Lipsa de personal muta unele firme de textile in lohn peste Prut
Sursa: Business Standard, autor: Oana Cosman, 06/08/07Iasitex, unul dintre primii cinci producatori de pe piata romana de textile, studiaza posibilitatea de a produce in lohn in Republica Moldova pe fondul lipsei de muncitori calificati din sector.
Reprezentantul Iasitex mizeaza in acest an pe majorarea cifrei de afaceri cu 11% pana la nivelul de 25,2 milioane de euro, dupa ce in primele sase luni compania a inregistrat o cifra de afaceri de 13,8 milioane de euro.
Portofoliul de produse al Iasitex este destinat in proportie de 80% exportului, pe piata interna fiind prezente doar 20% din produsele companiei. Conform acestuia, intrarea tarii noastre in Uniunea Europeana deschide noi perspective pietei romanesti de textile. "Acest lucru este confirmat si de faptul ca firme din tari cu traditie in acest domeniu, ca de exemplu, Germania, Franta, Turcia, India, vin in Romania sa investeasca tehnologie si informatii pentru obtinerea celor mai bune rezultate in productie, imagine, marketing, promovare si vanzari".
Iasitex face parte din grupul Serviciile Comerciale Romane (SCR), controlat de omul de afaceri Stefan Vuza. La inceputul acestui an, Maria Grapini, presedintele Federatiei Patronale din Industria Usoara, anunta ca peste 40% dintre microintreprinderile de profil din tara se vor inchide, pentru ca nu functioneaza in conformitate cu regulile impuse de UE. "Companiile mici din textile sunt cele mai expuse riscului de a disparea. Nu au posibilitati financiare de a se dezvolta tehnologic, nu pot creste productivitatea, nu mai sunt competitive. Cele mai multe au facut 100% lohn si actualul curs euro-leu le-a dus la faliment, deoarece platesc in lei din ce in ce mai mult pentru functionare si primesc pe aceeasi cantitate fizica produsa tot mai putini lei", declara pentru Business Standard Maria Grapini.
La sfarsitul lunii trecute, compania Akrom Akal, unul dintre primii zece jucatori de pe piata, si-a anuntat falimentul, activele fabricii urmand sa fie vandute. Productia interna pentru piata de textile este de 15%, comparativ cu 1990, cand productia interna era de aproximativ 75%. In prezent, Romania exporta textile de sase miliarde euro. Consumul pe cap de locuitor pentru haine a fost anul trecut de 76 de euro in Romania, conform Euromonitor. In restul Europei, bulgarii au cheltuit 95 de euro in 2006 pe cap de locuitor, la mare distanta si ei de vecinii greci, cu 1.225 de euro pe cap de locuitor, sau de italieni, cu 1.224 de euro.
Sursa
2007-08-06 13:16:00