata culoare aurie. Se amesteca ouale, laptele, uleiul si condimentetele si se toarna peste ceapa prajita. Se lasa la foc mic pana se prinde partea exterioara a omletei. Cand e gata intoarcem omleta formand un pliculet.POFTA MARE.
supa georgiana CIHIRTMA


Am gasit receta asta cam vre-o 5 ani in urma. Am facut-o de cateva ori si am uitat de ea. Mi-am adus aminte zilele astea de ea pentru ca mi se facuse pofta de ceva un pic mai neobisnuit.Nu stiu ce ar insemna CIHIRTMA(ЧИХИРТМА) in georgiana, da eu supa asta as numi-o  "supa de ceapa" .Nu stiu daca asta ar fi tipul de supe care sa fie servita la musafiri sau in vre-un restaurant, ca nu arata ea cine stie ce bine Dar, are un gust foarte deosebit de supele cu care suntem deprinsi noi, moldovenii, si nu se prepara foarte greu.Gustul pe care il capata se datoreaza scortisoarei - un ingredient rar intalnit in supele noastre.O sa avem nevoie de:- 500 g fileu de pui- 3-4 cepi- 1 l apa sau bulion- 2-3 oua- o lingurita de otet de vin- 1 lingurita scortisoara- verdeata (patrunjel sau chinza)- 2-3 catei de usturoi- sare, piper- unt pentru prajireMod de preparare: Se topeste untul in castron, se adaga ceapa taiat marunt. Se prajeste amestecand periodic pana capata culoare aurie. Se adauga fileul de pui tait bucati nu prea mari. Se prajeste impreuna cu ceapa cca 10 min.  Adaugam usturoiul, scortisoara, sarea si piperul si mai tinem un minut la foc, apoi turnam apa si lasam sa fiarba cca 1 -1.5 ore la foc mic.Intr-un vas batem bine ouale cu o lingurita de otet.Stingem focul, apoi turnam in castron ouale, amestecand in acelasi timp supa ca sa iasa mai omogena. Presaram cu verdeata taiata.That's it! E simplu.
PRIMUL OM DE ZAPADA IN VIATA FIICEI MELE


Azi dimeneata ne-am trezit cu zapada in ograda si hai repijor la sanius! Iar acolo - Ce frumusete! totul alb, copacii acoperiti de zapada, si nici urma de om pe-afara. Eram noi primii! Ne-am dat cu saniuta, apoi ne-am batut un pic cu bulgari de zapada si in sfarsit am facut un om maaare de zapada, doar ca, nasul i-a iesit cam mic - Sofia a mancat jumatate de morcov pana am facut noi omul de zapada.











PLACINTA CU BRINZA
Azi i-am dat liber mamei noaste: sa mearga cu prietenele la o cafenea. Asa ca am ramas acasa cu Sofica. Am alergat, ne-am jucat de-a ascunselea, am desenat si ne-am salvat unul pe altul de pe o corabie care se scufunda (corabia a fost o lada de la baie :) si cand deja nu-mi mai venea in cap ce sa mai inventez ca sa distrez copkilu' zic: Sofia hai sa ma ajuti sa facem o placinta cu brinza! N-a fost nevoie sa o rog a alergat singura la masa, si-a tras scaunul si astepta sa-i dau indicatii ce sa faca. I-am zis sa unga tava cu ulei, iar apoi sa unga si fiecare din foile de aluat pe care le puneam pe tava.

Placinta a iesit foarte buna, dar si foarte uleioasa!Copkilu' nu prea stie masura la uns foile :)Reteta e simpla. Se prepara usor si repede.Poate nu-i genul de mancare de servit oaspeti, dar pentru ce-i de-acasa merge.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              E nevoie de:Foi de aluat fin (вытяжное тесто), brinza,1 ou,uleiMod de preparare: Ungem tava cu ulei, punem o foaie de aluat, o ungem cu ulei, mai punem una si la fel o ungem. Pe a 3-a foaie intindem o parte din brinza amestecata cu ou. Acoperim cu o foaie de aluat, ungem cu ulei, mai punem un strat de brinza. Repetam procedura de cateva ori (in dependenta cata brinza avem). Eu am facut in 3 straturi. Dupa ce punem ultimul strat de brinza, acoperim cu foaie de aluat,ungem cu ulei, apoi inca una, ungem si mai punem una la fel unsa cu ulei. Punem in cuptorul preincalzit pana la 180 C pentru cca 15 min.That's it! 
Mi-a placut asta:


