Eoghan's Blog

Eoghan's BlogEoghan's Blog


Profesional poate ajunge doar un amator, un amator poate ajunge un începator, iar un începator poate fi orcine.
RSS posts

Societate


Comenteaza


          Rudyard Kipling – „Dacă”Dacă-ţi rămâne mintea când cei din jur şi-o pierdŞi fiindcă-o ai te apasă sub vorbe care dor,Dacă mai crezi în tine când alţii nu mai credŞi-i ierţi şi nu te superi de îndoiala lor,Dacă de aşteptare nu osteneşti nicicând,Nici de minciuna goală nu-ţi clatini gândul drept,Dacă, izbit de ură, nu te răzbuni urândŞi totuşi nu-ţi pui mască de sfânt sau înţelept,Dacă visezi, dar visul stăpân de nu ţi-l faci,Sau gândul, deşi judeci, de nu ţi-e un ţel,Dacă-ncercând triumful sau prăbuşirea taciŞi poţi, prin amândouă trecând, să fii la fel,Dacă înduri să afli cinstitul tău cuvântRăstălmăcit, naivii să ducă în ispită,Sau truda vieţii tale, înspulberată-n vânt,De poate iar s-o ‘nalţe unealta-ţi prea tocită,Dacă poţi strânge toate câştigurile taleCa să le joci pe-o carte şi să le pierzi aşa,Şi iarăşi de la capăt să-ncepi aceeaşi caleFără să spui o vorbă de neizbânda ta,Dacă poţi gândul, nervii şi inima să-i puiSă te slujească încă peste puterea lor,Deşi în trupul firav o altă forţă nu-iAfară de voinţa ce le impune spor,Dacă te vrea mulţimea, deşi n-ai linguşit,Şi lângă şef tu umbli ca lângă-un oarecare,Dacă de răi sau prieteni nu poţi să fii rănit,Dacă nu numai unul, ci toţi îţi dau crezare,Dacă ajungi să umpli minutul trecătorCu şasezeci de clipe de veşnicii,Mereu,Vei fi pe-ntreg Pământul deplin stăpânitorŞi, mai presus de toate, un OM –copilul meu!
Înalţări şi căderi


   Probleme peste probleme. Practic mereu toţi cred ca le au şi ca veaţa e o amară neplacere continuă care mereu te pune la încercari şi nicodată nu iarta. Să contrazic gândul etern al omenirii nu vreau, dar aş dori să adaug câte ceva.    În primul rând majoritatea oamenilor niciodată nu obsearvă şi nu memorează pe primul plan momentele bune, vesele, fericite pe care le-au avut. Acestea decurg aşa – ca printre altele fiind ca apa intr-un râu, iar pietrele din acesta, formeaza totalitatea situaţiilor  neplacute care s-au întimplat in veaţă. Aceasta este una din cauzele depresiei (imi pare ca) “permanente” a omenirii.   Intr-al doilea rând oamenii pierd prea mult timp pe ganduri rele, aluzii shi regrete, shi datorita acestui fapt, se formează nişte iluzii care susţin ca veaţa e o tragedie. Nu sunt deacord shi vreau ca toţi sa înţelegă că pe lângă tristeţe, mereu este bucurie. Iar de nu avea sa fie acest echivalent între bine şi rau, s-ă traieshti deja nu va mai fi interesant.    In fine, vreau sa spun ca orce nu s-ar întimpla, mereu trebue sa avem speranţa, defapt mereu trebue sa fim siguri ca peste un timp, toate problemele se vor rezolva şi va fi din nou armonie shi fericire.  
Demnitate sau susţinere socială?


