Planul de Acţiuni RM-UE ar putea fi prelungit cu un an, susţine Igor Boţan, directorul ADEPT
Planul de Acţiuni R. Moldova - Uniunea Europeană, care expiră în februarie 2008, ar putea fi prelungit pentru încă un an. De această părere este analistul politic, Igor Boţan, director al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă "ADEPT".UPDATE 12.10
La conferinţa de presă de lansare a celui de-al 8-lea număr al "Euromonitorului", realizat de Expert Grup şi ADEPT, Igor Boţan a presupus că Raportul de Progres al Comisiei Europene, care va fi adoptat în aprilie 2008, ar putea avea acelaşi conţinut ca şi documentul similar al Comisiei Europene din decembrie 2006. Potrivit lui Boţan, europenii vor remarca un progres în ce priveşte euroconformizarea legislaţiei moldoveneşti, dar vor atesta dificienţe la capitolul implementare şi vor evidenţia anumite domenii problematice. Amintesc că în Raportul de progres din anul trecut drept domenii problematice au fost remarcate: independenţa justiţiei, apărarea drepturilor omului, libertatea mass media, funcţionarea instituţiilor democratice şi a intrumentelor economiei de piaţă etc. Anume din aceste considerente, susţine Boţan, Planul de Acţiuni RM-UE ar putea fi prelungit pentru încă un an. Acest document expiră în februarie 2008.
Recent, premierul Vasile Tarlev a declarat că Planul de Acţiuni a fost îndeplinit aproape integral, urmând să fie realizate ultimele măsuri pentru realizarea lui până la 17 noiembrie.
Vă prezint şi principalele concluzii ale Euromonitor nr. 8. Acesta constată pentru trimestrul III al anului 2007 o dinamizare a dialogului politic Moldova-UE. Printre alte progrese importante remarcate de autori se numără: elaborarea şi aplicarea mecanismului pe baza căruia agenţii economici din Transnistria pot beneficia de sistemul GSP+; eliberarea, începînd cu 1 august, a tuturor certificatelor preferenţiale de export de către Serviciului Vamal; adoptarea unor legi în domeniul climatului de afaceri.
Progrese moderate au fost constatate în legătură cu: dezvoltarea dialogului cu CoE;
consolidarea legislaţiei cu implicaţii asupra drepturilor omului şi justiţiei; definitivarea cadrului
necesar pentru monitorizarea fenomenului migraţiei.
Pe de altă parte, autorii au remarcat: regres în ceea ce priveşte asigurarea transparenţei
activităţii autorităţilor publice; stagnarea reformei APL şi a procesului de depolitizare a
administraţiei publice; configurarea unor condiţii nefavorabile economiei Moldovei (creşterea
preţurilor, aprecierea leului, accentuarea deficitului comercial, scăderea veniturilor populaţiei);
deficienţe în legătură cu respectarea drepturilor omului, independenţa şi calitatea justiţiei,
situaţia mass-media. O altă problemă raportată de autori vizează tergiversarea realizării unor
acţiuni sau măsuri prevăzute de PAUERM.
Versiunea completă a publicaţiei „Euromonitor” nr. 8, precum şi ediţiile precedente sînt
accesibile pe site-urile www.e-democracy.md şi www.expert-grup.org.
Expuneţi-vă părerea despre acest material la rubrica "comentarii"!
Sursa
2007-11-06 12:08:18