"Vrei dejunul in pat - dormi in bucatarie"Luand in consideratie ca la mine salonul si bucataria sunt unite, eu s-ar putea sa am parte de un mic dejun in pat!Asa-i Natasha? :)
PRAJITURA CU MERE


Reteta este foarte simpla si delicioasa. Ce-mi place ca si implutura poate fi inlocuita dupa gust. Eu am incercat cu dulceata de prune si cu halva. Yummy!INGREDIENTE:Aluat:- 2 oua- 9 linguri de zahar- 9 linguri de ulei- 9 linguri de lapte- 12 linguri de faina- 1 lingurita praf de coptUmplutura:- 1 kg mere- zahar dupa gust- scortisoaraMod de preparare:Se bat ouale cu zaharul, se adauga uleiul, laptele, faina si praful de copt. Se bate in continuu pentru a obtine o compozitie omogena. Aluatul trebuie sa fie un pic mai gros ca cel pentru clatite.Merele se curata si se taie bucati. Se prajesc in cratita cu putin zahar pana scade tot sucul pe care-l lasa. Se adauga scortisoara si se pune deoparte.Tava se acopera cu hirtie de copt sau se unge cu unt. Turnam in ea jumatate de aluat si punem in cuptorul preincalzit pana la 180 C pentru cca 10 min.Se scoate tava, se toarna in ea merele asa ca sa acopere toata suprafata, dupa care turnam restul aluatului deasupra.Punem din nou la copt pentru cca 30 min.POFTA MARE.
PRAJITURA DE CACAO
Ingrediente:

200 g unt moale sau margarina150 g zahar40 g cacao1 plic zahar vanilat125 ml lapte3 galbenusuri3 albusuri2 lingurite de zahar160 g faina1 plic praf de coptMod de preparare:Se amesteca intr-un vas untul cu zaharul cacao, zaharul vanilat si laptele. Se pune pe foc. Se incalzeste copozitia (nu se fierbe) amestecand continuu pana la omogenizare.Se ia de pe  foc si se adauga galbenusurile frecate.Se amesteca faina cu praful de copt si se adauga in compozitia de mai sus.Se bat albusurile cu 2 lingurite de zahar si se adauga in compozitie.Aluatul obtinut se toarna in forma acoperita cu hirtie de copt. Se introduce forma in rola preincalzita pana la 180 C pentru cca 20 min.Variatii: pentru a imbogati gustul prajiturii se pot adauga nuci, musli
CHEC DIN TERCI DE OVAZ, CU MUSLI SI FULGI DE COCOS
Ieri dimineata Sofia nu si-a mancat tot terciu' sau poate i-am facut eu prea mult. nu stiu...anyway, seara ne-am trezit cu o farfurie de terci de ovaz in frigider - pacat sa arunci asa ceva mai ales ca era facut pe lapte de casa. l-am scos din frigider si zic Natasei:" hai sa facem ceva cu el, sa improvizam. O sa iasa ceva - bine, si daca nu e gustos - tot trebuia de aruncat :))"

Am deschis frigiderul si dulapul si hai sa torn peste terci tot ce-mi cade sub mana: un pic de ulei, un pic de zahar, musli, fulgi de cocos, un ou, putina faina si praf de copt. Am facut din toate un aluat omogen, am gasit formele pentru chec si le-am pus in rola la 180C pentru cca 10 min.S-au primit foarte delicioase! Sofia a mancat pe loc 3 checuri
CREDEAM CA NU MAI VAD ZAPADA ANUL ASTA!
IN SFARSIT A NINS SI LA NOI! CREDEAM CA NU MAI VAD ZAPADA ANUL ASTA!fiica-mea tot ma intreaba de zapada, de ninsoare, ca vazu-se in desene animate. anul trecut a fost putina zapada, dar era prea mica ca sa tina minte ceva. si tare speram sa ninga -  sa vada si ea cum, de fapt, ar trebui sa fie iarna.Cand eram noi copii era altfel. Nu era iarna sa nu ninga. Si cand ningea, ningea atata ca era nevoie de lopata ca sa te poti misca prin curte. Faceam oameni de zapada, jucam hockey, patinam pe lacuri, iar in anii cei mai buni, imi aduc aminte ca taiam cuburi de zapada si construiam cetati din ele!Iar acum, daca cade un centimetru de zapada, ce fericiti mai sunt copiii. Dar, si noi, cei mai invarsta. Decat deloc, macar asa.





