Mergînd în potriva sistemei, învingi lumea, sau ea pe tine te copleşeşte?!Ştim cu toţii ca lumea, a fost, este, şi va fi, bazată pe nişte stereotipuri alcatuite de societate. Acestea pot fi nişte deprinderi de rutina, dar pot fi şi idei la nivel de gîndire. Ca exemplu am decis să iau cel mai influenţător stereotip din istorie. Multe secole la rînd femeile erau lipsite de multe drepturi sociale, politice şi chiar economice. Ele se considerau ca servitoare pentru bărbaţi. Nu aveau dreptul la vot, învaţamînt, muncă stabilă. Însa curentul femenist, spre sfîrşitul secolului al - XIX - lea au reuşit sa se emanicipeze, şi sa se egaleze practic în drepturi cu bărbaţii. De ce în prezent lumea nu conştientizează că duce un mod de veaţă ca dupa şablon. De ce e necesar ca orce tînar sau tînară, pînă la vîrsta de 17-18 ani trebue să-şi piarda verginitatea, de ce e necesar ca prietenia s-ă nu mai fie pură şi naivă - ea numaidecît trebue să fie bazată pe un interes oricare. De ce poate fi socotit liber, omul ce duce un mod de veaţă răzvrătit. De ce este socotit un elev deştept, copilul ce are doar 10 pe linie, şi invers. De ce dacă e Europa, atunci e cultură, stabilitate, democraţie şi totul e perfect. De ce?!!  Chiar e într-atît de greu sa-ţi dai seama că toate aceste principii sociale sunt false?!! De ce omul ce nu le respectă este vazut de societate ca pribeag, strain. Poate oare omenirea secolului XXI sa schimbe aceste modele banale de trai?!! Vom vedea noi oare copiii şi nepoţii noştri, formaţi ca personalitaţi, într-o societate "sănatoasă"?!!Îi vom vedea, dacă tot noi vom schimba această societate.
Destin - mit sau realitate
Unii oameni cred ca exista glasul soartei shi ca toate intimplarile shi nenorocurile ce se produc in veatza lor sunt prescrise de destin. E posibil oare asha ceva? Pentru a intzelege "exista" sau "nu" e necesar doar sa-tzi aduci aminte momentul cind ai spus citeva cuvinte ce tziau schimbat veatza intrun oarecare curent. Daca o faci, conshtientizezi ca in acea clipa ai avut mai multe variante de atzi aranja gindurile, shi ca daca spuneai in loc de "da", "nu", situatzia avea sa se schimbe radical. Doar ai avut posibilitatea sa spu acest "nu", shi atunci cum mai poate fi adevarat conceptul de "soarta"?..Nicicum, ca un mit, inventat de oameni pentru a nu recunoashte greshelile sale. Astfel fiecare om are in putiintza sahi modeleze destinul, spre binele lui. E nevoe doar de putzina logica shi rabdare, inainte de a lua vreo decizie semnificativa in veatza. Fiind creshtin cred in Dumnezeu shi in voia lui, insa el nu este in acolo sus, el este in fiecare om , shi daca acest om nu se va scula singur de jos, cind a cazut, nimeni nul va scula. Intzelegind acest lucru am mai priceput ca nu exista ghinion sau noroc, exista doar oameni intzeleptzi shi proshti, luptatori shi fricoshi.
Gluma fermecată
Daca shtii sa glumeshti potrivit potzi sa schimbi cursul oricarei discutzii in folosul tau.Pentru a invatza cum shi cind ce gluma trebue sa foloseshti cea mai buna shi ushoara metoda este pregatirea la un  discurs oricare din inainte. De exemplu atunci cind ai ceva timp liber(inainte de somn sau pe merghind drum) incepi sa invirteshti in minte diferite situatzii shi sa le alcatueshti eshiri glumetze din ele. Chestia e foarte folositoare pentru ca peste o perioada de timp nu prea lunga vei fi capabil sa foloseshti gluma potrivita chiar in timp ce vorbeshti cu cineva, automat.

