Reacţii la reacţii :))
Aş avea multe de scris despre reacţia Ambasadei Turciei. Personal, mi se pare exagerată, îmi aduce aminte de problemele lui Orhan Pamuk în Turcia, refuzul de a accepta un genocid al armenilor, problemele cu libertatea de exprimare, separarea dintre religie şi stat şi neînţelegerea a ceea ce este un blog. Blogul este un spaţiu al libertăţii de exprimare. Păcat că acest lucru este înţeles greşit.Reacţia este şi una întârziată, vine cu 11 zile mai târziu, după postul meu. În acea zi mass media mondială prezenta situaţia ca fiind una incertă, nu se ştia clar unde exact sunt trupele turce. În unele surse era menţionat că luptele au fost transfrontaliere. Pe de altă parte, evident că nu sunt de acord cu actele teroriste de orice fel, inclusiv cu cele ale PKK. În ceea ce priveşte PKK şi partidele kurde, mai jos sunt câteva linkuri, care arată că există mai multe partide kurde şi care arată că PKK are un grup de susţinători numeros. De asemenea, PKK este comparat cu alte partide kurde:
http://www.cc.jyu.fi/~aphamala/pe/issue3/kurd-ale.htm - iata un studiu interesant despre kurzi şi Kurdistan
http://www.crisisgroup.org/home/index.cfm?id=4105 - Despre luptele intre partidele kurde
http://www.kimsoft.com/korea/cia-kurd.htm - despre implicarea CIA in activizarea miscarii kurde pentru a-l rasturna pe Saddam
http://www.kuna.net.kw/NewsAgenciesPublicSite/ArticleDetails.aspx?id=1854194&Language=en - masurile luate de guvernul regional impotriva partidelor aliate cu PKK
Si pentru a fi la curent cu ceea ce se întâmplă acolo:
http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/7063402.stm - compasiune pentru rebeli
http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/7068338.stm - invazie sau incursiune?
În partea dreaptă veţi vedea mai multe linkuri cu articole recente despre situaţia din această regiune.
Dar cea mai interesantă analiză este aici . De fapt, acolo se regăsesc câteva dintre ideile pe care le exprimam la 24 octombrie: cât vor rămâne turcii în Irak, dacă intră, sunt kurzii remunerarea pentru susţinerea americanilor în Irak, alianţa între SUA şi Turcia în problema Irak şi încercările de a găsi o soluţie pentru regiune. Se pare că Bush a dat acordul pentru cuminţirea PKK şi acum vor urma unele acţiuni mai dure.
Ţin să menţionez că nu sunt obligat să reflect poziţia Guvernului Turciei pe blogul meu, unde pur şi simplu postez impresii, pot doar să ţin cont de ea. Dacă ar fi şi ambasadele Moldovei ca ambasada Turciei şi ar reacţiona măcar aşa, sigur Moldova ar fi mai vizibilă în lume.
În final, tre să spun că aventura americană în Irak încă nu se ştie cu ce se va termina, deocamdată este un dezastru. Iar Turcia ca aliat american intrând în Irak nu va face decât să-i ajute pe aceştia să ţină situaţia, inclusiv şi populaţia cam neliniştită sub control, asta în condiţiile în care Congresul SUA cere un calendar al retragerii din Irak. Paradoxul este că potrivit unor surse pe vremea lui Saddam PKK a avut susţinere americană (de altfel ca şi bin Laden la vremea sa, când lupta împotriva URSS), iar acum americanii îi consideră inamici.
Aşa că... poziţiile guvernelor se vor schimbă. Inclusiv guvernele din regiune, iar problema kurdă nu se va rezolva în mod cert pe cale armată.
Sursa
2007-11-08 22:54:42