PRAJITURA DE BOSTAN
UN DESERT DELICIOS PENTRU ORICE OCAZIE

INGREDIENTE:PENTRU ALUAT:-           250 G FAINA-           1 LINGURA ZAHAR-           SARE-           125 G UNT-           1 OU-           1 LINGURA DE OTETPENTRU TOPING:-           500 G BOSTAN-           50 G UNT-           1 LINGURITA SCORTISOARA-           NUCSOARA-           4 LINGURI MIERE-           100 ML LAPTE-           3 OUA-           50 G ZAHAR-           4 LINGURI FRISCA 20-30%-           40 G AMIDONMOD DE PREPARARE:1.        DIN INGREDIENTELE MENTIONATE MAI SUS FACEM UN ALUAT OMOGEN, INVELIM IN PELICULA ALIMENTARA SI PUNEM LA RECE PENTRU CCA 30 MIN.2.        PRAJIM PE UNT BOSTANUL CURATAT SI TAIAT CUBULETE, ASEZONAM CU SCORTISOARA SI UN PIC DE NUCSOARA. ADAUGAM MIEREA, LAPTELE SI INABUSIM TIMP DE 10 MIN LA FOC MIC. LUAM DE PE FOC. CAND SE RACESTE UN PIC FACEM PIUREU CU MIXERUL.3.        BATEM SPUMA OUALE, AMIDONUL, ZAHARUL SI FRISCA. ADAUGAM LA PIUREUL DE BOSTAN.4.        INTINDEM  BINE ALUATUL PE TAVA DE COPT , ASTFEL CA SA FIE ACOPERITE CU ALUAT NU NUMAI FUNDUL TAVEI DAR SI PERETII ACESTEIA.5.        PUNEM TAVA CU ALUAT IN ROLA PREINCALZITA PANA LA 180 ºC PENTRU CCA 10 MIN.6.        CAND SE RUMENESTE UN PIC, SCOATEM ALUATUL TURNAM PIUREUL DE BOSTAN SI PUNEM IARASI IN ROLA PE CCC 30 MIN.
SUPA-CREMA DE TELINA CU MIGDALE
Este o supa foarte simplu de preparat si in acelasi timp foarte gustoasa si neobisnuita. Recomand sa incercati. Noi dupa ce am descoperit-o o gateam aproape in fiecare saptamana.

Ingrediente: 30-50 gr unt 1 ceapa;2 cartofi mari;1 morcov;200 gr telina;150-200 gr. Smantana 20-30%;100 gr fulgi de migdale150 gr beconSare, piperMod de preparare:1. Prajim ceapa in unt, intr-o cratita adinca (ceaun) timp de 4-5 min. Sa devina transparenta.2. Adaugam morcovul si telina taiate cubulete. Peste vre-o 4-5 min. adaugam cartofii taiati cubulete. Mai prajim timp de 5 min amestecand in continuu sa nu arda. 3. Adaugam apa fierbinte astfel ca sa acopere legumele cu 5 cm. Saram, piparam si lasam sa fiarba la foc incet sub capac timp de vre-o 10-15 min (Cartofii si celelalte legume trebuie sa fie gata).4. Oprim focul. Cu mixerul batem supa sa obtinem o consistenta omogena.5. Punem din nou la foc mic, adaugam smantana si lasam supa pana a incepe sa fiarba (nu fierbem) amestecand in continuu.6. Pe tigaie prajim un pic fulgii de migdale (fara ulei sau unt). Ii dam deoparte. 7. Prajim un pic beconul taiat fisii sau cubulete.8. Adaugam fulgii de migdale si beconul la supa.POFTA MARE
PRAJITURA CU MERE SI SCORTISOARA
Mi-a placut foarte mult gustul acestei prajituri. Nucile si scortisoara dau un gust si aroma deosebita.Sofia mea le manca atat de repede ca abea de am reusit sa fac cateva poze!