Cum trebue sa fie gluma…Staruite mereu sa glumeshti cu replici scurte, simple shi cuprinzatoare, cele mai reushite glume sunt alea care nu ofenseaza pe nimeni, tzine minte acest fapt. E bine atunci cind in discurs nu foloseshti cuvinte necenzurate. La fel va fi un plus daca vei glumi pe seama ta, doar un cretin poate sa glumeasca pe seama altzilor iar cind ajunge el tema de ris se supara. Aceasta arata ca el e egoist, iar societatea nu iubeshte egoishti.
Suntem din Moldova!
Stau citeodata shi ma uit la mediu in care traim shi imi dau seama ca nu este asha de rau cum pare. Lumea care poate lucra la "Moscova" are ce minca shi nu numai, ishi trimat copiii la universitatzi shi cu + 2000 $ pe an ashtea  fac pe diploma roshie. Unii nu iubesc limba rusa shi pleaca in Italia, Spania, Grecia, etc. acolo la fel sunt destule locuri de munca, batrineii aia la fel au nevoe de ashternuturi curate, ca shi bunicii shi parintzii de singe de aici, doar ca acolo se fac bani buni....iar aici potzi avea doar pensia rudei de care ai grija..."bye mom and sorry...itzi voi trimet citeva hirtii europene sa te simtzi shi matale mama ficii bogate".    Merge totl struna shi sperantza creshte...cei din parlamentul muncesc cite 12 ore pe zi pentru ashi gasi un loc sub soare....apoi cumva poate shi tzara o trag dupa ei...poate chiar dupa primul milion pe contul bunicii fac shi nishte donatzii pentru vreon orfelinat, poate ii va observa mass media, asta daa reclama.  Nu intzeleg de ce sa ne plingem pe soarta in asha tzara, doar totul de noi depinde, iar daca nu schimbam nimic inseamna ca ne place totul.
Timpul trece oamenii se schimba...
Daaa! Ce face secolul XXI cu lumea! Unde sunt mintzile alea agere shi ingenioase din epoca renashterii?! Cum e posibil ca in 300 de ani omul sa se schimbe atit de radical?! Cum e posibil ca nepotzii celor ce au revoltat impotriva monarhishtilor, mercantelishtilor shi feudalishtilor, celor ce au cishtigat acea lupta pentru libertate, fratzie shi egalitate, iarashi sa se lase prinshi in aceiashi plasa. Iarashi sa se lase condushi de aceiashi monarhi, care doar sau schimbat denumirile. Iarashi sa munceasca la negru, shtiind ca capitalurile lor sunt controlate de aceshti monarhi economici, natzionali shi internatzionali. Iarashi sa se bazeze sistemul creditar shi depozitar, care seamana leit cu cel feudal.De ce nu se poate iarashi repeta istoria, de ce nu se poate iarashi de schimbat totul definitiv, ca copiii shi nepotzii noshtri sa simta ce este adevarata democratzie shi libertate. De ce lumea este indiferenta de generatziile noi. Cum poate fi lasat un copil ca sa degradeze fatza de parintzii shi buneii lui. Unde este dorintza aia de a evolua shi de a prospita intelectual incontinu. Chiar e atit de greu de observat spre ce capat a existentzei tinde lumea in prezent?! Doar se vede clar ca principalul e distrugeria logicii shi intelectualitatii mondiale. Iar cei ce nu se lasa schimbatzi sunt cotropitzi. Unde sunt ochii popoarelor?! unde este curajul tinerilor?! unde este inteligentza oamenilor?!Nusss?.. Sau oare mai pot fi descoperite aceste valori?
Ce e adevarata prietenie?
 Cînd un om poate fi socotit un prieten adevarat?! Atunci cînd el e fanatic devotat prietenului său, şi îm orce situaţie îl susţine? Dupa parerea mea nu, deoarece oamenii sunt toţi diferiţi şi tuturor le este permis sa aiba idei şi principii diferite. Eu cred ca un prieten adevarat va face totul pentru ca omul pe care îl preţueşte sa aleagă calea dreaptă în veaţa, iar pentru această ţinta cel mai puternică armă este cuvîntul. Şi iata în aşa dezbateri comună, a prietenilor,  ia naştere adevarata prietenie.
Să taci sau să spui?


Ficeare dintre noi, fiecare om, mereu îşi pune această întrebare, "să spue aia ce îi stă pe suflet sau nu?"Deci, e bine pentru tine şi pentru cei ce te înconjoara "dreptatea" sau nu? Dupa parerea mea da, deoarece daca lumea nu ştie ce e corect, ea nu poate să se schimbe spre acest "corect". Şi în plus omul ce nu are nimic pe suflet se simte mai liber. Însa sunt şi minusuri in acest considerent, cum ar fi aia că unii oameni se tem de dreptate şi de cei ce le spun dreptatea, iar de obicei aceasta frica trece in neîncredere shi neînţelegere. Oricum, eu cred ca mereu trebue sa ne stăruim să schimbăm oamenii ce sau încurcat in gîndurile sale shi nu vad calea potrivita, chiar dacă aceştia ne întilnesc cu furci. La urma urmii asta e omenia adevarată, sa ajuţi pe semenul tau cu toate fortzele.
E dar sau blestem?


Veatza, moarte,  probleme, bucurii, lui toate astea deja nu-i sunt interesante. Liceul, lucrul, casa, internetul ramin in urma ca nishte flori din toamna de eri, prietenii nu mai sunt atit de importantzi, deoarece nici nu se poate gindi la ei, viseaza doar una shi aceiashi. Deja e obosit de starea asta dar totodata este fericit. Uneori ajunge la nishte idei ca acest delir il va ruina definitiv, uneori i se pare ca are o depresie ce-i distruge sufletul, dar cind vine momentul ishi da seama ca e cel mai fericit om din lume, insa doar pentru timpul chind o vede, chind o poate admira. E indragostit.  Dar merita oare iubirea asha sacrificii?! Merita ea oare o veatza pierduta?! Merita ea oare un suflet sfarmat?!

Generat în 0.309 secunde.