Ingrediente:2 mere medii;260 gr faina;2 linguri praf de copt;1, 1/2 linguri scortisoara;1/2 lingura bicarbonat de sodiu (soda alimentara);80 gr nuci faramitate1 ou150 gr zahar100 ml ulei de floarea soarelui250 ml chefirMod de preparare: Merele se curata si se taie marunt. Se amesteca impreuna faina, praful de copt, scortisoara,  bicarbonatul de sodiu, nucile si merele taiate. In alt recipient se bate oul cu zaharul, se adauga uleiul si chefirul.Se amesteca totul bine si se adauga la amestecul cu faina facut anterior. Se omogenizeaza.Punem in rola preincalzita pana la 180C pentru 20-25 min.POFTA MAREinspirat de: http://ollyaskitchen.blogspot.com/
BISCUITI CU DULCEATA
Acesti biscuiti sunt foarte gustosi, crocanti si imi place ca gustul lor poate fi cu usurinta schimbat folosind de fiecare data alt gem.Mie personal imi plac tare cu dulceata de pruna, sotiei mele ii plac cu dulceata de trandafir.

Ingrediente: 2 oua;100 gr. Margarina;1 lingura mare de miere;1 lingurita de bicarbonat de sodiu (soda alimentara);orice dulceata, gem, dar sa nu fie prea lichid;1 pahar zahar;3 pahare fainaMod de preparare:Se bat ouale cu zaharul intr-un recipient, care o sa-l puteti incalzi pe abur. Se adauga mierea si margarina si se pune recipientul la incalzit pe abur. Cand se va topi margarina si aluatul va fi omogen luam de pe foc. Adaugam  bicarbonatul de sodiu  stins in otet (si mai bine in putin suc de lamaie). Adaugam faina si amestecam bine sa obtinem u aluat elastic. Aluatul obtinut astfel il intindem pe o suprafata acoperita cu putina faina, astfel incat sa obtinem un blat de aprox.0.5cm.Ungem blatul cu un strat de dulceata sau gem (eu am facut cu dulceata de prune si de trandafir), dupa care rulam blatul. Taiem rulada in bucati de aprox. 1.5 – 2 cm. Arangam bucatile taiate pe tava acoperita cu hirtie de copt la distanta de aprox. 2 cm una de alta. Coacem in rola la temperatura de 180Caproximativ 20-25 min (biscuitii trebuie sa devina aurii la culoare)
BISCUITI CU GHIMBIR


Ingrediente pentru 40 buc: 230 gr unt (de temperatura camerei);200 gr zahar;60 ml miere;2 albusuri de ou;½ lingurita zahar vanilat;350 gr faina;2 lingurite de praf de copt;¼ lingurita sare;1 lingurita de scortisoara;1 lingurita de ghimbir;Mod de preparare:1. Untul si zaharul il batem cu mixerul pana la obtinerea unei consistente cremoase. Adaugam mierea, albusurile, si zaharul vanilat.2. In alt vas amestecam faina, praful de copt, sarea, scortisoara si ghimbirul. Adaugam untul batut cu zahar. Amestecam astfel ca sa obtinem o compozitie omogena. Acoperim vsul cu pelicula alimentara si punem in frigider pentru o ora.3. incalzim rola pana la 180°C. Acoperim tava cu hirtie de copt.4.Punem aprox. 100-150 gr zahar intr-o farfurie mai adinca. Scoatem aluatul din frigider. Facem din el bilute (cum altfel sa le numesc?!) de aprox. 2.5 cm. le trecem prin zahar. 5. Punem bilutele pe tava la distanta de aprox. 5 cm una de alta si apasam un pic cu palmapeste ele. Coacem 8-10 minute.

Generat în 0.301 secunde.